Page 67

L-LYSIN Aminosyre 500 mg, 50 kapsler, 92 kr. Fås på matas.dk

16

Spis dig til mere kollagen

Dine cremer kan opbygge hudens kollagen, men du kan også spise dig til mere kollagen. Der skal for eksempel proteinrigt kød på tallerkenen, frugter rige på C-vitaminer, røde frugter og grøntsager som spinat og kål. Du kan også supplere med kosttilskud i form af glucosamin, aminosyrer og C-vitamin, så længe du husker, at de aldrig kan erstatte en varieret kost.

PSST!

Lysin er en af de otte essentielle aminosyrer. Kroppen bruger lysin til at opbygge og hjælpe optagelsen af protein, og lysin bidrager til opbyggelsen af muskler og kollagen.

TIP!

Damp gerne din kål (kortvarigt og kun i en smule vand), så du nemmere kan fordøje den og optage de sunde stoffer.

17

Mennesker begynder at miste kollagen fra 25-årsalderen, og efter de 35 år bliver det særligt tydeligt. Huden bliver tyndere og mere slap og rynket.

Spis antiinflammatorisk

Drømmer du om ny energi og større velvære, et stabilt blodsukker, en bedre fordøjelse, vægttab uden sult, en god nattesøvn, færre smerter, et sundt blodtryk og kolesterolniveau og mindre behov for medicin i 2019? Så bør du måske joine de mange tusind danskere, der allerede er begyndt at spise antiinflammatorisk. DET BØR DU SPISE: • Spis mindst 100 gram fed fisk om dagen for at få omega-3-fedtsyrer. Det kan eksempelvis være laks, makrel og sild. Hvis du ikke bryder dig om fisk, så tag tilskud af omega-3-fedtsyrer dagligt i stedet. Omega-3-fedtsyrer findes for eksempel også i hørfrø, hampefrø og valnødder, men i mindre kraftfulde mængder. • Spis flere sunde olier i form af 40-80 gram nødder og mandler dagligt og en avocado i salaten med oliven, olivenolie eller rapsolie. • Prøv at få så mange grøntsager som muligt hver dag. Vælg gerne så mange farver som muligt, og hold dig ikke tilbage, når det gælder gulerødder og alle former for kål, der er rige på det antiinflammatoriske plantestof glucosinalat. • Spis fuldkornsprodukter som for eksempel byg, rug og havre. • Bær er fulde af antioxidanter, som beskytter cellerne, og det gælder også, selv om du bruger frosne bær. Spis gerne 100 til 150 gram om dagen.

DET SKAL DU IKKE SPISE: • S ukker i for eksempel i sodavand, saftevand, slik, kager og morgenmadsprodukter og raffineret mel (hvedemel, sigtemel, durumhvede). Sukker og raffineret mel giver et højt blodsukker, der tærer på kroppens celler og skaber inflammation. •A  lle former for færdig mad – for eksempel kiks, kødpålæg og pålægssalater, fordi de har et højt indehold af sukker, nitrit og usundt fedt, som fører til forhøjet kolesteroltal og inflammation. •O  mega-6-fedtsyrer, som for eksempel findes i solsikkeolie, vindruekerneolie, majsolie og margarine. Det findes også i forarbejdede produkter som for eksempel fiskekonserves. • F astfood som burgere og pizza. Kilde: Ernæringsekspert Martin Kreutzer

Kilde: Ernæringsekspert Martin Kreutzer

‘21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost’, Politikens Forlag, 190 kr. Fås på gucca.dk Få mere viden om antiinflammatorisk kost og lækre opskrifter i bogen ‘21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost’, som er skrevet af læge Jerk W. Langer og ernæringsterapeut Louise Bruun.

SKØN 65

Profile for Magasinet SKØN

SKØN januar 2019  

SKØN januar 2019