{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 44

MÅNEDENS GRØNNE

RØDBEDE NAVN Rødbedens officielle navn er beta vulgaris. Man kunne måske tro, at ”vulgaris” betyder ”vulgært”. Men det betyder ”almindelig” - og ”vulgaris” indgår i navnet på en række dyr og planter. På nogle af vores nabosprog kaldes den beetroot, rode biet, rote bete, rødbet og rödbeta. ”Beta” er en planteslægt, og rødbeden er beslægtet med sukkeroe.

STRANDBEDE Rødbede som den forekommer i dag er en dyrket plante, der ikke vokser vildt. Den vilde bede vokser på strande mange steder i verden - den hedder strandbede eller maritima. Strandbeden findes ligeledes langs danske kyster. Strandbeden er spiselig og den kaldes også vild spinat. Det er strandbedens blade, der kan spises. Den røde knold, vi kender som rødbeden, findes ikke på strandbeden.

HISTORIE

Strandbeden blev brugt af mennesker i flere tusinde år. De gamle ægyptere og grækere var blandt dem, som brugte beden til at hjælpe fordøjelsen på vej. Romerne var de første til at forædle den vilde bede for rodens skyld. Rødbeder, i stil med dem vi kender i dag, blev FARVE spredt til forskellige europæiske lande i Rødbede indehol1500-tallet. Munke bragte rødbeden der farvestoffet betanin. med sig til Danmark i 1600-talDet er almindeligt at få rødlet og dyrkede dem i farvet urin og afføring, når man klosterhaver. har indtaget rødbede - det er helt ufarligt og kaldes beeturia. Man får nemt farve på hænderne, når man skærer eller river rødbede. Men det kan fjernes ved at gnide hænderne med citron. DYRKNING

NITRAT

Rødbeder bliver dyrket i Danmark og man kan få rødbeder i haven. De kan anvendes året rundt og har er en lang sæson, der strækker sig fra august til marts.

Rødbeder har et højt indhold af nitrat. Indtil for nyligt har nitrat været beskyldt for at skade miljøet og helbredet. Men ny forskning påstår, at fødevarer med højt nitrat-indhold styrker ydeevnen i forbindelse med sport og gavner blodtrykket. Der findes endnu ikke et sikkert svar på dette spørgsmål.

44 |

MAGASINET SUNDHED

ANVENDELSE Rødbeder skal skrælles før brug og evt. jord skal skylles af. De kan tilberedes på mange måder. De kan spises rå, koges eller bages - for blot at nævne et par af mulighederne. Salater med æble og rødbede er en god start, når du vil i gang med at bruge rødbeden i din madlavning. Normalt er det roden, der bliver spist, men friske blade kan bruges i salater.

OPBEVARING Rødbeder opbevares mørkt og køligt. Bliver de lagt i en plastpose og i køleskabet, så kan de holde sig i op til to måneder. De holder sig bedst, hvis bladene er fjernet.

SUNDHED

KVALITET Friske rødbeder bør være faste i strukturen. De bør ikke være bløde og kedelige at røre ved. Hvis rødbederne stadig har toppen på, bør man vælge dem, hvor bladene er grønne og friske.

Rødbeder er en grov grøntsag. De er rige på kostfibre. Kostfibre er gode for maven og bidrager til, at man føler sig mæt. Fra et sundhedsmæssigt synspunkt giver det mest mening at spise rødbeder, i stedet for at drikke rødbedejuice. For rødbedejuice indeholder ingen kostfibre.

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | Januar-Februar 2020  

Sundhed | Januar-Februar 2020