a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 73

Sundhed

2. De kan sige undskyld og okay

FOTO Shutterstock

1. De har både tryghed og frihed

Gode ægteskaber og parforhold er fulde af frihed, fordi man ikke er i tvivl om samhørigheden i relationen. Det mener den canadiske professor i psykologi og forfatter til bogen ‘Hold mig’, Sue Johnson, som har udviklet, hvad hun kalder for det 21. århundredes parterapi: emotionsfokuseret parterapi (EFT). Hendes terapi er baseret på forskning i parforhold, tilknytning mellem mennesker og kærlighed. Og efter hendes mening er frihed til at leve sine egne drømme uafhængigt af partneren et af de vigtigste elementer for et lykkeligt samliv. Kun én ting er vigtigere: tryghed. Sue Johnsons forskning viser nemlig, at vi først kan være frie, når vi føler os trygge. Utrygge børn bliver hos deres mor, og utrygge partnere bliver hos hinanden, siger hun og fortæller med et eksempel fra sit eget liv, hvor velgørende den rette balance mellem tryghed og frihed kan være for begge parter. De første år af sit ægteskab tog hun med sin mand på trekking i bjergene, og da hun efter nogle år tog sig sammen til at indrømme, at hun ikke brød sig om det, blev han selvfølgelig overrasket, men accepterede det. Til gengæld holdt hun op med at brokke sig over at passe børnene og holde skansen, mens han klatrede. Win-win! MANTRA Jo mere udvikling, jo bedre. Sammen og hver for sig.

At kunne tilgive sin partner er nødvendigt i et langt forhold, men utroskab og dybe svigt kan ikke altid tilgives på kommando. Ifølge Sue Johnson er vi følende pattedyr, og vi føler det, vi føler, så længe vi føler det. En moralsk beslutning om at tilgive partneren sidder et helt andet sted i hjernen end det, vi føler. “I øvrigt elsker vi jo ikke med fornuften,” siger forskeren klogt. “Hvis man oplever, at éns partner svigter én, er det naturlig selvbeskyttelse, at amygdala (hjernens angstcenter, red.) prøver at værne imod, at det sker igen. Sagt på en anden måde: Det er nervesystemet, der bestemmer, hvornår vi tilgiver, ikke den kognitive hjerne. Til gengæld kan den ‘tarvelige’ part opføre sig på en måde, så tilgivelsen kommer lettere: De ægteskaber, der overlever og kommer videre efter en krise, har det til fælles, at den part, der har svigtet, oprigtigt viser, at han eller hun er ked af at have såret sin partner. Det at se oprigtigheden opløser automatisk følelsen af svigt og sorg, og så kommer tilgivelsen af sig selv. Der er skabt grobund for kærlighed.”

“At kunne tilgive sin partner er nødvendigt i et langt forhold, men utroskab og dybe svigt kan ikke altid tilgives på kommando.”

MANTRA Du kan ikke beslutte at tilgive. En beslutning, fordi “der er gået så og så lang tid”, gør intet for relationen.

3. De er intime

Ifølge Sue Johnson er det med at ville ‘bonde’ en del af vores genetiske kode. Men samtidig er det også vanskeligt for både kvinder og mænd at acceptere, at vi bliver begrænsede og følelsesmæssigt afhængige af et andet menneske. For nogle er det ligefrem så skræmmende at komme tæt på, at de hellere vil lukke ned. Selv om det er

SKØN 73

Profile for Magasinet SKØN

Skøn marts 2020  

Skøn marts 2020