a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 36

ØVELSER OG MOTION

ØJEBLIKKELIG EFFEKT Et nyt studie fra University of Iowa undersøger, hvordan en enkelt træningssession kan påvirke ældres hukommelse og kognitive færdigheder. Studiet viser, at motion har øjeblikkelig effekt. ”Fordelene kan opstå langt hurtigere, end folk er bevidste om,” siger lektor Michelle Voss. ”Så du behøver ikke at tænke på det, som om du træner til et maraton og skal opnå en form for optimal ydeevne. Du kan bare træne en dag ad gangen, og det er nok til at opnå øjeblikkelige fordele.” Den styrkede hukommelse m.v. fortsætter dog kun i kort tid efter træningen. ”Fordelene er kun midlertidige. Så man skal blive ved med at motionere, for at blive ved med at bevare dem,” bemærker Michelle Voss.

Studiet bestod af 34 deltagere mellem 60 og 80 år. Deltagerne var raske, men de dyrkede ikke regelmæssig motion. Studiet omfattede

BEDSTE MOTION FOR HJERNEN Mange studier har vist, at motion gavner opmærksomhed, struktur, planlægning og selvkontrol. Japanske forskere har nu undersøgt, om ”komplekse” eller ”simple” sportsgrene har størst effekt på disse færdigheder. 20 deltagere udførte en kognitiv test både før og efter, de havde spillet badminton i 10 minutter. De udførte ligeledes testen både før og efter en løbetur. Studiet tyder på, at både ”komplekse” og ”simple” sportsgrene har en positiv effekt på scoren i kognitive tests. Forbedringen er sandsynligvis størst ved ”komplekse” sportsgrene - eksempelvis badminton. ”I badminton skal spilleren ikke blot forstå boldens hastighed og bevægelse, men også modstanderens placering, vælge passende skud og udføre dem,” siger den japanske forsker Shinji Takahashi. ”Vi konkluderer, at badmintons store effekt skyldes de kognitive krav, der er forbundet med sporten,” afslutter han. Studiet blev udført af Tohoku Gakuin University. Det blev bragt i tidsskriftet PLOS One.

36 |

MAGASINET SUNDHED

fysisk aktivitet, hjernescanninger og hukommelsestests. Studiet blev bragt i Medicine & Science in Sports & Exercise.

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhes | Marts 2020  

Sundhes | Marts 2020