a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 74

svært, er intimitet uundgåeligt, hvis vi gerne vil tæt på et andet menneske. Nære relationer tvinger os – siger Sue Johnson – ud i de nullermandsbefængte hjørner af sindet, hvor følelser som jalousi, angst for at miste, lavt selvværd, afhængighed, forvirring og sorg ligger og lurer, og de følelser har vi hverken lyst til at mærke eller belemre partneren med, fordi vi dybest set skammer os over dem. I stedet finder vi på dårlige ting ved forholdet, skælder ud eller trækker os, og sexlysten ryger i svinget. Og eftersom sex er en af de måder, vi ‘bonder’ på, mister vi dermed broen tilbage til intimiteten. Heldigvis er det – viser opmuntrende tal – de dybe intime forhold, både mænd og kvinder længes efter.

“Det vigtigste i et livslangt, lykkeligt ægteskab er, at du selv er i balance.”

MANTRA At være intime betyder ikke, at man klistrer til hinanden, men at man er lige så gode til at være sammen som til at være væk fra hinanden.

4. De har balancen i sig selv (først)

Det vigtigste i et livslangt lykkeligt ægteskab er, at du selv er i balance. Sue Johnson beskriver det som en smuk argentinsk tango, hvor parterne bevæger sig sammen og helt frit, hvilket kun er muligt, fordi de hver især har balancen. Sagt på en anden måde: “Empati og dyb indlevelse i et andet menneske er kun fuldt muligt, hvis du hviler i dig selv og er i balance,” understreger Sue Johnson. MANTRA Jo mere du hviler i dig selv, jo bedre hviler du i relationen. 74 SKØN

Kærligheden er … en kompliceret følelse Det kan godt være, du har en fornemmelse af, hvad kærlighed er, men sandsynligvis vil det menneske, der sidder ved siden af dig, have en anden. Og det komplicerer jo unægteligt tingene en smule, når man skal have et parforhold til at fungere. Som mennesker er vi født med fire grundfølelser: sorg, angst, glæde og vrede. Og ud af dem er der så en række sammensatte følelser. Man taler om 2.500 i alt, og en af dem er kærlighed, fortæller psykolog Jørgen Rønsholdt, der har speciale i relationer. Og nu ville det jo være optimalt for forståelsen, hvis han kunne sige, at kærlighed er en kombination af glæde, lidt angst for at miste og et lille drys vrede i ny og næ. Men sådan fungerer det ikke. Kærligheden er et overbegreb, der kan ses som ‘de tusind følelsers landskab’. Det vil sige, at det er en sammensat følelse med utrolig mange kombinationsmuligheder. Alt efter hvilke relationer vi vokser op med, vil vi udvikle vores helt eget billede af, hvad kærlighed er. Nogle vil forbinde kærlighed med følelser af tillid, tryghed, glæde, respekt, mens et barn, der har oplevet vold, måske vil se vold og aggressivitet som en del af kærligheden, siger han og fortæller, at man også taler om ‘fem kærlighedssprog’, alt efter hvordan man opfatter kærlighed. For nogle er gaver et udtryk for kærlighed, for andre er det henholdsvis tid sammen, anerkendende ord, tjenester eller fysisk berøring.

Profile for Magasinet SKØN

Skøn marts 2020  

Skøn marts 2020