a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 13

tema: TERRORISME

SÅDAN REAGERER VI BEDST PÅ TERRORANGREB

grænse, hvor meget de ser - for eksempel ved at slukke for fjernsynet. Så kan du tale med dem, med henblik på at give dem tryghed.” Når du skal tale med et barn om terrorisme, så har professoren følgende gode råd:

++Tal roligt og fortæl bar-

net at jeres familie er i tryghed. Kram barnet. ++Anerkend barnets frygt og gør det klart, at det er fint at stille spørgsmål. ++Svar direkte på spørgsmålene - men undlad at

overvælde barnet med for meget information. ++Overvej barnets alder, udvikling og sårbarhed, når du taler om terrorisme med barnet. ++Du kan også benytte det som en mulighed til at forklare barnet, hvorfor vi skal passe på hinanden og behandle hinanden ordentligt.

”Terrorister er motiveret af forskellige årsager. Men der er én ting, som gør terrorisme til et attraktivt middel i krigsførelse. Det er, at en relativt lille investering i et angreb kan få det angrebne samfund til at reagere på dyre og selvdestruktive måder,” fortæller professor Stephen Fynn. ”Så når man overreagerer på terrorangreb, kan det få den uheldige effekt, at det motiverer til efterfølgende angreb,” forklarer professoren. Omvendt betyder det, at når et samfund holder hovedet koldt og undgår panik, så virker det demotiverende for terroristerne. ”Det gælder naturligvis ikke de selvradikaliserede galninge. Men det har betydning i forhold til ikke-statslige og statslige aktører, der ellers ville se en værdi i at sponsorere terrorangreb.” Men hvordan undgår vi panik? Det har Stephen Fynn også et svar på. ”Panik-reaktionen kræver to elementer: en bevidsthed om en trussel og en følelse af magtesløshed i forhold til at håndtere truslen.” ”Jo bedre forberedt vi er på nødsituationer, desto mere i kontrol føler vi os og desto mindre bange bliver vi. Så bliver det nemmere for folk at forholde sig i ro og fortsætte deres liv.” ”Vi må acceptere den kendsgerning, at terrorhandlinger ligesom naturkatastrofer ikke altid kan forhindres. Derfor er det vigtigt at planlægge, hvordan vi håndterer dem, når de opstår.” Professor Stephen Fynn er ansat ved Northeastern University, som ligeledes er dér ”Global Resilience Institute” hører hjemme. Han har etableret instituttet, der reflekterer over vigtigheden af resiliens/modstandskraft i tilfælde af terrorisme.

Denne tekst er baseret på en artikel, som professor Elizabeth Handsley, Flinders University, har bragt på The Conversation: theconversation.com.

Marts // 2019

| 13

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhes | Marts 2020  

Sundhes | Marts 2020