Page 88

FÖR BARN

Magasinet SMUL – “med svenska som livsstil”

Bokrecensioner I ett nummer som fokuserar på litteratur har vi naturligtvis läst extra många böcker för er läsare och här kommer några böcker MONICA BRAVO GRANSTRÖM speciellt till er barn! Leo och katten som sprang bort Christina Lindström, bilder Katja Lind (B. Wahlströms, 2016) Genre: lättläst, 6-9 år Denna bok är den andra om Leo som är en finurlig liten kille som reflekterar inombords om omgivningen. Leo har inget husdjur. Det är tråkigt. Men han får leka med grannens katt. Hon kissade i pappas sko en gång. Inte med flit så klart. När 8-åriga Ingrid får boken i handen så hörs ingenting, förutom en fråga (”Mamma, vad betyder l-o-r-t) från henne tills boken är färdigläst. ”Rolig” är omdömet från Ingrid. Christina Lindström är lärare och debuterade som författare 2015 och hennes böcker blev direkt kritikerrosade. Se även recensionen om boken Jack nedan.

88

Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa Erika Svarnström, bilder Sara N. Bergman (Idus, 2015) Boken om surtanten Birgitta är en kapitelbok om en gammal tant som gör livet för grannbarnen surt. Boken är tänkt för låg- och mellanstadiebarn. Kapitelbok, ganska mycket text med några bilder. Reaktionen hos Erik, 10 år, och Ingrid, 8 år, som bor i Tyskland är dock väldigt olika. Erik sätter igång med läsandet på en gång och har snabbt läst ut boken. Han ger vidare den till Ingrid och säger att hon måste läsa den, den är så rolig. Ingrid vill helst att mamma ska läsa.

Mamma sätter igång. Efter några sidor så vill Ingrid sluta, den är så långtråkig. Mamma tror att inledningen var lite för svår för Ingrid, med en hel del ord som hon inte känner till. Efter övertalning från Erik får vi fortsätta några andra dagar och till slut är även Ingrid fast i boken och vill veta hur det går. Surtanten Birgitta och barnen blir till slut kompisar och hittar på de mest oväntade äventyr. Författaren till Leoböckerna har även skrivit ungdomsboken Jack. Till den har vi satt två personer ur en och samma familj, boendes i utlandet, på att läsa boken, för att se vad de tyckte om den.

Magasinet SMUL nummer 5 2016  

Nummer 5 av Magasinet SMUL publicerades den 2 maj 2016 och omfattar 29 artiklar fördelade över 96 sidor. Detta nummer fokuserar på litteratu...

Magasinet SMUL nummer 5 2016  

Nummer 5 av Magasinet SMUL publicerades den 2 maj 2016 och omfattar 29 artiklar fördelade över 96 sidor. Detta nummer fokuserar på litteratu...

Advertisement