Page 45

NATUREN KALDER

TANGSALT - UMAMI OG HAV Tang giver en smag af umami, den femte grundsmag som vi kan smage. Herudover kan vi smage surt, sød, salt og bittert. Umami betyder velsmag på japansk. Begrebet umami blev første gang beskrevet i 1908 af den japanske forsker Dr. Kikunae Ikeda, da han bemærkede en speciel smag i en tangsuppe. Smagen døbte han umami. Når du høster tang skal du medbringe en saks og en lille spand. Man skal ikke tage hele planten, men kun de yderste 5 til 10 centimeter af de yderste spidser på tangen. Her sidder de friske nye skud nemlig. Tang kan høstes steder, hvor der er rent og klart vand. Det er en god idé at starte med at høste blæretang, da den er let at genkende. Du skal bruge en håndfuld frisk blæretang og 2 spsk. groft salt.

1. Find rent og fint tang i havet, klip forsigtigt de friske spidser af 2. Skyl det i saltvand og dup det tørt med et viskestykke 3. Tør det ved 75 grader i ovnen i cirka 40 til 60 minutter

4. Når det er knastørt, kan du støde det i en morter sammen med lidt groft salt 5. Tilsæt mere salt og bland det godt sammen. Opbevar din tangsalt tørt og mørkt

TANGPESTO Anvend cirka en liter frisk tang, for eksempel blæretang. Skyl tangen i saltvand og dryp vandet fra. Blend tangen sammen med parmesan, solsikkekerner, olie og citronsaft. Smag dig frem til mængden af de forskellige ingredienser, da det er forskelligt, hvor fed, sød eller salt man foretrækker sin pesto. Generelt kan man sige 2 spsk. revet parmesan, 2 spsk. ristede solsikkekerner og 2 dl. olie. Tilsæt eventuelt lidt citronsaft, salt, persille eller frisk basilikum. Hæld den færdige pesto i et rent og skoldet syltetøjsglas. Husk at du også kan fryse en pesto ned i mindre portioner. Så har du til en super hurtig gang aftensmad - tilsæt blot friskkogt pasta og et par lækre danske tomater. Vil du vide mere om naturen på stranden, så kontakt din lokale Naturvejleder på natur-vejleder.dk. Her er masser af spændende viden at hente, ture at deltage i og information om naturcentre, der kan besøges.

ET SUNDT SAMARBEJDE Naturvejlederforeningen har nedsat et panel af sundhedsredaktører, som leverer tips og gode råd til, hvad der kan lokke store og små op af sofaen og ud i det fri lige nu. At komme ud i naturen er nemlig godt for alle. Både fysisk og psykisk. Endnu mere inspiration kan du finde på www.natur-vejleder.dk.

juni nr.5 // 2019

| 45

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhedplus | Juni 2019  

Sundhedplus | Juni 2019