a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 43

Kærligheden til roser har altid være stor hos Dior. Huset samarbejder med flere sydfranske rosenavlere, som kun dyrker roser til Dior. Frugten af samarbejdet er senest blevet til duftnyheden Miss Dior Rose n’Roses, som du kan læse mere om på side 9.

fugter, klarer huden og beskytter den mod fugttab indefra og indtrængende forureningspartikler udefra.” Har du været uheldig at blive forbrændt af solen? Ud over traditionelle ingredienser som fugtende aloe vera og kølende mentol er også rosenolien relevant, fordi den effektivt skulle lindre smerte. Men køber du ren æterisk rosenolie, så husk, at den aldrig må bruges ufortyndet på huden. Den skal først blandes op med en såkaldt bæreolie – eller købes færdigblandet som for eksempel hos Weleda. spændende for ‘næsen’, der komponerer parfumen, fordi roser kan dufte så forskelligartet: pudderagtigt, musket, frugtagtigt, hen mod røgelse eller kryddernellike, men altid feminint og romantisk. Det siges, at der indgår roser i 75 procent af alle moderne dufte til kvinder og i mindst 10 procent af alle herredufte. Man kan måske godt få lidt ‘mormor’ ind over, når man først tænker ‘roser og duft’. Men man kan godt tænke om. Mange dufthuse udvider i disse år deres kendte dufte med nye rosentemaer, og de nye duftversioner er ikke spor kedelige og forudsigelige, men snarere over mod det friske, frække og dristige – samtidig med at de er intenst feminine. Tradition og fornyelse! Desværre kan man ikke bare gå ud fra, at alle dufte vil give samme virkning som den rene rosenolie – skal man have dens fordele, kræver det den ægte vare, og det kan de færreste parfumer tilbyde. De fleste er skabt ved hjælp af syntetiske ingredienser – især fordi de er mere holdbare og mere ensartede fra produktion til produktion – og derfor nemmere at arbejde med.

ROSER I HUDPLEJE Som allerede nævnt byder rosenolien – men også det vand, der er tilbage, når den kostbare olie er udvundet – på mange værdifulde egenskaber for huden. Blandt de firmaer, der udnytter rosens skønhed, også på hudområdet, er Jurlique, som både har brugt Rosa gallica, Rosa damascena og Rosa centifolia i mange produkter, men for nylig har de taget skridtet fuldt ud og udviklet deres egen, ekstra fugtende rose, som bl.a. er benyttet i deres Rare Rose-serie. Lavera og Weleda anvender begge økologisk olie fra den vilde rose, også kaldet hybenrose eller hunderose. Olien herfra er særligt rig på alfa-linolensyre (ca. 33 procent) og har kun et meget lavt indhold af mættede fedtsyrer. Det gør den til en let olie, der nemt kan absorberes af huden. Den stimulerer cellefornyelsen og er særligt egnet til tør og moden hud samt hud, der døjer med inflammation. Også Jane Iredale elsker roser. Hun har udtalt, at “rosens bestanddele plejer huden på en måde, så du med det samme kan mærke det. De

ROSENVAND Vandet, der bliver tilbage, når den kostbare rosenolie er udvundet via destillation, vil stadig indeholde sporstoffer fra den æteriske olie og har også mange gode effekter, herunder anti-inflammatoriske egenskaber. Derfor ser vi også den indgå i hudplejen, hvor den er fortrinlig til at fugte og berolige og styrke tør og følPSST! som hud. Om Rose Diamond Cream fra The Organic PharFørste optegnelse macy siges det for eksempel, om “apotekerrosen” at den indeholder “udtræk af persisk rose (damascenerRosa gallica rose, red.), hvor rosenvandet officinalis stammer er jomfrupresset ved en lille bjergby i de persiske bjerge tilbage til det og går ind og dæmper irriteret 13. århundrede. hud”. Hos Jurlique finder du en Rosewater Balancing Mist, hvor en overlegen fugtpleje er i centrum, mens også Juhldal RoseRain BodyCream No 22 indeholder 100 procent naturligt rosenvand fra damascenerrose.

OM ROSER OG OS Roserne. Om vi planter dem i vores have og nyder synet, når de som enkelte planter eller hele buske står i fuldt flor. Om vi foretrækker en enkelt farve eller hele paletten. Om de står i knop eller er tæt på afblomstring, hvor specielt de historiske roser kan være utroligt smukke. Om vi har dem som buket på bordet i vores hjem. Om vi omgiver os med deres duft i vores valg af parfume. Om vi benytter deres forskønnende evner i vores hudpleje. Lige meget hvad – hver eneste gang vi ser på eller dufter til en rose, tapper vi en lille smule ind i den lange historik, vi har opbygget med den stolte og ranke blomst, som synes at have fulgt os over årtusinder. Ikke mærkeligt, at roser er så fyldt med symboler for os, og at vi er så fascineret af dem.

SKØN 43

Profile for Magasinet SKØN

Skøn marts 2020  

Skøn marts 2020