{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 59

tion, fleksibilitet, hukommelse og balance,” siger Michael Buksti. I dansen arbejder danseinstruktører med musikalske stikord, som understøtter og motiverer til bevægelse. De er alle uddannet gennem Parkinsonforeningens projekt og tilbyder deltagerne undervisning i to danse. Den ene dans er Ballroom FitnessTM, der tager udgangspunkt i de klassiske pardanse som eksempelvis vals, slow fox og cha cha cha, og som er udviklet af Elisabeth Dalgaard. Den anden undervisningsform er inspireret af PD-metoden, der er en

amerikansk danseform, hvor kroppen og bevægelserne bruges til at lave små fortællinger til musikken. Den er udviklet af Susanne Frederiksen. ”Da vi tog de første dansetrin for tre år siden, var vi spændte på, om det ville lykkes os at indfri ambitionen om at få projekt Dans med Parkinson udbredt til hele Danmark og få den parkinsonramte og hans eller hendes pårørende til at opleve den livsglæde og det selvværd, som dansen skaber. Nu - tre år senere - må vi konkludere: Parkinsondans er en succes,” siger landsformand i Parkinsonforeningen, Michael Buksti.

Dans kan ikke kurere parkinson, men en svingom i godt selskab og til god musik kan mindske symptomerne, give smil på læben og frembringe en tiltrængt samhørighed og gnist hos både patienter og pårørende. Over hele landet kan du finde dansetilbud indenfor Parkinson Ballroom FitnessTM og dansetræning inspireret af PD-metoden. Begge danseformer tager udgangspunkt i musikken. Du kan komme og danse alene eller medbringe en partner. Uanset hvor meget, du er ramt af parkinson, vil du blive overrasket over, hvor godt du kan bevæge dig, og hvor glad du bliver, når musikken spiller op til dans. På Parkinsonforeningens hjemmeside kan du finde oversigt over dansetilbud i hele landet. Hjemmesiden er: parkinson.dk/livet-med-parkinson/ dans-med-parkinson.

MUSIK HJÆLPER HJERNEN ”Det er fantastiske fremskridt, vi kan opnå ved at give en parkinsonpatient musik i ørerne. Det forbedrer hans eller hendes gang helt vildt,” siger Birgitte Brabrand, der er uddannet fysioterapeut. Hun står bag Parkinson-Pod, som kan downloades på Parkinsonforeningens hjemmeside. Du producerer og udløser en række positive signalstof fer i hjernen, når du lytter til musik.

Det drejer sig om følgende stoffer: • Dopamin - belønningsstof fet, som

• • •

parkinsonpatienten of te mangler, og som har stor betydning for motorikken, herunder bevægelse og gang. Oxytocin - stof som udløser følelse af samhørighed og kærlighed og det er samme stof, som udskilles, blandt andet når man ammer og elsker. Serotonin - stof med stor betydning for humøret. Melatonin - afgørende for søvnen. Endorfiner m.v. - smertestillende stof fer.

• Desuden sænker det niveauet af stress-hormonet kortisol, når man lytter til musik. Januar-Februar // 2020

| 59

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | Januar-Februar 2020  

Sundhed | Januar-Februar 2020