Page 21

PORTRÆT

Snapchat. Hun er på det store lærred, når hun selv vælger det, og ellers ser hun sig helst fri for at blive eksponeret. “Det er min største passion at tale om de film, jeg laver. For selv om jeg er nervøs for, om det går den godt, så er det spændende at lancere den. Alt det, som følger med lanceringen, er fantastisk,” fortæller Vikander til thefilmexperience.com om det, hun nyder ved jobbet, og det, som hun godt kunne være foruden: “Men når nogen så tager et billede af dig, og du ikke ved det, så er det en helt anden ting. Det er to vidt forskellige verdener.” Privatlivet betyder meget for Vikander, der har holdt yderst lav profil om sit forhold til Michael Fassbender, som hun begyndte at date under indspilningerne til ‘Lyset i havet’. I forbindelse med filmen ‘Jason Bourne’ fra i år, hvori hun ironisk nok spiller en computerhacker, løfter hun blandt andet sløret for, hvorfor hun værner så meget om sit privatliv. “Brugen af de sociale medier handler i bund og grund om, hvor meget du er villig til at ofre af dit privatliv,” fortæller hun til Style Magazine. “Når jeg tager ind og ser en film med en skuespiller eller skuespillerinde, som jeg ser op til, vil jeg helst vide så lidt om dem som muligt, så jeg kan se dem blive til forskellige karakterer. Hvis du formår at finde en vej til at opretholde lidt af den mystik, så er det virkelig godt for dit arbejde,” lyder hendes forklaring på, hvorfor hun blandt andet holder sig fra de sociale medier. “Jeg har prøvet, men jeg blev virkelig stresset af at skulle poste ting. Hvis du godt kan lide det, så er det en god måde at forblive i kontakt med dit publikum på. Men jeg har ikke engang det, der skal til for at gøre det privat med mine venner, så jeg ville være virkelig dårlig til det offentligt.” I stedet for at bruge sin tid og sine kræfter online har hun i stedet kastet sig over nye projekter, hvor hun kan dele sin passion med hele verden.

hurtigt tælle de scener, hvor jeg har spillet sammen med andre kvinder.” Med sin nye jobtitel er den unge Vikander godt i gang med at tage styringen over sin egen karriere med en vision, som vi stadig mangler at se resultatet af, men som utvivlsomt nok skal blive en succes, når man ser på, hvor langt den talentfulde og visionære svensker allerede er nået. Selv havde hun dog aldrig drømt om, at hun i dag ville være, hvor hun er – med bopæl i London og filmjobs over hele verden. “Jeg ville aldrig have troet nogen, hvis de sagde, at jeg ville nå så langt, som jeg er i dag. Jeg ville simpelthen have grinet af dem. Jeg troede aldrig, at jeg ville arbejde i engelsksprogede film eller i udlandet. For når du er fra et lille, europæisk land, er det ikke en del af din vision eller muligheder,” lyder det fra den svenske it-girl, hvis baggrund i balletten har haft stor betydning for, hvor langt hun er nået.

“Sidste år indså jeg, at jeg havde lavet fire film, hvori jeg slet ikke spillede over for en kvinde. Jeg blev virkelig flov over mig selv”

VISIO NÆRE VIKANDER Reese Witherspoon, Drew Barrymore og Elizabeth Bank. Alle har de taget til genmæle i den mandsdominerede filmindustri ved at starte deres egne produktionsselskaber. Og nu får de selskab af den blot 28-årige svenske stjerne. Vikanders eget produktionsselskab, Vikarious, blev en realitet i maj i år, og allerede nu er den første film fra hendes hånd på vej. Hun spiller selv hovedrollen i ‘Euphoria’, der også har Eva Green og Charlotte Rampling på rollelisten. “Som skuespiller vil du gerne involveres tidligt i processen og gerne i manuskriptet. På det seneste er jeg blevet mere og mere interesseret i at sikre mig, at visse historier, som er vigtige at få fortalt, bliver fortalt,” fortæller Vikander til Style Magazine om baggrunden for at starte Vikarious, som hun især vil bruge til at få fortalt vigtige historier om kvinder og ligestilling. “Sidste år indså jeg, at jeg havde lavet fire film, hvor jeg slet ikke spillede over for en kvinde. Jeg blev virkelig flov over mig selv, fordi jeg ellers altid har været meget opmærksom på dette. Men det er åbenbart blevet en norm. For i de film, jeg har været med i, kan jeg

BALLETTENS DISCIPLIN

Som fireårig starter Alicia Vikander til ballet, da hun er dybt fascineret af de smukke tutuer, og som niårig kommer hun ind på den svenske kongelige balletskole, der med sin kæft, trit og retning bliver en stor kontrast til hendes bohemebarndom. Efter at have flirtet med små roller i mini-tv-serier kan hun mærke, at balletten ikke er det rigtige. Da hun får afslag på sin ansøgning til den svenske skuespillerskole, søger hun spontant ind på jurastudiet. Men et opkald fra en svensk filminstruktør får hende hurtigt tilbage på sporet, og da hun i 2010 står med den svenske filmpris Guldbagge i hånden for sin hovedrolle i ‘Pure’, går der ikke lang tid, før de europæiske filmfolk begynder at hive fat i hende. Blandt dem er instruktøren bag ‘En kongelig affære’, danske Nikolaj Arcel, og efter ham Joe Wright, der vil have hende med i ‘Anna Karenina’. “Jeg blev simpelthen forført af hende!” fortæller Joe Wright til Vanity Fair. Og det er han ikke ene om. Eddie Redmayne er også betaget af hendes perfektionistiske vedholdenhed. “I dans gør du det samme igen og igen og igen, indtil du gør det rigtigt. Hun har gennem balletten lært at forvandle smerte til skønhed, og derfor er hun i stand til at give sig fuldt ud for at frembringe det bedste. Herudover er hendes dramatiske teknik genial: Hun har nemlig en helt unik evne til at rumme og udtrykke dybe følelser, som er helt vulkanisk,” lyder det fra Redmayne. Den strenge beslutsomhed og det store følelseskatalog er dog ikke alene om at bringe Alicia Vikander til Hollywood. Velovervejede og intelligente valg spiller også ind.

SPØRGER STADIG MOR OG FAR TIL RÅDS “Har du fået læst det? Hvad synes du?” Sådan har indledningen til telefonsamtalerne mellem Alicia Vikander og hendes mor eller far ofte lydt de sidste par år. For selv om Vikander hurtigt blev selvstændig, da hun som 15-årig flyttede til Stockholm for at danse ballet på fuld tid, så har hendes forældres mening stadig stor betydning for de valg, hun træffer. “Min far og min mor læser stadig de manuskripter, jeg finder interessante. Jeg sender dem på mail, og så ringer de til mig, når de

SKØN 21

Skøn december