{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 8

interview netik, som vi i Danmark er langt fremme med forskning i, i forhold til cancer, men hvor man i udlandet også kigger på arv af traumer. Man kan epi-genetisk have fået aktiveret nogle gener, der reagerer særligt på traumer, hvilket betyder, at hvis ens forældre og bedsteforældre har gennemlevet traumer, aktiveres børns og børnebørns stressgener på en anden måde end i andre familier.” Ud over sine autoimmune sygdomme har Lisbeth altid sovet dårligt, og tidligere har hun levet som om, hun var udødelig, som hun siger. Men da konkurssagen rullede, og hun hver morgen gennem fire måneder vågnede uden at vide, om nyheden var ude, og hun var en del af den gule bjælke på nyhedsudsendelserne, blev hun dårligere og dårligere. ”Jeg holdt op med at sove, mine sygdomme blussede op, og jeg begyndte at blive en lille smule psykotisk, fordi jeg ikke fik min søvn.” Kort fortalt gik Huset Zornig konkurs i august 2019 som følge af, at daværende socialminister Annette Vilhelmsen flere år før havde støttet Lisbeths projekt ”Stemmer på kanten” med en milliondonation. Støtten blev givet på forkerte vilkår, hvilket bidrog til Vilhelmsens afgang som minister og udløste en kritisk mediestorm mod Lisbeth Zornig, der i sidste ende førte til, at økonomien i hendes virksomhed kørte af sporet. I forbindelse med konkursprocessen oplevede Lisbeth at føle sig fortabt og dårligt informeret. ”Du får ingen vejledning, når dit økonomiske eksistensgrundlag bliver taget fra dig. Det er en meget brutal og voldsom livssituation at stå i,” siger Mikael, der er rystet over retsvæsenets håndtering af konkurssager. ”Nå, men jeg sagde til mig selv,” fortsætter Lisbeth, ”enten kan jeg blive syg af det her, eller også kan jeg finde ud af, hvad der kan gøre mig stærkere.” Lisbeth fik bogen ”Sundhedsrevolution” af Mikael, som er skrevet af den tidligere svenske minister Maria Borelius, der efter kun en uge som handelsminister i 2006 måtte trække sig fra

8 |

MAGASINET SUNDHED

posten, da hun havde benyttet sig af sort arbejdskraft og undladt at betale licens. Efterfølgende blev hun syg og udgav efter længere tids research bogen, der omhandler en antiinflammatorisk livsstil. Lisbeth udformede sit eget livsstilsprogram og har ifølge eget udsagn tabt bugfedt og fået længere øjenvipper, mens hendes skægstubbe og psoriasis er forsvundet. Hun har desuden fået bedre syn som følge af livsstilsomlægningen. ”Jeg er nu i super hopla-humør hele tiden,” tilføjer hun.

MENTAL SUKKERSYGE Det er ikke kun Lisbeth, der har fået glæde af den nye livsstil. Hendes ene datter, Freja på 22 år, fik for et år siden konstateret en bipolar lidelse og havde det dårligt i en lang periode. ”Samtidig havde jeg fået læst mig ind på det her med epi-genetik, arv og traumer, og jeg tænkte, at nogle af mine børn måtte have arvet nogle af mine traumer,” fortæller Lisbeth, hvis anden datter havde været igennem en periode med angst.

”Så jeg gav Freja bogen ”Sundhedsrevolution”, for uanset hvad pokker årsagen er til, at man har ondt i livet, så er kuren det bæredygtige liv. Jeg plejer at beskrive det som at have mental suk-

kersyge. Få styr på kosten, få styr på søvnen, få styr på glæden, få puttet noget meningsfyldt ind i livet, få rørt dig.” Freja, der ind i mellem er med Lisbeth på scenen, når hun holder foredrag, ændrede sin livsstil i maj sidste år, og hun har forandret sig fuldstændigt, fortæller Lisbeth. ”Hun er sådan i trivsel. Man er inden for lægeverdenen så småt begyndt at tale om et begreb, der hedder psykobiotika i stedet for psykofarmaka - at man simpelthen spiser sig til bedre mental balance frem for at tage medicin.” Den nye livsstil smittede også af på Mikael, som husker den dag, der kom en pakke med en slowcooker til hjemmeadressen. ”Det sidste, jeg tænkte, vi havde brug for, var en gryde mere. Jeg var lidt skeptisk. Men så begyndte Lisbeth at smide ben og knogler og grøntsager i den og lod det simre i 24-48 timer, og det må jeg bare sige, det er lækkert. Lisbeth laver nogle fantastiske supper og sovse ud af det. Det smager godt, og jeg har det sådan, at jeg ikke spiser noget, der ikke smager godt. Jeg mener ikke, det er nødvendigt for at spise sundt. Mit syn på sundhed kommer fra dengang, jeg boede ved Middelhavet.” ”I dag siger alle det, jeg har sagt siden min ungdom, at hvis du bare spiser den kost, de spiser ved Middelhavet, så er det fint. Hvis du samtidig motionerer, er der en selvforstærkende effekt i det. Kroppen kommer i et nyt gear, du finder fornøjelsen ved for eksempel at løbe, og kroppen begynder at efterspørge sund kost, der hjælper den med at komme i den tilstand, hvor du har det godt.” Mikael tilføjer, at han er blevet forskrækket over det, Lisbeth i sin research har fundet ud af omkring forarbejdede fødevarer som pålæg, færdigretter og andet fabriksfremstillet mad. ”Jeg er virkelig forarget over, hvad producenterne får lov til at udsætte os for. Det er jo ren forgiftning meget af det, vi køber i supermarkedet. Hvorfor putter man alt det sukker i? Plus alle de mærkelige forkortelser, vi ikke aner hvad er.”

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | Januar-Februar 2020  

Sundhed | Januar-Februar 2020