Page 59

MÅNEDENS GRØNNE for at dyr kan nå deres føde. Du kan for eksempel bruge en rive eller gren til at nå blomsterne i træet. Det kan også være et hyggeligt samarbejde, når du er ude med venner eller familie. En af jer holder grenen nede, mens den anden klipper blomsterne af.

SOM EN PARAPLY Pluk dem, ligesom du ville plukke blomster. Det vil sige klip stilken lidt under, hvor de små stængler mødes - også kaldet paraplyen. Hvis du vil lave friterede hyldeblomster, så må de gerne beholde mere stilk. Ved friterede hyldeblomster bruges stilken nemlig til at dyppe og spise med. Den skal bare ikke spises. Blomsterne kan klippes af og puttes i en kurv eller en papirpose. Blomsterne har bedst af at blive plukket skånsomt, få luft og ikke blive pakket for tæt, fordi de ellers bliver brune og mister smag. Det er derfor også bedst at holde posen åben hele tiden. Som du kan læse her i magasinet, så har hylden en lang historie i Danmark.

Du kan gøre det ekstra hyggeligt eller romantisk ved at bære blomsterne i en smuk og rustik kurv.

SMÅDYR Det er en fordel at være opmærksom på smådyr, mens du plukker blomsterne. Undersøg blomsterne før du klipper og ryst dem let, før du putter dem i posen eller kurven. Blomsterne bør ikke skylles. Så vil de nemlig miste noget smag. Det er bedre blot at ryste dem nænsomt for at komme af med smådyr. Ryst dem ikke for meget, da deres pollen bidrager til smagen. Du kan også lade dem ligge i en times tid og så kan nogle af smådyrene selv finde væk. Hvis der er mange dyr, så er det nok bedst at lade dem ligge udendørs, så de ikke flyver rundt i dit hjem.

PAS LIDT PÅ Kig godt efter at du faktisk har fundet hylden. Det er vigtigt ikke at forveksle Almindelig Hyld med Druehyld, der

er giftig. Der er også en række andre hvide blomster, man skal holde sig fra. Men fortvivl ej: hylden er relativt nem at genkende. Når nu vi taler om at passe på. Hylden vokser i næringsrig jord, hvor man ligeledes finder brændenælder. Det kan være en god idé at gå med gummistøvler eller lange bukser for at undgå at blive brændt. Det er vigtigt at gentage, at bladene, stilkene, rå og umodne bær indeholder en gift (alkaloider). Du bør kun spise blomsterne og de modne bær. Giften nedbrydes i de modne bær ved at koge dem. Blomsterne bør også opvarmes, da de kan indeholde mindre mængder gift. Nogle gange kommer der lidt stængler med i madlavningen. Det er ikke så farligt. De større stængler indeholder mest gift. Hold dig til områder hvor du er sikker på, at der ikke er blevet sprøjtet. Hold dig fra hyldetræer, som grænser op til vejen, fordi de kan være forurenede af skidt fra bilerne, bilos og ukrudtsmidler.

juni nr.5 // 2019

| 59

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhedplus | Juni 2019  

Sundhedplus | Juni 2019