Page 96

MÅNEDENS MAND

befandt os på Jordens natteside, og de kiggede ned på den koreanske halvø fra 100 kilometers højde, så de Sydkoreas mange lys, men der, hvor Nordkorea ligger, var der helt sort. Der var intet lys, men de vidste bare, hvor landet burde være. Det ville jeg gerne have set.

kan vise, og det vil overraske mig meget, hvis der ikke er en eller anden form for liv derude.

Hvilket råd ville du give 10-årige Andreas Mogensen? Det ville nok bare være: “Gør, som du gjorde,” for det hele gik jo meget godt. Mit største mål i livet om at blive astronaut gik i opfyldelse, selv om jeg altid har vidst, at chancerne var minimale. Der har aldrig været nogen tvivl om, at jeg skulle arbejde med rumfart på den ene eller den anden måde, men den store drøm var naturligvis at blive astronaut. Der er så få, der får lov at udleve den drøm, men jeg var bare så heldig at være en af dem, hvis største drøm gik i opfyldelse.

Hvordan var det at vende hjem til Danmark?

Efter 10 dage i rummet med fantastiske, nye oplevelser tog jeg til Danmark igen, hvor jeg skulle møde dronningen, hvilket i sig selv naturligvis var en stor oplevelse, men det at skulle rundt og holde foredrag for skolebørn og gymnasieelever var faktisk også en rigtig stor oplevelse. Børnenes engagement var helt utrolig, og de havde virkelig forberedt sig på at møde mig. Jeg husker især et skolekor, som havde digtet en sang om mig og min mission. Det var overvældende 40-årige Andreas Mogensen og helt vildt sødt af dem.

Mere om Andreas

Tror du, fremtiden vil vise liv i rummet? Altså, jeg ville bare ønske, jeg var født 500 år fremme i tiden, for der sker så mange ting lige nu. Eksempelvis arbejder de på at kunne sende rumteleskoper ud om 10 til 15 år for at måle lys. Hvis der kan måles lys, kan det nemlig sige noget om, hvorvidt der er molekyler og gasarter ude i atmosfæren – og de bliver altså skabt af liv. Ikke nødvendigvis velfungerende, levende væsner, men liv i en eller anden forstand. Så det bliver interessant at se, hvad rumteleskoperne

Her bliver Andreas skudt af sted med Sojuz-raketten, der er 49,5 meter høj og vejer 305 tons.

har for nylig bosat sig i Houston, Texas, med sin kone og lille datter, hvor de skal bo de næste par år, da Andreas skal fortsætte sit arbejde med ESA, European Space Agency. Arbejdet består på nuværende tidspunkt i at støtte de astronauter, der skal sendes ud i rummet eller er ude på mission, men han fortsætter dog også sin egen træning i håb om at blive tilbudt endnu en tur ud i rummet.

Efter 10 dage i rummet landede Andreas sikkert på Jorden på en slette i Kasakhstan.

Hvad er dine fremtidsmål? I fremtiden er mit mål at komme af sted igen, og det er også ESA’s mål at sende mig ud på endnu en mission. Vi er syv eller otte astronauter, og der er kun én mission til rummet årligt, så jeg skal fortsætte med at træne og forberede mig for at kunne få tilbuddet om at komme til af sted igen – eller sågar at komme til Mars på et eller andet tidspunkt. Hvis det tilbud kommer, vil jeg hvert fald ikke tøve med at takke ja. Efter Andreas kom hjem, ville mange mennesker gerne høre hans spændende foredrag.

Andreas var heldig at få et smukt og skyfrit billede af Danmark.

Allerede fra første dag om bord på rumstationen ISS var Andreas travlt optaget af sine forsøg.

96 SKØN

Skøn december  
Skøn december