{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 43

NATUREN KALDER

Grandis

kan du høre hanræve gø i det fjerne. Går du ud i skoven og bruger din næse, kan du visse steder lugte, at hunrævene har afsat deres ”parfume”. Duften bruges sådan, at hanræve kan lugte sig frem til, hvor der er en parringsinteresseret hun.

RÅBUKKEN KASTER SIT GEVIR Du kan måske stadig være heldig at finde et kastet råbukke-gevir i skovbunden, men du skal være hurtigt ude. For ofte forsvinder gevirerne, for-

di mus og andre dyr spiser dem. Det skyldes blandt andet gevirets indhold af kalk og andre gode vitaminer og mineraler. Råbukke kaster normalt deres gevirer i perioden november-januar. Et nyt gevir vokser frem, og det er større år for år. Det nye gevir vil være omgivet af fløjlsagtig blød hud, basten, som efter et stykke tid fejes af, ved at rådyret skraber geviret mod træer og buske. Prøv at lægge mærke til om du kan finde nogle af disse skrabemærker, når du er på tur i skoven.

stille mad og vand ud til dem. Husk at forskellige fugle foretrækker forskellig føde. Småfugle, som for eksempel musvitter, vil gerne have fedtholdige frø, såsom hampefrø og solsikker. Solsorte kan godt lide lidt af hvert, inklusiv frugt og bær og kragefugle tager gerne det korn, der ofte er i de fuglefrøblandinger, vi kan købe. Det er

HJÆLP FUGLENE Fuglene har travlt med at udnytte de lyse timer. De skal finde føde og føden er sparsom på denne årstid. Vinteren kan være hård for fuglene, og det gælder særligt for småfuglene. Det skyldes både den sparsomme føde og kulden. Undersøgelser har vist, at op mod 70 procent af visse småfuglearter dør under kolde danske vintre. Vi kan heldigvis hjælpe dem lidt på vej ved at

Fuglefoderhjerte med æbler til fuglene

også vigtigt at stille vand ud til fuglene, da det kan være svært for dem at finde vand, når der er frostvejr. Du kan lave et fint æblehjerte til fuglene ved at trække æbletern på et stykke tykt ståltråd, som formes til et hjerte.

FORÅRET LIGGER OG LURER

Råbuk

Du kan allerede finde de første forårstegn. Der er tydelige rakler på hasselbuske. Nogle af caprifolierne ude i skoven er allerede sprunget ud med grønne blade. Kigger du godt efter, kan du være heldig at finde de kuglerunde bordtennisbold-store knopper fra planten Hestehov. Graver du lidt af bladlaget væk i skovbunden, kan du være heldig at se de første fine anemonespirer. Anemonens spirer og rødder er guf for rådyrene, der æder dem som slik. Du kan stadig finde disse spirer, selvom der er faldet sne. Sneen fungerer nemlig blot som en isolerende dyne hen over bladlaget.

ET SUNDT SAMARBEJDE Naturvejlederforeningen har nedsat et panel af sundhedsredaktører, som leverer tips og gode råd til, hvad der kan lokke store og små op af sofaen og ud i det fri lige nu. At komme ud i naturen er nemlig godt for alle. Både fysisk og psykisk. Endnu mere inspiration kan du finde på www.natur-vejleder.dk.

Januar-Februar // 2020

| 43

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | Januar-Februar 2020  

Sundhed | Januar-Februar 2020