Page 72

Sandt eller falsk?

HVAD ER DETOX? Detox, eller udrensning, er en kur eller behandlingsmetode, der er baseret på idéen om, at du kan rense din krop for uhensigtsmæssige stoffer.

5

Du taber dig lynhurtigt ved at udrense. – SANDT

Ja, det gør du. Men du skal være opmærksom på, at det er væske, du taber, og ikke fedt. Det hænger sammen med, at du giver afkald på mange af de ting, der binder væsken til celler og væv, som f.eks. salt og kulhydrater. Når du er færdig med din kur, skal du altså være opmærksom på, at væsken sætter sig igen, medmindre du vælger fortsat at holde dig fra de væskebindende fødeog drikkevarer.

6

En udrensningskur med faste sænker forbrændingen, så du tager ekstra på, når du begynder at spise normalt igen. – BÅDE-OG

Hvorvidt din kur har en påvirkning på stofskiftet, afhænger af, hvor lang tid du vælger at faste. Der skal nemlig en længere periode til, før kuren kan påvirke stofskiftet negativt. Du skal i højere grad bekymre dig om, hvorvidt dit stofskifte bliver belastet, hvis du ikke spiser regelmæssigt, eller hvis du regelmæssigt er på en kalorierestriktiv kur. Det sætter nemlig kroppen i en mindre konstant hungersnødtilstand, hvor der vil blive skruet ned for forbrændingen og for hjernen. På samme tid signalerer kroppen, at der er noget galt, og sætter systemerne i alarmberedskab. 72 SKØN

7

Udrensningskure kan føre til et usundt og fanatisk forhold til mad. – BÅDE-OG

Det er nok ikke så meget udrensningskurene i sig selv, som det er vores kultur, der kan være årsagen til, at mange af os får et fanatisk forhold til mad. Men disse kure er naturligvis også en del af denne kultur. Mange års fokus på mad, kalorier og krop samt en manglende regulær omsorg for krop og psyke har gjort, at mange af os sætter nogle mål og ønsker for krop, form og hverdag, som ikke er realistiske. Lyt i stedet til kroppen, og lad den fortælle dig, hvad den har brug for. Spis, til du ikke længere er sulten, vælg det sundere alternativ, hav fokus på maden, se den, duft til den, og nyd den. Brug kroppen godt og grundigt – og regelmæssigt – men husk også at give din krop og hjerne gode pauser. Sov, elsk, grin, og træk vejret. Så udrenser du helt naturligt.

8

Du kan svede giftstofferne ud ved træning, eller når du går i sauna. – FALSK

Godt nok kan det være rart at svede, og meget kan da også svedes ud. Men faktum er, at leveren er den største nedbryder og udrenser af giftstoffer. Derfor er det altså ikke holdbart at leve af slik, alkohol, færdigretter og træning, da leveren kommer på gevaldigt overarbejde. Vær god mod din lever – det vil kunne ses og mærkes.

Profile for Magasinet SKØN

Skøn december 2019  

Skøn december 2019