{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 51

KÆRLIGHED

HYPERSEKSUALITET OG KÆRLIGHEDSHORMON Forskere har identificeret hormon, der er forbundet med hyperseksualitet. Hyperseksualitet defineres som en overaktiv eller overdreven seksuel trang, og er en sygdom ifølge World Health Organization (WHO). ”Vi bestemte os for at undersøge de genetiske mekanismer, der er årsag til hyperseksualitet. Så vi kunne afgøre, om lidelsen har kendetegn, der adskiller den fra andre helbredsproblemer,” siger Adrian Boström fra Uppsala universitet. Der har nemlig manglet svar på, hvad der foregår i hjernen, som gør nogle mennesker hyperseksuelle. Studiet omfattede hyperseksuelle mænd og kvinder. De svenske forskere sammenlignede blod fra personer med og uden hyperseksualitet. Dette viste, at DNA på visse områder adskiller sig hos personer med hyperseksualitet.

Denne forskel i DNA ses også hos personer, der eksempelvis er afhængige af alkohol. Forskerne mener, at oxytocin er forhøjet hos personer med hyperseksualitet. Oxytocin påvirker vores adfærd, når det kommer til kærlighed, seksualitet og aggression. ”Resultaterne foreslår, at det er relevant at undersøge medicin og psykoterapi, der kan reducere aktiviteten af oxytocin,” siger professor Jussi Jokinen.

Studiet er det første, der nogensinde har undersøgt genetiske mekanismer og hormonet oxytocin i forhold til hyperseksualitet. Forskellige studier giver forskellige svar på, hvor ofte hyperseksualitet forekommer. Tallene lyder typisk på cirka fem procent af befolkningen. Der er uenighed om diagnosen, fordi den ofte forekommer sammen med andre mentale lidelser. Studiet blev bragt i tidsskriftet Epigenetics.

Januar-Februar // 2020

| 51

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | Januar-Februar 2020  

Sundhed | Januar-Februar 2020