Page 34

Baggrund

Da badning blev ren forkælelse Badning er den ældste terapi i verden, og spaidéen stammer fra Romerriget, hvor soldater ladede op til næste krig ved at bade i varme kilder. Siden har hele spakulturen udviklet sig fra behandling af sygdomme til en luksus-getaway for kærestepar og andre velvære-cravende folk, der trænger til et break fra hverdagen.

A

aah! De fleste kender følelsen af at synke ned i et varmt bad og mærke roen brede sig helt ud i fingerspidserne. Vand har en beroligende og afslappende effekt på os, og siden 1990’erne, hvor spabegrebet, som vi kender i dag, for alvor slog igennem, har spaophold været i høj kurs. “I en tid, hvor vi har meget fokus på velvære og sundhed, passer spabegrebet rigtig godt ind. Vi vil gerne passe godt på os selv, men det moderne menneske har svært ved at koble af derhjemme, så vi har brug for det lille afbræk, et spaophold giver,” forklarer Mette Byriel-Thygesen, der er museumsinspektør på Nationalmuseet med speciale i køns- og kropshistorie. Ordet spa stammer fra den belgiske kurby Spa, der i 1300-tallet blev kendt for sine naturlige termiske kilder, og som dengang også gik under stednavnet Sparsa fontana, som er det latinske ord for sprudlende kilde. Men vi skal helt tilbage til Romertiden for at finde de første helbredende og afslappende spabade.

“Der kommer et endnu mere offline koncept med unik overnatning i naturen, hvor du virkelig slipper helt væk fra hverdagen.”

FRA ROMERSKE SOLDATER TIL HYSTERISKE KVINDER I Romerriget fandtes mange naturlige termiske kilder og grotter med varmt vand, hvor romerne indrettede luksuriøse bade, der primært var til deres soldater. Det varme vand fra naturens kilder blev anset for at have en rensende og helende effekt, der var den bedste kur mod soldaternes sår og trætte muskler. 34 SKØN

“Grundessensen var, at soldaterne skulle lades op, så de igen var klar til kamp. Derfor blev de også vartet op med lidt lækkert at spise og drikke imens,” fortæller Mette Byriel-Thygesen. Grundlaget for en lækker spaoplevelse var altså lagt, men der skulle gå mange år, før spabegrebet for alvor slog igennem. Op gennem Renæssancen er der kun få eksempler med bade. Faktisk skyede de fleste vand og sæbe på den tid og gik kun sjældent i bad eller vaskede deres ansigter. “Dengang var der ikke en opfattelse af, at det var luksuriøst at gå i bad. Det foregik i koldt vand og var typisk noget, der skulle overstås i en fart,” forklarer Mette Byriel-Thygesen. I 1800-tallet vendte vand og sæbe så småt tilbage, og det blev populært at bade i floder, søer og hav, men det var først i slutningen af 1800-tallet, at spabadet rigtig slog igennem. I 1868 åbnede det originale badehus, Thermes de Spa, i Spa i Belgien, og herhjemme blev kendte spasteder som Skodsborg og Vejlefjord grundlagt i henholdsvis 1898 og 1900. Dengang var det ikke de lækre spahoteller, som vi kender dem i dag med dampbade, boblebade og saunaer, men sanatorier for patienter med sygdomme som tuberkulose eller gigt. “Spaopholdet blev dengang set som et middel til at udrydde sygdom ved at

FOTO Unsplash, Shutterstock, PR

TEKST Maria Præst

Profile for Magasinet SKØN

Skøn december 2019  

Skøn december 2019