a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 40

ØVELSER

SQUATS = BEN,

BALDER & BALANCE

Squats er en glimrende øvelse. Uanset dine mål med træning så er squats virkelig gavnlige. De træner din balance og musklerne på store dele af kroppen. Du får masser af træning til ben og balder. Da squats kræver balance, får du også trænet din core, det vil sige mave og ryg. I sin enkelthed går squats ud på at stå med strakte ben; så at bøje i knæene; og endelig at stille sig med strakte ben igen. Der er ikke noget rigtigt/forkert antal gange - det er op til dig. Når du udfører squats, er det en stor fordel, at du kan se dig selv i spejlet eller at du har en person til at fortælle dig, om du holder den rigtige form. Du skal især være opmærksom på, at dine knæ virker stabile og rolige. I de øvelser hvor der er brugt en stol/bænk, kan du over-

1

Når du har armene fremme, kan det hjælpe dig med balancen og at du udfører squats korrekt. Hvis du er nybegynder med squats, så er det en god variant.

veje, hvor høj stolen/bænken skal være. Jo lavere den er, desto længere skal du ned i knæ. Det er hårdt at gå langt ned i knæ. Det giver derfor mest træning, men omvendt også større risiko for skader og overbelastning. Det kan derfor være en fordel at begynde med en rimelig høj stol/bænk, og så at bruge en lavere, når du er blevet bedre til øvelsen. I de øvelser hvor der er brugt en vægtstang, er hensynet også på den ene side at få mest ud af træningen og på den anden side at undgå skader. Hvis du sætter meget vægt på stangen, så bliver øvelsen naturligvis hårdere og du får trænet musklerne og din balance mere. Omvendt skal du passe på ikke at belaste dig selv for meget. Her kan det derfor også være en idé at begynde med lav vægt og at putte mere vægt på efterhånden, som den lave vægt føles for nemt.

2

I denne variant står du op; sætter dig så ned et øjeblik; og rejser dig så op igen. Fordi øvelsen ganske enkelt går ud på at sætte sig ned og rejse sig op, så er det en bevægelse, du har udført massevis af gange og du vil hurtigt få godt greb om den. Du kan holde armene foran kroppen eller bag hovedet. Du må bare ikke sætte hænderne ned på stolen/bænken.

4 3

Når du er blevet god til 2), kan du udføre den samme øvelse - men med en vægtstang over skuldrene. Det er naturligvis hårdere at skulle løfte sig med vægt på, og kræver også mere balance. Så det vil gavne dine ben, balder og core. Du kan nemt sætte flere eller færre kilo på vægtstangen, så det passer til dine behov.

40 |

MAGASINET SUNDHED

Øvelsen minder om 3). Forskellen er, at der ikke er nogen stol/bænk. Øvelsen er betydeligt sværere end 3), fordi du ikke får hjælp til balance og form, når du kommer ned. Det kan være svært at rejse sig op igen, når man ikke har en stol/bænk til sin støtte. Du bør først udføre denne øvelse, når du har god kontrol over 3).

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhes | Marts 2020  

Sundhes | Marts 2020