a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 71

Mig-tid

Duft dig til velvære Dufte har en nærmest magisk evne til at påvirke vores krop, sjæl og sanser, og derfor har æteriske olier været anvendt i århundreder. Trænger du til lidt mig-tid med velduftende velvære, så forkæl dig selv med aromaterapi. TEKST Cathrine Eriksen Fris

Terapi med aromaer

GUIDE

4 måder at bruge aromaterapi

Nutidens aromaterapi har sit udspring i Frankrig, hvor aromaterapi har været brugt i flere hundrede år. Æteriske olier trækkes ud af lægeplanter, blomster og træsorter gennem destillation, og tanken er, at hver eneste æteriske olie indeholder bioaktive komponenter, som hver især har en bestemt indvirkning på kroppen – både når du inhalerer dem eller smører dem på huden (fortyndet op i massageolie). Da dufte gør stort indtryk på os, kan de fremkalde bestemte sindstilstande og bliver derfor brugt til for eksempel afstresning, tristhed, uro og nervøsitet. Nogle mener endda, at visse æteriske olier kan hjælpe mod gigt, muskelspændinger og lette smerter.

1. Tilsæt et par dråber æterisk olie i din massageolie, så de bioaktive komponenter optages gennem huden. Alternativt kan du blande et par dråber olie i din bodylotion. Rene æteriske olier må aldrig bruges ufortyndet på huden. 2. Tilsæt din æteriske olie i et varmt karbad, eller lav et dampbad til ansigtet, hvor du indsnuser aromaen med et klæde over hovedet. 3. Dryp en dråbe æterisk olie ned i dit stearinlys, lige inden du tænder det, og lad lyset blive en duftspreder. 4. Duft til din æteriske olie direkte af flasken, eller tag lidt olie mellem håndfladerne, gnid dem sammen, og tag så en dyb indsnusning.

20

millioner. Så mange lugteceller har vi mennesker i næsen, og vi kan hver registrere mellem 10.000 til 40.000 dufte. Hjernen reagerer på duftmolekylerne ved at udløse kemiske stoffer, der kommunikerer med nervesystemet.

TIP

Selv om æteriske olier er udvundet af naturen, kan de give allergisk hudreaktion. Test din tolerance ved at påføre en dråbe på indersiden af din underarm og lade det sidde i 24 timer. Er der ingen hudirritation, kan du roligt anvende olien.

FOTO Unsplash

Find din duft

Rose får sind og krop i balance. Cedertræ virker beroligende og afstressende. Appelsin virker opfriskende, antiseptisk og stimulerer blodcirkulationen. Ylang Ylang siges at være seksuelt opstemmende. (Den indgår i Chanel no. 5!). Bergamotte virker antiseptisk og rensende. Velegnet til uren og fedtet hud. Rosmarin stimulerer blodcirkulationen og virker rensende. Lavendel har en antiseptisk, talgregulerende, beroligende og cellefornyende virkning. Teatree virker antiseptisk, inflammationshæmmende og rensende.

V I D ST E D U, AT …

Æteriske olier går tusinder af år tilbage? I antikken brugte man både olierne mod dårligdomme og som parfume. I dag anvendes aromaterapi også medicinsk og terapeutisk. SKØN 71

Profile for Magasinet SKØN

Skøn marts 2020  

Skøn marts 2020