Shoppingguide nv

Page 1

De egna betongbänkarna tillverkas med träben som målas.

Vår i västerläge

Den lummiga Kullahalvön och det böljande Bjäre är de mest kända delarna av det nordvästliga Skåne. Här fnns välbärgade fskelägen, bruksorter i förvandling och en god portion entreprenörsanda. Och en hel del spännande shopping. Följ med på en tur från slättrikt inland till klippiga stränder och mondäna badorter. AV ULRIKA GRÖNLUND FOTO JESPER HEIMERSON

70

www.magasinetskane.se APRIL–JUNI 2014


SHOPPING NORDVÄST Tacksamma taklökar i miniterrakottakrukor på en antik pall från Frankrike.

1. Lily & Oscar Jstilsäkra mix av egenosephine Ekströms

tillverkade betongbord och bänkar, linnekuddar och antika träbord från Paris, patinerade urnor, fätade korgar och spektakulära lampor som blir rummets utropstecken, skapar ett dämpat lugn i skandinaviska toner. Den lilla butiken med mycket inspiration har öppet torsdag till söndag. Kommer man en annan dag går det bra att ringa, om Josephine är i närheten öppnar hon gärna.

Lerbergsvägen 37, Höganäs Tel 070-828 83 71 www.lilyoscar.com

6

4

Inredning i enhetlig färgskala inspirerad av naturen.

Båstad

10 5

Ängelholm Höganäs

2

Fleninge

9

3 8

Klippan

”Stilsäker mix” APRIL–JUNI 2014 www.magasinetskane.se

71


SHOPPING NORDVÄST 2. Bossons Ivatory, hos Bossons säljs de England kallas de conser-

under namnet gardenhouses och är ett mellanting mellan växthus och uterum som ofta dockas till en husfasad. Husen tillverkas i stål och härdat glas, patinan väljer man själv, liksom storleken som kan anpassas efter egna önskemål. I det gamla stallet som nu är butik hittar man även krukor, miniväxthus, amplar, lyktor och trädgårdsprydnader i betong och gjutjärn. I kaféet äter man så många våfor man bara orkar för 69 kr. Öppettider i Fleninge är alla helger i maj och alla dagar utom måndagar i juni, juli och augusti. Den 26 mars öppnar Bossons även i Ängelholm.

Djurhagshusvägen 419, Fleninge Tel 070-961 19 66 www.bossons.se

Sirliga järnmöbler för rosenbersån eller hängande ljuslyktor till träden? Hos Bossons fnns det mesta för trädgården.

Drömmar av glas kan bli verklighet hos Bossons.

72

www.magasinetskane.se APRIL–JUNI 2014

Charmiga vinklar och detaljer gör husen oemotståndliga.


3. Carlssons handels Hning och fsketillbehör

errkläder, vildmarksutrus-

hittar vi hos Carlssons butik. Med spön från Airfo och Westin och drag från Falkfsh får man de fnaste fskarna. Blandningen på sortimentet, från den egna kollektionen av gårdsväst och byxor i tweed till kavajer från Oscar Jacobson och vattentäta vadarbyxor är kul.

”Kavajer och vattentäta vadarbyxor”

Vedby 7520, Klippan Tel 070-835 64 98 www.facebook.com/carlssonshandels

Blått är fott, tycker Jörgen.

Jörgen Hall mannekängar med den egendesignade gårdsvästen.

APRIL–JUNI 2014

www.magasinetskane.se

73


SHOPPING NORDVÄST ”Bröllop eller grillfest?”

En randig långärmad tröja är ett bra basplagg i garderoben och boots från R M Williams går hem i de festa sammanhang.

4. Butik Köpmansgatan BHos Lisa Lindvall och Maria

röllop eller grillfest i sommar?

Kronqvist fnns både glamorösa festklänningar i Anna Karenina-stil av textilformgivare Terese Zetterberg och snygga vardagskläder från både skandinaviska och italienska klädskapare. Kolla in de nya skånska smyckena från Fira, sommarsöta armband och halsband.

Köpmansgatan 20, Båstad Tel 0431-717 00 www.kopmansgatan20.se

Maria visar långklänningar.

Sommarsmycken från Fira.

74

www.magasinetskane.se APRIL–JUNI 2014


Butiken är just nu full med härliga växter till krukor både inne och ute.

5. Butiken Ilokalerna huserar Magasin

de underbara gamla fabriks-

Inspirationen börjar redan utanför.

36 som består av fera olika verksamheter, från saluhall och keramik till restaurang, konsthantverk och inredning. Vi besökte Butiken och hittade inredning i en härlig blandning av vintagemöbler, inköpta från mässor i Frankrike, speglar, ljusstakar, industrilampor, glasfaskor och blommor. Olsson & Jensen är ett stort varumärke hos Butiken liksom Tine K. I avdelningen för kläder och skor är det bohemchic stil som gäller från American Vintage, Rabens Saloner, Cycle och Maison Scotch.

Bruksgatan 36, Höganäs Tel 042-33 15 85 www.butikenhoganas.com

APRIL–JUNI 2014

www.magasinetskane.se

75


SHOPPING NORDVÄST

6. Bäckdalens handelsträdgård Ialltid nya projekt och

växthus med patina gror

drömmar hos familjen Olsson. Hundratals olika pelargoner delar planteringsbord med sommarblommor, men det största för tillfället är kryddväxter, olika tomatsorter, chilifrukter, salladsskott och ätbara blommor. Basilika har utvecklats till en specialitet, piccolo och limebasilika är några av de 14 olika sorter som fnns att välja mellan. I kaféet som är omnämnt i White Guide serveras örtiga bakverk och grönsaksspäckade mackor, allt från den egna odlingen.

Hallavaravägen 188, Båstad Tel 0431-36 53 14 www.basilika.nu

Hä An r vä x til d e r e r d lb sO la n ls e t s d k so n å d e ry d d h jä l t kn ra pe aka de r g ä r, rn a . rn a

”Här gror nya projekt och drömmar”

Pimpa grillhörnan med massor av örter i sommar.

76

www.magasinetskane.se APRIL–JUNI 2014


Angelica Persson visar ett prov på mattan som Steven Spielberg låtit tillverka till sitt badrum och som kostar 60 000 kr per kvadratmeter.

7. Märta Måås-Fjetterström IMåås-Fjetterström fascinesnart hundra år har Märta

rat världen med sin form- och färgsäkra textildesign. Hennes mästerverk kan beskådas såväl på Louvren i Paris och Moma i New York som i Steven Spielbergs badrum, i kyrkor och på ambassader och givetvis här i Båstad, där allting en gång började. I ateljén och butiken lever hon i allra högsta grad vidare liksom det textila hantverket, kunskapen och kulturarvet gör genom de skickliga väverskorna. I butiken fnns både vintagemattor och nytillverkning efter gamla förebilder men även nya formgivare är representerade. Ett exempel är arkitekttrion Claesson Koivisto Rune, som ritat den uppmärksammade mattkollektionen Spectrogram, inspirerad av digitala ljudvågor.

Agardhsgatan 9, Båstad Tel 0431-701 83 www.mmf.se

8. Bjärhus gårdsbutik Emed ett 40-tal ekologiskt n saluhall i miniformat,

Elisabeth Hansson vurmar för sitt ekologiska sortiment.

I plantskolan fnns både sommarblommor, lökväxter och perenner.

egenodlade grönsaker och rotfrukter, ekologiska livsmedel, lammskinn och chark. Familjen Hansson föder upp både kor, lamm och grisar på gården och kvalitetsköttet har lett till både utmärkelser i Chark-SM och SM i mathantverk. På gården ligger också en liten plantskola med både perenner, sommarblommor och örter. Bjärhus, Klippan Tel 0435-102 95 www.bjarhus.se

APRIL–JUNI 2014

www.magasinetskane.se

77


SHOPPING NORDVÄST Härliga mönster och produkter i fn kvalitet är Klippan Yllefabriks signum. Lotta Roos visar en av sina favoritplädar.

Bomull till barnen.

9. Klippan Yllefabrik

Kuddar med frans går som en dans.

Mbarnen eller varma

juka bomullsfltar till

plädar i mönster från kända designers och konstnärer. Lisa Larsons älskade Lejon är ett av motiven och Tove Jansson, som frar 100-årsjubilem i år, bidrar med Mumintrollet och Lilla My. Formgivarna Bengt och Lottas välkända gjutjärnsljusstakar säljs här liksom brickor, grytlappar och kökshanddukar med parets fantasifulla mönsterdesign.

Järnvägsgatan 21, Klippan Tel 0435-44 88 86 www.klippanyllefabrik.se Väskor till barnen i tovad ull med välkända fgurer.

APRIL–JUNI 2014

www.magasinetskane.se

79


SHOPPING NORDVÄST

5

KAFÉER I NORR

1. LILLARO

BUTIK OCH CAFÉ

Nu är det hög tid att handla utemöbler, hos Antikkulan fnns det många olika varianter.

”Inspirerande inredningsnostalgi”

Ett riktigt favoritställe där man fkar med goda mackor i en underbar miljö i det nybyggda orangeriet eller i den lummiga trädgården. Lilla Hultsvägen 118, Förslöv Tel 0431-107 82 www.lillaro.nu

2. SALUHALLENS CAFÉ

Alla bröd och bakelser tillverkas på plats. De handsnurrade kardemummabullarna går åt som smör i solsken och de klassiska vaniljbullarna döljer en krämig fyllning av äkta vaniljkräm. Bruksgatan 36, Höganäs Tel 042-34 25 01 www.hoganassaluhall.se

3. SOLBACKENS CAFÉ OCH WÅFFELBRUK

Det hundraåriga våfelbruket är en sevärdhet i sig. Lägg sedan till den frasiga degen, nyvispad grädde, skvätten med sylt, den porlande bäcken och havsutsikten så har du hamnat i våfelhimmelriket. Italienska vägen, Båstad Tel 0431-702 00 www.solbacken.eu

10. Antikkulan

4. KAFÉ BOKHANDLAREGÅRDEN

Här fkar man med tårtor bakade från recept från kokböcker som säljs i bokhandeln. Några exempel är den superpopulära morotskakan och chokladkakan Death by chocolate. Kardemummabullarna bakas på surdeg som man njuter av under det gamla valnötsträdet på gården.

Hgamla grisstallet har Ulf emma på gården i det

Stenkula och Terese Carlsson satsat på inspirerande inredningsnostalgi från 1600-tal till modern design. Sortimentet är brett och toppas av unika alster. Terese är en fena på att kombinera möbler och prylar både smakfullt och lekfullt, därför är det lätt att hitta objekt som fungerar tillsammans även om de är från olika tidsepoker.

Köpmansgatan 12, Båstad Tel 0431-700 01

5. SANDS BAKFICKA

Enkla smårätter med ett glas vin eller kafe och bakelse intas med bästa utsikt över hamn och hav. Kyrkogatan 2, Båstad Tel 0431-55 81 50 www.hotellskansen.se

Fåtöljer i fätat skinn är hett just nu och Terese och Ulf håller koll på vad kunderna vill ha.

Valhallsbyaväg 118, Ängelholm Tel 070-536 64 96 www.antikkulan.se

APRIL–JUNI 2014

www.magasinetskane.se

81