Page 55

MÅNEDENS GRØNNE

FLØJTER, HYLDEBØSSER, FISKESTÆNGER — OG MEGET ANDET

dingen af kristendom og magi betød, at der opstod nye traditioner. For eksempel at man kunne bruge hyldetræ på juleaften til at komme i kontakt med hekse.

Hyldetræet er gennem tiderne blevet brugt til mange formål. Det gælder selvfølgelig i madlavning og medicin, men også parfume, hår- og tøjfarve og til at holde insekter væk. Grenene er svage. Derimod er hyldens rødder stærke og blev brugt til at binde ting sammen. Træet er fint og lyst, nemt at bearbejde, pudse på osv. Så det var et godt valg til blandt andet grillspyd, søm, strikkepinde og nåle, fiskestænger, kamme og meget andet.

HYBRID TRO Der er mange eksempler på, at den hedenske tro og kristendommen blev blandet sammen. Nogle steder, for eksempel i Østrig, blev hyldetræer plantet på gravsteder og beskåret så de tog form af kors. Hvis træet blomstrede, så mente man, at den afdødes sjæl var godt tilpas. Grønne hyldegrene blev lagt i graven for at beskytte den afdøde mod ondskab og give dem en tryg rejse.

BRYLLUPPER Hyldetræet har i flere lande haft symbolsk værdi i forbindelse med bryllupper og fødsler. I Sverige blev der dekoreret med hyld til bryllupper. Hylden blev anset for hellig - og ville bringe parret lykke og beskytte mod onde ånder. Svenske par ville kysse et hyldetræ, når de var gravide, fordi det ville bringe beskyttelse, godt helbred og lykke til barnet. Indtil starten af 1900-tallet troede englændere i øvrigt på, at en mand og en kvinde, som delte en ale med hyld ville blive gift inden for et år.

Det er nemt at skære og polere grenene og udhule dem. De blev således flittigt brugt til fløjter og andre musikinstrumenter. Det er beskrevet her i magasinet, at hyldens latinske navn netop henviser til, at den blev brugt som musikinstrument. Hyldetræet beskyttede mod ondskab og torden. Det gjaldt også hyldeinstrumenter, der havde

ry for at kunne skabe kontakt til elverfolk og andre gode ånder. Det var nemlig musik fra hyldeinstrumenter, som de elskede allermest. Børn har gennem tiderne lavet både hyldefløjter og hyldebøsser af træet. Hyldebøssen er et legetøj, der fungerer som en lille skyder. Den engelske botanist Nicholas Culpeper skrev i 1600-tallet: ”Det er unødvendigt at lave en beskrivelse af hylden, for enhver dreng, der leger med en pop-gun (hyldebøsse) vil aldrig forveksle hylden med andre træer.”

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhedplus | Juni 2019  

Sundhedplus | Juni 2019