{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 52

MÆND OG KVINDER

TABU OM MENSTRUATION Nyt studie peger på, at menstruation er tabu - i hvert fald når det gælder forholdet mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. Studiet var baseret på spørgsmål stillet til 33.000 kvinder i Holland, mellem 15 og 45 år. Omkring 80 procent af kvinderne rapporterede, at de var mindre produktive på grund af menstruation. Symptomerne er forbundet med omtrent ni dages tabt produktivitet pr. kvinde årligt. Det meste af den tabte produktivitet består i, at kvinden møder på jobbet, men at hun ikke har mulighed for at præstere sit ypperste. Når det kommer til egentligt fravær, så udebliver kvinder i gennemsnit blot 1,3 dag årligt som følge af menstruation. Når kvinder bliver nødt til at melde sig syge på grund af smerterne, er det blot hver femte, der fortæller den faktiske årsag. Mere end halvdelen giver ikke nogen grund eller finder på en grund, mens knapt halvdelen nævner et symptom såsom kramper.

52 |

MAGASINET SUNDHED

”Det er min opfattelse, at kvinder skjuler årsagen til deres fravær, fordi de ikke vil behandles som nogen med en sygdom,” siger studiets førsteforfatter, Theodoor Nieber, fra Radboud University. Han tilføjer, at kvinder også kan have mindre lyst til at tale om menstruation,

MYTE OM CYKLUS Mange kvinder er blevet fortalt, at deres cyklus strækker sig over 28 dage. Men et nyt studie fastslår, at en cyklus på præcist 28 dage er en myte. Det er faktisk kun 13 procent af kvinder, der har en cyklus på 28 dage. Gennemsnittet er 29,3 dage.

hvis de har mandlige ledere eller arbejder i et miljø, hvor der kun er nogle få kvinder. Ifølge forskerne er der aldrig tidligere blevet udført så stort et studie om, hvordan menstruation påvirker produktiviteten i skolen eller på arbejdet. Studiet er beskrevet i tidsskriftet BMJ Open.

Studiet påpeger, at længden kan skifte fra måned til måned. ”Studiet viser, hvor individuelle kvinder er, forskellene i cyklus og hvordan det påvirker hvilken dag, man har ægløsning,” siger Joyce Harper, University College London. Studiet bestod af i alt 600.000 cyklusser fra 120.000 kvinder, mellem 18 og 45 år. Alle disse cyklusser var blevet indsamlet ved hjælp af fertilitets-apps fra USA, Storbritannien og Sverige. Kvinder, der tog P-piller, led af polycystisk ovariesyndrom eller havde tegn på overgangsalder var ikke omfattet af studiet.

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | Januar-Februar 2020  

Sundhed | Januar-Februar 2020