{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 41

ØVELSER OG MOTION at deltagerne havde spist på forhånd og en anden fandt sted efter, at de havde spist cornflakes og toast til morgenmad. Det længerevarende eksperiment strakte sig over seks uger. Mændene var delt op i to grupper. Den ene gruppe trænede inden morgenmad, og den anden gruppe trænede efter morgenmad. Mændene oplevede samme fremgang i formen og tabte sig lige meget. Men forskellene skulle måles i insulinfølsomhed. Det stod ligeledes klart, at mændene, som trænede inden morgenmad, brugte dobbelt så meget fedt som energi, i stedet for kulhydrater. Studiet peger på, at det vil kunne lære kroppen at bruge fedt som energi, hvis man generelt træner før morgenmad. Det peger desuden på, at man bedre kan holde styr på sine insulin-niveauer. Studiet blev bragt i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

ALDRIG FOR SENT Nyt studie om motion byder på en glædelig nyhed. Studiet fortæller, at det aldrig er for sent at begynde at motionere.

Æ

ldre mennesker, der aldrig har motioneret, besidder den samme evne til at opbygge muskelmasse som veltrænede personer med samme alder. Det fastslår University of Birmingham. Studiet viser, at selvom man slet ikke har trænet, så vil man have fordel af styrketræning. Forskerne fra University of Birmingham sammenlignede evnen til at opbygge muskler. Den første gruppe var det, som forskerne betegnede ”master athletes”: Mænd som var fyldt 70 år, som havde dyrket motion hele livet og stadig deltog på konkurrenceniveau. Den anden gruppe bestod af sunde mænd med samme alder, men som aldrig havde deltaget i struktureret træning. Alle deltagerne udførte en træningssession med styrketræning på en maskine. Forskerne tog prøver på deltagerne to døgn forud for træningen og to døgn efter træningen.

Disse prøver blev undersøgt med henblik på, hvordan deltagernes muskler reagerede på træningen. På forhånd troede forskerne, at de såkaldte ”master athletes” havde bedst evne for at opbygge muskler. Resultaterne viste imidlertid, at begge grupper faktisk havde samme evne. ”Studiet viser, at det ikke spiller nogen rolle, om du har dyrket regelmæssig motion. Du får fordel af træningen, uanset hvornår du begynder,” siger Leigh Breen, University of Birmingham. ”Det er selvfølgelig bedst, hvis man dyrker motion og er helbredsbevidst hele livet. Men uanset hvor sent man går i gang, så bidrager træningen til at udskyde skrøbelighed og muskelsvaghed.” Det tæller i øvrigt også som styrketræning at ordne have, gå på trapper, løfte indkøbsposer eller bruge sin krop på andre måder. Studiet blev bragt i tidsskriftet Frontiers in Physiology.

Januar-Februar // 2020

| 41

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | Januar-Februar 2020  

Sundhed | Januar-Februar 2020