Page 36

Stedsans in the Woods i Sverige er et supergodt eksempel på, hvordan vi kan få lov til at koble af i naturen – langt væk fra hverdagen.

B LU E L AG O O N

Mmmmmm

SPAENS HISTORIE 27 f.Kr. – 476 ST E DSA N S

I romernes tid byggede de luksuriøse kursteder omkring områdets naturlige varme kilder, hvor soldaterne kunne pleje deres sår og lade op.

1300-tallet isolere de syge fra resten af befolkningen og give dem hvile, frisk luft, spadsereture og dejlige bade i havet eller fjorden, så de hurtigere kunne blive raske – det gjaldt også kvinder, der havde udviklet hysteri, og andre med sarte nerver,” fortæller Mette Byriel-Thygesen. I midten af 1900-tallet begyndte der at komme bedre forhold og flere specialiserede afdelinger på hospitalerne, hvor de syge kunne passes og plejes, så man brugte i stedet spastederne til folk, der var psykisk syge eller på anden måde havde ondt i sindet. Spaopholdet var altså i sin oprindelse ikke for almindelige mennesker, men primært for det velstillede borgerskab. Det var også denne del af befolkningen, der i løbet af 1900-tallet begyndte at tilbringe sommeren på de mange badehoteller, der dukkede op langs Danmarks kyster. Det var populært at bade, og snart rykkede spafølelsen også ind i vores private hjem.

“Vi har droppet de store hjørneboblebade, der fyldte hele badeværelset, og vi har fjernet poolen til fordel for udebrusere og vildmarksbade.”

LUKSUS OG KVALITETSTID I løbet af 1950’erne og 1960’erne skete der en generel velstandsstigning i samfundet, og almindelige mennesker begyndte at få flere penge mellem hænderne. Der begyndte langsomt at komme større fokus på badeværel36 SKØN

Byen Spa i Belgien får sit navn fra de mange termiske kilder i byen – og danner grundlag for hele spabegrebet.

Slutningen af 1800-tallet De første badehuse åbner – dengang ikke som spaer vi kender i dag, men som sanatorier for patienter med sygdomme som tuberkulose eller gigt.

1940’erne Der kommer bedre forhold for de syge på hospitalerne, og spastederne bliver i stedet brugt til personer med ondt i sindet.

1980’erne Det bliver populært at have spafølelsen derhjemme med egen swimmingpool og hjørnespa på badeværelset.

1990’erne Spaopholdet som en luksuriøs miniferie slår for alvor igennem.

I dag Vi er stadig vilde med spa, og der begynder at komme mere fokus på offline spaophold i uberørt natur.

Profile for Magasinet SKØN

Skøn december 2019  

Skøn december 2019