{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 21

TEKNOLOGI OG SOCIALE MEDIER

OVERRASKENDE RESULTAT OM MOBILTELEFONER ”Nogle af mine studerende følte, at deres afhængighed af mobiltelefonen gjorde dem dummere,” forklarer Peter Frost, som er professor i psykologi ved New Hampshire University. ”De studerende og jeg kunne se, at der var skrevet adskillige studier om, hvordan smartphone forringer opmærksomheden. Men vi var nysgerrige på, om teknologien har nogen permanent effekt på hjernen. Så vi besluttede os for at udføre et eksperiment.” 50 studerende blev instrueret i, hvor meget de måtte bruge telefonen. Den ene gruppe blev instrueret i at bruge telefonen mindre end 2 timer dagligt. Den anden gruppe blev tværtimod instrueret i at bruge telefonen mindst 5 timer dagligt. Sådan skulle de bruge telefonen i en måned. De studerende, der skulle bruge telefonen i mindst 5 timer dagligt, fik dårligere evne til at fortolke og analysere. Men den forringede præstation kunne kun aflæses i den første uge. Efter at de studerende havde brugt telefonen 5 timer dagligt i en måned, så kunne der ikke ses forskelle på resultaterne mellem dem, som skulle bruge telefonen lidt eller meget.

”Vi forventede, at mobiltelefonen havde permanent effekt på forskellige aspekter af hjernen. Så resultaterne overraskede os.” ”Sådan frygt lader til at opstå ved introduktion af ny teknologi. Det går så langt tilbage som til Platon. Han udtrykte bekymring om, at afhængighed af bøger kunne gå ud over hukommelsen. Lignende bekymringer er blevet udtrykt om radio, lommeregnere, TV, email og internet.”

Professoren afviser dog ikke, at der er visse problemer forbundet med brugen af mobiltelefon: ”Der er forskning, som viser, at mobiltelefoner kan skabe afhængighed og kan forringe opmærksomheden, mens de er i brug. Nogle bekymringer omkring mobiltelefoner er med andre ord begrundede.” Studiet blev bragt i tidsskriftet Applied Cognitive Psychology.

Januar-Februar // 2020

| 21

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhed | Januar-Februar 2020  

Sundhed | Januar-Februar 2020