a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 30

MÅNEDENS GRØNNE

Ramsløg HVOR

Ramsløg kan findes i skove og parker. Du kan også plante den i din have, men vær opmærksom på at den kan blive svær at kontrollere. Nogle gange kan man også finde ramsløg i supermarkedet.

NAVN

Det danske navn er ramsløg. Nogle kalder ramsløg for Nordens hvidløg. Det siges, at ramsløg faktisk betyder ”løg-agtigt løg”. En anden fortolkning går på, at ramsløg har en ”ram” lugt af løg. Ud fra denne fortolkning betyder ”ram” noget negativt eller ilde. Det botaniske navn er Allium ursinum, der betyder bjørneløg. Det siges, at navnet er opstået, fordi den brune bjørn er glad for ramsløg. På engelsk har den fået en række forskellige navne, herunder ”wild garlic” (vildt hvidløg) og ”bear’s garlic” (bjørne hvidløg).

HVORNÅR

Bladene kan plukkes allerede i februar-marts og blomstringen sker i maj-juni. Du kan plukke bladene helt indtil juni - det er dog de unge skud, der typisk smager bedst.

HISTORIE

Der går historier om, hvordan ramsløg kom til Danmark. Det siges, at spanske soldater bragte den i 1808 eller at tyske soldater bragte den i 1848. Ingen af disse udlægninger er dog korrekte. For vores forfædre har spist ramsløg siden bondestenalderen for 6.000 år siden. Både danske og udenlandske kilder fortæller, at det tidligste eksempel på menneskers anvendelse af ramsløg er fra Barkær i Danmark. I modsætning til historierne om at ramsløg blev bragt til Danmark, er det faktisk mere sandsynligt, at vikingerne bragte ramsløg fra Norden og ud i Europa.

ANVENDELSE

Både blade og blomster kan spises. Det er især de unge blade, der er værd at bruge i madlavning. De kan for eksempel bruges i salater. Prøv dig frem og brug ramsløg i stedet for hvidløg, purløg eller porre. Se forslag i teksten ”Retter med ramsløg”.

FORVEKSLING

Du kan selv plukke ramsløg i skoven. Men det er vigtigt at undgå forveksling, idet den ligner høsttidløs og linjekonval, der begge er giftige. Der er desværre eksempler på dødsfald. Et trick er at gnide et blad mellem fingrene. Hvis det afgiver en duft, der minder om hvidløg, så har du fundet ramsløg. Men hvis du er i tvivl, så lad planten stå.

HELBRED

Ramsløg indeholder antioxidanter og styrker immunforsvaret. Den er desuden rig på C-vitamin. Ifølge Naturstyrelsen har ramsløg omtrent 20 gange højere indhold af C-vitamin end citroner.

HOLDBARHED

Ramsløg kan holde sig cirka en uge i køleskab. Men da det jo er gratis at gå ud og plukke nye blade, så er det som regel bedst at gå ud og plukke nogle friske. Du kan også putte ramsløg i fryseren.

30 |

MAGASINET SUNDHED

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhes | Marts 2020  

Sundhes | Marts 2020