a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 42

Beautybaggrund

det i disse år, som om den har en genopblomstring, hvor den – og det være sig i form af roser i haven eller ingrediens i parfumer eller hudpleje – værdsættes for sine klassiske feminine værdier.

Vidste du, at Bulgarien står for halvdelen af verdens rosenolie-produktion, og bulgarsk rosenolie blev patenteret i 1994?

ROSENSORTER, DYRKNING OG HØST

Vi har i dag omkring 150 vildtvoksende rosenarter på den nordlige halvkugle, men i alt findes der flere end 250 arter og over 10.000 hybrider. Til parfumer og hudpleje anvendes primært Rosa gallica (også kaldet gallisk eller fransk rose), Rosa damascena (også kaldet damascenerrose, bulgarsk rose, tyrkisk rose og rose otto) og Rosa centifolia (alias majrose, Provence-rose og attar of rose). Over halvdelen af verdens produktion af rosenolie fra damascenerrosen dyrkes i Rosendalen i Bulgarien, men Isparta-regionen i Tyrkiet, som også kaldes ‘verdens rosenhave’ , er et andet dyrkningsområde. Rosa centifolia dyrkes udbredt i omegnen af Grasse i Sydfrankrig, og koncentratet regnes for at være af højeste kvalitet. Andre betydningsfulde rosenområder er Iran (det gamle Persien) og Marokko. Roser skal plukkes så tidligt som muligt om morgenen, før solen får de kostbare æteriske olier til at fordampe. For at sikre den bedst mulige kvalitet kan man både i Bulgarien og Tyrkiet se, at man bærer de fine destillationsapparater af kobber ud i marken og opvarmer dem over åben ild for at kunne destillere den dyrebare råvare med det samme og dermed få den opPSST! timale kvalitet. Det siges, at der går 170 rosenblomster Fordi til en enkelt dråbe olie, og prisen for en enkelt liter af den fineste rosenolie siges at kunne løbe op omkring de produktionen af 50.000-70.000 kroner.

DYREBAR FOR NÆSE SOM FOR HUD

rosenolie er så omstændelig og udbyttet relativt lille, bliver den dyrebare rosenolie også kaldt for “flydende guld”.

Rosenoliens udsøgte duft og dens terapeutiske værdi gav den allerede en særlig plads inden for medicin og parfumefremstilling i de gamle persiske, ægyptiske, indiske, græske og romerske samfund, men tiden er på ingen måde løbet fra den. Det, der gør æterisk rosenolie til noget helt særligt i forhold til andre blomsters æteriske olier, er, at den indeholder en af de højeste, måske den højeste mængde forskellige molekyler – over 300 – og lige præcis det gør den så værdsat både inden for dufte og hudpleje. Duftmæssigt sørger den store mængde forskellige molekyler for at pirre lugtesansen og fasciDen dejlige nere med et væld af rige nuancer. damaskrose Mentalt virker duften beroligende Det botaniske navn ‘Rosa og benyttes som styrkende middamascena’ stammer fra Damaskus, hvor rosen menes del, der modvirker depression og at have sin oprindelse. angst og stressrelaterede probleOver halvdelen af den mer såsom søvnløshed og nervøse årlige mængde olie fra spændinger. Dertil tilskrives den damascenerrosen (ca. 1,7 at skulle virke mod hovedpine og ton) produceres i Rosendalen i Bulgarien. Her afholdes regulere åndedræt, iltniveau og hvert år rosenfestivaller i blodtryk. Den regnes for styrkende højsæsonen maj/juni for at for hjerte, lever, mave og livmoder. fejre roserne og rosenolien, og Og måske kan den bruges på endnu hele området er præget af en dejlig rosenduft. Rosenhøsten flere måder. I et studie fra 2015 inder traditionelt kvindearbejde snusede nyopererede børn rosenog kræver tålmodighed – olie, hvilket betød, at de oplevede blomsterne lægges enkeltvis mindre smerte. Man mener, det kan i kurve, før de går videre til skyldes, at duften får hjernen til at destillation.

frigive velværehormoGiambattista Valli ner som endorfiner. valgte at pynte Inden for hudplejen modellerne med er det også de mange rosenblade ved formolekyler, der forsyårets modeshow. ner rosen med evner til fysisk at påvirke huden og skabe en række forskellige kosmetiske egenskaber. Her tilskrives rosen evner til at berolige, modvirke betændelse (anti-inflammatorisk), bekæmpe både vira og bakterier, stimulere blodcirkulationen og give en levende glød. Samtidig fugter den og virker adstringerende, ligesom den styrker og lindrer huden. Sprængte blodkar, eksem og forkølelsessår nævnes som noget af det, der kan lindres med rosenolie, og den siges videre at kunne standse blødning og fremme sårheling.

ROSER I DUFTE Alle rosenduftens positive associationer er en af årsagerne til, at den er en af de mest elskede og benyttede ingredienser i parfumernes univers. Det er den mest romantiske af alle blomster – men den er også

42 SKØN

Profile for Magasinet SKØN

Skøn marts 2020  

Skøn marts 2020