Page 69

Filmstjernen Bette Davis var chik med sine runde, hvide solbriller i 1935.

I filmklassikeren ‘Top Gun’ fra 1986 gjorde Tom Cruise pilotbrillen fra Ray-Ban endnu mere populær.

Bella Hadid er en af de mange supermodeller, som igen rocker de helt smalle solbriller.

Sådan beskytter solbriller Solbriller beskytter mod ultraviolet (uva og uvb) stråling, som vi ikke umiddelbart kan se eller mærke, men som kan føre til øjensygdomme som for eksempel grå stær. Samme beskyttelse finder man også i de fleste almindelige brilleglas. Det ubehag, du umiddelbart oplever fra solstråler, stammer fra de blå lysbølger, og dem kan farvetonet glas modvirke. Alt afhængigt af farven filtrerer glassene sollyset forskelligt. Nogle øger kontraster, mens andre er specielt velegnede til at tage blænding eller genskin. Inden for EU findes der en fælles standard for solbrilleglas, som er inddelt i fem kategorier fra 0 til 5, hvor 0 giver den laveste beskyttelse.

Yoko Ono iført hat og solbriller. Naturligvis.

General Douglas MacArthur rockede pilotbrillen i 1944, men det var nok mere af praktiske årsager.

“På havet, ved stranden, i sneen og i bjergene er solbriller en rigtig god idé. Og i Danmark står solen ofte lavt på himlen, så solen blænder mere her. Øjnene er mest udsat for uv-stråler formiddag og eftermiddag,” siger overlæge speciale i øjensygdomme Nina Jacobsen, som dog ikke anbefaler overdreven brug af solbriller. “For man kan blive afhængig af dem og mere lysfølsom,” forklarer hun. KILDER Nina Jacobsen, Morten Axel, optikerforeningen.dk og Illustreret Videnskab

Stilikonet Mary-Kate Olsen har, ligesom sin tvillingesøster Ashley, en imponerende samling af solbriller. I 2009 viste hun en mere groovy side med et par røde briller.

Den cool filmdiva Marlene Dietrich var altid fremme i skoene, når det gjaldt mode, og derfor var hun naturligvis blandt de første til at gøre solbrillen moderne. Her er hun fotograferet i 1933.

SKØN 69

Profile for Magasinet SKØN

Skøn juli 2019  

Skøn juli 2019