Page 31

En ingrediens du skal kende

Hyaluronsyre Hudens tørstslukker

Fugtighedspleje er helt basalt i dit hudplejeritual, og derfor kommer du heller ikke uden om den mest effektive fugtgivende ingrediens til dato – hyaluronsyre. TEKST Cathrine Park

H

udplejeindustrien bliver også ramt af modeluner, hvorfor vi ser ingredienser, som i en kort eller længere periode bliver supertrendy. Det hænder selvfølgelig, at visse hudplejeingredienser slet ikke fortjener den hype og popularitet, de pludselig får, men det gælder bestemt ikke den her artikels superstjerne. For det kan godt være, at hyaluronsyre er her, der og allevegne, men det er der også en virkelig god grund til, for det er nok en af de allerbedste ingredienser, du overhovedet kan bruge. Punktum.

FOTO Shutterstock

KROPPEN KRÆVER HYALURONSYRE Hyaluronsyre er faktisk en relativt ny spiller i din hudpleje. Det er et højmolekylært kulhydrat – et meget stort sukkermolekyle med en gelékonsistens, der blev opdaget i 1934, da to amerikanske forskere havde nærstuderet øjets glaslegeme på en ko. Der skulle dog stadigvæk gå et par årtier, før hyaluronsyre blev koblet til hudpleje. Først skulle andre forskere i 1960’erne lige finde ud af, at hyaluronsyre findes naturligt i vores krop – mest i vores led (for at holde dem mobile), i vores øjne (for at holde dem fugtige) og op mod 50 procent koncentreret i vores hud, hvor det spiller en helt afgørende rolle for vores ‘ekstracellulære matrix’ – rammen omkring vores hud, som holder på den fugt, vores krop behøver for at fungere. Da man opdagede, at hyaluronsyre desuden er ekstremt hygroskopisk, hvilket vil sige, at det kan optage betydelige mængder vand fra sine omgivelser, var vejen i 1990’erne banet for, at hyaluronsyre skulle blive en vigtig nøgleingrediens i fugtgivende hudplejeprodukter.

5 med hyaluronsyre MAKEUPPEN: CLINIQUE Even Better Refresh Hydrating and Repairing Makeup, CN 52 Neutral, 300 kr. Fås på matas.dk

ØJENGELEN: TROMBORG Eye Gel, 15 ml, 320 kr. Fås på matas.dk

hudens naturlige produktion af hyaluronsyre, og vil du undgå, at huden bliver tør og mere slap at se på, er hudpleje med tilsat hyaluronsyre derfor en god investering. Hyaluronsyre fremstilles ofte ved at fermentere den almindeligt forekommende bakterie Streptococcus zooepidemicus, og det er stadigvæk den mest imponerende fugtmagnet, vi har. Et gram kan binde op til seks liter vand! For din hud betyder det, at hyaluronsyre som ingrediens i ‘leave-on’-produkter som eksempelvis sera, fugtighedscremer og foundation, kan forbedre fugtbalancen markant. Og det kan ses og mærkes, for når huden bliver fugtmættet, bliver den mere blød og fyldig, hvilket gør overfladen mere fast, smidig og glat uden lige så mange synlige tørhedslinjer og rynker. Jo, hyaluronsyre er uden tvivl kommet for at blive!

PSST! Vil du booste kroppens naturlige hyaluronproduktion indefra, er den bedste fødevarekilde bouillon kogt på ben fra okse, svin eller høne.

FUGTIGHEDSCREMEN: CLARINS Hydra-Essentiel All skin, 50 Ml, 400 kr. Fås på matas.dk

SERUMMET: ECOOKING Fugt Serum, 20 ml, 350 kr. Fås på matas.dk

NATCREMEN: MATAS Firming 50+ Natcreme, 50 ml, 65 kr.

EN IMPONERENDE FUGTMAGNET Allerede fra 25-årsalderen mindskes 31 SKØN

Profile for Magasinet SKØN

Skøn juli 2019  

Skøn juli 2019