a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 19

ARBEJDSLIV

DIN REAKTION PÅ EN URIMELIG LEDER

En dårlig leder kan gå ud over dit humør og din motivation. Og dårlig ledelse kan påvirke dit helbred. Det kan nemlig skabe stress og påvirke hjertet. Stress har tilmed den uheldige effekt, at man ofte glemmer sig selv og sit helbred. Så man ender med at passe dårligere på sig selv. ”Når du ikke kan stole på din leder, så kan du nemt komme til at håndtere situationen gennem dårlig adfærd,” påpeger psykolog Andrea Goeglein, der er forfatter til bøger om stress på arbejdspladsen. ”Du kunne gå en tur i frokostpausen, for at få frisk luft og komme af med frustrationer. En almindelig reaktion er imidlertid at spise noget usundt. Når du håndterer situationen gennem usund adfærd, så øger det din risiko for sygdom.” Psykologen peger derfor på, at det første skridt til en sundere hverdag er, at du bliver opmærksom på de usunde vaner, der er udslag af det dårlige arbejdsmiljø. ”Måske er du typen, der elsker at gå eller løbe. Pludselig føler du mere trang til at opholde dig i sengen eller på sofaen. Eller måske du er typen, der normalt holder sig fra sukker og fastfood. Men nu vil du kun have øl og burger.” “Observér din adfærd og læg mærke til når du giver slip på dine gode vaner,” anbefaler Andrea Goeglein. Hvis arbejdsmiljøet er blevet giftigt, så vil det være en god idé at overveje muligheden for et jobskifte. Hvis du vælger at beholde jobbet, så kan du gøre brug af nogle redskaber, der hjælper med at begrænse, hvor meget arbejdsmiljøet påvirker dig. ”Uanset situationen så findes der en måde, hvorpå du

kan løfte dig over den. Du skal finde din indre kapacitet. Fokusér på dit eget velbefindende. Pas på dig selv ved at anerkende og bruge dine styrker og ved at pleje dine positive følelser. Fokusér på positive aspekter af jobbet. Måske det er de opgaver, du har, eller din relation til kollegaer.” ”Undgå usund adfærd, som alkohol eller fastfood, når du skal af med frustrationer. Håndtér til gengæld din stress ved at tilbringe tid med en aktivitet, du holder af, eller som kan hjælpe dig med at slappe af.” ”Du kan aldrig kontrollere dårlige ledere. Men du kan bestemme din reaktion og minimere effekten af et dårligt arbejdsmiljø,” afslutter psykologen.

”Det entydige resultat overraskede mig. Jeg forventede ’øje for øje’ til en vis grad. Men jeg forventede samtidig, at det ville afhænge af konteksten.” Det kan være nærmest umuligt at undgå konflikter på jobbet. Og det kan være svært at sige, hvem der startede og hvem der skal straffes. Så det kan give mere mening og have bedre effekt at hjælpe de krigende parter til at arbejde sammen om at komme ud af konflikten.

Marts // 2019

| 19

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhes | Marts 2020  

Sundhes | Marts 2020