Page 1

Ohälsa

#1

JUNI

Martina Montelius har tröttnat på hälsotjatet ”Jag kanske har fördomar mot folk som är väldigt intresserad av fysisk hälsa”

Balettens baksida

ABSINT, DRYCKEN SOM GJORDE KONSTNÄRERNA GALNA

7

709285 527341

Dansare utslitna vid 40-års ålder

FÖRSVARA DIN OHÄLSOSAMMA LIVSSTIL Så motiverar du ditt val att ligga i soffan för andra

GÅ OCH HÄNG DIG Ohälsas reporter tänjer på gränserna mellan njutning och självskadebeteende

TYSK TECHNO-UTOPI Nästan allt är tillåtet på eko-kommunistisk OHÄLSA 1 festival norr om Berlin


LEDARE

Chefredaktörens ord

När motivationen att plocka upp löpskorna är som lägst är magasinet Ohälsa din vän i stillasittandet.

J

ag har svårt att komma igång med träningen. Under våren har jag lovat mig själv att göra det till sommarens stora mål att bli vältränad, men efter en löprunda förra veckan kände jag att toppformen är långt bort och motivationen är som bortblåst. Det kan mycket väl bli en ohälsosam sommar. Men det är helt enkelt för sådana som mig och alla andra som har svårt att komma igång med träningen eller helt enkelt gillar livets goda den här tidningen är till för. Ohälsa kan naturligtvis handla om övervikt eller psykiska problem, men kan vara betydligt mer än så. I det här numret vidgar vi vyerna och tar ett större grepp på ohälsa. Bland annat följer vi med personer med stressfyllda yrken under en arbetsdag. Dessutom träffar vi en person som tagit sin strävan mot att vara så hälsosam som möjligt så pass långt att det går över gränsen och blir ohälsosamt. Det finns som vanligt också plats för trendspaningar, och tips och tricks för att försvara din livsstil. Allt som allt är det här numret som gjort för långa sommardagar i hängmattan. Eller när det är svårt att komma igång med träningen. Trevlig läsning! Petter Östman

REDAKTION ANSVARIG UTGIVARE

Jesper Huor CHEFREDAKTÖR

Petter Östman

REDAKTIONSCHEF

Susanna Sköld DESIGNCHEF

Marie T. Brunnberg

2

OHÄLSA

BILDCHEF

KORRLÄSARE

SOCIALA MEDIER

ILLUSTRATÖR

Samuel Skoog Karin Bramsjö, Sara Sharifpour SKRIBENTER

Isak Dahl, Tomas Eriksson, Cecilia Paulsson, Jonna Westin, Johan Colliander, Ellinor Eriksson Filip Kotsambouikidis

Jackie Zan, Hannah Boman, Albin Julin Adam Westin

BILDREDAKTÖRER

Gustav Tranback, Yasmine Härnebo Grapenwall LAYOUT

Elias Andersson, Felicia Akerman, Adam Westin, Albin Julin


INNEHÅLL

JUNI

18 12

4 Trendspaningen 6 Vilken slacker är du? 7 Semesterprylar 8 Fyra försvar 9 Seriefrossa 10 Absint-test 12 Knarkfestival i Tyskland 16 Ohälsosam balett 18 Porträtt: Martina Montelius 22 Upplev suspension 24 Ortorexi: sjuklig hälsohets 26 Ett livsfarligt kall 30 Slappa sporter 31 Hälsostatistik 32 Dekadenta resmål 34 Bästa béan 35 Postmodern buffé 36 Recept: historieätarna 38 Sista ordet

10

OHÄLSA

3


ZAPPAT

PARTITEST

Slackigast är förstås att inte rösta, men vill du ta något slags medborgerligt ansvar kan du dämpa beslutsångesten genom att svara ja eller nej på en massa komplexa frågor, för att sedan låta ett program ta beslutet åt dig. Säger programmet Junilistan – så blir det Junilistan!

Slappa trender Få koll på läget utan att behöva googla. Ohälsas reporter Filip Kotsambouikidis guidar dig i samtidens hetaste slackertrender.

foto Global Panorama

HÄRLIGA STREAMINGTJÄNSTER Visst var det jobbigt när du var tvungen att lyfta chipsskålen från magen och gå upp till tre-fyra steg för att dra igång nästa avsnitt av den nedtankande favoritserien? Dessutom hann du på vägen bli påmind om att du egentligen borde göra något annat. Men lyckligtvis driver strävan efter slack den tekniska evolutionen framåt. Idag är SVT Flow och Netflix bara två exempel på streamingtjänster där nästa avsnitt rullar igång innan du ens hinner säga ”ett till va”. Helt enkelt mer slack i vardagen. För lämpliga serier att sträckkolla hänvisas till sidan 9.

4

OHÄLSA

SMARTA HYLLOR I BUTIKERNA Sushihyllan, tacohyllan, pizzahyllan. Att samla ej relaterade ingredienser på samma hyllor i butikerna är ett smart sätt att förenkla livet för alla slackers. Ett klassiskt exempel är slackersnilleblixten gräddfil bredvid nachosen. Nu finns även dagens-rätt hyllan i många butiker. Där kan man enbart genom att röra ena armen i en cirkelrörelse några gånger kan plocka ihop allt från bacon till grädde och sätta ihop en utsökt torsdagscarbonara. Klart!


ZAPPAT

foto Evgenia Levin

SLACKERAKTIVISTEN

Enklaste sättet att ”engagera sig lite i samtiden” utan att känna någon som helst motvind blåsa: bo i en gentrifierad stadsdel i en större stad, ha en hyfsat gentrifierad vänlista på Facebook, fota när du lägger SD–reklam i papperskorgen och dela. Kamma in likes.

foto Mobiless

SLACKERPOLITIKERN En slackertrend bland politiker i den grön-liberala centerfåran är att utföra bolagsaffärer, göra det dåligt, inte orka gå till jobbet för att förklara vad som gick snett och inte orka lyssna på de frågor som journalister och resten av svenska folket har efteråt. Istället ligger dessa grön-liberala politiker i soffan och sträckkollar de serier vi tipsar om på sidan ( Jackies rep), medan de under tiden blir invalda i statligt ägda gruvbolag samt styrelserummen i diverse arbetsgivarorganisationer.

SPOTIFYLISTOR

För dig som inte orkar ta reda på vilken musik du gillar, och inte heller litar på dina vänners, din familjs, din chefs eller etablerade musikjournalisters musiksmak finns nu alltfler verktyg som löser problemet, exempelvis spotifymusik.se. Några klick bort hittar du listor som ”Party Up”, ”Mys” och ”Acoustic Session” som du sedan kan ta åt dig credd för.

WHOPPERHÅLLAREN Burger King nöjda, du nöjd, socialminister Hägglund missnöjd.

OHÄLSA

5


ZAPPAT

Personlighetstest:

Vilken livsnjutare är du? Vart åker du helst på semester? A München – Oktoberfest! B Familjens lantställe C Dubai

Vad gör du en ledig söndag? A Äter ost, botar bakfyllan B Gräddar maränger C Spelar Dota

Vilken film ser du helst? A Fantomen på operan B Råttatouille C Nyckeln till frihet

FLEST A: EDWARD BLOM Du är en bekymmerslös individ som tar lätt på dina tillkortakommanden. Ditt bristande hälsotänk bekymrar särskilt lite. Och det är nog klokt, eftersom målet med dina måltider är att de bör matcha Gustav Vasas matsedel från vecka 28, 1526. Du börjar tröttna lite på att folk beskriver dig som ”fryntlig”.

6

OHÄLSA

Vad tar du med dig till en öde ö? A Punsch och fonduegryta! B Nål och tråd C En båt, såklart

Vad är du mest rädd för? A Fettskatt B Skräckfilm C Att dö ensam

FLEST B: LEILA LINDHOLM

FLEST C: BASSHUNTER

Du lever det goda livet i hemstickade tröjor, en tekopp i handen och Carl Larsson på väggarna. All lön som behövs för alla timmar i köket för att få fram den perfekta marsansåsen är de belåtna minerna på vännerna efter provsmakning. De miljoner som ditt företag omsätter är bara ett plus i kanten.

Ditt intresse för datorer och rim är grunden till din framgång. Bland folk kopplar du på ett leende och barens största bjudaura. Men med ensamheten kommer demonerna. Rösterna som viskar om ett bortslösat liv och trasiga relationer. Då lockar högskoleprovet, dörren till ett annat liv. Men hedonismen vinner alltid.


ZAPPAT

Rullande ölbar Ett måste för inför cykelturer i sommarvärmen. Med plats för 6 halvlitersflaskor räcker den både för att släcka din törst och göra dig småpackad. etrendstore.se 499 kr

Istället för is Drick “on the rocks” på riktigt. Frys stenarna och lägg i whiskeyglaset så förhindrar du att den blir blaskig efter någon minut. Kan också värmas och läggas i te. Teknikmagasinet 129 kr

Uppblåsbart badlakan Visst ligger man risigt på på ett vanligt badlakan? Det här har ett uppblåsbart ryggstöd. coolstuff.se 149 kr

Prylarna för semestern! Ser du också fram mot en lång sommar? Är du prylgalen? Då är du garanterat en av de personer som kommer köpa på dig en massa prylar du kommer använda att en sommar för att sedan gömma dem längst in i förrådet. Men låt inte det hindra dig, här är de bästa prylarna för den slappast sommaren någonsin.

Virtuell verklighet Upplev saker utan att behöva lämna soffan! Headsetet Oculus Rift har en lcdskärm för vardera öga och perspektivet anpassas efter dina huvudrörelser. oculusvr.com ca 2300 kr

OHÄLSA

7


ZAPPAT

FÖRSVARSTAL FÖR FYRA OVANOR Du liksom många andra njuter av din livstil, vilket du borde, ändra inte ett vinnande koncept. Men det finns alltid smolk i bägaren och för många av oss är den där lilla rösten (förmodligen en partner, en familjemedlem eller någon av dina mer oartiga ”vänner”) som säger till oss att leva nyttigare. Här är några bra argument för att få den rösten att tystna en gång för alla.

1

”Löpning!” Nej, jag tänker på miljön!

3

”Drick mindre vin!” Nej, jag tänker på tänderna!

Du borde motionera och vad är bättre än löpning? Naturligt, enkelt och billigt, bara du och en på tok för lång sträcka som står i vägen mellan dig och soffan. Men sakta i backarna (de där jävla backarna är alltid värst eller hur?). För att du ska kunna springa runt med ett plågat ansiktsuttryck så behöver du ett par löpskor, som enligt proffsen måste bytas ut ungefär en gång om året och det blir ca 50 kilo i koldioxidutsläpp för varje producerat par. Som den globala uppvärmningen ser ut idag bör du genast sluta springa om du inte vill börja simma.

2

”Gå ner i vikt!” Nej, jag skyddar mig mot sjukdomar!

4

”Sluta spela tv-spel!” Nej, jag övar mina sociala färdigheter!

Få säger det till dig rakt ut men alla tänker det, gå ner några kilo eller dö. Nu kommer du att dö oavsett men om du har lite ”extra” är risken mycket mindre att du dör av någon fruktansvärd infektion och det är det väl ingen som vill? Dessutom vet väl alla att i en överlevnadssituation på en öde ö eller liknande så skadar det inte att ha lagt undan de där extra kakorna, nu kommer de till nytta!

Du har hört argumenten om hur bra vin är för hjärtat och säkert spridit dem ännu mer. Men om det inte räcker för att övertyga dina hjärtlösa bekanta, påpeka för dem att du även bekymrar dig för din tandhälsa. Italienska forskare har nämligen upptäckt att ämnen i rödvin minskar möjligheterna för bakterier att fästa sig vid tandens emalj och då även minskar deras skadliga effekter.

Tv-spel gör dig till ett asocialt monster med våldsamma tendenser. Bah! Om något så har de där timmarna GTA i alla fall hållit dig borta från bankrånen och drogerna, det är svårt att utöva våld när man har 20 achievements i Civilization 5 kvar att plocka. De flesta är dessutom uppkopplade mot internet och spelar sina spel med andra, och forskning visar att den här gemenskapen främjar social interaktion.

text Johan Colliander

källor The Guardian, Löplabbet, Hufff ington Post, Telegraph, Forbes

8

OHÄLSA


ZAPPAT

TV-serier att sträckkolla ADVENTURE TIME

Oavsett om det regnar, alla du känner är bortresta eller det bara är en dag då du inte kan förmå dig att ta på dig byxor och lämna hemmet så blir det enformigt att sitta och slösurfa på Facebook. Vad passar då bättre än att göra något som garanterar maximal underhållning med minimal ansträngning? Här är tv-serierna som ger dig en ursäkt att stanna hemma.

När Simpsons blivit så tråkigt att någon borde straffas och Family Guy känns trött för att Seth MacFarlane är alldeles för förtjust i sin egen sångröst så kommer Adventure Time och tar över tronen som den färgglada tecknade serie du vill titta på medan du äter. Avsnitten är praktiskt korta också, perfekt för alla vars koncentrationsförmåga korrumperats av Facebook och smartphones. Gravt beroendeframkallande, helt plötsligt har en hel dag försvunnit och du undrar vad som hände.

MILLENNIUM

foto Jim Bridges /HBO

TRUE DETECTIVE

Den hyllade kriminalserien True Detective är den bästa anledningen att stanna inomhus i sommar. Första och hittills enda säsongen utspelar år 2012 i Louisiana och de två före detta kriminalpoliserna Rust Cohle (Matthew McConaughey) och Martin Hart (Woody Harrelson) tar sig an ett mordfall som de utredde tillsammans 17 år tidigare. Genom två olika förhör återberättar de hela historien om utredningen runt det mordfall som kommer att föra dem samman igen. Matthew McConaughey är fullständigt briljant som den introverte och problemtyngde Rust Cohle och visar att hans skådespelartalanger räcker betydligt längre än rollen som surfardouchebag. Utöver knivskarp dialog och vansinnigt snyggt foto bjuder True Detective på spänning värdig att överge parkhänget för.

Matthew Mc Conaughey och Woody Harrelsson som Rust Cohle och Martin Hart.

En förbisedd kriminalserie med film noirkänsla av Chris Carter, mannen bakom Arkiv X. Millennium påminner stundvis en hel del om Arkiv X och är kryddad med ockultism och konspirationsteorier, men med en något mörkare och mer lågmäld ton. Frank Black (Lance Henriksen) är en luttrad före detta FBI-agent som har förmågan att se in i mördares psyken och har därför anlitats som konsult åt den mystiska organisationen The Millennium Group. Serien lades ned efter tredje säsongen men det finns hela 67 avsnitt att beta av så det är bara att poppa popcorn, inta horisontalläge i soffan och sätta igång.

LOUIE

Om du gillar komiker som George Carlin och Bill Hicks lär du inte ha missat degeniale ståuppkomikern Louis C. K. Men om du gjort det så måste du göra något åt det och se hans komediserie Louie som skildrar Louis C.K.:s fiktiva liv som ståuppkomiker i New York. Snyggt och smart skriven ångesthumor med löjligt träffsäkra analyser och stor identifikationsfaktor. I några av rollerna syns Ricky Gervais, Jerry Seinfeld, Jay Leno och David Lynch. OHÄLSA

9


ZAPPAT

Hallucinationer och självstympning Absint - konstnärernas drink of choice

A

bsinten dricks inte som vilken starksprit som helst. Trots att det för vissa kan verka lockande att svepa den mycket alkoholstarka drycken ren så är det inte då som absinten kommer till sin fulla rätt. För att smakerna i absinten ska framträda ordentligt krävs det att man tillsätter vatten. Ett bra grundmått att utgå ifrån är en del absint och tre till sex delar vatten. Vattnet ska helst droppas från en karaff fylld med is, ju kallare vattnet är desto bättre. Även om det kan kännas långdraget att droppa i vattnet istället för att bara hälla så framträder nyanserna i absinten än mer tydligt om man tar sin tid och långsamt droppar ner vattnet. Oljorna från örterna som ger absinten sin smak är upplösta i den starka alkoholen och därför är drycken klar när den hälls från flaskan. När man tillsätter vatten så syns det 10 OHÄLSA

långsamt hur oljorna faller ut, och det är när denna process är klar och drycken gått från att vara klar till ogenomskinlig och mjölkig som dofterna och smaken nått sin fulla potential. Traditionellt sett dracks absint alltid med socker. Kallt vatten var även då en av huvudingredienserna, skillnaden var att man lät en sockerbit vila på en perforerad absintsked ovanpå glaset. När det iskalla vattnet droppas på sockerbiten löstes den långsamt upp och blandas med vattnet och absinten. Idag tycker de flesta att det här blir alldeles för sött och dricker hellre sin absint med enbart vatten. Men som med allt annat så är även detta en smaksak. text Gustav Tranback

foto Gustav Tranback


ZAPPAT

Alla tiders Absint Slutet av 1800-talet, La Belle Époque, i Paris. Då klockan slog fem infann sig ”absinttimmen”, eller som den också kallades, ”den gröna timmen”. Absinten flödade på Paris alla caféer och barer. Den gröna drycken blev en favorit hos såväl konstnärer som vanligt folk och sades stimulera både kreativiteten och inspirationen. En rad konstnärer föll för absintens frestelser – bland annat Picasso, van Gogh och Munch. Och så August Strindberg som i Den osynliges hand talar om just absinttimmen. “Teateruret anger att klockan är en kvart över sex. Just absinttimmen, och vännerna vänta som vanligt i café Napolitain.” August Strindberg

RECENSION Först ut i Sankta Annas katalog är The original Valkyria Absinthe. Den har en tydlig smak av stjärnanis samtidigt som det finns en mintig arom som bidrar till dryckens fräschhet. Konsistensen blir tillsammans med isvatten len och tjock som i sin tur skapar en fyllig och smakrik upplevelse. Absinten Midvinterblot lanserades för första gången 2012, då med en alkoholhalt på 55 %. När uppföljaren sedan kom året efter hade den sänkts till 50 % vilket gjorde att den inte längre kunde klassas som en absint då alkoholhalten understiger 55 %. Midvinterblot 2013 har en något mildare smak än Valkyria Absinthe men med en väldigt tydlig kumminkaraktär. Drycken gör sig alldeles utmärkt under kalla vinternätter.

2013 slog sig Sankta Annas bränneri ihop med heavy metal-bandet Wolf från Örebro. Tillsammans med bandet tog de fram Wolf Absinthe, som under sommaren blev utsedd till best brand spirit av Aftonbladet. Wolf Absinthe påminner om Valkyria med en tydlig smak av anis. Den saknar dock samma fräschhet som Valkyria vilket gör att den känns aningen tung i smaken. Det senaste tillskottet i Sankta Annas familj är en ekfatslagrad absint vid namn Oak Aged Valkyria. Med sin tydliga ekfatskaraktär blir Oak Aged Valkyria en något tyngre aperitif än den vanliga Valkyrian. Detta är dock i det här fallet inget negativt, snarare tvärtom. Ekfatets tyngd ger Oak Aged Valkyria en extremt len och rund smak.

Men den gröna drycken ansågs inte vara helt ofarlig. Det sades att den framkallade galenskap hos de som förtärde den. Van Gogh högg av sig sitt öra. Oscar Wilde, som under tre dygn stängde in sig på café och drack absint, såg till sist blommor växa ur golvet. Allt skylldes på den gröna drycken som år 1915 förbjöds i Paris. Det giftiga tujonet som absint innehöll sades vara orsken till galenskapen. Men för att få i sig en sådan mängd tujon att det skulle vara skadligt var du tvungen att dricka så stora mänger absint att du antagligen blivit förgiftad av alkoholen innan dess. I Sverige har det aldrig funnit något förbud mot absint, även om det inte såldes under många år. Det dröjde till 2011 innan Sverige började sälja absint igen. Sankta Annas bränneri i Stråssa i Örebro län lanserade den första svenskproducerade absinten Valkyria Absinthe 2011. Bränneriet har sedan dess vunnit flertalet priser. Idag erbjuder Sankta Annas bränneri fyra olika absinter som tillsammans utgör Sveriges fyra första lagligt destillerade absinter. text Susanna Sköld OHÄLSA

11


ZAPPAT

INGET GH G INGA NA – allt annat

En eko-kommunistisk drömvärld under fyra dagar. En biljett till Fusion Festival har på senare år blivit hett eftertraktat bland Stockholms klubbkids. Men vad händer när svensk nolltoleranskultur mot droger möter den tyska devisen, frihet under ansvar?

12 12 OHÄLSA

OHÄLSA JUNI 2014


REPORTAGE

HB OCH ZISTER AZISTER är tillåtet

” 13

JUNI 2014 OHÄLSA OHÄLSA

13


MDMA – Den aktiva ingrediensen i Ecstacy. Ger ett kärleksrus med ökad upplevelse av närhet till andra människor och förhöjda sinnesintryck.

Amfetamin – Även kallat speed, tjack eller ”vaket”. En centralstimulerande drog som håller dig vaken länge.

GHB – Kallas i Sverige för kapsyl eller kork då den klara vätskan dricks som små snapsar ur korken på flaskan. Från början avsett som narkosmedel och ger en euforisk känsla i cirka 15 minuter. Extremt svårdoserat och farligt i kombination med alkohol.

foto Fredrik Björkman

K

vinnan i gypsykjol och dreadlocks är den femte att ramla in mellan tälten. Hon fumlar med fingrarna och sprätter ut en hög med ziplockpåsar ur magväskan som landar på liggunderlaget. – Ursäkta, jag skulle tagit på mig handskar, jag börjar bli riktigt bäng nu, säger hon på tyskbruten engelska. Portarna till festivalen slog upp för tre timmar sedan och LSD:n på de små pap14 OHÄLSA

Svamp – Psykadeliskt rus som är snarlikt LSD. Vanligaste typen är toppslätskivling och den aktiva substansen heter psilocybin.

LSD – Psykadelisk vätska som antingen intas via pipett ur flaska eller på utstansade pappersbitar. Starkt hallucinogent och perceptionsförändrande.

perslapparna, fem gånger fem millimeter, har trängt in i huden. Nicky och hennes gäng från Stockholm skrattar och börjar beställa. Speed, MDMA, gräs, LSD, svamp och ketamin, ett bedövningsmedel för hästar som på senare år blivit ett vanligt inslag på den internationella klubbscenen. Ruset är starkt hallucinogent och vid högre doser inträder ett stadium kallat

Pensionärsparet i husvagnen bredvid ”camp sweden” dricker varsin GT och delar på en joint.

”K-hole”, en utomkroppslig upplevelse där själ lämnar kropp. Ungefär som ett dataspel där du styr din karaktär i tredjeperson, som GTA – ”fast på riktigt”.


Alla har sin ”drug of choice” men de flesta köper lite av allt. – Va är det för jävla systembolagsbeteende, muttrar Tobias och syftar på dem som köper på sig mer än man kan konsumera och sedan går ”all in” innan han drar igen tältduken och somnar. Ketaminet är redan slut. Kvinnan ber återigen om ursäkt och säger att hon får återkomma om en stund.

En karavan av bilar och bussar sträcker sig längs den två kilometer långa landningsbanan i Lärz, 12 mil norr om Berlin. Den 16:e upplagan av Fusion festival invigs om 24 timmar. Det är onsdag i slutet av juni och daggen brer ut sig i tälttaken när solen sakta sänker sig över det nerlagda DDR-flygfältet. Ett rökmoln av marijuana väller ut ur kupoltältet medan Nicky febrilt vänder ut och in på väskan fylld med obskyr japansk vardags tingeltangel som sedan delas ut till var och en i ”camp sweden”. – Här, varsågod, säger hon och räcker över en bärbar askkopp som ser ut som en flugsvamp.

Ett förtvivlat skrik ljuder från tältet. Nicky flippar ur och håller krampaktigt taget runt sin bästa kompis huvud.

Nickys ögon glöder av förväntan, det är första gången hon är här. De andra som kört bil passar på att vila efter 100 mil motorväg och nattbåt från Trelleborg till Rostock. De som plankat in verkar extra glada. Trycket på de 65 000 biljetterna är så stort och svarta marknaden så utbredd att alla biljetter lottas ut i två omgångar, först i december sen en andra chans i april. Det tredje alternativet är att anmäla sig som volontär. Fusion Festival är en eko-kommunistisk fantasivärld klädd i laser och suggestiva ljusinstallationer. Line up:en är hemlig fram till öppningsdagen och på området finns 16 scener, en cirkus, en badplats och en uppsjö mat- och klädstånd. Inte

en enda logotyp syns till och all mat är vegetarisk. Här finns även ett dagis och flera specialisttält för dem som knarkat på för hårt. Allt arbete sker ideellt. Arrangören Kulturkosmos består av ett femtiotal mindre kulturföreningar och eftersom marken är privat tillåts enligt tysk lag inga poliser komma in. Vilket heller inte är nödvändigt eftersom våld, våldtäkter eller fylleri inte förekommer.

Beatet på 120 bpm börjar dunka mellan de bombsäkra hangarerna på Turmbühne. Torsdag kväll, invigning, nu gäller det att få drogerna att ”peaka” till musiken. Marken vibrerar och luften fylls av konfetti, rök och bengaliska eldar. Fötterna stampar takten och blickarna riktas mot tornet i mitt av sandgolvet, en 2000-talets totempåle, en traditionell scen finns inte. Det här är religion, eller åtminstone en rituell ceremoni tillägnad den elektroniska dansmusikens ära alltsedan 1997. Fram till söndag är det fest non-stop med undantag för ett ”partybreak” varje dag mellan 12 och 14 när solen står som högst. Fredag morgon. Pensionärsparet i husvagnen bredvid ”camp sweden” dricker varsin GT och delar på en joint. Några ramlar in och fyller på depåerna, MDMA, en stråke vaket, några öl och en klunk Fernet Branca. Nicky snortar en lina ketamin och Ragnar delar ut zinktabletter som tydligen ska hjälpa påfyllnaden av dopamin. Ett gäng proffsknarkare – men kampen mot kropp och psyke är redan förlorad, nu gäller det bara att orka så länge som möjligt. I det här skedet glömmer många bort att äta, sova och skita. Charterberusning med tyngre substanser. Systembolagsbeteendet är lika farligt som det är idiotiskt och helt i motsats till det tyska beteendet som under åren byggt upp en tyst kunskap som traderas mellan ungdomsgenerationerna. Det enda som är förbjudet är GHB och nazister, i övrigt är allt tillåtet. Hålögda blickar samsas nu med konversationer om ingenting – möjligen snackas det knark. Vad ska du ta näst? Festivalen är inne på sitt tredje dygn och den sista kvällen ska precis börja.

De hålögda ögonen fylls med tårar och sinnena med förvirring.

Ett förtvivlat skrik ljuder från tältet. Nicky flippar ur och håller krampaktigt taget runt sin bästa kompis huvud. Med ursinnig kraft pressar hon skallben mot skallben. Panik utbryter. Psykos. Några rusar till undsättning medan andra kallar på hjälp. Fyra MC-knuttar kommer fram ur ingenstans och brottar ner stockholmstjejen som efter 4 dygn på ketamin fått för sig att hon är universums centrum och att hon därför måste bli ett med sin bästa kompis. Ett djuriskt beteende - ett vulgärt vansinne. Tre av männen håller ner henne medan den fjärde injicerar lugnande. Hon förs till en bunker inredd som sjukhussal, där ligger redan ett femtiotal andra nersövda. De hålögda ögonen fylls med tårar och sinnena med förvirring. – Varför åkte vi hit egentligen, vad gör vi här? utbrister Tobias samtidigt som hela kroppen tappar kraft och fylls av hopplöshet. Flertalet packar väskan och ger sig av mot Berlin samma kväll. Men de flesta stannar kvar till avslutningen nästföljande dag. På måndag eftermiddag bryts campet upp. Soppåsar fylls, lämnas in och panten på 10 euro kvitteras ut. Inte enda fimp finns kvar. På vägen ut möter gänget tre familjefäder från Wien som fortfarande har humöret på topp. – Hur klarar ni det här? frågar Tobias. – En vecka om året, det är tricket. Nästa år – då kör vi igen! text Thomas Eriksson

Alla namn i artikeln är fingerade.

OHÄLSA

15


Balettens baksida

Att motionera är sunt men att träna på elitnivå är en annan sak. Det vet Frida Hambreaus som jobbar som professionell balettdansös på Kungliga Operan i Stockholm. Hon brinner för ett yrke som många gånger får kroppen att gå sönder. text Cecilia Paulsson

bättre är det. Jag började på balettskolan i Stockholm när jag gick i fyran. Sen åkte jag till Stuttgart efter nian och började på en annan balettskola innan jag tre år senare flyttade hem igen och fick jobb här.

–Toes to side and three and four. Klockan är tio på förmiddagen och den dagliga morgonskolan har precis börjat på Kungliga Operan i Stockholm. Lite mer än tjugo dansare står uppradade vid meterlånga balettstänger runtomkring i rummet. En lokal som påminner om lågstadiets gympasal, med plastigt golv och lysrörslampor i taket. Rummets långsida är spegelklädd från golv till tak och avslöjar minsta felsteg. Dansarna värmer upp sina kroppar i en mängd olika positioner – de flesta av dem omöjliga att genomföra för en vanlig Svensson. Men så handlar balett på den här nivån inte heller om någon hälsofrämjande träning. – Det är inte många dagar man vaknar upp och känner att man inte har ont någonstans. Man har ofta lite ont i ryggen eller vaden eller så krampar någon muskel, säger Frida Hambreaus. Hon är tjugo år gammal och jobbar sedan ett år tillbaka som professionell balettdansös. Hennes passion för konstformen väcktes när hon som barn följde med sin mamma för att se Törnrosa. – Efter det började jag dansa för skojs skulle och för att jag ville vara med på scenen. Sen är jag så tävlingsinriktad och tyckte att det var roligt, så jag fortsatte att utmana mig själv. Trots sin unga ålder har hon hunnit dansa balett på hög nivå i flera år och varit med i föreställningar som Svansjön och Nötknäpparen. – Ju tidigare man börjar dansa desto 16 OHÄLSA

Att vara professionell balettdansös innebär fyra till fem timmars träning om dagen – sex dagar i veckan. Men valet av yrke är ingenting Frida ångrar, trots att träningen gör att hennes kropp tar stryk och i det långa loppet kanske till och med blir utsliten. – Det hör ju till och man inser det efter ett tag. Man får väga fördelar och nackdelar mot varandra och fundera på om det är värt det. Men jag tror de flesta som gillar att dansa tycker att det är värt det. För Frida är den stora drivkraften att få jobba med sin hobby och passion varje dag. – Jag får göra någonting som jag verkligen tycker om att göra. Det kan inte bli bättre. Vissa jobbar för att leva och andra lever för att jobba och jag lever väl för att jobba.

Det blir många timmar framför stången uppemot fem timmar om dagen, sex dagar i veckan.

En halvtimme har gått av morgonskolans 75 minuter långa träning som ska förbereda dansarna för eftermiddagens repetitioner. Senor och muskler börjar bli varma och balettstängerna bärs till kanterna för att fria hela rummets yta inför kommande övningar. Den för dagen engelsktalande läraren visar snabbt och smidigt hur stegen ska utföras samtidigt som den ackompanjerande pianisten låter fingrarna dansa över flygelns tangenter. Trots att det är dagens första träningspass


har många av dansarna redan hunnit med att träna på egen hand. – När man är på så här hög nivå har man övningar man gör själv. Det är inte så att man bara kommer, dansar och går hem utan man kommer in innan klassen och gör övningar för att förebygga skaderisken. För just skador är vanliga inom baletten. Det är få förunnat att gå en hel karriär utan att kroppen går sönder. – Det är baksidan med yrket även om det är värt det. Det är väl någonting man skulle tänkt på när man valde att jobba med det här från början, men det gjorde man ju inte. Då var man ju bara tio år. Numera är Frida väl medveten om hur det yrke hon valt påverkar hennes kropp. Den tuffa träningen gör att pensionsåldern för balettdansare är runt 40 år. Men det är ingenting hon ser som något negativt. – Jag tror att det är ganska skönt att sluta då för jag tror att kroppen säger till att det är dags att göra någonting annat.

Det är inte många dagar man vaknar upp och känner att man inte har ont någonstans.

Blåsor, sår och svullna tår fötterna är dansarens främsta verktyg och tar mest stryk.

foto Cecilia Paulsson

OHÄLSA

17


18 OHÄLSA


Intervju med MARTI NA MONTELIUS

“Jag kanske har fördomar mot folk som är intresserade av fysisk hälsa” Med en hyllad romandebut och medverkan i underhållningsprogram som ”På spåret” och ”Fråga Kultureliten” har Martina Montelius blivit något av en rikskändis. När hon som 24-åring skrev sin första pjäs hade hon dock redan arbetat i flera år som regiassistent och sufflör på mytomspunna Teater Plaza. Men Martina Montelius är också en av Sveriges flitigaste kulturdebattörer. Hon är en av de personer som landets debattredaktioner vet att de kan luta sig mot, även när det egentligen inte finns någonting att debattera. Intellektuell, humoristisk, hetlevrad och oförblommerad kan hon höja den torftigaste ordväxling till ett suggestivt spektakel. Som när hon med flaxande händer gestaltar en “fladderfitta” i SVT Debatt. Eller när hon rasade mot bilder på ”pilatestränande mammor” i mataffärens tidningshyllor och i samma debattprogram säger till en träningspredikande Paolo Roberto att ”ta en banan” och ”läsa

en bok”. Han hade svårt att hänga med i hennes diskurskritiska analys om den fria viljans sociala konstitution och avbröt henne, på ett ganska buffligt och lite anti-intellektuellt sätt. Det är egentligen den historien intervjun ska handla om när Martina Montelius låter sig intervjuas av Ohälsa. Hon har glömt jobbnycklarna hemma så vi har promenerat till ett fik ett stenkast från Teater Brunnsgatan 4, den intima scenen som grundades av Allan Edwall men som idag drivs av Martina Montelius och journalisten Linda Skugge. – Vad hade ni sagt om jag kommit på en sådan där träningscykel, och haft ett sådant armband som mäter hur snabbt hjärtat slår? Tanken känns inte så konstig som Martina Montelius får den att låta. Hon ser fräsch ut, möjligen lite nyvaken. Och det är också svårt att riktigt förstå vad

det var hon egentligen ville uppnå med sitt ”hälsokritiska” utspel för snart ett år sedan. Hon tycks inte ha sagt eller skrivit något om saken vare sig före eller efter mötet med Paolo i SVT Debatt. Ombedd att förklara har hon svårt att hålla sig för skratt. – Jag vet! Jag var ju med där en gång för länge sedan, när det var någon kulturdebatt, som ju är mer relevant för mig att prata om, och det blev väl roligt på något sätt. Så ibland ringer de och ber mig vara med på olika saker och ibland säger jag ja. Det är tydligt att Martina Montelius inte har några högre tankar om själva programmet. Hon beskriver SVT Debatt som en ett välregisserat format där alla deltagare får ett A4-papper med instruktioner innan live-sändningen börjar. Man bör hålla en tydlig ståndpunkt och undvika alla former av komplexa resonemang eller försök till att närma sig sin motpart.

OHÄLSA

19


”Man får träffa knasiga människor och säga fladderf itta i tv.”

20 OHÄLSA


– Så den fördjupande diskussion man hoppas kunna skapa uppstår såklart först efter själva debatten. Men man får flyga till Göteborg, åka taxi och bo på fint hotell. Så det blir som ett litet avbrott i vardagen. Man får träffa knasiga människor och säga fladderfitta i tv. Men eftersom vem som helst förstår att jag inte har någon som helst anknytning till en debatt om träning, så var väl det här en sådan gång då de ville att jag skulle vara med för att jag är rolig och jag tackade ja för att få flyga till Göteborg och bo på fint hotell. Martina Montelius ser inte någon motsättning med att både ställa upp i de debatter hon verkligen brinner för och att ”göra en show med Paolo Roberto. Just den här gången verkar visserligen Paolo ha tagit spektaklet på lite större allvar än Martina Montelius som minns mötet med honom strax innan programmet skulle börja. – Han kom fram redan i sminklogen och hade den där testosteronblicken. Han hade redan bestämt sig för att vi var dödsfiender och sen inne i studion var det flera hälsoivrare. De hade någon företagsgubbe där som ville tvinga alla sina anställda att åka skidor. Jag var den enda som tyckte att folk skulle röka. Det är en munter och fnissig Martina Montelius som beskriver situationen. Men hon verkar ända lite konfunderad över ex-boxarens aggressiva approach. Hon erkänner med ett lite allvarligare tonfall att hon kanske var lite elak mot honom den där gången. – Risken med den typen av debatter, som är menade att polarisera, är att de ibland kan locka fram de sämsta sidorna hos de som deltar, och det kanske avslöjar någonting på riktigt. Jag har säkert fördomar mot människor som är väldigt intresserade av fysisk hälsa, för jag kan inte så mycket om det där och det är då man får fördomar. Men motsvarande föreställningar finns också om min värld. Om att vi som jobbar med kultur är totalt dekadenta och bohemiska personer som ser ner på allting som inte är finkultur. Det är inte heller sant, men Paolo kanske upplever det så. Martina Montelius berättar att hon själv

egentligen inte heller är så där befriad ifrån självkritik som hon tycks kunna framstå. – Jag konsumerar också mycket lågkultur och jag har visst komplex. Och jag är egentligen inte alls så stolt över mitt ohälsosamma leverne, jag har ju sagt att jag röker, fast egentligen lever jag nog inte heller så mycket mer ohälsosamt än någon annan. Martina Montelius berättar att det fanns en tid då hon verkligen levde upp till klichéerna om den självförbrännande konstnären. Det var under den tidiga 20-årsåldern, när hon hade problem med ångest och drack på ett destruktivt sätt tillsammans med alkoholiserade pojkvänner och kollegorna på Thorsten Flincks Teater Plaza. – Thorsten hade en armé av unga människor omkring sig som han hjälpte och som hjälpte honom. Han gav oss en grundläggande teaterutbildning och vi hjälpte honom med att koka kaffe och bygga rekvisita och sådant där. Men sedan var det ju ett jävla supande, det var det verkligen och det var inte vi unga som var värst heller, utan det var väldigt normaliserat att vara lite dekadent i den miljön. Men det går inte missa att det är ljusa minnen som Martina Montelius bär med sig från åren i ”Plaza-familjen”. Hon berättar att de som arbetade på teatern fick mycket tid att lära känna varandra under förmiddagarna, då man mest rökte cigaretter och väntade på att Thorsten Flinck skulle dyka upp. – Så vi kom väldigt nära varandra och när Thorsten sedan var på plats så var det full koncentration till tolv på kvällen. Men det fanns ju en sjuk och en frisk sida av det där. Vi gjorde verkligen bra teater och vi hade väldigt roligt, men vi blev lite som en dysfunktionell familj och ett tag så kändes det som att vi blivit en sorts bleka hålögda skuggor. Dekadensen ledde till slut till Teater Plazas undergång. Men vad Martina Montelius vet så har det inte gått särskilt illa för någon av vännerna ifrån den tiden. Förutom för Thorsten som förlade en lysande karriär på grund av missbruk.

foto Adam Westin

Martina Montelius destruktiva relation till alkohol fick sitt slut när hon träffad sin nuvarande man. – Han drack bara te så då kändes det konstigt att jag skulle sitta där och pimpla vin själv. Efter att hon fått barn har hon också blivit snällare mot den egna kroppen, den har blivit viktigare nu. – Det är ju lätt för människor att gå över bord med saker och ting. Jag menar vad händer med Paolos självbild när den bara bygger på träning? Förut har han ju varit bäst på boxning och kanske på att slåss i största allmänhet. Sedan var han ju bäst på att vara med i olika tv-program där man hoppar bungyjump och nackar höns, eller vad det nu är han har gjort. Men nu är det ju på något sätt som att han tittar ner på sin svällande bringa och sina spelande lårmuskler, men är det verkligen det som är Paolo? Vad skulle hända om han skulle sätta sig ner ett par månader, kanske äta en semla och röka en cigg och bara vara den inre Paolo. Bli sådär fet och kanske känna att det där fettet var ju mysigt, det där fettet kan man ju gosa med. Jag tror bara att det skulle var nyttigt att byta perspektiv. text Isak Dahl OHÄLSA

21


SUSPENSION Tortyrscener ur f ilmer som The Last King of Scotland eller The Cell är kanske den enda relationen de flesta har till folk som hänger i krokar, och bara tanken på det kan få många illa till mods. Personligen var jag villig att betala för upplevelsen.

Det kallas för suspension. Krokarna är specifika för ändamålet och sätts i av professionella piercare. Själva isättningen av krokarna är, trots storleken, inte mycket smärtsammare än att pierca naveln. Jag var mentalt förberedd för något mycket värre men det läskigaste var att man kände hur mycket piercarna fick ta i för att få kanylerna genom huden. När krokarna väl satt i ställde jag mig

upp försiktigt och kände efter hur det kändes att röra axlarna. Smärtan var fortfarande inte nämnvärd. Med mig i spetsen och piercarna och några vänner som delade upplevelsen med mig tågade vi andaktsfullt uppför trappan från piercingrummet till rummet där ställningen var riggad i taket. Jag fick sätta mig i en stol medan repen kopplades till krokarna. Sakta fick jag ställa mig upp medan huvudpiercaren Simon drog i repen. När jag väl stod upp och repen var spända fick jag röra mig och luta mig för att känna in känslan av repen och krokarna. Det kändes, utan att överdriva, som att mitt skinn höll på att rivas sönder.

Värre än den fysiska smärtan är ändå de mentala spärrarna; hjärnan har inget intresse av att lita på krokarna och släppa kontakt med golvet. Det är en balansgång mellan panik och totalt lugn. Utmaningen ligger i att finna sig i lugnet samtidigt som man accepterar smärtan. Det var i princip 22

OHÄLSA

helt tyst i rummet och utanför fönstret pysslade pensionärer och deras barnbarn med innergårdens trädgård. Många skulle kanske tänka att det skapade en stämningskrock, men lugnet i det trädgårdsarbetet reflekterade min sinnesstämning perfekt. Efter några minuter gjorde jag mitt första lyft. Som stöd stod Lynn, en av de anställda på piercingstudion, framför mig och höll mina händer. Smärtan när jag lämnade marken var oerhörd och jag kramade hennes händer hårt. Det första marklyftet varade inte längre än en halv minut. Jag bad om att få sättas ner, och andades i någon minut innan jag var redo för andra försöket. Smärtan var lika illa som första gången, och hela kroppen spände sig i panik. Efter en minut bad jag tyst om att få sättas ner men istället signalerade Lynn till Simon som höll i repen att han skulle dra mig högre upp, samtidigt som hon släppte mina händer. Jag greps av panik i en halv sekund men känslan av att ha släppt hennes händer och att få hänga helt själv lugnade mig. Att släppa den sista kontakten med det runtomkring mig var det som behövdes för att jag skulle kunna börja ta in känslan av att hänga helt fritt. Jag gungade med benen och vågade sträcka ut armarna och slappna av. Smärtan var fortfarande enorm, men den förde inte med sig samma känsla av panik som den gjorde innan. Efter det andra lyftet gjorde jag ett till. Totalt hängde jag i cirka

fem minuter innan jag kände att jag var klar. Efter det gick vi ner till piercingrummet igen, där krokarna togs ut och ryggen masserades för att få ut eventuella luftbubblor. För de flesta handlar det inte om masochism, utan snarare om att komma förbi smärtan och kunna ta in känslan av att hänga där. Det blir i sig en tröskel att överkomma och ett mål att nå. När man väl lyfter fötterna från marken kan man inte hjälpa att bli stolt över att man klarat det. Den intensiva smärtan tvingar in en i ett sällan utforskat inre rum, och för många blir det livsförändrande. Själv vet jag inte om jag upplevde att mitt liv förändrades, men jag är enormt glad att jag vågade försöka mig på det, och ser fram emot att testa det igen någon gång i framtiden. Med mer mentala förbedelser tror jag att upplevelsen skulle kunna ge mycket mer. I en värld där man knaprar smärtstillande så snart man har lite huvudvärk finns det något väldigt uppfriskande med att frivilligt utsätta sin kropp för något så extremt. Gränsdragningen mellan självskadebeteende och njutning suddas sällan så mycket som här. text Samuel Skoog


Utmaningen ligger i att finna sig i lugnet samtidigt som man accepterar smärtan.

OHĂ„LSA

23


Monica Callmar har behandlat ätstörningar hos patienter mellan 7 och 65 år. foto Karin Bramsjö

Hon hjälper andra att leva igen De senaste årens hälsotrender har inte bara lett till en friskare och mer hälsomedveten generation. På Mandokliniken utanför Stockholm står unga i kö för att få hjälp med sina ätstörningar.

Det är en varm fredagsförmiddag i början av maj och vid högskolan intill Huddinge sjukhus har nedräkningen inför helgen redan börjat. Men bara ett stenkast bort från skolgårdens sorl tystnar samtalen om fredagsmys, uteserveringar och sena nätter. På Mandokliniken arbetar Monica Callmar som behandlare av ätstörningar sedan nitton år tillbaka. Längs med väggarna i de långa vita korridorerna är röda soffor utplacerade och trots att alla platser är upptagna så är det ingen som tittar upp när hon passerar. Det enda som hörs är Monicas sandaler som nuddar golvet. 24 OHÄLSA

- Vi vill såklart att det ska vara trevligt att vara här, men inte så trevligt att man inte vill bli frisk, förklarar hon och tittar på tjejerna med filtar svepta om sig fastän temperaturen ute visar på varm sommardag.

gen där de får måltider serverade och har samtal med sina behandlare. Vita sneakers, skinnjackor och väskor ligger slängda bredvid sofforna, och de flesta befinner sig långt borta i hörlurarna.

Det var helt fantastiskt att höra om Behandlat flickor från sju år när hon blev frisk och började interDe tjejer som befinner sig på klininetdejta ken är antingen intagna på heltid för sina ätstörningar med tillsyn dygnet runt, eller på halvtid som dagpatienter. På ett bord ligger en hemläxa i engelska, Den senare gruppen tillbringar en ge- märkt med årskurs 7C. nomsnittlig arbetsvecka på kliniken, från - Alla möjliga åldrar söker hjälp hos oss. åtta på morgonen till fyra på eftermidda- Den yngsta jag träffat var 7 och den äldsta


Mandometoden Specifikt för Mandometoden är att man använder sig av en handdator som tallriken placeras på. Den äter sedan patienten från, och datorn signalerar att rätt mängd mat mäts upp och att måltiden går i rätt tempo. Den får patienterna ta med sig överallt tills de fått in vanan. En vanlig föreställning är att ätstörningar är en psykisk sjukdom. På Mandometerkliniken menar man att de symptomen är effekter av ätstörningen, och att man kan bli helt friskförklarad. 1 av 10 som tas in på kliniken är män. 75% av de som startar behandlingen blir helt friskförklarade.

Monica använder postit-lappar för att hålla reda på alla patienters återbesök.

– Jag var ute med en tjej som 65 år. 65-åringen var en bestämt sig för att hon skulle kvinna som haft ätstör- Ortorexi fika för första gången och vi ningar i hela sitt liv och det var helt fantastiskt Ortorexi har blivit ett vanligt hade kommit överens innan om att höra om när hon blev begrepp det senaste året. att hon skulle ta en lussebulle Det innebär en fixering vid frisk och började inter- nyttiga livsmedel i kombi- och varm choklad. Men när de netdejta, säger Monica nation med extremt stora frågade henne i kassan om hon träningsmängder, men är och skrattar. ville ha vit eller mörk choklad, På kliniken vill man inte en diagnos utan räknas så bröt hon ihop totalt efterhjälpa de intagna att till kategorin UNS (ätstörn- som det var fler val än hon hade ing utan närmare specifikahitta nya rutiner och tion). tänkt sig. Det var jobbigt att se. röra sig utanför invanda mönster. Många har Den första svenska boken Många är beroende blivit bra på att ljuga i ämnet har precis getts ut av träning och får genom en bärbar av hälsovetaren Yvonne Lin Många som söker sig till klinioch heter ”Ortorexi – fixerken har använt sig av träning våg lära sig hur en riktig ing vid mat och träning”. för att dämpa sin ångest och måltid ska se ut. Betycker därför att det är ett jobhandlarna på kliniken kommer tillsammans med patienten över- bigt moment när de tvingas vara utan den. ens om en lista på mat som ska införas i Inne på sitt kontor drar Monica ut skrivvardagen igen, eftersom listan på icke til�- bordsstolen för att halvsitta i luften och låtna livsmedel ofta börjat vid glass, pizza förklarar att det är så många av patienoch godis för att sedan sträcka sig över terna försöker göra vid sina besök i början för att bränna så mycket kalorier som hela kostcirkeln.

möjligt. Därför har också alla vilorummen små fönster in för att behandlarna ska kunna hålla koll så att de inte tränar. För att uppnå samma ångestdämpande effekt som träningen resulterat i finns det värmerum på kliniken, dit man kan gå om man mår dåligt. På dörren till Monicas kontor hänger färgglada postit-lappar som skvallrar om uppföljningsmöten för de som skrivits ut från kliniken. Trots att hon har varit med väldigt länge så tycker hon sig se att pressen på unga har blivit ännu större de senaste åren, speciellt med tanke på spridningen genom sociala medier. - Det har blivit modernt att träna. Visst har det alltid funnits press utifrån, men jag tycker att det har blivit värre. Det är dessutom svårare att upptäcka eftersom hälsosamt beteende ofta beröms av omgivningen. Många går hos oss i flera år för att bli friska. Hennes blick fastnar vid skulpturerna i ett glasskåp. En av dem föreställer ett träd med starka rötter, som dramatiskt sträcker sig mot himlen. Den gjordes av en patient och hann aldrig bli klar. - Den här figuren skulle egentligen målas, men tjejen blev frisk innan hon hann göra det, säger Monica och ler. Hon ler eftersom det är anledningen till att hon sedan nitton år tillbaka fortsätter att röra sig i de tysta korridorerna. foto Karin Bramsjö OHÄLSA

25


26 OHÄLSA


Lena förlöser barn men orkar inte träffa människor Att vara med när ett barn föds är det mest fantastiska som Lena Strandberg kan tänka sig. Men nattarbete och personalbrist sliter hårt på barnmorskorna som ska förlösa nästa generation stockholmare.

– Det händer ofta att man inte hinner äta. Då slänger jag i mig en tallrik fil på stående fot och sen tar jag med mig matlådan hem igen, säger Lena Strandberg i ett tomt fikarum. Förlossningsenheten på Huddinge sjukhus är något av en labyrint. Du kommer in på ett ställe, går genom några korridorer och kommer ut genom en annan utan att riktigt förstå hur det gick till. En av korridorerna är kantad av numrerade dörrar: förlossningssalarna. Bakom en av dörrarna hörs skrik ur en mycket liten strupe. Där på andra sidan har ett liv just börjat. Här började Lena Strandberg arbeta för 22 år sedan. Först som undersköterska, sedan som barnmorska. Hon jobbar heltid, vilket hon är ganska ensam om bland barnmorskorna i Huddinge. Det

höga tempot på avdelningen gör att de inte orkar mer än 70-80 %, berättar hon. Själv gick hon över till heltid för några år sedan, med sin framtida pension i åtanke. Det är för att kompensera för alla år då hon jobbade deltid. – Det är klart att om man har haft några bra dagar så klarar man ett jobbigt arbetspass sen. Då har man liksom tankat energi. Men säg att det är fyra dagar som det har varit skitjobbigt, då är man ju helt slut. Man orkar inte träna eller umgås med folk. Man vill inte se människor. Jag tänker på de som har små ungar och ska hämta från dagis och laga mat och sådär. Jag kan ju lägga mig på soffan om jag skulle behöva det. Under flera år jobbade Lena Strandberg natt. Många forskare har påpekat hälsorisker med nattarbete. Enligt en dansk

studie ökar risken för bröstcancer med 50 procent hos kvinnor som arbetat natt mer än ett halvår. – För mig blev det så att sista året jag jobbade natt så kunde jag inte sova bra, varken när jag hade jobbat eller när jag var ledig. Det blev påtagligt för mig att det här inte är bra för mig nu. Då började jag jobba dag, berättar Lena Strandberg. Ut från en av förlossningssalarna kommer ångor av sjukhussprit. Därinne håller en undersköterska på att städa efter en förlossning. Ett par blodfläckar stora som mynt ligger kvar på golvet. Kvinnan som hade det här rummet hade en normal förlossning, men hennes moderkaka satt fast och behövde opereras ut. En typisk sak som är en barnmorskas uppgift att upptäcka. – Det behövs mer hjälp nu för tiden. Vi OHÄLSA

27


Kanske älskar de sitt yrke lite för mycket. Stress och ojämnablodsockernivåer är vardag för de barnmorskorsom skall förlösa en ny generation stockholmare.

har fler sjuka kvinnor, fler äldre kvinnor. I en annan korridor ligger salar där gravida kvinnor kan få läggas in om komplikationer uppstår efter graviditetsvecka 22. Innan dess tillhör kvinnan gynavdelningen. – Vem som har satt de gränserna vet inte jag, säger Lena Strandberg. Man kunde tycka att det borde vara från 24. Det kan ju handla om att man måste gripa in akut för att rädda barnet - men ett barn i vecka 22 kanske inte har jättestora chanser att klara sig om det föds. En barnmorska i blå skjorta går sakta genom korridoren följd av en gravid kvinna i grå mjukiskläder. – Rum sjutton ska du få ligga på, säger barnmorskan, och så försvinner de in. Barnmorskan heter Åsa och är tillbaka i Huddinge efter att ha jobbat några år på Södersjukhuset. Att byta sjukhus är ett sätt för barnmorskor att få upp lönen. En av Lenas kollegor hade jobbat flera år på ett sjukhus utan någon påtaglig löneök-

28 OHÄLSA

ning – tills hon bytte arbetsplats. Lönen där blev 4 000 kronor mer i månaden. – Det är en helt sjuk cirkus, säger Lena Strandberg. Det kostar ju pengar att skola in ny personal, och så splittrar man arbetsgrupperna. Arbetsgrupperna, ja. Hur blir det med sammanhållningen på en arbetsplats där personalen sällan hinner ta rast? Klockan börjar närma sig lunch, men stolarna i personalrummet gapar fortfarande tomma. En barnmorska som hade diabetes slutade nyligen för att han inte mådde bra av stressen på avdelningen. – Men de som slutar gör det ju med sorg i hjärtat. Det här är ju det mest fantastiska man får vara med om, att få vara med när ett barn föds, säger Lena Strandberg. Hon rättar till en tavla med ett svartvitt fotografi av ett nyfött barn. Den har hamnat lite på sned. text Ellinor Eriksson

Att få se en människas första timmar i livet gör det hårda jobbet värt det.


GENVÄGAR 30

sid SLAPPA SPORTER Vill du idrotta utan att anstränga dig? Kolla in vår lista!

sid

34

BÄSTA BÉAN Vår reporter Albin Julin testar bearnasie på burk.

sid SVERIGEDEMOKRATER MOTIONERAR MINST Vi har statistik över hur de olika partierna motionerar

31 OHÄLSA

29


Softa med slappa sporter! Vill du idrotta utan att anstränga dig? Bli grym på din sport utan att behöva svettas? Och slippa uppleva känslan av träningsvärk? Ohälsa har de bästa respektive sämsta sporterna för ändamålet. text Cecilia Paulsson

REKOMMENDERAS: • MINIGOLF

Golf är ju en flashig sport och i miniformat blir det ännu bättre. Promenaden mellan hålen är högst några meter och du tvingas inte svinga golfklubban allt vad du kan för att få bollen dit du vill. Du behöver inte känna dig töntig bara för att du ber din kompis bära utrustningen. Alla stora stjärnor har ju caddies.

• BOULE

Ordet boule får de flesta av oss att tänka på barer och bara det säger ju någonting om denna sport. Det enda negativa är att vi eventuellt kan känna oss lite slitna i ena armen efter ett tag. Bouleklotet vi ska kasta väger ju trots allt mellan 650 och 800 gram. Men finns det en bar i närheten väger det upp den ansträngningen. Helt klart!

• SEGWAY-POLO

Samma regler som hästpolo fast utan häst. Det bästa är att du inte behöver känna dig fysiskt underlägsen bara för att du inte tränat på ett par år. Din segway gör jobbet och du hänger bara med. Bingo!

REKOMMENDERAS INTE: • CROSSFIT Denna nya typ av träningsform (och sport) har bokstavligt talat exploderat det senaste året. Nu ska alla köra crossfit och ha shorts över träningstajtsen - bara det är en anledning att vägra. Träningen går helt enkelt ut på att jobba så hårt och intensivt man kan under en kortare period. Hårt och intensivt? Nja, tror vi skippar det.

• DÖDSHOPP

Du läste rätt. Dödshopp föddes i Norge under 1960-talet och har numera ett eget VM. Deltagarna hoppar från 12 meter och försöker skära vattenytan som en ”räka”, det vill säga med händer och fötter nedåt och ihop. Snyggast nedslag vinner. Det kanske inte låter ansträngande men gör garanterat riktig ont. Och all typ av smärta som kan förväxlas med träningsvärk vill vi självklart undvika.

30 OHÄLSA

• LANDSVÄGSCYKLING

Det är inte för inte som cykelsporten varje år skakas av en mängd nya dopningsfall. Det är helt enkelt omänskligt att cykla mil efter mil uppför serpentinslingrande vägar. Så alla som tycker att det är jobbigt att cykla tre kilometer till jobbet bör undvika denna sport.


Trött på att byta låt?

Sedan 2001 har musikstycket “As slow as possible” spelats non stop. Problemet är bara att det tar 639 år att spela från början till slut. Det kan ta flera år för en ton att spelas. Så fastna inte för länge i musiken det kan kosta dig livet.

45 %

Så många av Sverigedemokraternas väljare motionerar regulbundet. Det är sämst i klassen bland de svenska partierna. Kristdemokraterna toppar listan med 82% hurtiga väljare. Kanske inte så konstigt Paulus slog ju fast att kroppen var Guds tempel.

Hamburgerfrälsning

FOTO: Alan Light (Creative Commons)

Ohälsosam mat kan faktiskt leda till bra saker. Legenden säger att skådespelaren Robert Downey JR har snabbmatskedjan Burger King att tacka för att han slutat med droger. Downey JR ska ha suttit påverkad i en bil full med droger när han åt en hamburgare som var så äcklig att han dumpat de olagliga substanserna i havet och styrt upp sitt liv en gång för alla.

En ohelig allians

Det är inte den vanligaste synen men när Svenska Dagbladet ringde runt visade det sig att Moderaterna och Vänsterpartiet ingått i en inofficiell allians mot sockret. Av alla svenska partier är de ensamma om att helt ställa sig bakom världshälsoorganisationen WHO:s krav på att halvera sockerintaget. Men frukta inte - inte ens Vänsterpartiet vill lagstifta om saken.

Glada typer som gärna bestämmer över ditt lördagsgodis

4 miljoner Antalet chipspåsar världsledande Lay’s säljer varje år. Våra svenska märken är lika chanslösa när det gäller antal smaker, särskilt om man räknar med de lokala sorterna. Vad sägs om HipHop Honey & Chili i Indien, Kiwi i Kina eller ryska varianten Red Caviar? FOTO: The Impulsive Buy

Hur uppfanns chipsen? Enligt legenden uppfanns chipsen år 1853 i Saragota Springs, New York. Kocken på restaurangen ”Moon’s lake house”, George Chum, hade problem med en missnöjd kund. I brist på andra idéer skivade Chum ett par potatisar väldigt tunt, stekte dem tills de blivit krispiga och serverade dem med salt. Den missnöjde kunden älskade den nya maträtten. Potatisskivorna blev kända som ”Saragota chips”.

OHÄLSA

31


Dekadenta resmål

Sverige har absolut sina smultronställen men jämfört med den vida världen har vi inte mycket att sätta emot. Ohälsa guidar dig jorden runt och tipsar om platserna du inte får missa om du vill ha en garanterat slapp semester. Från köttmecka till nudisternas paradis – här är resmålen som passar alla!

LAS VEGAS

Förmodligen världens mest kända spelstad, med allt från roulett till poker. Dessutom är Las Vegas det ultimata resmålet för den som inte orkar åka jorden runt. Här finns nämligen flera platser samlade i en, från egyptiska pyramider på hotell Luxor till Eiffeltornet på Paris Las Vegas. Alkohol går att köpa dygnet runt och det är tillåtet att dricka på gatan. Var inte orolig för att ta ut svängarna här i syndens näste – what happens i Vegas, stays in Vegas!

SAN DIEGO

Soldränkta stränder och utsökt mexikansk mat hittar man i Kaliforniens näst största stad. Med andra ord den perfekta staden för livsnjutaren! Känner du dig riktigt avslappnad rekommenderas ett besök på Black’s Beach, mer känd som den största nudiststranden i USA. Glöm inte solkrämen!

32 OHÄLSA


AMSTERDAM

SEOUL

Staden som är ökänd för nattliv, droger och prostitution. För den som fyllt arton finns det gott om butiker med spännande svampar. Dessutom finns det en rad olika festivaler att besöka om festsuget smyger sig på, till exempel house- och technofestivalen Sensation (5 juli).

BUENOS AIRES

Inte den bästa platsen i världen för en vegetarian men det perfekta resemålet för köttätaren. Argentinaren äter 70 kilo kött om året, vilket kan jämföras med svenskens blygsamma 25 kilo. Kolgrillat nötkött från djur som strövat fritt på de argentinska slätterna är en klassisk rätt. Avnjuts bäst med ett (eller flera!) glas argentinskt rödvin.

I det mest uppkopplade landet utanför Skandinavien behöver du inte ens titta upp från mobilen för att spana in framrtidens slackervänliga teknik. Dessutom är det här världens mest sålda spritsort, en sorts risvodka, produceras.

PRAG

Tjeckien är världens mest dekadenta land enligt Bloomberg. Här fnns förutom den berömda ölen också de tjockaste männen och mest jazztobak. Prag är ett självklart val för den som vill kunna matcha en stor stark med ostproppade schnitzlar utan sneda blickar.

OHÄLSA

33


BÄSTA BÉAN

Enligt Grotestco-karaktären Svennen finns den på vägkrogarna. Leif Mannerström menar att du hittar den i hans eget kök. Men hur smakar egentligen den färdiga såsen man kan köpa i vanliga livsmedelsbutiker? Det här är såsguiden för dig som inte orkar ge dig ut på E4:an eller börja från scratch hemma i köket. text Albin Julin

ERIKS SÅSER Inte någon klassisk smak av béarnaise, men väl en mycket god sås. Välbalanserad syra, perfekt konsistens, tydliga bitar av dragon och en liten överraskning i form av cayennepeppar. Vanligtvis ett stort nej i béarnaisen, men fungerar perfekt i den kalla burkvarianten. PRIS: 21,90 kr/230 ml

BETYG

BÄST!

LOHMANDERS Hyfsad konsistens men en aning smörig. Smakar riktig béarnaise, bra syrlighet, samtidigt som smörigheten tar över kryddningen för mycket. Minuspoäng för den bruna färgen som antagligen kommer från någon Worcestersås. Oacceptabelt! PRIS: 21,90 kr/230 ml

Så gick testet till Vår testare tilldelades en sked sås åt gången utan att veta vilken av såserna det var. Kvaliteten bedömdes utifrån följande kriterierna konsistens, syrlighet och kryddning.

BETYG Albin Julin med rätt att testa.

Béarnaisehistoria

SÅSFABRIKEN

ICA

Det enda ekologiska alternativet. Smakerna får godkänt, men inte mycket mer. Inte lika smörig som de andra, vilket är bra. Tydlig fräschhet, med bitar av både lök och dragon. PRIS: 23,90 kr/180 g

En skandal att detta marknadsförs som béarnaisesås. Halvsmält smör med norra Europas blekaste ursäkt till kryddning. Ett rimligt alternativ till dödsstraff. PRIS: 16,90 kr/200 g

BETYG

34 OHÄLSA

BETYG

SÄMST!

Såsen tillagades för första gången 1836, på en restaurang uppkallad efter den franske kungen Henrik IV som kommer från sydfranska Béarn. För att hylla kungen namngavs såsen efter hans födelseplats - sauce béarnaise. Béarnaisesås tillreds genom att äggulor och smör vispas ner i varm, kryddad vinäger. Kryddningen kan variera, men dragon ska alltid ingå.


BUFFÉ – Den postmoderna måltiden Glöm menyer och dagens rätt – i det postmoderna Sverige får alla vad de vill ha, på en och samma tallrik. Och inte ens Magdalena Ribbing kan stoppa den som tar för sig för mycket.

O

dengatan, lunchtid, en vanlig onsdag. Nere i en källare är det fest. Där kan du betala för att få en tallrik i din hand, lägga mat på den, och äta hur mycket du vill. Tills du kräks. Tills du inte kan gå. Det är ingenting konstigt. Det kallas buffé. Buffé är något svenskarna har ägnat sig åt ett par decennier nu. Det är alltså ett ganska nytt fenomen – din farmor kanske fortfarande säger “gående bord”. Ingen vet säkert när den första lunchbuffén stod redo att spräcka svenska byxlinningar. Men forskarna är relativt överens om att den svenska buffétraditionen kan spåras tillbaka till vårt internationellt kända smorgasbord. Äldre tiders smörgåsbord åts dock som förrätt, och var inte storleksmässigt i närheten av de bufféluncher vi idag trycker i oss till priset av en timlön. Någonting har hänt med filosofin. – Det här är den postmoderna matkulturen.

Vi vill följa våra egna infall och önskemål. Vi vill välja. Det är drömmen om att få det man vill ha, säger Richard Tellström, måltidsforskare vid Örebro universitet. Vi vill ha mat som intresserar oss, mat som individualiserar oss. Precis som att vi idag byter yrke flera gånger mellan studenten och pensionen, vill vi också hinna äta både fågel och fisk mellan klockan tolv och ett. Politiskt vill vi hämta idéer från både höger och vänster; på lunchtallriken vill vi ha både chili con carne och lasagne. Det finns inga fasta värden. En potatis är inte nödvändigtvis en potatis. Bufféätaren protesterar, precis som Lyotard, mot Den Stora Berättelsen: här finns ingen meny, ingen tallriksmodell, ingen huvudrätt, ingen dagens. Här finns bara mat. Och den äter vi. I mängder. – När man väl har betalat, vill man ju ha valuta för pengarna, säger Richard Tellström.

GODIS – den nya tobaken?

I Sverige äter man godis som aldrig förr. Ohälsa har begett sig till Karamellkungen, Sveriges största godisföretag, för att ta reda på hur det egentligen ligger till med svenskarnas sockerkonsumtion.

D

et är enkelt att bli som ett barn igen. Ljusrosa persikor som glittrar. Praliner med vita prickar på. Det är allt som behövs. Entrén på Karamellkungens huvudkontor i Solna ser inte ut som en vanlig ingång: den högra väggen pryds av ett jättelikt godisställ i glada färger. – Människor i alla åldrar älskar godis, kommenterar Linn Oldemar, kvalitetschef och provsmakare på företaget. – Ja, och särskilt svenskarna. Vi äter mest lösviktsgodis i hela världen. Det var 1984 som godisätandet tog fart ordentligt. Det var då Livsmedelsverket rekommenderade Hälsovårdsnämnden att tillåta självplock. Det vill säga att man själv fick plocka sitt eget godis, så länge det låg i separata behållare och man an-

vände en skopa. Candy King, i Sverige känt som Karamellkungen, startades – och godismarknaden exploderade. Idag är Karamellkungen den största leverantören av lösviktsgodis i Sverige. Varje år säljs ungefär 120 000 ton. På 30 år har konsumtionen av godis fördubblats. Samtidigt pekar världshälsoorganisationen, WHO, ut sockret som den nya tobaken i det globala folkhälsoarbetet. Under en presskonferens i mars 2014 presenterades nya rekommendationer för sockerintaget som ska motverka fetmaepidemin och minska förekomsten av karies. Sverige ombads sänka sin sockerkonsumtion till hälften. Men Linn Oldemar menar att sock-

Personalen i källaren på Odengatan vittnar om att det slängs mycket mat när lunchtimmarna är till ända. Få gäster orkar få i sig så mycket som de tog för sig av restaurangens sushi/thailändskt/kinesiskt/mongolian BBQ-kombination. För varje meter buffébord finns därför en skylt: “Ta gärna flera gånger i stället för att slösa”. Där har alltså krogägaren gjort ett försök. Men vad kan en vän säga till den som tar allt på en gång, lite av varje, tar för mycket, äter för mycket, slänger för mycket? Ingenting, enligt Magdalena Ribbing, oberoende liberal folklivsforskare. – Svinnet är gräsligt, säger hon, men man kan inte säga åt andra att de ska bete sig vettigt och inte lasta för mycket mat på sina tallrikar. text Ellinor Eriksson

ergodiset inte alls behöver vara skadligt för hälsan. I alla fall inte så länge det konsumeras i rätt mängd och i kombination med ett hälsosamt liv. – Det är något man bör unna sig ibland vid speciella tillfällen. Det är vårt ansvar att presentera tydliga innehållsförteckningar, säger hon. Det är ändå lätt att förstå att man kan bli beroende av allt socker. Företagets målgrupp beskrivs inte desto mindre som individualister som vill göra sina egna val och som söker belöning, uppmuntran och bekräftelse. Och den allra bästa godisen enligt Karamellkungen? – Det är en godis som man vill äta flera av. En godis som man väljer igen och igen, säger Linn Oldermar. text Jonna Westin

OHÄLSA

35


HISTORIEÄTARNA

Det är inte bara folkkära programledare som kan använda allmänbildningen som ursäkt att proppa i sig sunkiga favoriträtter. Ohälsa har listan på mattraditionerna som levererar kalorichocker. Skyll på ditt samhällsintresse och njut av allt hälsohetsarna helst skulle bannlysa.

1940-tal

1960-tal

1940-talet var inget bra årtionde för gastronomerna. Kriget drog ner importen och fram ransonderna. Fettet fick ett uppsving och majonnästrenden var ett faktum. Här har vi uppdaterat med zucchini och basilika.

Matmåste till utsvängda jeans och träskor. Matcha med vin - rödvin är ju klassiskt men det funkar lika bra med vitt och mousserande om du vill undvika alltför politiska vibbar. Gruyere är en klassiker.

MAJONNÄSMACKA

INGREDIENSER

OSTFONDEU

INGREDIENSER

2 personer

2-4 personer

2 teskedar olivolja 2 vitlöksklyftor, en hackad och en pressad 1 zucchini 1 msk färsk basilika, hackad 2 matskedar majonnäs 4 skivor bröd, lätt rostade 30 gram riven ost Salt, peppar

3 dl riven lagrad ost, ex. Gruyere 3 dl riven cheddar 2 dl vitt vin (ej ekfatslagrat) 1 msk vetemjöl 1 msk stark fransk senap 1 klyfta vitlök 1 burk kronärtskockbottnar (valfritt) 1 röd paprika (valfritt)

Fräs vitlöken tills den får färg. Lägg i zucchinin, salta och peppra. Rör om tills vätskan dunstat. Tillsätt basilika och ta av värmen. Blanda den pressade vitlöken och majonnäsen med lite salt. Bred på varje brödbit. Fördela zucchinin över två av bitarna och toppa med ost. Lägg ihop delarna till en sandwich och stek 3 till 4 minuter på varje sida tills brödet är gyllenbrunt.

Riv osten grovt och lägg i en funduegryta. Blanda i senap och mjöl först. Rör ner vitt vin. Värm försiktigt grytan tills osten smält. Rör då och då. Mikrar man och häller över i grytan går det snabbare. Överkurs: rör ner finhackade kronärtskocksbottnar och paprika. Servera med grovt tärnad baguette i skålar på bordet. Ställ grytan på bordet med värme under - vanligast är värmeljus.

bild Wolfgang Kleinschmidt, coop.se

36 OHÄLSA


1970-tal

ELVISMACKA

Det finns lika många versioner av den klassiska Elvismackan som den berömde sångaren mumsade i sig under slutskedet av livet. Bacon och hallonsylt är populära additioner men den sanna Elvismackan är betydligt enklare.

INGREDIENSER

1 person

2 tjocka skivor vitt bröd 1 banan Jordnötssmör efter behag Kopiösa mängder smör Bred ett tjockt lager jordnötssmör på båda brödskivorna. Skiva hela bananen och lägg på den ena skivan. Lägg ihop till en sandwich. Smält smöret i en stekpanna och fritera brödet.

foto kthread.com

foto mat365.blogspot.com

1980-tal

CHIPSLÅDA Är du den som vill ha allt fredagsmys på en och samma gång? Uttrycket “för mycket“ kunde lika gärna inte ha existerat på 80-talet. Chipslådan är perfekt för lata människor med en fäbless för onyttig mat.

INGREDIENSER

1 person

2-3 tomater 1 fläskfilé Bechamelsås, ju mer desto bättre 1 stor påse Soure cream and onion chips Riven ost

Lägg chipsen i botten av en ungsfast form. Skär fläskfilén i bitar och salta och peppra. Stek den i smör. Lägg över chipsen och täck med bechamelsåsen. Skiva tomaterna och täck formen med tomatringar. Riv ost och strö över. Grädda längst ner i ugnen i 20 minuter på 225 grader.

OHÄLSA

37


HÄLSOD

Veckans alla dagar ackompanjeras av träningsvärk. text Karin Bramsjö

- Du är galen. Jag möts ofta av de orden tillsammans med en skeptisk blick och höjda ögonbryn, för att personen i fråga vill övertyga mig om att det är just det jag är – galen. Problemet är att jag inte ser något fel i att gå upp klockan fem på morgonen för en powerwalk, att spendera en fredagkväll med hantlarna på gymmet eller det faktum att min årsförbrukning av kvarg borde sponsras av Arla. Jag ser inte heller något problem med att veckans alla dagar ackompanjeras av träningsvärk, en ständig jakt på protein eller att jag känner mig lika hemma på gymmet som i mitt vardagsrum. Att mina val snarare genererar skeptiska blickar än rungande applåder och tummen upp på Facebook spelar ingen roll. För jag vet att den blonda tjej som inte vågade räcka upp handen i högstadiet hade varit en helt annan person om hon hade vågat vara stark. Så tills jag får en vettig anledning till varför jag ska avstå från glädjen i endorfinkickarna och känslan av att vara oövervinnerlig – så tänker jag fortsätta att vara galen ett tag till.

38 OHÄLSA

Ohälsas sociala medie-redaktörer och krönikörer är goda vänner. De är väldigt olika, åtminstone när det kommer till vad de anser sig må som bäst av. Det här är sista ordet från Ohälsas redaktion. Välj själv vilken livsstil som passar dig bäst!

VILL DU TA EN POWERWALK?


UELLEN illustration: Adam Westin

Mina statusar utgörs av bilder på kaffekoppar och choklad. text Sara Sharifpour

Ge mig en bit choklad, en hasselnötslatte toppad med grädde, lägg till toner av Corinne Bailey Rae i lurarna och sätt en bok i handen så har du min bild av himlen. Efter en lång, jobbig och stressig dag springer jag gärna bort till ett av mina favoritkaféer för en maratonlång fikastund med mig själv. Något som ofta leder till förvånande blickar. Jag kan inte ens börja med att räkna hur många gånger någon har slängt ur sig: – Va? Är du fortfarande på första biten? Vi lever ju trots allt i ett samhälle där de allra flestas Facebook-feed består av incheckningar på gymmet. Mina egna brukar istället utgöras av bilder på kaffekoppar och chokladkakor.

NEJ JAG SITTER HELLRE HÄR MED EN KAFFE, OCH LUKTAR PÅ BLOMMORNA

Jag inser att detta inte är en vanlig hobby. Och det här kan vara mellansystern i mig som talar - hon som desperat behöver lite inre lugn när världen omkring henne ständigt bråkar med varandra. Men i en vardag fylld med stress och krav på att prestera, finns det inget bättre än att koppla av och njuta bort världen med en extra stark latte.

OHÄLSA

39


40 OHÄLSA

Ohälsa #1 2014  

Magasinet Ohälsa, juni, 2014.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you