Page 1

nr. 39 januar / februar 2014

BERUSENDE BOBLER Af højeste klasse - kompromisløs, ren og usminket

Investeringer i whisky - spiritus er et nydelsesmiddel, der skal drikkes med måde

Tøj med smukke detaljer

Nyt design i Danmark

Smukfest

- den gladeste fest i verden

En Cityguide til Toledo

Saseline “Lige nu fokuserer jeg på at få mit kosmetikfirma ”Sasé” ud over stepperne”

Vi tager læserne med til en overset diamant

REPORTAGE I SUNDHED I AKTUELT I KULTUR I TRENDS I INTERVIEW I REJSER I MAD I SKØNHED & VELVÆRE I MODE

GRATIS MAGASIN


Submersive SERUM PARADOXE giver din hud tre helt nye ”Kicks”: · Det perfekte underlag for den perfekte make-up · Porer, rødme og pigmentfejl udjævnes · Super Anti-Age effekt med naturlig Chilensk Resveratrol og Procyanidin (GSPE) Vejl. udsalgspris 30 ml. kr. 389,-

beaute-pacifique.dk

Made In

Udviklet o


n Denmark

og produceret i Danmark

BeautĂŠ Pacifique


Anvendelse Spray generøst på fugtigt rent hår, og brug fingrene til at give form. Lad håret tørre naturligt eller brug en føntørrer eller diffuser. Kan med fordel bruges på tørt hår for definition og hold.

1

Spray på tørt glattet hår, spray i en afstand på 30/40 cm - brug en føntørrer på koldluft for definition på enderne.

2

Ideel til at forberede tyndt hår før klip. Giver håret mere fylde og volumen under klipning og den efterfølgende føntørring.

3

Et NYT stylingprodukt inspireret af beachlook En ny formel med en dobbelt effekt: Naturlig volumen og fylde på fugtigt, bølget eller glat hår. Støtte og definition til tørt hår. • Skaber et beach look, men ikke mat

Spray på tørt hår med krøllet eller bølger for at definere stylingen.

4

• Giver tekstur til enhver styling • Giver struktur og fylde til glat eller bølget hår.

Ideel til at forberede håret inden en langthårsopsætning eller salon finish.

5 Det perfekte produkt til kort hår. Giver volumen og defination til en korthårs styling.

6 Perfekt til i morgen: Brug om morgenen til at genopfriske din frisure fra dagen før.

Vandmanden 10 k • 9200 Aalborg sv • Telefon 42 138 180 • Mail: rokkedal@rokkedal-nfc.dk


Den perfekte start til et stort sexet hår! Volumen creme med dobbelt effekt. Nem og alsidig creme, som giver vægtløs volumen og definition til et hvert hår uden at tynge. Maksimalt løft og volumen fra bund til spids.

1

Maksimal volumen og løft fra bunden. Fordel en lille mængde produkt i fingerspidserne, og masser det ned i hårbunden. Lad håret lufttørre eller anvend en føntørre for maksimal effekt.

2

På tørt hår. Fordel en lille mængde produkt i hænderne og masser det i spidserne for at skabe bevægelse og deffenition. Hvis der ønskes maksimal effekt , brug føntørre og børste. Kan med fordel også bruges i kort hår, til at skabe fylde og effekter med fri hånd.

3

Påfør i tørt hår før brug af fladjern eller krøllejern, derved skabes struktur og definition til stylingen.

4

Body booster giver maksimal kontrol og fylde til krøllet hår. Kan frembringe krøller hvor der næsten ikke er nogen. Det perfekte valg til dine krøller. Kan med fordel blandes med curl defigner.

BODY BOOSTER

Et unikt produkt til alle slags styling. No Inhibition body booster giver dit hår maksimal volumen med et fantastisk resultat...


INDHOLD

70

Cityguide til Toledo Tag med til en overset diamant, i Spanien.

34

Hun fik design ind med modermælken Det er ikke bare et spørgsmål om at køre i boligbutikker og købe vildt ind

10

22 24

42

Saseline Fra modgang til medgang Lige nu fokuserer jeg på at få mit kosmetikfirma ”Sasé” ud over stepperne

Smukfest – Den gladeste fest i verden… De fedeste dage på året. Jeg er nærmest stadig ”høj”, når jeg parkerer bilen derhjemme efter endt festival. Nyhed: FashionMaster – alt i én løsning kan glatte tøjet, mens det hænger på et tøjstativ eller en bøjle. Influence by vision er et high end fashion brand, med et enkelt og stilfuldt look.

30

Whisky Tastings and Tours smagninger for private, personaleforeninger, virksomheder med mere

32

På opdagelse i kunstverden Hun har sin egen kunstforretning i Næstved, hvor forskellige malerier inspirerer, straks du kommer inden for døren.

48

Berusende bobler af højeste klasse Hvis man vil være sikker på ikke at købe katten i sækken, kræver det, at man sætter sig lidt ind i tingene.

54 55 78

Klarsyn uden briller En enkelt operation kan fjerne behovet for briller og kontaktlinser Det handler om kvalitet & pris Alle skal have muligheden for at købe lækre Produkter, til en overkommelig pris. Fra IT til frisørbranchen Lars besluttede at blive totalleverandør til frisørbranchen. Ingen nem opgave.

40

Børn og barnlige sjæle En netbutik med interiør og hyggelige ting


Lad os gøre din ferie i USA bedre. #californien

Lige nu 13 dage kør-selv rundrejse, pris pr. person fra:

14.890 -,

Naturskønne Californien for livsnydere Nyd en kør-selv rundrejse med fokus på forkælelse. Turen har korte køreafstande og I bor på Distinguished Inns, der er charmerende, mindre overnatningssteder i smagfulde omgivelser og kvaliteten i top. Fly, 12 nætters ophold på Distinguished Inns inkl. morgenmad og billeje er inkluderet. Lige nu pr. person fra 14.890 kr. ved 2 voksne i perioden 1. april til 20. juni ’14. Dag 1-3: San Francisco Dag 3-5: Napa Valley Dag 5-7: Mendocino Dag 7-9: Lake Tahoe

Dag 9-11: Yosemite Dag 11-13: Monterey Dag 13: San Francisco hjemrejse

Vi sender hvert år mere end 30.000 danskere til USA. Det giver vores USA-specialister stor erfaring. Og den bruger vi til at gøre jeres ferie i USA endnu bedre. Læs vores traveltip og find inspiration til din USA ferie nu på fdm-travel.dk eller ring til os på 7011 6011.


Alle henvendelser vedrørende redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen, der intet ansvar påtager sig for manuskripter, fotografier eller lignende, som indsendes uopfordret. De i magasinet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. Artikler, billeder eller annoncer må ikke eftertrykkes eller benyttes på anden måde, uden skriftlig tilladelse fra Momento ApS.

redaktion CHEFREDAKTØR: Bettina Thyrring ANNONCER: bt@momentomagasin.dk SKRIBENTER: Bent Andersen Bente Thomsen Bettina Thyrring Frank Juel Pedersen Henning E. Larsen

LAYOUT: KBH04 / Lone Schønnemann Art Director

Svan

em

æ

8806

TRYK: ALLER TRYK

5 rke t tryksag

4

cupcakes og Desserter, kager, d dig... meget mere. Glæ Næste nummer af Momento Magasin udkommer i marts

MOMENTO MAGASIN Ordrupvej 114 2920 Charlottenlund Tlf. 3029 6011 bt@momentomagasin.dk www.momentomagasin.dk


„Præcise og delikate

profiler

skaber et tyndt filter mellem

ude og inde“ Margarida Pais, Plot Arkitekter - NO

Find inspiration til nye vinduer, døre og glasfacader på www.schueco.dk Pris og gode råd får du hos din nærmeste Schüco Premium Partner: Gjerulff A/S, Silkeborg, allan@gjerulff.dk Redtz Glas & Facade A/S,Odense SØ, info@redtz.dk Tarpgaard A/S, Fredericia, info@tarpgaard.dk GGF 2010 ApS, Taastrup, ggf@ggf.dk Moestrup Alufacader ApS, Tune, alu@moestrup.dk


Min veninde spørger mig altid, når jeg kommer hjem fra Smukfest, hvad det er, der er så særligt ved netop den festival. Jeg ved slet ikke, hvor jeg skal starte, når jeg skal fortælle hende om de fedeste dage på året. Jeg er nærmest stadig ”høj”, når jeg parkerer bilen derhjemme efter endt festival.


Smukfest

– Den gladeste fest i verden… Af: Bettina Thyrring

Unge mænd med initiativ Det hele startede i 1979, hvor fem unge mænd gik sammen om at sætte skub i Skander borg. Året efter, den 5. juli 1980, havde de premiere på deres værk, Skanderborg Musikfestival. Mellem 600 og 1.000 mennesker mødte op foran friluftsscenen, hvor et par presenninger var hejst som tag – gjort fast til træerne og til en Toyota Van, der tilhørte en af arrangørernes forældre. Musikken blev spillet af bands som Luna, Spam Band, Cozie og Bocachio, og der var tegnet en regnvejrsforsikring hos selveste Loyds Of London, der ville give 10.000 kr. hvis det regnede mellem kl. 13 og 14. Det regnede i timevis, men desværre først efter kl. 14, så ingen forsikring blev udbetalt. Bagefter var der et underskud på omkring 4.000 kr. Ham, der havde trykt plakaterne, sagde heldigvis, at han godt kunne vente med at få sine penge, men så skulle de lave en ny festival til næste år, så de kunne tjene pengene ind. I 1981 kom der knap 1.800 tilskuere. Det helt præcise tal har man ikke, da billetsalget, uvist af hvilken grund, stod ubemandet det meste af dagen. Da regnskabet var

gjort op, var der et underskud på omkring 35.000 kr., og da de unge arrangører var studerende, lærlinge eller arbejdsløse uden penge på kistebunden, var de jo nødt til at lave festival nummer tre for at kunne betale deres gæld. Det gjorde de så i 1982. Omkring 4.000 mødte op, og blandt dem var Anne Linnet Band, Bjørn Afzelius og Globetrotters, Tøsedrengene, Paul Banks, Virring Skoles Beatkor. Stig Møller og Søren Rislund var der også for første gang.

Omkring 150.000 kr. var der i overskud – og festivalen i Skanderborg var nu for alvor kommet for at blive. Godt på vej mod en succes Siden da er det kun fortsat med at gå fremad.

2011 bød på mange forandringer. Der var anlagt en helt ny campingplads, og man indviede første udgave af talentinitiativet Live Camp på festivalens nyindkøbte grund kaldet ”Kærlig Heden”. I skoven åbnede Sherwood-området for første gang, og der blev skabt mere plads ved at flytte rundt på barerne på Bøgescene-området, hvor der for første gang blev åbnet for musikken allerede onsdag. Der blev meldt udsolgt mere end to måneder, før dørene blev åbnet. I 2012 blev publikum præsenteret for et fuldt funktionsdygtigt Sherwood med et nyt vartegn i den syv meter høje fadølshane foran Royal Wunderbar. I Sherwood kunne publikum også møde den nye tv-scene med masser af nyheder og underholdning, og på den kulinariske front bød bl.a. Bitz & Holm på masser af lækkerier, mens Tulips Diner kunne divertere med både bacon-is og bacon-shots. Der var udsolgt ved festivalstart, og solen skinnede fra en stort set skyfri himmel hele festivalen igennem. I løbet af den lange weekend fik publikum masser af god musik, fra bl.a. Bryan Adams, David Guetta, Ice Cu. magasinetmomento.dk

11


Se mere på www.smukfest.dk Ville ikke undvære det Jeg har prøvet at stå til en begravelse i København, lige inden starten på smukfest. Min første tanke var naturligvis at aflyse min deltagelse og blive hjemme i sorgen, men ved nærmere eftertanke besluttede jeg, at jeg ikke ville kunne få et bedre boost af energi og kærlighed end ved netop smukfesten i Skanderborg. Bilen blev pakket, og snart var jeg på motorvejen. Min ”faste gruppe” ventede på mig. 11 mennesker, der hvert år mødes i et lejet hus. Hvert år ligger Smukfest-programmet klar på bordet, og vi er fast besluttede på, at vi skal holde endnu en kongefest med den fedeste livemusik på de forskellige scener. Smukfest er en festival, der slet ikke kan sammenlignes med noget andet. Den er fyldt med glade mennesker fra alle steder i landet, unge som ældre. Ingen er for ”fine” til at give sidemanden et kærligt kram, man passer på hinanden, og der opstår ikke de store skænderier eller slåskampe. Festivalen er så velorganiseret, at man kan leje telte på de forskellige områder.

Op mod 53.000 mennesker har potentielt adgang til at feste med i skoven. Når der er flest festivalgæster, regner man med, at der er omkring 45.000 mennesker på festivalarealet på én gang – og med de ændringer og udvidelser af publikumsarealerne, der er arbejdet på siden 2011, er der skabt et meget bedre flow og væsentligt mere plads til publikum. Det drejer sig primært om en større ændring omkring Capri-indgangen, hvor hele området omkring den gamle hovedindgang, inkl. bodgaden, der fører ned til RytmeHans, nu inddrages i selve festivalen. Der er lavet et stort spisetorv med direkte adgang ned mod RytmeHans, og det skaber i det hele taget meget mere plads og luft. I det nye område af skoven kaldet Sherwood, mellem Sølund-indgangen og det

store cafeteria Rasses Skovpølser, gjorde de arbejdet helt færdigt i 2013. Dels med en ny bodgade og dels ved at skabe et helt nyt medhjælperområde. Det gamle medhjælperområde lå inde på selve festivalpladsen, og flytningen af det betyder yderligere publikumsplads i området ved Bøgescenerne. Sherwood byder velkommen lige der, hvor shuttle-busserne stopper, og her finder publikum både tjek-ind-center, hvor billetter kan ombyttes til armbånd, flere nye barer og spisesteder og ikke mindst festivalens nye hovedindgang. Alt er tænkt ned i mindste detalje, der er sågar forskellige steder med mobilopladere og hæveautomater. Det eneste jeg med sikkerhed kan sige, er at jeg glæder mig til endnu en smuk fest i 2014. Vi ses i skoven.

bonus info Udlejes mere end 300 telte i alle størrelser. Lægges 30.000 m² gulv. Opsættes omkring 40 km hegn. Opstilles omkring 200 boder og barer. Klargøres 169 sanitetsvogne med i alt 1317 vandskyllende toiletter. Etableres festivalens egen skovbørnehave til de medhjælpere, der arbejder før og efter festivalen. Beskæftiges ca. 3.000 opstillere. Bydes omkring 12.000 med egne telte velkommen (mens festivalen selv sætter ca. 5.500 Hotelte op – på 3 dage).

Det tager omkring seks uger at bygge festivalen, men bare en uge efter festivalen er slut, er det hele væk fra bøgeskoven i Skanderborg Dyrehave. Størrelse på festivalen: Selve festivalpladsen = 2,5 hektar (inkl. det nye område) Hele området inkl. camping = 25 hektar

12

magasinet momento januar/februar

Adgangsbilletter Salget af partout-billetter til Danmarks Smukkeste Festival 2014 er startet. Alle overnatnings- og endagsbilletter sættes til salg i februar 2014. Tilmeld dig smukfest nyhedsbrev eller Facebook, så får du besked, når det starter op.


Få en

sund start på 2014 Af Mia Rask Fotograf: Mathilde Haase

Julen er lig med fridage, afslapning, hygge og masser af mad. Pludselig har du fri hele dagen, og med de traditionelle julefrokostanretninger og kagedåsen med julesmåkagerne, der bare står og kalder på dig og tigger dig om at spise dem, så føler man sig ofte lidt tungere i januar. Og jo længere tid du har daset på sofaen og fyldt dig med tung, dansk julemad, desto sværere er det at gribe løbeskoene og træningstasken i begyndelsen af det nye år. Derfor har Momento spurgt sundhedscoach med speciale i stress og livsstilsforandringer, Pernille Steenberg, om hjælp til at guide magasinets læsere til en god og sund begyndelse på det nye år. Det er ikke en løftet pegefinger, men et kærligt skub i den rigtige retning, så du ikke ender med at tilbringe alle de mørke aftener i januar og februar på sofaen med hånden i slikposen.

Mindre snak, mere motion Pernille Steenberg har beskæftiget sig med sundhed og ernæring i tyve år, og hun arbejder ud fra principperne om, at en lille ændring kan skabe stor forandring, og at man ikke skal gøre tingene sværere end de er, for man kan hurtigt få gjort det til så stor en ting, at man aldrig får det gjort.

”Generelt bruger vi danskerne utrolig meget tid på at snakke om de ting, vi gerne vil ændre, særligt lige omkring nytår, hvor mange af os har nytårsforsætter, som vi gerne vil holde. Men vi er dårlige til at komme i gang. Hvis vi snakkede lidt mindre og gjorde lidt

mere, så var vi nået langt,” siger Pernille Steenberg. Hun arbejder med fem faktorer, når det handler om sundhed: ernæring, bevægelse, stresshåndtering, søvn og motivation. ”De fem parametre lapper ind over hinanden, så hvis man ikke får sovet nok, så får man heller ikke det optimale ud af træningen. Derfor er det godt at starte med at kigge på hvilket et af de fem parametre, man har størst behov for at ændre på og så begynde der”, foreslår Pernille Steenberg.

Se de 5 gode råd til et sundere 2014 på næste side magasinetmomento.dk

15


1

De 2 fem gode 3 råd

til et sundt 2014 fra sundhedscoach Pernille Steenberg

4

Spis levende mad!

Mange undervurderer, hvad det betyder for kroppen, at vi fylder os med sukker og raffinerede fødevarer. En stor del af befolkningen går rundt og er en lille smule underernærede, fordi vi ikke får de

vitaminer og mineraler, vi skal have. Lug ud i alt det junk og suk-

ker, som dræner kroppen for energi, og spis mere af det organiske

som for eksempel grøntsager og frugt. Det, naturen har designet til os, er det, kroppen kan forstå. Vær sulten!

Hold dig til tre hovedmåltider om dagen, og stop småspiseriet.

Hold nogle pauser hver dag, hvor du ikke spiser i nogle timer, så kroppen får lov til at faste.

Der er rigtig mange mennesker, der aldrig er sultne, fordi mad er tilgængelig hele tiden, og det snyder hjernen og resulterer i, at vi spiser for meget.

Prioriter bevægelse!

Motion skal prioriteres lige så højt som at sove om natten. Krop-

pen er skabt til at blive brugt, ellers bliver vi syge af det. Pyt med om det kun er én gang om ugen, bare man får det gjort. Hvis du

har travlt, så brug hverdagssituationer til at få dig rørt: Vær den der altid henter kaffen på kontoret, hop med dine børn på trampolinen, osv. Put det i kalenderen som et punkt, der er lige så vigtigt som et

møde. Det behøver ikke være mere end en halv time for at have en effekt. Sluk!

Lige så meget du kan få ud af de sociale medier, lige så vigtigt er

det at slukke for dem i perioder. Når vi hele tiden er online, bliver hjernen overbelastet, og kroppen føler, at den hele tiden er på

arbejde og bliver stresset. Lav nogle simple regler: sluk telefonen

og computeren kl. 20 hver aften og hold fri. Der er mange der, som det sidste inden de lægger sig til at sove, tjekker mail og de sociale medier, og det får hjernen til at være på arbejde, hvilket ikke er

optimalt i forhold til, at man er på vej ind i søvnen. Hold fjernsyn

5

og telefoner ude af soveværelset. Sov godt!

Du skal have syv til ni timers søvn hver nat, men det er ikke nok

bare at ligge med lukkede øjne, man skal også sove godt. Når man sover, bliver hjernen renset - det er lige som at trykke på delete. Søvn af god kvalitet får man blandt andet ved at slukke for alle

de elektroniske apparater nogle timer inden søvnen og ved ikke at

spise noget eller drikke kaffe og alkohol de sidste par timer, inden du skal sove. Det handler om, at kroppen skal lægges i dvale i et

par timer, før man går i seng. Hvis du ikke er frisk, når du vågner,

så har du ikke sovet godt nok eller længe nok. Og tænk på, at man om vinteren har et lidt større søvnbehov end om sommeren.


Få solens vitaminer – også i gråvejr

Vidste du, at solen er den mest effektive kilde til D-vitamin? Men solen giver for lidt D-vitamin: • • • •

Når du bruger solcreme. Når solen hele syv måneder om året står lavt i Danmark. Hvis du går tildækket. Hvis du opholder dig mest indendørs.

Vejl. udsalgspris: 40 stk. 39,95 kr. 240 stk. 199,00 kr.

• 38 μg D3-vitamin pr. kapsel. • Opløst i koldpresset olivenolie, hvilket sikrer god optagelighed. • Små synkevenlige gelatinekapsler. • Gelatinen er halalcertificeret. • For sunde knogler og tænder. • Støtter immunforsvaret. • Findes også med 20 μg D-vitamin. Tilmeld dig gratis Pharma Nord’s Helsenyt på www.pharmanord.dk

DK_D-Pearls_Ad_Go_0114_208x280

D-Pearls giver dig:


Advertorial

Nu har jeg selv afprøvet alverdens produkter. Smertestillende piller, varmepuder, kolde omslag og meget mere på mine børn, der dyrker forskellige sportsgrene. Vi har sågar været ved vores praktiserende læge, som sendte os videre i systemet. Min håndbolddatter på 12 blev scannet og røntgenfotograferet for at se, om der var noget i hendes knæ der ikke skulle være der, da der konstant var smerter i knæet. Og min søn på 16, der spiller kajakpolo, lider af frygtelig hovedpine, og nakkesmerter. Han får så voldsomme anfald, at han bliver ligbleg og kaster op, og behandlingen har for ham været hovedpinepiller, og han skal ligge i et mørkt rum, ingen lyde eller lys skal forstyrre ham. - Det tager ca. et døgn. 18

magasinet momento januar/februar

Han er blevet sendt til MR scanning. Diagnosen var voldsom migræne, og der er intet at gøre. I nogle tilfælde kan man give medicin.

hørte om produktet, var jeg ikke overbevist, men efter at have undersøgt og afprøvet produktet, bliver jeg nødt til at dele ud af min viden.

Uoverskueligt Det er en situation som forældre, der er så uoverskuelig, for man vil så gerne hjælpe, men intet har hjulpet indtil nu. Jeg har opdaget et produkt - MG 12 Optima magnesiumolie hos Matas, der nu har fået mine børns smerter væk, og mine børn kan igen dyrke sport uden smerter eller komplikationer, og så er det ikke piller eller andet hokus pokus men blot magnesiumolie. MG 12 OPTIMA magnesiumolie er en ny, innovativ måde at tilføre kroppen magnesium på. Da jeg først

MG 12 OPTIMA magnesiumolie Er kun beregnet til udvortes brug, og smøres direkte på huden, hvor den absorberes og transporteres til cellerne i kroppen. Det er ikke en olie i den sande betydning af ordet, men er en meget mættet magnesiumklorid-opløsning, der føles let fedtet på grund af sit høje indhold af magnesiumsalte. En anden ting, der er meget interessant er, at det har en meget hurtig virkning, hvilket jeg fik bekræftet, da jeg var inde på distributøren Wiotech’s hjemmeside


Fjern smerten… Hvem kender ikke det at have smerte et sted i kroppen. Er det efter en løbetur, eller har du så ondt at du slet ikke kan komme i dine løbesko? Har du ondt i nakken? Lider du af migræne? Eller er det noget helt andet, du døjer med? Af Bettina Thyrring

På hjemmesiden er et mindre studie, der omtaler optagelsens hurtighed, der er mindst 5 gange hurtigere og mere effektiv end ved oral indtagelse. MG 12 OPTIMA magnesiumolie behøves ikke at blive taget som supplement til magnesiumtabletter, da optagelsen af magnesiumolien er så effektiv, at den kan erstatte disse. Vi har gjort den erfaring, at ”olien” med fordel kan anvendes direkte på ømme og overanstrengte muskler, som vi afprøvede.

Nogle gode råd, når man skal påføre magnesiumolie MG 12 OPTIMA. Til for eksempel et underben bruges ca. ½ teskefuld svarende til 30 - 40 dråber. Smør det på af 3-4 omgange. (Hæld det op i den ene hånd og fordel det efterfølgende på begge hænder) Magnesiumolien smøres godt ind i huden, - skal ikke masseres ind. Efter ca. 15 min. vil magnesiumolien være absorberet og have efterladt en tør hvidlig rest af magnesiumklorid, der kan tørres af med en fugtig klud, hvis det ønskes.

former for muskelrelaterede spændinger og uro i benene. Vi har i familien, som tidligere fortalt, brugt det i forbindelse med ømhed i knæ, spændingshovedpine og migræne, med særdeles god virkning.

Læs meget mere om magnesium og hvorfor det er så vigtigt på næste side...

Jeg er kommet dertil, at kun fantasien sætter grænser i anvendelsen af MG 12 OPTIMA, og kan forestille mig, at ”olien” vil være særdeles effektiv i forbindelse med andre magasinetmomento.dk

19


Læst på internettet: Kroppens behov for magnesium generelt: Magnesium er et livsvigtigt stof, der indgår som aktivator eller co-faktor for mere end 300 enzymer hos mennesket. Kroppen indeholder ca. 25 g magnesium, hvoraf næsten halvdelen findes intracellulært, hovedsagelig i muskler, og resten er bundet i skelettet i komplekse salte med fosfat. Magnesium er aktivator for reaktioner, der kræver ATP (adenosintrifosfat), som er et molekyle, der leverer energi til stort set alle energikrævende processer i levende organismer, f.eks. muskelsammentrækning, natriumkalium-pumpen og syntese af protein, fedt og nukleinsyrer. Magnesium: • Forbedrer muskelfunktionen og lindrer muskelsmerter og kramper. – Er derfor velegnet til personer med uro i benene. • Øger energiniveauet • Indgår i immunforsvarets funktion • Beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • Afbalancerer det hormonelle system Magnesium er en nødvendighed for: • At kroppens stofskifte fungerer som det skal. • At vi kan bruge vores muskler på normal vis. • At hjertet fungerer normalt. Hvor stort er det daglige magnesiumbehov? Det daglige behov for mænd og kvinder er henholdsvis 350 mg og 280 mg, hvilket også gælder drenge og piger. Nogle årsager til magnesiummangel kan være: • Sygdomme i mavetarmkanalen • Kronisk diarré • Lavt/ensidigt fødeindtag • Stort alkoholforbrug • Vanddrivende medicin • Udskillelse af magnesium gennem sved En kostbetinget magnesiummangel er sjælden hos mennesker, men ved sygdomme i mave-tarm-kanalen kan optagelsen være nedsat, og ved nyresygdomme, alkoholisme og langvarig behandling med visse vanddrivende lægemidler, kan der optræde magnesiummangel, som viser sig ved muskelsvaghed og kramper. Hvor findes magnesium i kosten? Især bladgrønsager og mandler er rige på magnesium, men de primære kilder i kosten er kornprodukter, mælk og grønsager.

MG 12 OPTIMA magnesiumolie købes i 200 ml flasker, og vi betalte 229,00 kr. for en flaske.

Overdosering Overdosering med magnesium er sjælden, da et eventuelt overskud af magnesium i kroppen udskilles via nyrerne. Udskillelsen reguleres af flere forskellige hormoner. Personer med væsentlig nedsat nyrefunktion (dialyse) må ikke indtage magnesium, da overskydende magnesium i kroppen, udskilles via nyren.

Læs mere på www.wiotech.dk 20

magasinet momento januar/februar


S M AG E N AF ET YNDIGT LAND

M A r M E L A D E r M E D DA N S k E b æ r Marmelader, der smager af sol og sommer, er det seneste skud på stammen hos De 5 Gaarde. Sortimentet består af solbær- og jordbærmarmelade med bær fra Samsø samt stikkelsbærmarmelade med bær fra Fyn. Marmeladen er fremstillet i åbne gr yder, hvor frugt og sukker nænsomt opvarmes, så den gode smag fra de bedste bær fra Danmark bevares.


Advertorial

FashionMaster – alt i én løsning

Af Bettina Thyrring

Hvem kender ikke det at skulle til møde, til fest eller andet, hvor pressefolderne skal være i vinkel? Det giver et helt andet look, når skjorten, kjolen, blæserjakker eller bukserne ikke er krøllede. Nu lancerer Miele en helt ny FashionMaster, der hjælper dig med at få styr på folderne. FashionMaster kan glatte tøjet, mens det hænger på et tøjstativ eller en bøjle. Dampfunktionen gør det muligt med to blæsefunktioner at danne en luftpude mellem tøjet og strygebordet, hvorved flæser, kashmir-pullovere og lign. kan glattes legende let, inden du skal ud af døren. Oveni det har den en sugefunktion, der sørger for effektiv dampgennemtrængning af tøjet og fastholder tøjet på strygebordet, så det ikke rutsjer. Tykke tekstiler og tekstiler, der består af flere lag, fx sengelinned og jeans, 22

magasinet momento januar/februar

behøver kun at blive strøget på den ene side. Nemmere kan det ikke gøres. Stor betjeningskomfort All in one. Alt tilbehør kan opbevares i de to opbevaringsrum. Selve strygejernet opbevares ikke blot sikkert og ordentligt, men også så det er let tilgængeligt. FashionMaster stilles nemt op og pakkes ned med kun to greb. Du kan også indstille det i højden ved hjælp af en gastrykfjeder, der gør det nemt at indstille det i den ønskede arbejdshøjde. Hjulene sikrer en høj mobilitet, også over dørtrin og tæppekanter, mens komfort-zonen i spidsen af strygebordet er ideel til strygning af skulderpartier på skjorter. SoftCare-strygesålen sikrer en hurtig og jævn fordeling af dampen og dampfilmen, der opstår derved, får strygejernet til at glide

blidt og alligevel effektivt over tøjet. Med en automatisk til- og frakobling af blæseren starter blæseren, så snart der trykkes på damptasten på strygejernet. Ved strygepauser frakobles blæseren automatisk efter en kort efterløbstid. Memory-funktionen husker, om blæseren sidst har arbejdet med suge- eller blæsefunktion, og indstiller automatisk denne igen, næste gang der anvendes dampfunktion. Blæsereffekttrin Sikkerhed CoolDown-funktion sørger for, at strygejernet automatisk slukkes, hvis det ikke har været anvendt i ca. tre minutter. Auto-Off-funktion sørger for, at hele dampstrygesystemet automatisk frakobles, hvis strygejernet eller steameren ikke har været anvendt i ca. 15 minutter.


Tilbehør Separat non-stick-sål kan monteres, og den beskytter mørke tekstiler mod skinnende pletter og gør det muligt at stryge tryk, applikationer, pailletter og lign., uden at vrangen vendes ud. Steamer til glatning af hængende tekstiler, fx herrejakker og kjoler, (model 1847). Premium-strygebordsbetræk: 100 % varmebestandig Bomuld, (model 1847). Dampslangeholder. Ledningsholder

Vidste du Automatisk indikation for afkalkning af dampfremstiller Automatisk skylning af dampfremstilleren Opbevaringsrum til strygejernet Opbevaringsrum til ledning og tilbehør

Mieles strygestation SoftCare strygesål – sikrer optimal fordeling af dampen over hele strygesålen – enestående overfladestruktur som i Mieles vaskemaskiner og tørretumblere. Under strygebrættet er monteret et antal ventilatorer, som suger og blæser luft og derved sikrer, at selv fine tekstilfibre som angorauld glattes blidt og skånsomt. Den ekstra strygesål er fantastisk til strygning af mørke tekstiler, som ellers nemt får et blankt udseende ved strygning. Høj damp. Perfekt til at fjerne folder i hængende stoffer såsom kjoler og jakker, og det giver et flot krølfrit resultat.


Advertorial

Tøj med smukke

detaljer

Influence by vision er et high end fashion brand med et enkelt og stilfuldt look. Hvis man går tæt på tøjet, vil man se en flot finish og smukke detaljer. Sofie Vestergaard er designeren bag dette nye danske mærke. Hun har satset alt på drømmen om at blive selvstændig og er nu ude med sin første kollektion. Der findes kun få eksemplarer af hver style, så det er en unik mulighed for at få fat i det første fra en up and coming designer og for at finde noget specielt, ikke mange andre har. ”Influence by vision er min kærlighed til kvalitet og smukke detaljer,” siger designeren bag, Sofie Vestergaard. ”Det er mine tanker oversat til tøj. Det er små historier om kontraster, der mødes og komplementerer hinanden - og det er en følelse af luksus og komfort. ”

Tøjet er velegnet, når man skal være præsentabel på jobbet og kan desuden nemt styles ned med jeans og boots til hverdag eller op med et par flotte stilletter til aften. Materialerne er lækre bløde og i god kvalitet, og de har et højt indhold af naturlige fibre. Som en nyhed har Influence by vision også en spændende serie af modekunst i flotte rammer! Serien omfatter modefotografier, grafik og illustrationer.

Se mere på www.influencebyvision.com


NORDITalIEN KUlTUR, MaD & VIN

Drømmen om Italien bliver til virkelighed på

flot oplevelse. Vi slår os ned i kulturbyen Vi-

denne flotte rejse til Gardasøen og Vicen-

cenza nogle dage og sætter nye, skønne

za. Gardasøen er et fantastisk rejsemål og

oplevelser på programmet.

fra vores hyggelige base i Riva del Garda oplever vi landskabet både til lands og til

På vores udflugt til Verona går vi på opda-

vands. Vi skal besøge Sydtyrols hovedstad,

gelse i den gamle bydel og ser Julies bal-

Bolzano og smage på både rødvin og

kon, og i Venedig skal vi sejle over lagunen

grappa, og vi får god tid til at opleve stem-

og se byen dukke op med Markuspladsen,

ningsfyldte Venedig - også i flot aftenlys.

gondoler, kanaler og broer, som vi senere

Romeo og Julies romantiske Verona, hygge-

selv kan udforske.

lige småbyer og fæstninger og den smukke by Vicenza får vi også med, ligesom både vandfald og den turkisgrønne Tenno sø ligger på vores rute.

Mad & vin er vigtige ingredienser på en rejse til Italien, og på denne tur er der indlagt de skønneste smagsoplevelser - vin i Valpolicella, en veneziansk middag, besøg

Fra Riva del Garda tager vi på rundtur

i grappaens hjemby Bassano og skønne

langs Gardasøen, og oplever den mæg-

frokoster med lokale specialiteter. Buon ap-

tige bjergkæde Dolomitterne på nært hold

petito!

med både svævebane og veterantog - en

Se fuldt program på www.besttravel.dk/norditalien

Du får: Fly KBH-Milano t/r • 4 overnatninger på hotel ved Gardasøen og 3 overnatninger på hotel i Vicenza • 7 x morgenmad • 5 x frokost & aftensmad • 3 x vinsmagning • Udflugter ifølge program Dansk rejseleder Afrejse: 8 dage fra København, den 7. juni, 30. aug., 6. sept. & 10. sept. 2014. Pris: kr. 7.9 95 i delt dobbeltværelse. Tillæg for eneværelse kr. 1.000. Bestilling: Bestil på www.besttravel.dk eller kontakt Best Travel på tlf. 7020 9899. Ved bestilling, oplys annoncekoden: MOMENTO


Af Bent Andersen

Barbera, Barolos ukendte fætter... På Piemontes bakker vokser den oversete drue Barbera, som giver fantastiske, fyldige vine med masser af frugt. Vinen er god til både pasta, charcuterie og modne oste – og så er den en af de få rødvine der går godt til fiskeretter!

26

magasinet momento januar/februar


Asti Regionen Piemonte ligger i det nordvestlige hjørne af Italien i en naturskøn egn fyldt med bakker og gamle slotte. Hovedbyen er Torino, som var Italiens første hovedstad, idet det italienske kongehus stammer herfra. Indbyggerne i Piemonte er kendt for at være aktive og effektive mennesker, der værner om deres traditioner, langt fra Sydens iltre temperament. Usædvanlig varmklima drue De bedst kendte rødvine fra egnen er

Barolo og Barbaresco, som begge laves på druen Nebbiolo. Man kan imidlertid få en uovertruffen kvalitet til prisen, hvis man går efter de mindre kendte og eftertragtede vine lavet på druen Barbera. Barbera er den tredje mest plantede druesort i Italien. Den giver et godt udbytte og forlener vinen med en dyb, rød farve, lav garvesyre og høj syre. Det sidste er usædvanligt for en varmklima rød drue og er med til at sikre, at vinen har en robust struktur og lang holdbarhed. Længere lagring på egetræsfade gør sit til at

dæmpe syren og øge kompleksiteten. Rødvin til fisk? Ung Barbera har en intens aroma af friske røde bær og brombær, men der findes også Barberavine som har noter af kirsebær, hindbær og blåbær. Barbera er mere åben i sin unge alder end f.eks. vin af Nebbiolodruen og kan derfor med fordel drikkes som hverdagsvin til maden. Det, at den er rig på syre, mere end Nebbioloen, gør den meget velegnet som supplement til mad, ikke magasinetmomento.dk

27


mindst til fiskeretter såsom tun og helleflynder, dog går den ikke til de mere delikate skaldyrsretter. Asti og Alba Barbera er bedst kendt som druen bag Barbera d’Asti og Barbera d’Alba, som kommer fra byerne Alba og Asti i Piemonte. Sidstnævnte er også kendt for Moscato

d’Asti, en sød mousserende vin som smager fantastisk til desserter og aperitif. Midt imellem de to byer ligger landsbyen Govone, hvis landbrugskooperativ Produttori di Govone rummer 200 medlemmer, der alle bor på egnen omkring landsbyen. Govone er så heldig at ligge lige der, hvor de tre kendte vinområder Langhe, Roero og Monferrato mødes – det gør det til et oplagt sted for

vinproduktion, og Govone er da også kendt for sine fantastiske kvalitetsvine, specielt deres Barbera d’Alba. En gang om året kan alle komme op på det smukke 1800-tals slot, der ligger midt i Govone og smage sidste års høst – en oplagt udflugtsidé, hvis man alligevel er i Piemonte den første eller anden søndag i maj. Se mere på: www.produttorigovone.com

Alba Se mere på www.holtevinlager.dk

Barbera d’Asti og Barbera d’Alba: Hvad er forskellen? Asti-vinene har en tendens til at være mere frugtige og ligefremme og mindre syreholdige end fætteren fra Alba, som er mere tilbageholdende og elegant. Dette gør Barbera d’Asti særlig velegnet til lidt mere fede retter som charcuterie, mens Barbera d’Alba går specielt godt til retter med tomat, som pasta, pizza og fisk med tomatbaserede sovse. 28

magasinet momento januar/februar


www.graypants.dk

Scraplights

by Graypants bæredygtigt lampedesign TM

TM

Designer-duoen Seth Grizzle og Jonathan Junker, stifterne af Graypants™ Design Studio i Seattle USA, tænker både bæredygtighed og socialt ansvar ind i deres produkter. Scraplights™ er en serie af lamper, hvor omtanke for miljøet og social ansvarlighed er at finde i hvert eneste skridt, der tages. Således er alle lamper fremstillet af genanvendt papemballage og håndsamlet på beskyttede værksteder. Ansvarligt design - Ansvarlige materialer - Ansvarlig produktion.

forhandlere Anton Dam - Frederiksberg - 33 24 22 17 / Bo-Tikken - Hellerup - 39 62 80 71 / CasaShop - København K - 33 32 70 41 / Design Center Roskilde - Roskilde - 46 35 74 60 Fog Bolig & Designhus - Kgs. Lyngby - 45 87 10 01 / Illums Bolighus - København K - 33 14 19 41 / Indbo Haderslev - Haderslev - 74 52 68 88 / Indbo Kolding - Kolding - 75 50 14 22 Kalejdoskop - Ålborg - 86 17 28 37 / Light-Point - København K - 70 25 55 25 / Lisa Buhl Indretning - Kolding - 75 55 03 79 / Nova Møbler - København N - 35 39 81 39 Rambow - København Ø - 35 26 30 07 / Svendsen Møbler - Gilleleje - 48 30 03 41 / T.I.N.G - Silkeborg - 86 82 20 99 / Tendens - Egå - 86 22 28 25 / Tidens møbler - Århus C - 86 12 63 33


Advertorial

Whisky Tastings and Tours v/ Michael T. Nielsen


Af Bente Thomsen

Whisky Tastings and Tours har til formål at udbrede kendskabet til whisky og andre spirituosa og samtidig sikre forståelse for, at spiritus er et nydelsesmiddel, der skal drikkes med måde og respekt for både smag og alkoholprocent. Whisky Tastings and Tours afholder forskellige former for smagninger for private, personaleforeninger, virksomheder med mere samt sælger hele flasker og mindre samples af gængse aftapninger, men særligt af eksklusive og svært tilgængelige aftapninger. Whisky Tastings and Tours afholder foredrag og events med whisky og andre spirituosa som omdrejningspunkt og som festlige indslag på eksempelvis fødselsdage, polterabends, kobber- sølv- og guldbryllupper m.m. Whisky Tastings and Tours organiserer besøg og arrangementer på destillerier for såvel større som mindre grupper. Primært i Danmark men også gerne i udlandet. Slainte Math (Gælisk for skål eller direkte oversat: ”godt helbred”)

Kontakt: www.whitato.dk · telefon 26152805

Michael har siden 2010 drevet Whisky Tastings and Tours. Interessen for whisky begyndte dog allerede i midten af 90’erne efter et væddemål, hvor der stod en flaske single malt på højkant. Væddemålet faldt ud til Michaels fordel, og en mani med at samle og smage på så mange forskellige aftapninger som muligt var i gang. Siden da er det blevet til masser af besøg på forskellige destillerier i Skotland og i Danmark og til et enkelt besøg på Amrutdestilleriet i Bangalore i Indien. Michael har deltaget i utallige masterclasses og skabt et netværk blandt whisky-interesserede i hele verden. Efter i mange år udelukkende at fokusere på whisky, er der på det seneste også blevet set, og smagt, på andre spirituosa, og særligt gin, rom og snaps har fanget interessen. Michael afholder smagninger og foredrag med kærligheden for whisky som udgangspunkt, men også om andre former for spirituosa. Foredragene er lærerige og underholdende, med lige dele røverhistorier og fakta. Den omtalte flaske whisky, som Michael vandt i væddemålet, var en Caol Ila fra Gordon & MacPhail’s Connaisseurs Choice, og flasken er stadig at finde uåbnet i Michaels samling. Michael rådgiver om investeringer i whisky og har selv foretaget investeringer i enkelte aftapninger, som er steget med op til 500 %. Nævn bare én aktie der har givet et sådan afkast. magasinetmomento.dk

31


Advertorial

At gå på opdagelse i kunstverden kan være mange ting... Af Bettina Thyrring

Momento fik muligheden for at tale med Kathrin Coco Hansen. Hun har sin egen kunstforretning i Næstved, hvor forskellige malerier inspirerer, straks du kommer inden for døren. Mange spørger Kathrin, hvor hun får inspirationen fra? Og det spørgsmål fik hun naturligvis også af mig. Kathrin har altid syntes, det er svært at svare på. ”Jeg får som regel mange forskellige ideer til et maleri, ideen kan komme ud af den blå luft, som sendt ned ovenfra,” siger Kathrin. Hun begynder Profil annonce så at lave en skitsetegning med blyant. Når ideen er på plads, bruger hun et par dage til at tænke over farverne i det færdige maleri, og først når det hele står klart for hende, 32

magasinet momento januar/februar

begynder hun at male. Så man kan sige, at hendes malerier er meget velovervejede og malet med stor bevidsthed, men bygget op ud fra hendes fantasi og den kunde, hun har talt med. ”Derfor er det også svært at svare på, hvor lang tid det tager at male et maleri, som jeg også ofte bliver spurgt om, for det er ikke altid det at male selve værket, der tager tid, men alt forarbejdet,” forklarer hun. Kathrin har malet siden år 2001 og lever af sin kunst. Udover at lave mange værker ud fra egne ønsker, laver hun også mange bestillingsværker til kunder, der har ønsker til både farver og motiv. ”Alle bestillingsværker bliver lavet uforpligtende, dvs. at kunden kun køber det endelige værk, hvis kunden kan lide det. Bliver

bestillingsværket ikke solgt til den kunde, der har bestilt det, bliver det solgt til en anden. Den frihed tiltaler mange, og derfor er bestillingsværker en stor del af mit arbejde som kunstner.” Den røde tråd i Kathrins malerier er kærlighed og det positive. Hun maler kun positive værker eller værker med et positivt signal til omverden. De sidste tre år har hun illustreret nogle af Piet Heins tankevækkende digte så som: At Være, Du skal ikke ville det hele og Verdens centrum. Digte, som får Kathrin til at huske, hvad der er vigtigt i livet og får hende til at huske at være til stede her og nu og ikke mindst at nyde at skabe hvert enkelt værk. Se mere på.www.cocokunst.dk


BuSRund REjSER

whISKytuRE

Oplev Skotland

KØR SELV FERIE

StoRByFERIE

Ring 3332-9995 eller se mere på www.ice-travel.dk aKtIVFERIE

tattoo

Ice Travel APS er medlem af Rejsegarantifonden 1415

Esbjergvej 289 - Harte 6000 Kolding Tlf 3332-9995 info@ice-travel.dk

facebook.com/Icetraveldk


Advertorial

Af Bettina Thyrring Fotograf: Liselotte Plenov

Hun fik design

ind med modermælken Det meste i Charlotte Stilling Pipers liv sker uden lange overvejelser. Hun gør om nogen det, der giver mening. Griber livet, mens det er der.

Charlotte Stilling Piper er godt opdraget hjemmefra. Hun er vokset op med forældre, der har værnet om den gode kvalitet, og har turdet springe ud i nye udfordringer og stadig gør det, selvom de i dag har nået en alder af hhv. 71 og 66 år. ”Min far er møbelarkitekt og designer og har haft berøring med de fleste møbelklassikere. Sammen med min mor har han firmaet Stilling Design,” fortæller Charlotte Stilling Piper. Selv har hun haft en opvækst uden Ikea. Faktisk satte hun første gang sine ben i en Ikea-forretning i alder af 20 år. ”Det er jo typisk, at man drømmer om det, man ikke har, så mens jeg ønskede mig stigereoler fra Ikea, var mit børneværelse indrettet med designmøbler, og julegaven kunne være et møbel af Wegner. Jeg tilbragte mange weekender på værkstedet med min far, og jeg blev rigtig god til at sortere skruer,” fortæller hun. ”Måske har det været min inspiration til at producere og skabe produkter, der har funktion.” Ung mor med tusind ideer Som 20-årig fik hun sit første barn, fire år efter endnu en. Ungdommen var anderledes end de flestes. Der blev købt hus i Hillerød sammen med kæresten, et gammelt dødsbo uden badeværelse og med et køkken, der ikke kunne anvendes. ”I dag ville en på 20 år nok løbe skrigende væk. Hvorfor jeg ikke gjorde det, ved jeg faktisk heller ikke helt, men det har nok noget med min stædighed og nysgerrighed at gøre. Jeg har altid prioriteret mine børn, men samtidig har jeg aldrig kunnet bremse min kreative side.” Efter at have arbejdet med tandregulering af børn og voksne, blev Charlotte inspireret til at lave en kogebog for ”bøjleramte” med ømme tænder. ”Bogen hedder SULT og sælges på nettet under bøjlestart.dk,” smiler Charlotte. ”Samtidig med byggede vi hus om og til, og vi blev super gode til de mange detaljer og fik en klar sans for husets oprindelse. Der viste sig pludselig en interesse fra boligbladene, og jeg begyndte så småt på mindre indretningsopgaver. Samtidig tegnede jeg lamper og andre ting i de sene nattetimer. Drømmen om at producere var der, men styrken og troen manglede jeg.” Æstetikken prioriteres Boligprogrammerne i tv dukkede op med nemme, billige og hurtige løsninger. Det gav Charlotte endnu et spark. Hun vidste, det kunne gøres bedre og med gode holdbare resultater.


”Jeg elsker, når produkter kan flere ting. Min elskjuler er f.eks. både magnettavle og skjuler, og samtidig kan et par lygter oplyse den.

Charlotte Stilling Piper med sit nyeste design

”Det er ikke bare et spørgsmål om at køre i boligbutikker og købe vildt ind. Det er så vigtigt at finde ind til kundens brug af boligen,” pointerer Charlotte. ”Vi er så forskellige alle sammen, og det kan godt være, at samtalekøkkenet virker for nogen, men det gør det ikke for andre. Samtidig er det vigtigt at se en sammenhæng mellem ens drømme og det hus eller den lejlighed, man har. Vil man have tre badeværelser, er det nok ikke en god ide at købe et hus fra 1900 med små rum. Der er nogle begrænsninger, hvis det æstetiske skal tilgodeses, og det er for mig super vigtigt. Der er nok af grimme tilbygninger,” slår Charlotte fast. Drømmehuset er nu solgt, og familien har fået ny inspiration i form af en skøn, gammel lejlighed. Senere er drømmen at bytte den ud først med storbyen og siden måske med den store verden. Funktionelt design skal være tilgængeligt for alle CHPdesign opstod for halvandet år siden, først og fremmest ud fra drømmen om at give alle funktionelt design. ”Jeg elsker, når produkter kan flere ting. Min elskjuler er f.eks. både magnettavle og

skjuler, og samtidig kan et par lygter oplyse den. Charly, min kære abe, kan bruges alle vegne som krog til køkkengrej, håndklæder, overtøj, tasker m.m. Samtidig er han en skøn fyr, som spreder glæde. Lampen Cupola er inspireret af månen. Den kan dæmpes med touch på hele lampen, og den smukke måne tiltager og aftager i styrke.” Flere produkter er allerede på tegnebrættet. ”Jeg kan desværre ikke nå at alt det, jeg tegner i nattetimerne, men der vil forhåbentligt blive kastet lidt nyt af sted i foråret,” siger Charlotte. ”Min produktion er dansk, og det er selvfølgelig endnu en udfordring. Det er dyrt med dansk arbejdskraft, men det er en ting, jeg synes, vi alle bør prioritere. Jeg kan ikke holde tanken ud om, at Danmark går hen og bliver et land uden nuancer og forskelligheder. Derfor er valget også, at CHPdesign kun sælges på www.CHPdesign.dk, da omkostningerne på den måde holdes nede.” Perfektionist med sans for detaljen I dag indretter Charlotte for private. Både haver og lettere ombygninger. Hun gør det med stor respekt for den enkelte og den pågældende families livsførelse. Undervejs

kommer ideerne. ”Mine nye solsejl er et godt billede på det. Jeg skulle løse en haveopgave, og de normale hvide og sorte stofsejl stjæler lys og sol helt og er en smule kedelige. Sejlet måtte ikke skæmme haven, solen skulle neutraliseres, men fornemmelsen af lys og sommer skulle bevares. Resultatet blev et printet sejl med trækrone, der tager 50% af strålerne. Det er skønt at sidde/ligge under en trækrone og stadig nyde en behagelig sommersol. Sejlet kan også anvendes i rum med højt til loftet, hvor der er lidt indirekte lys eller på børneværelset. Hvem vil ikke gerne vågne i en trækrone? Det er da funktionelt design,” smiler Charlotte, der får ”skyld’ for at være perfektionist. ”Det er man nødt til, når man skal have et produkt til verden. Det er hårdt slidt og ofte en kamp med underleverandørerne, så det kræver, man ser detaljerne og samtidig har en samarbejdspartner, der tager de lange seje træk. CHPdesign ville ikke leve uden min mands stædighed. Han er nørden, der lige tænker en ekstra gang. Jeg tegner eller klipper en idé og tænker: ”Det må kunne være klar i næste uge.” Sådan går det desværre aldrig.” magasinetmomento.dk

35


FashionMaster mere end øjet ser... Vinderen af Årets pris “Focus in Gold” i kategorien Living, højeste pris som uddeles hvert år af design eksperter fra Baden Württemberg.

Showrooms: Logistikvej 3 • 7100 Vejle (E45 - afk. 59) Erhvervsvej 2 • 2600 Glostrup Telefon 4327 1100 • www.miele.dk

Åbningstider: Mandag - onsdag kl. 08.00-16.00 Torsdag - fredag kl. 08.00-18.00 Lørdag kl. 09.30-14.00


“Vi gør, hvad der passer os”

Økologiske kyllinger fra ROSE Poultry får lov at vokse langsomt. Det giver kød med mere smag, struktur og saft. Økologiske kyllinger har masser af plads til at baske med vingerne både inde og ude. Om dagen kan de skrabe og støvbade og pudse fjer under åben himmel. Natten soves væk i en varm og mørk stald med tør strøelse. Økologiske kyllinger spiser grovfoder og naturens egne råvarer. – og det kan smages.

Foderet er 100% økologisk

Læs mere om reglerne på www.oekologi.dk


Advertorial

Trænger du til at få ryddet op i klædeskabe, eller er du på udkig efter nyt fra netop dit favoritmærke eller yndlingsdesigner? Af Bettina Thyrring

Woman 2 Woman Woman2Woman er luksus genbrug til fordel for dig og miljøet. Måske dit nytårs fortsæt har været at få mere farve ind i garderoben? I butikken Woman2Woman der ligger i hjertet af Charlottenlund, er der fuldt af de fineste nuancer svarende til årstiden. Hvis du har lyst til lidt ekstra luksus i denne grå periode som året starter med, så har de et bredt udvalg af pelse, i mink, ræv, ti-betanerlam og ulv. som indehaver Heidi siger ”kom endelig ned forbi og se om ikke vi har noget der passer netop til dig” Du skal naturligvis prøve og mærke efter om vi har det du søger. Personlig Styling I Woman2Woman kan du også få personlig hjælp til stil og styling. De hjælper gerne med at finde de helt rigtige ting, uanset om det drejer sig om et specielt arrangement, eller du bare gerne vil inspireres til de farver, stil og snit, der klæder dig allerbedste. Du kan komme i butikkens åbningstid, eller bestille en tid til en personlig aften, så kan du i fred og ro prøve de ting i finder frem i fællesskab.

Heidi Fynbo Hansen, indehaver af woman2woman

38

magasinet momento januar/februar

Indlevering I forretningen modtages dagligt indleveringer af tøj. Der kan også aftales tid for

indlevering udenfor åbningstid.
De modtager kun tøj i god stand og som udgangspunkt højst et par sæsoner gammelt. Tøjet skal være nyvasket/renset og strøget. Woman2Woman har specielt fokus på højprofilerede mærker,men er ikke fanatisk, highstreet mærker findes også, ser mere på om det passer til kunder og butik.
Meget ofte vil meget af det tøj, de modtager, være ubrugt og stadig med mærker, men hovedsagen er, at tøjet fremstår som nyt. I perioden februar – juni modtager de kun forårs og sommertøj.
I perioden august – december modtager de kun efterårs og vintertøj. Procedure ved afregning
 Ved indlevering aftales en pris på de enkelte varer, og disse betales med 50/50 til butik og sælger. Alt registreres og kan afregnes første gang 1 mdr. efter indlevering. Evt. usolgte varer bliver fjernet fra bøjler efter 2 mdr. og returneret. Woman2Woman lægger løbende billeder af butikkens nyeste ting på hjemmesiden, og på Facebook/instagram kan man læse om forskellige nyheder. Du kan tilmelde dig deres nyhedsmail eller like på FB, så du helt automatisk får besked om nyheder og opdateringer og på den måde er først i køen til alle de lækre sager i Woman2Woman Se mere på. www.woman2woman.dk


“SNYD ALDEREN” Dansk udviklet og testet oxygenbehandlingskoncept – til ansigt og hår

dermaOXY OXYGENBEHANDLING • Smårynker og linjer udviskes • Hår og hud føles glat, frisk og fuld af fugtighed • Øger hudens elasticitet og forbedrer udseendet • Holder huden ung og spændstig • Hurtigt, synligt og markant løft til hud og hår • Behagelig og til at betale sig fra twitter.com/#!/dermaOXY1 facebook.com/dermaOXY

www.dermaoxy.dk


Advertorial

Børn og barnlige sjæle har overskud... Jeg var så heldig en dag, at jeg kørte forkert og kom forbi et hus med de skønneste lanterner udenfor. Jeg følte mig draget af lanternerne, bilen blev parkeret og jeg tog mod til mig og bankede på døren. ”Hallo... Hallo... undskyld, jeg forstyrrer, men kan man købe de lanterner, der står udenfor?” En skøn og venlig sjæl smilede og sagde ”ja, naturligvis.” Af Bettina Thyrring

40

magasinet momento januar/februar


Lilian Haakonson, der er indehaver af Solkrogen.com

se mere på www.solkrogen.com

Lilian Haakonson, der er indehaver af Solkrogen.com, bød mig indenfor på en kop kaffe og sagde, at når jeg nu alligevel var der, kunne jeg da se mig lidt omkring. Der var nemlig også et show room i kælderen. Lillian var så inspirerende, at jeg måtte sætte mig og høre hendes historie. ”Jeg startede min netbutik i sommeren 2010 hjemme fra min kæder. Oprindelig kontoruddannet, men blev ramt af stress og var sygemeldt i en lang periode. I min nedtur fik tankerne frit løb. Jeg vidste godt, jeg ikke skulle tilbage til kontoret. Men hvad skulle jeg så?” Lillian brugte en del tid i hjemmet med at flytte rundt på møblerne, gå op i indretningen, finde sjove ting og fjerne børnenes legetøj. Heraf kom ideen til Lilians nye

tilværelse: en netbutik med interiør og hyggelige ting. Samarbejde med de bedste ”Jeg begyndte at se mig om efter samarbejdspartnere, for jeg ønskede at skabe en netbutik med de lækreste varer. Det mest naturlige valg var at ringe til Greengate, for deres stel og forskellige produkter har jeg selv samlet på i mange år.” Greengate sagde ja, og så var hun i gang. Flere leverandører som Bloomingville, Lisbeth Dahl, Ib Laursen og rice fulgte efter, og Lillian kunne nu få netshoppen op at køre for alvor. Det gik faktisk så hurtigt, at hun allerede i måneden efter lanceringen havde pladsmangel i kælderen og måtte finde lokaler uden for hjemmet. Siden er det kun vokset.

”Jeg oplever, at der er mange, der gerne vil have deres produkter ind på min netshop nu, men for mig er det vigtigt at tilbyde det, jeg selv tænder på. Det nyeste, jeg har taget ind, er Maileg og Krasilnikoff.” Drømmen levere videre Selvom netshoppen kører fantastisk, er der stadig planer om at udvide. ”Min drøm er at få møbler ind fra 2014. En del af mine kunder efterspørger forskellige møbler og andet interiør, som jeg bestræber mig på at få bestilt hjem til dem. Jeg skal dog aldrig have en egentlig butik, for den drøm har jeg ikke. Jeg elsker konceptet med en netbutik, for så bruger jeg samtidig min baggrund fra kontorarbejdet, når jeg lægger varer ud på nettet, beskærer billeder og sender nyheder ud,” slutter Lilian.

magasinetmomento.dk

41


INTERVIEW


SASELINE Hun blev født smuk, men i kortene lå også en masse udfordringer, og de startede allerede den dag i juli 1982, hvor hun blev født på gulvet i sin mormors hus i Malaysia. Af Bettina Thyrring

Makeup og hår: Nicci Welsh Styling Maria Angelova Fotograf: Jonas Jensen


Der er en verden til forskel mellem det sted, Saseline blev født, og den hverdag hun har i Danmark, men hun identificerer sig lige meget med begge dele. ”Mit ophav fylder meget i mig, og jeg glædes over at kunne føle mig hjemme to steder i verden med så stor diversitet,” fortæller Saseline. Hendes morfar havde selv bygget det hus, hvor hun kom til verden, i en lille landsby i Malaysia. Faderen er dansker, moderen en blanding af indisk/malaysisk/indonesisk blod, og selv bærer Saselines smukke ydre præg af et fuldendt møde mellem flere kulturer. De samme gener har hun givet videre til sit et og alt, sønnen Sean, som hun håber en dag at gøre til storebror. ”Jeg er ikke i tvivl om, at jeg skal have flere børn, og jeg glæder mig til den dag, det sker.” Musikken i blodet På spørgsmålet om, hvorvidt Saseline også drømmer om at stå på scenen igen, svarer hun: “Jeg har stået på en scene det meste af mit liv og vil nok altid føle mig hjemme netop der, så jeg håber da, jeg ind imellem andre projekter også vil finde tid

og anledning til igen at hoppe op på en i de kommende år.” Livet som popstjerne er dog ikke særligt foreneligt med det at være fuldtidsmor ,”Ind imellem kan jeg godt savne at være på turné, men arbejdstiderne kan være svære at få til at passe med det at være mor. Det kræver for det meste, at man er ‘på’ netop på de tidspunkter hvor jeg har min tid med Sean. Det kan være, det bliver lettere i fremtiden. Hvis vi er to forældre til at deles om tingene i hverdagen, vil jeg måske kunne udleve en drøm, jeg har om at lave en akustisk plade med smukke instrumenter som guitar, klaver, kontrabas etc. Men lige nu fokuserer jeg på at få mit kosmetikfirma ”Sasé” ud over stepperne. Musikken lever dog altid i mig, om jeg står på en scene eller ej.”

Lige nu handler alting imidlertid om kosmetikfirmaet ”Sasé” ”Jeg har altid været glad for lækre produkter, og i mine 17 år i branchen har jeg fået lov til at teste rigtig mange af dem. Både dyre og knapt så dyre. Jeg har sjældent oplevet, at der var så markant en forskel i kvalitet mellem produkterne, selvom priserne kunne svinge med mange hundrede procents prisforskel. Jeg havde lyst til at skabe et troværdigt, rent og betaleligt brand med produkter, jeg selv havde lyst til at bruge - og det er lykkedes,” fortæller Saseline. ”Jeg havde også lyst til at bygge noget fra bunden, som kunne udvikle sig til et stabilt fundament og et fast arbejde. Udover at jeg er enormt kreativ, så elsker jeg at være selvstændig, løbe nogen risici og få ting til at ske. Jeg føler mig levende, når jeg tør være modig, og jeg ville nok ikke egne mig så godt til en 9-17-stilling med en monoton hverdag, heller ikke selvom pensionsordningen var god.” Modelkarrieren sat lidt på standby I mange år har Saseline også arbejdet som model, men arbejdet med det nyt firma har taget næsten al hendes tid på det seneste.


”Jeg har det sidste år sagt nej til en del tilbud for at lægge fokus fuldkommen på Sasé”


”Jeg har det sidste år sagt nej til en del tilbud for at lægge fokus fuldkommen på Sasé, men jeg vurderer situationen fra job til job, og jeg kommer helt sikkert til at fortsætte min karriere som model også. I fremtiden er jeg nok bare mere selektiv i forhold til, hvad jeg vælger at sige ja til, det skal gå i spænd også med den jeg er som privatperson.” Hvordan ser fremtiden og drømmene så ud for Saseline for året 2014? ”Der kommer flere nye tiltag forretningsmæssigt, og det glæder jeg mig enormt meget til.

Og så arbejder jeg lige nu på at lære at passe bedre på mig selv. Det er vigtigt at kunne, når man er selvstændig - at lære ikke konstant at være på arbejde. Det er jeg ikke så god til endnu, men så længe jeg er bevidst om det, så er der håb forude,” siger Saseline. Fremtiden for virksomheden Sasé? Hvad fremtiden skal bringe ved Saseline ikke helt præcist, men mulighederne er mange. ”Der er så mange veje, man kan tage. Sammen med min partner og mine kollegaer har vi formuleret en klar vision 46

magasinet momento januar/februar

for 2014. Jeg vil ikke løfte sløret lige nu for, hvad der kommer til at ske i det nye år, men I kan godt glæde jer, det bliver lækkert. Udover at skabe nye tiltag, er der et par forbedringer som kommer til at være ret unikke.” Vil du også udvikle parfume? ”Vi arbejder meget med æteriske olier, så lige nu har jeg ikke planer om at udvikle parfumer, men det kan sagtens være, der kommer dufte fra Sasé som ligesom resten af produkternes duft vil stamme fra æteriske olier. Man ved aldrig, hvad fremtiden bringer.” Ikke kun til kvinder Da Saseline og hendes partner begyndte arbejdet, havde de en meget klart defineret målgruppe, men jo længere de er kommet i processen, des mere er det gået op for dem, at den spænder meget bredere, end de havde regnet med. ”Duftene ikke er udpræget feminine eller maskuline, og effekten er ikke kønsbestemt, så serien kan bruges af både kvinder og mænd. Især renseprodukterne ved jeg, at en del mænd har taget til sig, hvilket glæder mig meget. Det ville glæde mig, hvis det viste sig, at serien appellerer til alle. Særlige produkter til mænd har vi ikke planer om, men det kan komme senere, lige nu er der andre ting på tegnebrættet,” forklarer Saseline. Et kvalificeret partnerskab Saseline har ikke været alene om at udvikle

Sasé. ”Det siger sig selv, at jeg slet ikke har den fornødne knowhow ift. alt det, der er at vide om hudens sammensætning, og om hvad de enkelte ingredienser kan i sammenhæng med hinanden. Men jeg føler mig efterhånden ret godt rustet i på de mere tekniske ting. Jeg har haft både eksperter og ikke-eksperter med om bord i hele udviklingsfasen. Vi er et lille hold af fire på selve Sasé, som sparrer med hinanden om virksomhedsprofil, produktudvikling osv. Og så har vi et meget tæt samarbejde med selve fabrikken og de ekstremt dygtige mennesker, der sidder på research og development centeret. Jeg er ikke bare ‘chefen’, men en del af Sasé på lige fod med mine kollegaer, og jeg var ikke kommet hertil, uden deres indsats. Vi har hver vores kompetencer og komplementerer hinanden på bedste vis, og det er det, der driver os alle den rigtige vej”. Hvor ser du dig selv om 5 år? ”Om fem år er jeg lykkelig gift, mor til et par børn mere og har travlt med Sasé, som til den tid er vokset markant,” smiler Saseline til afslutning.


KONFERENCER

SELSKABER

SØNDAGSBRUNCH

I OVERN

ATTER S E

G RATIS SOM

LV

VÆRTSP AR

Stemningsfyldte selskaber på historisk slot Kan man forestille sig noget mere stemningsfyldt end at holde sit selskab på et rigtigt slot med historie tilbage til 1765, endda med kongefamilien ind over? Det være sig romantiske bryllupper, receptioner, konfirmationer, fødselsdage - alle vil få tilført et ekstra krydderi i de prominente omgivelser. Ved aftenfest har I Slottet for jer selv*. I kan lade jeres gæster overnatte i de 21 nyindrettede værelser. *stueetagen på Slottet Aftenfest fra

kr. 850,pr. person

Læs mere på

bernstorffslot.dk Bernstorff Slot • Jægersborg Allé 93 • 2820 Gentofte • tlf. 3963 1080 • info@bernstorffslot.dk • bernstorffslot.dk


Advertorial

Berusende bobler af højeste klasse Igennem de seneste år har Jesper Byrch og Henrik Guldborg smagt, skænket, drukket, duftet, besøgt, talt, importeret, solgt og levet med champagne! Alt sammen i søgen efter autentiske og unikke champagner, der på kompromisløs, ren og usminket vis præsenterer Champagneregionens fantastiske mangfoldighed.

Af Bettina Thyrring Fotograf: Johan Rosenmunthe

48

magasinet momento januar/februar


magasinetmomento.dk

49


Champagneakademiet tilbyder også råd og vejledning om, hvordan du bedst finder den champagne, der passer til din smag.

”Vi vil gerne give folk en oplevelse af, hvor fantastisk champagne kan være. ”Hvis man ikke vil risikere, at købe katten i sækken, kræver det, at man sætter sig lidt ind i tingene,” fortæller Jesper Byrch. ”Vi er mange gange gået galt i byen, dengang vi startede med at købe nytårschampagnen i supermarkedet. Det resulterede som oftest i en ikke særlig rar oplevelse kl. 24, når de knastørre bobler skulle tvinges ned sammen med en oversød kransekage.” Hellere skævt og specielt end kommercielt Nu har de to venner etableret Champagneakademiet, en nystartet champagne- og eventvirksomhed. De importerer og forhandler specialchampagner, afholder smagninger, underviser, underholder og rådgiver om den berømte vins kvaliteter. ”Det kommercielle og masseproducerede har aldrig haft vores interesse. Det må hellere være skævt og specielt, men vinen skal frem for alt give en autentisk terroir-oplevelse, være af topkvalitet, og samlet set byde på en fantastisk smagsoplevelse.” Terroir er det, man populært kalder områdets dna.” De to makkeres venskab går 25 år tilbage i tiden, og deres fælles interesse for vin og i særdeleshed champagne er blevet dyrket på mange vinture rundt om i verden. Missionen

50

magasinet momento januar/februar

er den samme hver gang; at finde vine, der afspejler områdets terroir. Resultatet af deres feltarbejde er, at Champagneakademiet nu kan tilbyde en perlerække af eksklusive champagner af absolut højeste kvalitet, men til lavere pris end de mere kommercielle champagnebrands, der dominerer udbuddet i dag. ”Kvalitet har en pris, men i Champagneakademiet mener vi ikke, at kunderne skal betale overpris for den,” fortsætter Jesper Byrch. ”De champagner, vi for-handler, produceres af mindre, uafhængige producenter, der fremelsker deres terroir med respekt for miljøet og udelukkende af egne dyrkede druer - de såkaldte récoltantmanipulant-producenter. På engelsk kalder man champagnerne Grower Champagnes” Champagneakademiets speciale er en helt særlig og eksklusiv serie af udprægede terroir-dominerede champagner kaldet Special Clubs. De laves af nogle af de 26 bedste, små vinproducenter i Champagne og tilbyder overdådige terroir-oplevelser. Disse vine produceres under særlige strenge vilkår og skal lagres minimum tre år før de er drikkeklare og må frigives. Champagne, der rammer alle smagsløg ”Som forbruger kan det være en umulig opgave at vælge den rigtige champagne, når


man står foran hylden i det lokale supermarked til nytår, og det er ikke uden grund,” supplerer Henrik Guldborg.”Udvalget er snævert, og ofte står der ikke på flasken hvilke druetyper champagnen er lavet af, eller hvilken del af champagneregionen den kommer fra. Årsagen er, at danskerne i dag næsten udelukkende bliver præsenteret for den kendte håndfuld få kommercialiserede

champagnebrands, der dominerer markedet herhjemme i dag.”Champagner, der typisk laves af opkøbte druer fra mange steder i regionen, som så blandes sammen i en terroir-mæssig udefinerbar- og i vore øjne, uinteressant vin. Champagneakademiet har nu løst opgaven for kunderne ved at importere hele seks for-

skellige Special Clubs samt 19 andre champagner, der alle smager markant forskelligt og repræsenterer hvert deres delområde i Champagneregionen. En luksusoplevelse for alle smagsløg. Champagneakademiet henvender sig til alle der interesserer sig for en god vinoplevelse og er nysgerrige efter at smage de mange forskellige champagner og champagnetyper, der laves i regionen.

Se mere på www.champagneakademiet.dk magasinetmomento.dk

51


Hvad er Exuviance? Exuviance er avanceret, professionel hudpleje fra de to professorer dr. Eugene van Scott og dr. Ruey Yu. De udviklede og tog patent på teknologien bag alfahydroxysyre (AHA) og lagde dermed grunden til kosmetikbranchens største ekspansion inden for segmentet hudplejeprodukter. De har i dag mere end 120 patenter på innovationer og behandlinger, der indeholder alfahydroxysyrer, polyhydroxysyrer (PHA), laktobionisk syre og endelig den nyeste opdagelse: NeoGlukosamin™. Exuviance har hovedsæde i Princeton i New Jersey, og det er også her, produkterne udvikles. Exuviance distribueres til 80 lande. Exuviance-produkterne sæles kun hos specialuddannede kosmetologer og hudlæger. Der er ca. 1.100 klinikker i hele Skandinavien. Se mere på www.exuviance.dk


to fantastiske

nyheder fra

Exuviance! Exuviance supplerer nu sit sortiment med to nye effektive produkter og lancerer Age Reverse HydraFirm og DePuffing Eye Serum – to enestående produkter, som gør en forskel i den daglige hudplejerutine. Age Reverse HydraFirm En 24-timers creme, som tilfører intensiv fugt til huden, samtidig med at alderstegn minimeres. Age Reverse HydraFirm hjælper huden med at få et fastere og fyldigere udseende og stimulerer celleforny¬elsen, hvilket giver huden et klarere udseende. Age Reverse HydraFirm er et nyt bidrag til Age Reverse-serien og anbefales til hudtyper, som kræver særlig meget fugt. Kan også anvendes på følsom hud. Anvendelse: Påføres oven på rengjort ansigt morgen og/ eller aften efter hensigtsmæssig serum fra Exuviance. Om dagen anbefales efterfølgende et produkt med solbeskyttelsesfaktor. Indhold: Et triple complex bestående af NeoGlukosamin™, maltobionisk syre og peptider styrker hudens støttende matrix og giver et fyldigere og fastere udseende.Hyaluronsyre giver umiddelbart en genfugtning af overhuden.Prodew®, som indeholder amino-

syrer, genskaber hudens egen fugtbalance (den såkaldte Natural Moisturizing Factor) og styrker dermed hudens barrierefunktion og gør den mere modstandsdygtig mod fugttab. Sheasmør smidiggør huden. Antioxidanter fra druekerneekstrakt og vitamin E virker forebyggende og beskytter mod skadelige miljøfaktorer DePuffing Eye Serum Denne øjenserum har en dejligt kølende effekt og virker opstrammende på opsvulmede partier omkring øjnene. Nøgleingredienserne og den særlige micro-roller-applikator gør påføringen behagelig samt stimulerer cirkulationen og dræningen i den følsomme hud, som omgiver øjnene. Anvendelse: Tryk en lille mængde af produktet ud på applikatoren. Med et let tryk rulles applikatorkuglerne fra indersiden af øjet og ud til ydersiden og videre op under øjenbrynsbenet – i en C-bevægelse. Fortsæt med at

massere i ca. 10 sekunder. Massér eventuelt overskydende produkt ind med fingerspidserne. Påføres to gange dagligt, efterfulgt af en hensigtsmæssig øjencreme fra Exuviance. Kan med fordel påføres under concealer og makeup Indhold: En unik blanding af peptider og en citrusoxidant (Eyeliss™) virker sammen med et gærekstrakt (Actiflow®) på en sådan måde, at det påvirker mikrocirkulationen og styrker huden omkring det følsomme kapillærnet. Dette minimerer efter følgende den lækage, som ellers kan give opsvulmede partier og poser under øjnene. Patenteret NeoGlukosamin™ styrker hudens støttende matrix og minimerer rynker, samtidig med at det giver fasthed i både øjenlågene og området under øjet. Koffein har samtidig en stimulerende effekt, og kamille, grøn te og agurkeekstrakt virker lindrende.Microfillers udjævner fine linjer og rynker ved øjnene og skaber umiddelbart en antiaging-effekt

magasinetmomento.dk

53


Klarsyn Advertorial

uden briller En enkelt operation kan fjerne behovet for briller, så du igen oplever friheden ved at kunne “se klart helt uden brug af briller eller linser.”

Af Bent Andersen

Under bruseren om morgenen havde han svært ved at se, i hvilken beholder der var shampoo og i hvilken der var balsam. I svømmehallen kunne han ikke genkende folk, før de var helt tæt på. Og i sin forretning, hvor han bevæger sig meget, var han totalt afhængig af brillerne med glidende overgang. Det irriterede. Men for halvandet år siden ændrede situationen sig markant for købmand Peter Laursen fra Holger Frederiksens eftf. A/S. Ved et arrangement, som repræsentanter fra øjenlaserkæden Memira havde inviteret til, fortalte de om den såkaldte RLE-operation, hvis resultat er, at man helt kan lægge brillerne på hylden.”Oplægget fængede.

”Men jeg droppede bekymringerne og fokuserede på det gode, jeg ville få ud af en operation.” Fantastisk frihedsskabende resultat Peter Laursen blev ikke skuffet. To timer efter han havde forladt klinikken, læste han avis uden briller. ”Det var ret vildt. Den største fordel er bekvemmeligheden. Jeg tænker slet ikke over mit syn. Alt har også fået mere kulør, og jeg ser meget klarere. Både i mit arbejde og i min fritid har det

givet større frihed og bedre livskvalitet. Jeg dyrker meget sport og motion, og det er behageligere at stå på ski, når man ikke er afhængig af briller. Og så kan jeg se på mit ur, hvad klokken er om natten.” 40.000 kr. har Peter Laursen betalt for en operation på begge øjne. ”Resultatet er 100 procent pengene værd. Jeg kan se på afstand. Jeg kan læse – helt uden briller. Oveni bliver man jo nulstillet i forhold til at få en grå stær. Og bivirkninger har der ikke været nogen som helst af,” understreger Peter Laursen.

Friheden ved ikke konstant at skulle have briller på, lød besnærende. Og endelig ville jeg kunne bruge solbriller. Beslutningen om operation traf jeg ret hurtigt,” siger Peter Laursen. Det var dog ikke helt uden bekymring. Tanken om at folk skulle ”rode” i hans øjne virkede noget skræmmende.

Om Memira. Memira er Nordens førende øjenlaserkæde og har ca. 300 ansatte og næsten 50 klinikker i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Memira behandler titusinde kunder hvert år for nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. Desuden er Memira førende inden for behandling af aldersbetinget langsynethed og kan hjælpe personer, der har briller med glidende overgang og læsebriller.

54

magasinet momento januar/februar


Forundersøgelse: Først skal det afgøres, om en operation med flerstyrkelinser er den rigtige. Det sker ved en grundig undersøgelse, foretaget af en specialuddannet optiker. Vedkommende tester dine øjnes styrke og foretager eventuelt supplerende målinger af øjets struktur og får information om afvigelser i øjets optiske system. Hornhindens krumning og tykkelse bliver kontrolleret, og øjets tryk målt. Derudover vil optikeren sætte fokus på dine forventninger og behov. Til slut modtager klienten en personlig rådgivning omkring behandlingen. RLE-Operation: Du skal regne med at opholde dig ca. et par timer på klinikken. Øjet bedøves med øjendråber, og selve operationen foregår stort set som en almindelig grå stær-operation, der er én af de hyppigst udførte kirurgiske indgreb i verden. Ved operationen erstatter man øjets oprindelige linse med et nyt multifokalt linseimplantat af foldbart akrylplast. Resultatet er, at man kan se skarpt på alle afstande og slipper for at bruge briller med glidende overgang og læsebriller. Operationen tager 15-20 minutter. Efter en halv times hvile er man klar til at tage hjem igen. Komplikationer: Alle kirurgiske indgreb indebærer en lille risiko for komplikationer. Ved RLE er alvorlige komplikationer meget sjældne. Typisk kan der være tale om, at den gule plet hæver (ca.1 %), hvilket dog normalt går over af sig selv eller kan behandles. Der kan også opstå nethindeløsning (ca. 1 %), specielt hvis man i forvejen har været ekstremt næreller langsynet. En nethindeløsning kræver akut behandling for at undgå permanent skade. Endelig kan ca. 25 procent på hinden bag den nye kunstige linse få en tåget plet (efterstær). Den kan nemt fjernes med en efterfølgende laserbehandling, så synet igen bliver godt.

Advertorial

Det handler om

kvalitet & pris Hele ideen bag ved ByHellen.com er, at alle skal have muligheden for at købe lækre produkter til en overkommelig pris. Hos ByHellen.com kan du købe luksus håndsyede lædertasker, pelse, læder keyhangers og andre lækre produkter.

til denne lædertype huder af høj sortering. Stilen er rå og enkel. Hver enkel taske er håndlavet med de bedste teknikker, for at opnå en luksuriøs og unikt vintage udseende.

Lædertaskerne fra Halo Bags har ByHellen.com eneforhandling på, og kan derfor ikke findes i andre butikker.

En taske man har for livet Pelsene bliver fundet rundt omkring i verden. Hver enkelt model bliver valgt med omhu, og kvaliteten bliver der ikke gået på kompromis med. Holdningen er at pelskvaliteten kan kun være god, hvis dyrene har haft det godt.

Taskerne bliver produceret i anilin behandlet læder og håndsyet. Anilinlæder, er det tætteste, det er muligt at komme det “rå” naturlige læder.
 Da denne lædertype er uden egentlig overfladebeskyttelse og man ingen mulighed har for at skjule eventuelle “defekter” i det færdige læder, anvendes der

Fra det idylliske landsted ved Skibby på Sjælland designes de unikke keyhangers. Materialerne er igen valgt med omhu, og kun det bedste er godt nok. Intentionen med nøglekæderne er, at de skal fremstå som et smykke i sig selv samtidig med, at det bliver nemmere at holde styr på sine nøgler.

Se mere på: www.byhellen.com

magasinetmomento.dk

55


Lübeck ved ”privat” bro pga. lav vanddybde.

Et af højdepunkterne på sejlturen til Berlin skulle være besøget i den imponerende glaskuppel over Rigsdagsbygningen i Berlin. Vi undrede os godt nok over fraværet af den forventede kø ved indgangen, men vi gik frejdigt ind gennem den første og bedste dør, da vi venligt og bestemt blev stoppet af et par hærdebrede sikkerhedsvagter: ”Wåt do you wånt?” lød det med deres umiskendelige accent. ”Vi vil gerne besøge Rigsdagskuplen”, svarede vi. ”Så skal I bestille tid i forvejen. Den første ledige tid er på søndag”. Se det er jo fordelen ved at have god tid, når man er på sejlerferie. Vores tur til Berlin og omegn var planlagt til at skulle vare i op til 3 måneder, så det gjorde ikke så meget, at der var fire dage til søndag. Hjemme i båden blev bestillingen ordnet via nettet, og 3-4 mails senere fik vi endelig bekræftelsen på, at vi både var sikkerhedsgodkendte og velkomne. Men tilbage til begyndelsen på turen. 56

magasinet momento januar/februar

Til Berlin via floder og kanaler Du kan sejle flere forskellige vandveje til Berlin: Via Kielerkanalen, Hamburg og Elben. Over Østersøen til Stettin og derefter via floder og kanaler. Via Lübeck og Elben gennem søområdet nordvest for Berlin. Og endelig via Lübeck og kanalerne til Berlin på floderne og kanalerne. Vi valgte at gå ind i Tyskland ved Travemünde/Lübeck. Fra Rungsted gik ruten over Køge Bugt, gennem Bøgestrømmen og Guldborgsund til Nykøbing F. Det var midt i maj måned. Temperaturen kom sjældent over 10 gr. og vinduesviskerne kørte på overarbejde. Nykøbing F. var i øvrigt en meget behagelig oplevelse. Både havnen og byen, som i modsætning til fx Vordingborg bød på et livligt handelsliv, og da solen lidt forlegent kiggede frem, også en masse udendørs cafeer og restauranter. Solen forsvandt dog hurtigt igen og blev afløst og dis og småregn, så den planlagte tur

over Østersøen blev bidt over af et ophold i Nysted. Hvis ikke det havde været for en stadig silende småregn, er Nysted sikkert ven hyggelig by. Der var da både Netto, grillbar og rådhus. Dagen efter lettede det så meget, at vi med en nogenlunde sigtbarhed på gik ud imellem vindmølleparken ved Gedser og satte kursen mod Fehmarn. Vandet var fladt og trafikken til at overse, så vi bestemte os for at fortsætte til Neustadt lige før Travemünde. Ved porten til Tyskland Efter godt 6 timers sejlads dukkede Neustadt ud af disen. Vi var tæt på gammelt dansk land, så Der Hafenmeister tog imod på dansk. Sådan en slags dansk i hvert fald. Der er ingen tvivl om, at Neustadt er en hyggelig by. Men det regnede, regnede og regnede. Fødevaredepoterne var imidlertid langt nede. Så vi gik på udflugt efter indkøbsmuligheder og fandt et Rewa (ala


Af Henning E. Larsen Foto: Henning E. Larsen En oplevelsestur til Berlin ad floder og kanaler

Vandvejen

til Berlin Du skal give dig god tid, hvis du vil sejle til Berlin ad floder og kanaler. Til gengæld står oplevelserne i kø, og kanalsejladsens særlige ro sænker sig hurtigt over skib og besætning.

SuperBest) marked lige i nærheden. Alle fødevarer belagt med 7 % moms (vin og øl dog 19 %), så husholdningspengene rækker langt. Men gode rødvine på pap kender tyskerne kun i grænsebutikkerne. Så det blev flasker. En god italiensk får du til halv pris i forhold til Danmark – ca. 22 kr. Fra Neustadt er der kun nogle få sømil til Travemünde, som ikke bare er en stor færgehavn, men også har en række lystbådehavne, en fantastisk badestrand, en livlig havnepromenade og en mindst ligeså livlig trafik i det smalle farvand. Mellem Travemünde og Lübeck bliver farvandet smallere og smallere, hvilket dog ikke forhindrer kæmpestore containerskibe og færger i at kræve sin del af sejlrenden. For sejlbåde, som måske er på vej til varmere himmelstrøg, er det her, man tager masten af og enten lægger den på dækket eller sender den med lastbil sydpå.

Fra Lübeck til Elben Der er mulighed for at lægge til inde i selve Lübeck eller man kan ligge på den anden side af byen, men i gåafstand til centrum. Lübeck er velkendt af mange danskere. Der er et utal af seværdigheder, fine og mindre fine restauranter og masser af flotte forretninger. Efter Lübeck starter kanalsejladsen for alvor. For nybegyndere i sluseteknik er det en god øvebane. Alle sluser er betjente med venligt og hjælpsomt personale, og man skal kun hæves eller sænkes nogle få meter. Nogle timer fra Lübeck kommer en af de få havne undervejs mod Elben nemlig Mølln, som ligger ved en indsø på kanalen. Også her bliver du mødt af en utrolig venlig og hjælpsom havnebetjening, hvor du i Danmark efterhånden kun mødes en elektronisk automat og en lukketid kl. 16.30. Her har enhver havn med respekt for sig selv et afslappet klubliv og en velbesøgt hafenklause, hvor menu’en pudsigt nok som

regel består af Schnitzel ala Wien mit Bratkartofln und Salat. Med et stort glas fadøl kommer du af med under 100 kr. Nu begynder vejret langsomt at blive bedre og lidt lunere, men regnvejret har dog ikke sluppet os helt, da vi går ind i Lauenburg, som ligger på hjørnet af Elben. Byen byder på en masse gamle, smukke huse, et lukket supermarked (det er jo søndag) og to åbne bagere. Det er utroligt så mange kager, tyskerne spiser. I Lauenburg drejede vi til højre med strømmen mod Elbe Seitekanal. Vælger man vejen op ad Elben, skal man være opmærksom på dels strømmen dels vanddybden. I perioder med tørke kan vanddybden visse steder være under en meter. Det var dog ikke et problem i 2013, hvor store dele af Tyskland senere på sommeren blev ramt af en af de værste oversvømmelseskatastrofer i nyere tid. I Lauenburg steg vandet til 9,65 magasinetmomento.dk

57


Hundredevis af gamle biler er udstillet i Autostadt.

En ”dufttunnel” i parken ved Autostadt.

Kanalhavnen i Lauenburg.

Der er god plads i sluserne i maj måned.

meter – ca. 6 meter over normal vandstand. Lauenburg er bygget i flere etager. De nederste er den gamle by og de øverste er bygget i sikker højde over floden og dens oversvømmelser.

stadig. Overnatningshavnen bliver Uelzen lige før næste sluse. Cykeltur til endnu en hyggelig by efter proviant og en Vodafone Internet Stick til computeren eller et simkort til mobiltelefonen, så du kan kommunikere med hjemlandet uden at blive flået af TDC. Det fungerer perfekt. Du køber stick’en for 10 Euro og kan så tanke op efter behov. 10 Euro pr. måned dækkede rigeligt vores behov. Uelzen slusen løfter os ”kun” 24 m op næste dag. Nu er vi blevet to både. En fragtbåd og os. Da vi sejlede den modsatte vej i 2003, overnattede vi i Wittingen, hvor co-skipper hustruen kunne få afløb for sin trang til vaskemaskiner. God plads. Den sædvanlige klubrestaurant med den sædvanlige wienerschnitzel.

til 3 lægtere, som skubbes af en ”slæbebåd”. Fra Wittingen en lang tur til Wolfsburg – The home of Volkswagen. Wolfsburg har to spændende attraktioner, man skal se, hvis man interesseret sig bare en smule for biler: Volkswagen Automuseum, hvor der er udstillet i hundredvis af VW’er lige fra den krigeriske start i 1938. Den anden er Autostadt, som er et kæmpestort parkanlæg med en række pavilloner for hvert af VW koncernens mærker samt et stort museum også med andre mærker. Utroligt flot i overlegen stil.

Kurs stik syd Efter et kort smut (5-6 km.) ind på Elben med kraftig medstrøm drejede vi ind på Elbe Seitekanal. Elbe Seitekanal blev bygget i begyndelsen af halvfjerdserne, så skibsfarten kunne sejle fra Elben til Mittellandskanal (som går fra Holland til Berlin) uden at skulle ind i Østtyskland. Kort tid efter indvielsen gik der ”hul” på den gravede kanal og milliarder af liter vand løb ud i det omgivende landskab. Elbe Seitekanal har ry for at være lang, kedelig og trukket efter en lineal. Og det er ganske rigtigt. Den har dog et par hyggelige havne undervejs og et par imponerende sluser. Første sluse for os var Hebewerk Lüneburg. To kæmpemæssige badekar, som synkront hæves/sænkes 38 meter – i vores tilfælde opad på kun 3-4 minutter. Anlægget kan tage fragtbåde på op til 100 meters længde, så vi følte os lidt ensomme, da vi var eneste båd. Vejret er heldigvis blevet lidt bedre. Regnen er stilnet af, men temperaturen har svært ved at komme over 12 gr., så oliefyret kører

Til venstre mod Berlin Ved slutningen af Elbe Seitekanal kan man dreje til højre ad Mittellandskanal. Så kommer man til Holland og måske videre ned mod Amsterdam, Paris og Middelhavet. Eller du kan dreje til venstre og sejle østpå mod Berlin. Mittellandskanalen er også en gravet kanal, som primært er for den professionelle trafik, som sejler med sten, cement, skrot, olie og anden tung last. Fragtbådene kan nemt være 80 meter lange eller endda 2

Efter Wolfsburg blev det Haldersleben – et lille hyggeligt sted med en hjælpsom, kvindelig havnefoged og hafenklause. Og rigtigt gættet – wienerschnitzel på menuen. Og et velassorteret supermarked i gåafstand. Også her bliver vi slået af prisniveauet i Tyskland. Et lækkert brød på 1 kg, som i Danmark vel ville koste 35-40 kr. hos en rigtig bager koster her 2 Euro – altså 15 kr. Næste stop blev Brandenburg, ca. 50 km fra Berlin, hvortil vi kom efter en sejlads på 12 timer. De sidste par dage har landskabet ændret sig meget. Fra at være lidt ensformige kanaler er det nu blevet en blanding af små søer og kanaler. Der er kommet flere huse og flere


Autostadt i Wolffsburg er et besøg vÌrd.

magasinetmomento.dk

59


både. Vejret er også blevet helt rimeligt, med 15-16 gr. Og en del sol. Vi havde på forhånd bestemt os for at gå til Potsdam, hvor vi havde planlagt at blive 8-10 dage for derefter at flytte til en af de snesevis af andre havne i og omkring Berlin. Der er flere havne i Potsdam. Vi valgte Potsdam Yachthafen, som ligger meget smukt med flot udsigt. Faciliteterne er som alle andre steder i Tyskland perfekte. Der er ikke mere end 5 minutters gang til sporvogn og bus. Banegården ligger lidt længere væk, men er stadig nem at nå til fods, cykel eller med et af de mange offentlige transportmidler. Potsdam by er en fredelig oase sammenlignet med Berlins hektiske centrum. Der er masser af sjove cafeer og restauranter, et utal af butikker, kirker og museer. Selvom byen i krigens sidste dage blev godt og grundigt smadret og bagefter kom til at ligge i den østtyske zone, fremstår den i dag med en intim og hyggelig stemning. Et helt kvarter ”Hollandiche Viertel” er bygget i hollandsk stil engang i attenhundredetallet af hollandske indvandrere. I den berømte Park Sanssouci ligger det ene overdådige slot efter det andet, men parken er meget stor, så cykler kan absolut anbefales. Det offentlige trafiksystem både i Potsdam, Berlin og sikkert også alle andre tyske byer er velfungerende og billigt. I Potsdam, som

Ikke et parkeringshus men nye biler, som skal hentes af de nye ejere.

vel er på størrelse med Helsingør, er der til overflod både sporvogne, busser, S-tog og regionaltog. Og på 20-25 minutter er man i Berlin Centrum, hvor man igen med lidt øvelse nemt finder rundt i systemet. Vi fandt hurtigt ud af, at Berlin er en meget stor by, som er spredt over et kæmpestort område.

”Skal vi ikke bare gå fra Branderburger Tor ned til Kurfürstendam? – jo lad os bare det.” Det endte med at vi gik 17 km den dag. Turen fik os i øvrigt igennem Kurfürstenstrasse, som er tilholdssted for en del af byens letlevende damer. Dette blot til orientering, hvis nogen skulle have interesse i den slags. Vi havde købt et Berlin Welcome Card, som giver ”gratis” transport overalt i Storberlin samt ca. 25 % rabat på adgangsbilletterne til en lang række seværdigheder. Pris 36 Euro for 5 dage. Man skal dog seriøst overveje, hvor meget man kan spare på adgangsbilletterne og man skal også være opmærksom på, at de 5 dage gælder lige i rap. Så vi gik

over til at købe Tageskart i stedet for. 7 Euro for al transport i et døgn i Berlin og omegn – og omegnen går helt til Potsdam. Turister i Berlin Vi havde hørt om en anden havn ved Zitadellet i Spandau i Berlins nordvestlige hjørne. Så vi spændte toghjulene på og drog til Spandau. Zitadellet er selvfølgelig en gammel borg, som rummer et spændende museum. Men det rummer også stilladser, kraner og trillebøre med cement. Og som en særlig velkomst til os, var man ved at stille op til rockkoncert. Så halvdelen af udsigten var optaget af friluftsscene, toiletvogne, højttalere så store som toiletvogne og tidligt ankomne teenagere med ringe i næsen. Selve Spandau by var på en måde god nok, men vi blev hurtigt enige om at Potsdam er meget bedre. De næste dage tog vi til Berlin med toget og så, hvad man nu skal se. Reichtag, Brandenburger Tor, Mauern Museum, Kurfürstendam, Unter den Linden, Museuminsel osv. osv. Der er så utroligt mange ting at se i Berlin, så man er nødt til at lægge en plan og så koncentrere sig om nogle få ting. Også fordi afstandene er så store. Men det bliver spændende at se Berlin om 10 år. Lige nu er der byggerier og vejarbejde overalt. Det tager en del af charmen. Hvis du synes Nørreport Station i København er en byggeplads, så skal du se Berlin. Men

Slottene i Sanssouci parken er overdådigt udsmykkede.


Flydende kolonihavehus.

Tableau i Schloss Sanssouci. Lige frem fører til Kuddeldaddedu (!).


Strandbar midt i Berlin.

Potsdam – en hyggelig forstad til Berlin.

Den gamle del af Lauenburg.

hvis man er kran-fetichist, er der noget at komme efter.

en toer-kajak med far, mor og et barn på 3-4 år. Kajakken var tilmed udstyret med en lille mast og to sejl. Primitivt, men velegnet til sejlads i det som regel helt rolige farvand, hvor man bare kan stikke næsen ind mellem sivene for overnatning. Via Kelzin, Burg og Haldersleben kom vi igen til Wolfsburg. Og der var byfest! 75 års jubilæum. Vi forstod aldrig helt, hvad det var de fejrede, men de gjorde det i hvert fald med et helt uhæmmet antal af pølse- og ølboder. Der var lige klemt en enkelt karrusel ind imellem alle spise- og drikkeboderne. Oprindeligt havde vi regnet med at dreje til venstre på Elben og gå til Hamburg. Men en kombination af højtvandssituationen, meget kraftig strøm i Elben og vores oplevelsesharddisk, som var godt fyldt op, fik os til at ændre planer. Så vi drejede til højre op ad Elben i 6-7 km/t modstrøm. ”Bare nu ikke motoren går i stå!”, men det gjorde den ikke, og vi kom ind i den lille havn i Lauenburg, hvor der var ca. 2 meter højvande, men 14 dage tidligere var der over 9 meter. I den gamle by ned til floden havde alt været oversvømmet og det var sørgeligt at se alle skaderne på de gamle, flotte huse. Turen ned ad Elbe-Lübeck Kanal kendte vi jo fra tidligere. 6 sluser, overnatning i Mölnn, gennem Lübeck til Travemünde,

hvor vi igen kom i saltvand. Travemünde er en blanding af Hornbæk, Skagen og Dyrehavsbakken gange 10 i størrelse. En kilometerlang, utroligt flot strand, boder med pølser, øl og stråhatte, restauranter og cafeer i hobetal og masser af mennesker. Flere gange om dagen blev vejrmeldingerne fra både Danmark og Tyskland studeret flittigt og fredag lovede de alle svag skiftende vind over Østersøen. Lystløgnere hele bundtet. Vi havde kraftig vind fra vest. Det betyder store bølger ind fra siden – så vi fik en ret ubehagelig overfart.

Hedebølge og oversvømmelser Med nogen uro fulgte vi med i den stigende vandstand især langs med Elben. Enorme vandmasser havde samlet sig ved flodens start længere mod sydøst og vandet løb nu nedad floden og oversvømmede store dele af det omgivende land. Skaderne løb op i mere end 50 milliarder Euro og masser af mennesker blev evakueret. Inde i kanalsystemet mærker man ikke noget til højvandet, men enkelte steder var der risiko for at vandstanden på floderne blev så høj, at vandet ville ”løbe over”. I en periode på 14 dage var trafikken på Elben og Elbe Seite helt standset. Farvel Berlin Efter 14 dage i Postdam sejlede vi vest om Berlin på det enorme søområde, hvor der er mange hyggelige havne og fine ankerpladser.Hele området omkring Berlin er et vidunder for mærkelige fartøjer. I starten lød det ”nej se der”, men efterhånden blev vi slet ikke overraskede, når vi mødte et kolonihavehus på 2 pontoner og en påhængsmotor bagpå. Men vi måtte alligevel løfte et øjenbryn eller to, da vi mødte 62

magasinet momento januar/februar

I danske farvande igen Efter Nykøbing blev det Guldborg. Fin havn med flot udsigt. Nu ser det endeligt ud til at vinden har blæst ud, så vi fik en fantastisk flot tur via Vordingborg og Stubbekøbing gennem Bøgestrømmen til Kalvehave og næste dag til Præstø. Den tur fås ikke flottere på disse breddegrader. Hele turen tog 175 sejl-timer fordelt på 39 sejl-dage. Det svarer til ca. 1.700 km. Vi var væk i 78 dage og lå i 26 forskellige havne (nogle af dem både på ud- og hjemturen). Vi passerede 14 sluser 2 gange, da turen ud og hjem jo endte med at blive ad samme rute. Hvis du har god tid, kan en tur til Berlin ad søvejen stærkt anbefales.


Når brandalarmen går i gang, ved vi hvorfor.

Verisure Home, 1.495 kr. i installation – normalpris 2.495 kr. Alarmpakken indeholder: 1 VBox (GSM), 1 betjeningspanel, 1 åbningskontakt, 1 sirene, 1 fotodetektor, 2 røgdetektorer, 1 StarKey og alarmskilte. Abonnement fås fra 199 kr./md. Røgdetektorer, der taler med hinanden, redder liv. Røgdetektorerne er koblet sammen med fotodetektoren, der, i tilfælde af brandalarm, tager en serie billeder og sender dem til vores kontrolcentral. Dermed kan vores alarmoperatører hurtigt og effektivt verificere, hvorvidt der reelt er tale om røgudvikling og dermed kontakte brandvæsenet direkte, samtidig med at en vagt sendes af sted. Røgdetektorerne er overvåget døgnet rundt, også når tyverialarmen ikke er slået til. Tilbuddet gælder frem til d. 28. februar 2014.

Kontakt os på tlf. 80 20 50 50 eller læs mere på www.verisure.dk

Alle priser er inkl. moms. Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer. Dette tilbud kan ikke kombineres med andre rabatter.

Når du køber en Verisure Start tyverialarm, opgraderer vi netop nu til vores Verisure Home, hvori der indgår to røgdetektorer, uden forhøjet installationspris. Værdi 1.000 kr.


Advertorial

House Of Hair & Wellness ligger i Farum ikke lang fra stor København. Et stort hus med forkælelse af krop og sjæl. Indehaveren Sabina har haft sin forretning i 3år.

Forkælelse helt ind i sjælen Af Bettina Thyrring

Jeg køre nemt til Farum, træder ind af døren og bliver modtaget af en venlighed, der kun giver mig en mavefornemmelse af luksus. jeg studere de forskellige behandlinger, og beslutter mig for Oxygenterapi som er en behandling, som modvirker rynker og strammer op på en måde som er helt og aldeles fantastisk. Jeg ligger mig på briksen, lukker øjnene og får et tæppe over mig, så jeg kan føle mig afslappede. Mit ansigt bliver afrenset, med en blød pensel, og efterfølgende en behagelig varm klud. Det i sig selv er med til at føle at denne behandling er anderledes frem for en plastik handske og kolde hænder. Ansigtet er renset, og et koldt pust som føl64

magasinet momento januar/februar

ges som airbrush, fylder mit ansigt i behagelige cirkler, efterfølgende en blød ”gummi” behagelig sliber, masere mit ansigt, og selvom jeg ikke kan mærke mit ansigt med mine hænder fysisk, har jeg en følelse med lukkede øjne at min hud er en helt anden. En creme bliver påført og ansigtsmassagen begynder fra panden til halsen, her kunne jeg ligge i et par timer hvis jeg fik lov. Det er et nytårsforsæt som jeg skal fuldføre.

hudens oprindelige ingrediens, men som fra 25 års alderen, begynder at falde. Fra ca.50 års alderen, vil det være halveret. Formålet er at binde fugt i vævet, så rynker og liner, fyldes op naturligt indefra. Dette foregår, med en helt speciel teknik og airbrush, som producerer 90 % rent ilt. molekylerne vil binde fugten i huden og det fantastiske består i at endnu en, molekyle danner beskyttende lag omkring.

Resultatet kan ses omgående, i spejlet. Og virkningen forsætter og opnås på 4- dagen, hvor de sera der er blevet brugt (hyaluronserum og synserum) er på molekylærtvis lagt ned i det aktive væv i huden, altså det levende væv, som består af blodkar, muskelvæv og collagen. Det er i forvejen en del af

Behandlingen føles som et frisk pust Med diamantdermabrasion, fjerner man hudens tørre lag.(epidemis som er overhuden) via slibning og vakuum. Dette er nænsomt og stimulerer hudens genopbygning af collagener. Det efterlader huden ensartet, smuk.


Virkning:

Nedsætter ældning – Opstrammer - God mod rynker og linjer Celle stimulerende - Forbedre så man kan fugte og nære i dybden En hver ansigtsbehandlings must have. forbedrer collageanen og kan bruges til opstramning af slap hud se mere på. www.frizure.dk magasinetmomento.dk

65


Udvalgte tandlæger fra dinTANLÆGE besvarer læsernes spørgsmål om tandproblemer.

Kære tandlæge Når broens holdepunkt knækker Hej dinTANDLÆGE Jeg har en bro af plastik i overmunden, som er ankret til 2 hjørnetænder. Nu er den ene hjørnetand knækket, så jeg vil spørge om det er mulig at indsætte noget i tandroden så jeg igen kan sætte min bro fast til 2 tænder? Med venlig hilsen Finn Hej Finn. Hvis roden, som sidder tilbage ikke fejler noget og sidder godt forankret i knoglen, kan man altid bygge noget op på den. Der er flere muligheder. Det bedste er at forsyne tanden med en krone, som vil kunne holde til den belastning der er, når din protese tages ud og ind. Hvis du ikke har råd til en krone, kan du måske få tanden bygget op i plast i stedet. Du må så regne med, at den ikke holder lige så godt. Hvis roden er så dårlig, at den ikke kan bruges, er der den mulighed, at du kan få udvidet din protese og få sat en ny bøjle på, som så sidder på den næste tand i rækken. Så sidder den stadig på to tænder og den dårlige rod skal jo så fjernes. Tal med din tandlæge om det, jeg er sikker på at I finder en løsning. Med venlig hilsen dinTANDLÆGE

Følsomme tænder efter blegning Hej dinTANDLÆGE Jeg har for en måned siden fået en permanent (en time) tandblegning - Pearl White produkt. Jeg kan i dag mærke, at jeg har fået følsomme tænder, forstået på den måde, at jeg kan mærke, når jeg har spist mad. Det er ligesom mine tænder kradser, især hvis jeg har spist mad der er krydret. Er det normalt? Er der nogen produkter jeg kan købe for at forbedre min situation - fjerne sensitive følelser? Jeg blev ellers glad for at mine tænder er blevet hvidere, men det er lidt ubehagelig med de kradser følelser, samt jeg er bange for at tandblegning måske har ført til at jeg er mere disponeret til tand problemer? Mange tak på forhånd for at give mig afklaring ift mine spørgsmål. MVH Jennifer.

Hej Jennifer. Det er et kendt fænomen, at tænderne kan blive mere følsomme efter en tandblegning. Det er en bivirkning, som man må regne med, og som jeg håber, du blev informeret om inden blegningen. Det går over igen, så du behøver ikke være bange for, at dine tænder har taget varigt skade. Der findes specielle tandpastaer mod følsomme tænder. Jeg synes, du skal prøve at bruge en af dem. Hvis det ikke hjælper, skal du kontakte din tandlæge. Med venlig hilsen dinTANDLÆGE

Hej dinTANDLÆGE. En ekstra tand? Hej. Jeg fik fjernet min venstre visdomstand i underkæben for godt og vel 8 mdr. siden, tandlægen fik hele tanden ud og alt helede fint. Men her indenfor de sidste tre-fire uger er der begyndt at vokse det, der tilsyneladende ligner en ny visdomstand ud... Er det muligt? Jeg troede først, det var tandkødet, der havde trukket sig ned og blottet kæbeknoglen, men efterhånden som “tanden” stiger i højde og nærmer sig de andres niveau, er jeg blevet mere overbevist om, at der er en ny visdomstand på vej. Er det mig der er skør eller kan det lade sig gøre? M.v.h. Morten Hej Morten I enkelte tilfælde kan der faktisk forekomme ekstra tænder i visdomstandsregionen. De kaldes 9’ere. Hvis du har en 9’er, har din tandlæge sandsynligvis set den på det røntgenbillede, der blev taget af den tand, han fjernede. Jeg synes, du skal opsøge din tandlæge og få tjekket, om alt ser fint ud. Med venlig hilsen dinTANDLÆGE

Kan man få bleget tænder, hvis man har et implantat (højre fortand)? Tager implantatet skade, bliver det bleget og bliver samme farve som resten af tænderne? -Er der andre ting jeg burde vide med blegning af tænder vedr. implantater?

Hej Helena. Jeg må desværre bedrøve dig med at implantatkronen ikke bleges ved blegning af dine tænder. Hvis ellers den passer fint i forhold til dine tænder nu, vil den efter blegning fremstå for mørk.


Eftervirkninger af en stor kæbeoperation Hej. Den 22. december blev jeg opereret i både over- og underkæbe. Det var en ret stor og voldsom operation, da begge kæber skulle deles 3 steder og rykkes op og ned og drejes, og jeg ved ikke hvad. Det var meget smertefuldt, men jeg er på benene igen, alle udvendige spor efter operationen er allerede væk. Mit problem er, at jeg har været uheldig og blive ramt af dem alle de komplikationer der kunne opstå. Min hage og underlæbe er følelsesløse, det stikker og prikker ind imellem. Jeg får hele tiden at vide at det er gode tegn, men det føles som om det sover, og det er ikke rart at røre ved, især ikke når jeg spiser (eller prøver). Derudover hævede mit ansigt så meget, at min næse brækkede og måtte sættes på plads 1 uge efter operationen. Den er stadig sindssygt øm - hvornår går det over? Mit tandkød og ganen er også fuldstændig følelsesløs. Sidst men ikke mindst har jeg også mistet al følelse i venstre side af min tunge. Alle disser komplikationer gør det svært for mig at spise, snakke, grine - alt. Det er psykisk udmattende, for nu har jeg ikke ondt længere, nu har jeg bare noget nyt at kæmpe med, som jeg ikke aner, hvornår forsvinder. Så sent som i dag har jeg været ved tandlægen. Hun prikkede mig adskillige gange i tandkødet, på hagen og på tungen og så ret bekymret ud, men sagde bare, at jeg skulle komme igen om 3 uger, og så måtte vi se. Det der bekymrer mig er, at min mor og

moster har fået samme operation for få år siden, og de fik begge al følelse tilbage indenfor de første 14 dage. Nu ved jeg godt, det er forskelligt fra person til person og sikkert også fra kirurg til kirurg, men jeg er lidt bekymret. Er der noget jeg kan gøre? Bør jeg kontakte kæbekirurgisk afd. og vende min bekymring med dem? Sidst jeg gjorde det, bad de mig bare lade tiden gå og se om det ikke kom af sig selv.

Mig og mine tænder

Hej Anne. Det er en stor operation, du har gennemgået, og jeg kan godt forstå, at du føler dig lidt ”sølle”. Desværre er det bedste råd, jeg kan give dig at være tålmodig. En masse små nerver er blevet skåret over, og de skal have tid til at vokse ud igen, og set i den sammenhæng er der ikke gået særlig lang tid, siden du blev opereret. Det tager sin tid. Med hensyn til de større nerver, som er blevet beskadiget (din følelsesløse hage, læbe og tunge), vil du kunne regne med, at det kan vare helt op til et år, før det fortager sig. Du kan godt være heldig, at det fortager sig hurtigere, men hvis du ikke forventer det, bliver du ikke skuffet. Så Anne, prøv at vænne dig til det, og glæd dig så over de små fremskridt, som vil ske hen ad vejen. I øvrigt synes jeg da, du skal kontakte kæbekirurgisk afd. og tale med dem om det. De ved jo lige præcist, hvad der er sket med dig og kan sikkert svare dig på alle dine spørgsmål. Med venlig hilsen dinTANDLÆGE

Grim lugt ved ny tandfyldning Hej, jeg fik lavet to huller mellem de to bagerste tænder i overmunden på tandlægehøjskolen. Det er over 3 uger siden nu, men jeg kan mærke at fyldningen er for høj - hvilket skal ind og laves. Dette er dog ikke min bekymring, men derimod at det lugter helt forfærdeligt, når jeg renser mellem de to tænder med tandtråd. Derudover har det blødt lidt ind i mellem når jeg har brugt tandtråd. Kan I svare mig på hvorfor sådan en lugt er der? Tak. Trine Hej Trine. Lugten skyldes bakterier. Måske er der lidt overskud på fyldningen, hvor bakterierne sætter sig og hvor det er svært for dig at fjerne dem. Når du nu alligevel skal ind på tandlægeskolen og have slebet af højden, synes jeg, du lige skal få dem til at se efter, om der også er lidt der skal slibes i mellemrummet. Med venlig hilsen dinTANDLÆGE

Smerter efter rodbehandling Hej dinTANDLÆGE. Jeg fik for en uge siden ubeskriveligt voldsomme smerter i min tand. Efter nogle dage føltes det, som om alle tænderne i samme side gjorde meget ondt. Jeg var ved tandlægen og fik konstateret et hul, som var nået ned til nerven, hvilket var skyld i de voldsomme smerter. Jeg har nu fået det lavet, men nu er smerterne kommet tilbage igen, de er bare dobbelt så slemme. Jeg har ondt døgnet rundt og sover ikke om natten, da smerterne er så ekstreme. Jeg har fået nogle Ibumetin (400mg) og alm. pamol hvilket kun hjælper lidt. Jeg har holdt mig til disse hele ugen, men nu er min grænse gået. Det kan ikke passe, at jeg skal gå og have

så ondt hele tiden. Så mit spørgsmål er: Efter hvad jeg er kommet frem til via google.dk, så kan et hul ned til nerven forsage betændelse, hvilket er skyld i de voldsomme smerter. Så tænker jeg.. Hvis dette er tilfældet, så burde jeg vel kunne få recept på noget, som er en del mere effektivt? Og kan jeg gøre et eller andet for at forhindre en senere rodbehandling? Tak få forhånd. Med venlig hilsen Anne Hej Anne. Nu kan jeg ikke helt vurdere ud fra dit brev, hvor langt din tandlæge er kommet med den rodbehandling, der angiveligt er påbegyndt. Men

mit råd er, at du skal opsøge tandlæge hurtigst muligt Der kan være uendelig mange årsager til, at tanden gør så ondt, så din tandlæge må vurdere, om du måske ud over smertestillende også skal have penicillin eller der er andet, som kan gøres for at skabe smertefrihed. Det i sig selv, at der er blevet rodet så meget med tanden kan skabe voldsomme smerter en kort overgang, hvorefter symptomerne så aftager langsomt. Med venlig hilsen dinTANDLÆGE

magasinetmomento.dk

67


dermaOXY er en af hovedsponsorerne til Stasia’s modeshow dermaOXY er i forbindelse med Stasia’s modeshow på NIMB onsdag d. 29.1.2014 - under Copenhagen Fashion Week 2014 blevet en af hovedsponsorerne.

dermaOXY er et genialt hud- og hårbundskoncept, der for alvor gør noget ved rynker, fine linier og tør hovedbund. Behandlingen giver dig et løft i ansigtet og en flottere, glattere og mere vital hud. Fine linjer og rynker bliver mindre synlige ved tilførsel af Oxygen og en speciel udviklet serum, der aktivt gør en forskel i hudens overflade. dermaOXY er dansk udviklet, dansk produceret og en del af den fremtidige hudpleje, med produkter til hud og hårbund. dermaOXY´s behandlinger udføres på kosmetolog-klinikker over hele Danmark og eksporteres i dag også til 20 lande. Hudplejeseriens produkter tilfører hud- og hårbund fugt med den aktive hyaluronsyre, mange antioxidanter og en aktiv vitamin tilførsel, der aktiverer hudens egen celleog collagenproduktion.

Ved en dermaOXY behandling påføres et tyndt lag serum, der blidt presses ind i huden ved hjælp af luft og 90 % oxygen. Derved tilføres hud eller hovedbund en række antioxidanter, der styrker og aktiverer. Der anvendes ikke kirurgi eller nåle i dermaOXY behandlingen, men en dermaOXY behandling giver dig et synligt resultat efter første behandling. Serummen består af en række ingredienser, der udskyder hudens ældningstegn. I dermaOXY behandlingen tilføres din hud ilt under tryk. Oxygen er ILT, dermaOXY oxygen behandling er nyt liv til din hud, med tilførsel af 90 % ren ilt. Man vil se resultatet efter 1. behandling, men vi anbefaler en kur med 4 - 6 behandlinger og derefter regelmæssige behandlinger, så huden forbliver vital og flot.

Arrangementet finder sted for niende gang på den eksklusive platform NIMB onsdag d. 29 januar 2014, kl. 19.00

En behandling vil vare omkring 45 minutter, er behagelig og afslappende. Den udføres af faguddannet og professionelt personale. Du vil føle en luksuriøs forkælelse af din hud og hårbund, som et køligt boost af din hud. En luksuriøs hudbehandling der er til at betale. dermaOXY anbefaler at også din hud bliver forkælet med en dermaOXY oxygen behandling. En del af den fremtidige hudpleje. dermaOXY har i forbindelse med Vild Med Dans givet behandlinger til flere af deltagerne de sidste sæsoner, og dermaOXY har været så heldig at få bl.a. Thomas Evers Poulsen som ambassadør for dermaOXY. dermaOXY vil i forbindelse med Stasia’s modeshow udføre behandlinger på modellerne. Se meget mere her: www.dermaOXY.dk og på www.fashionexclusive.dk


MG 12 OPTIMA magnesiumolie - nyt unikt universalmiddel til musklerne

Altiderm MG 12 OPTIMA magnesiumolie er særdeles velegnet til sportsudøvere, og som lindring i hverdagen ved muskelkramper og uro i benene MG 12 OPTIMA magnesiumolie til udvortes brug, er et nyt unikt produkt på markedet. MG 12 OPTIMA magnesiumolie er et særdeles effektivt middel til at genvinde og opretholde et normalt magnesiumniveau i cellerne. Magnesiumolien absorberes hurtigt af huden og det underliggende væv. Studier viser, at denne form for magnesium optages hurtigere i kroppen end ved oral indtagelse. (Kilde: 1. Shealy, CN. Transdermal Absorption of Magnesium. Southern Medical Journal 2005 & 2. Josling & Watkins, EJNR, April 2010).

Magnesium: • forbedrer muskelfunktionen og øger energiniveauet • lindrer muskelkramper – er derfor velegnet til personer med uro i benene • indgår i immunforsvarets funktion • beroliger og forbedrer søvnkvaliteten • afbalancerer det hormonelle system MG 12 OPTIMA magnesiumolie kan med fordel anvendes af: • personer med muskelkramper og uro i benene • sportsudøvere - fra motionister til eliteplan • terapeuter – i forbindelse med massage ved muskelspændinger

Kan købes på Apoteket (varenummer 214995) i Helsam (varenummer 4999) eller direkte hos Wiotech

Wiotech | Østre Alle 6 | 9530 Støvring | Tel. 98 34 26 00 | E-mail: mail@wiotech.dk | www.wiotech.dk


Af Frank Juel Pedersen Foto: Frank Juel Pedersen & Anita Riis Vi rejste med BEST TRAVEL A/S og boede på Hotel Alfonso VI der ligger centralt i byen. Vi fik 7 overnatninger og 3 udflugter, dansk guide, ½ pension med vand og vin inkluderet, for i alt 7.595 kr. p.p.

En Cityguide til Toledo - Den tidligere hovedstad i Spanien Vi tager læserne med til en overset diamant, nemlig Toledo i Spanien, der er fyldt med de smukkeste kirker, fantastiske museer og hvor man kan nyde en afslappet hyggelig stemning i den gamle middelalderby

Toledo - sværdets by Kun 70 km syd for hovedstaden Madrid, ligger denne lille diamant af en middelalderby med provinsiel charme og massevis af seværdigheder. Med hurtigtoget fra Madrids hovedbanegård tager det kun 25 minutter at køre den korte tur til Toledo, hvor bl.a. hotellerne også er meget billigere. Det første man ser i horisonten når man ankommer til Toledo, er fæstningen Alcázar der ligger på den højeste bakke og derfor troner over hele byen. Den er genopbygget efter borgerkrigen, der varede fra 1936 til 1939, og rummer bl.a. biblioteket, CastileLa Mancha, og i toppen af et af de fire

tårne, byder en cafe på byens bedste udsigt. Der er gratis adgang, så det er bare at tage elevatoren til øverste etage og nyde en cappuccino her. Det ligger lige overfor Hotellet Alfonso VI ved Calle General Moscardó. Bliv ikke forskrækket ved synet af den bøs udseende herre der holder vagt ved indgangen. Han er der kun fordi der også er et militær museum i bygningen. Nogle aftener er denne og flere andre seværdigheder belyst og det gør byen smuk i nattens bløde tusmørke, og nemt at finde pejlemærker. På flere husvægge er der malet Trompe l’oeil, illusionsmalerier, som gør at det ser ud som om der f.eks. er vinduer i bygningen, selvom det bare er en mur. Læg også

mærke til dørhammerne, de store runde metalringe på portene til at banke beboerne op, der sidder oppe i et par meters højde. Det skyldes at man i tidligere tid som regel færdes til hest, og så passer højden! Om vores egen H. C. Andersen også red til hest da han aflagde byen en visit omkring 1862 vides ikke, men han skrev bl.a. følgende om Toledo. “Besøget i Toledo blev en oplevelse, en forfriskning, her var man igen i en ægte spansk by, der ejer alt. Middelalderlig, malerisk og fuld af poesi er det gamle Toledo.” En af byens specialiteter er produktionen af deres særlige form for marcipan. Det var magasinetmomento.dk

71


”Besøget i Toledo blev en oplevelse, en forfriskning, her var man igen i en ægte spansk by, der ejer alt. Middelalderlig, malerisk og fuld af poesi er det gamle Toledo”.

nonnerne der i gamle dage startede med det, for at kunne dele marcipanen ud til de fattige. I dag findes der stadig konventer hvor det er nonnerne der står for dette, men mange andre har også set fidusen i det salgsbare, lækre produkt. Det smager som forventet meget sødt og fås formet som små brød mm. Toledo var og er stadig også berømt for sine ægte damascenersværd smedet af lidt guld og sølvstumper, samt naturligvis jern og stål og udsmykket med filigran af højeste kvalitet. Byens sværdindustri er leverandør til f.eks. US Marinekorps, hvor der bruges både knive, bajonetter og sværd. Sværdene i film som Game of Thrones og Ringenes Herre kommer også herfra. Mere fredelige ting som kunstneriske udformet platter hvor der på sort baggrund skæres mønstre, med guldciseleringer findes også i enhver souvenirbutik med respekt for sig selv. 72

magasinet momento januar/februar

Men vi vil hellere finde et frokoststed og på den lille plads Corral de Don Diego ligger tre hyggelige udendørs restauranter på stribe under parasoller og grønne træer. I restauranten Ludenã, til højre når man passerer den fine antikke søjleindgang, er tjeneren nærmest uforskammet og smider flutet ned på bordet. Klask. Sådan skal det gøres, åbenbart. Til gengæld holder han sig næsten helt væk, og det er nok meget godt, hans humør taget i betragtning denne dag. Maden fejlede nu ikke noget. Den midterste El Corralito’s chef har helt klart skuet over til sin konkurrent og vil gøre en forskel. Han kommer gæsten venligt i møde og trykker hånd, som var man en gammel bekendt. Værsgo at sidde, her er et menukort. Det kører bare, her er fuld service. Den kan anbefales til en gang blandet salat eller hvad med stegte lammekoteletter og pomfritters.

På besøg hos en spansk familie i Toledo Det er ikke bare hotellerne og restauranterne der er billigere her end i Madrid. Det ved Alberto Manuel Puente Rubio, som vi besøger i familiens hjem, alt om. Alberto er barnefødt i Toledo og er gift med Elena. De har to døtre Claudia og Raquel og en lille ny på bare 3 mdr. Sofia. De er begge statsansatte, og bor til leje i en 110 m2 nyere stor lejlighed, i et lyst firkantet murstens byggeri med en stor lukket gård i midten, hvor der bl.a. er en enorm fælles swimmingpool. Det ligger lige udenfor bymuren med en park overfor. I hver opgang er der elevator og lejlighederne indeholder alle moderne bekvemmeligheder. Huslejen er på ca. 5.600 kr. om måneden. ”Selvom det er billigt for en lejlighed på denne størrelse, gør krisen at det er svært for mange at betale dette i husleje” siger Alberto. ” Krisen kradser i Spanien og især


blandt de unge er arbejdsløsheden høj, op til 50 % ” tilføjer han. Mens vi danskere normalt tror at alle spaniere holder siesta midt på dagen fortæller Alberto, at han og hans kone f.eks. ikke har siesta. De arbejder fra klokken 8 til klokken 15 hver dag. Uden frokostpause og kun med en lille kaffepause i løbet af dagen. Elena tilføjer at pensionisterne over 65 år, har fået det meget svært i disse nedskæringstider. Et ægtepar modtager tilsammen ca. 6.000 kr. i pension fra staten, og da virksomhederne ikke betaler noget pensionsbidrag for deres medarbejdere i løbet af arbejdslivet, er dette beløb det eneste mange pensionister har at gøre godt med, da der heller ikke er noget der hedder boligtilskud mm. Derfor er det svært for mange bare at kunne betale huslejen. Vi får nogle tips med derfra, om hvad vi i hvert fald ikke må gå glip af, nu vi er i byen, og Alberto er så venlig at køre os ned til El Greco Museet.

El Greco, verdensberømt kunstmaler Domenikos Thetocopoulos som han også hed, var nok for besværligt et navn at udtale for spanierne, så de kaldte ham El Greco, og det er under det navn han kendes i dag. Han kom til Toledo fra Kreta i 1577 og blev her indtil sin død i 1614. Hans mest berømte værker er udstillet på museet, her i det gamle jødiske kvarter, og det er bl.a. portrætterne af de 12 apostle, der hænger ved siden af hinanden på en lang væg. Alle malerierne har en speciel glød som kommer fra hans teknik og den farvesammensætning han brugte. Især personernes tøj som den røde kappe der tit ses på datidens personer imponerer beskueren. Altertavler og religiøse portrætter var hans speciale og på den tid var det kirken der havde pengene til at betale sådanne storværker med.

hus fra 1400 tallet med en fin firkantet patio og svalegang på første salen hele vejen rundt. Et mindre køkken med fade og tallerkner er bevaret og der er arabisk influerede farvede mosaikfliser på væggene og udenfor bringer små springvand kølighed, i den tilhørende store beplantede have. Området var under muslimsk herredømme af Maurerne, fra år 756 til 1100 og det ses bl.a. på de kunstfærdige buede vinduesformer og kaklerne på en del huse, der er islamisk inspireret med geometriske mønstre mm. Tag en pause og sæt dig på en af bænkene under det høje flotte figentræ og nyd duftene fra de mange krydderurter her er plantet. Man kan også besøge den kølige kælder der er gravet ud under bygningen. Den beviser at der har boet mennesker helt tilbage til Romertiden.

Men museet rummer meget mere end malerier, for man befinder sig i et flot renoveret

Her er oplevelser for alle sanser, dette museum er et must. magasinetmomento.dk

73


“Næsten tre hundrede år tog det før den blev erklæret færdigbygget i 1493. Men det var alle anstrengelserne værd. Over 120 meter lang og 60 meter bred og fyldt med vidunderlige skatte.” Katedralen – en af verdens største kirker Man får god motion bare af at spadsere gennem Toledos smalle afrundede sten og brostensbelagte gader. Dukker der en bil op, så er det med at holde armene ind til kroppen ellers er der risiko for at få et vindspejl med hjem. Så vi går forsigtigt opad og rundt om hjørnet og så nedad igen. Hele byen er nærmest formet som en labyrint, og det lykkedes os at fare vild mere end en gang. Heldigvis er den ikke så stor så det er altid muligt at kikke op og se det 92 meter høje spir fra katedralen der er en af verdens 74

magasinet momento januar/februar

største. Næsten tre hundrede år tog det før den blev erklæret færdigbygget i 1493. Men det var alle anstrengelserne værd. Over 120 meter lang og 60 meter bred og fyldt med vidunderlige skatte. Alene den 3 meter høje guld og sølvfyldte monstrans, det er nærmest et gotisk spir med figurer der holder taget, er et syn for guder. Køn er den ikke, men den skinner og glimter med krummelurer i tusindvis. Den består af over 5.600 guld og sølvstykker, og det menes at det stammer fra det første guld

der blev hentet ud fra Sydamerika. Koret har træstole med smukke udskæringer samt alabaststole med figurer fra Det Gamle Testamente. Højalteret gengiver scener fra Kristus liv. Alt er forgyldt og man står og læner nakken helt tilbage for at se hele den høje opsats. Højt oppe, tæt ved loftet er der en barokaltertavle der er lavet af figurer i marmor, der belyses af et tagvindue, så man også kan se freskomalerierne i loftet. Hernede fra gulvet ser det ud som om der er hul i kirken.


Fantastisk imponerende. Det samme kan man ikke sige om den 3 meter høje og 17 tons tunge klokke i spiret. Den slog én gang, revnede og gik så i stykker! I sakristiet hænger en samling mageløse religiøse malerier af Tizian, Van Dyck og Goya samt naturligvis El Greco, ikke at forglemme. Segovia - byen med den romerske akvædukt Vi tager landevejen nordpå og nogle af de små landsbyer vi passerer, har alle en mere eller mindre velholdt borg, hvoraf et par stykker faktisk er billigt til salg. Men man forpligter sig til at renovere borgen, og det koster kassen, så drømmen om at eje sin egen borg fortoner sig i horisonten. Efter 2 timers kørsel når vi til endnu en interessant middelalderby, nemlig Segovia som er kendt for sin romerske vandledning der løber over 16 km gennem landskabet, over og under jorden. Det menes at være Kejser Trajan der fik den bygget omkring 100 e. Kr. Han kom nemlig selv herfra området og var en af de første kejsere der ikke var fra Rom. Akvædukten har sat sine

spor i byen. Den ligner en stenbro og den rager 28 meter op i luften og bliver holdt oppe af 120 søjler, og er forsynet med 167 buer fordelt over 2 etager. De kæmpestore granitkampesten er lagt lag på lag uden mørtel imellem, og at den stadig står intakt er et mirakel. Den var i brug indtil for føje år siden. Vandet kom fra floden Rio Frio, og blev undervejs renset via 2 vandtanke. Vandet blev så fordelt til private husholdninger og brønde og endte ved ”torneroseslottet” Alcázar for enden af byen. Hver by har sit Alcázar i Spanien. Og denne fæstning har givet Walt Disney inspiration til slottet i Askepothistorien. Det ser næsten nyt ud, og det er da også genopbygget efter en ødelæggende brand i 1862. Udover de sædvanlige mange flotte kirker, er katedralen specielt berømt for sine mange spir, hvorpå mange storke bygger deres reder. Et helt specielt hus skal også ses, nemlig Diamanthuset der ligger på hovedgaden Calle Real. Det er bygget af store sten der alle ender i en pyramideform på facaden. Det skulle i gamle dage virke som både som en dekorativ væg og et effektivt forsvarsværk. I dag er det en kunstskole der

huserer derinde. Den gamle by byder også på mange originale tapas restauranter. I hyggelige mørke lavloftede lokaler, og udenfor, står mange spaniere her lørdag eftermiddag og får sig et glas rødvin og nogle tapas, de små kanapeagtige lækkerbiskner. Både kvinder, mænd og børn er med i byen og hygger sig højlydt med hinanden. Familiemedlemmer og venner mødes og der kysses og hilses i en uendelighed. Der er en behagelig og god stemning, som vi nyder at være en del af. Vi får os en tortilla, spansk æggekage med kartofler, på den store Plaza Mayor og iagttager de mange mennesker der passerer forbi. Pludselig lyder der en masse børnestemmer. Det er skolebørnene der har fået fri her ved totiden og fejrer det med høje jubelråb. De overdøver næsten en spansk troubadour der flot udklædt i elegant tøj, giver os en smagsprøve på original spansk Segovia guitarmusik og sang. Det er den helt rette måde at sige farvel til Spanien på, eller rettere ”Hasta la vista”. På gensyn.

Vi får os en tortilla, spansk æggekage med kartofler, på den store Plaza Mayor og iagttager de mange mennesker der passerer forbi. magasinetmomento.dk

75


Fakta

& Tips

Vi rejste med BEST TRAVEL A/S og boede på Hotel Alfonso VI der ligger centralt i byen.

Vi fik 7 overnatninger og 3 udflugter, dansk guide, ½ pension med vand og vin inkluderet, for i alt 7.595 kr. p.p. I Toledo afholdes der hvert år en lys og lyd festival, Luz Del Greco, fra den 12. til den 20. juli, hvor bl.a. katedralen bliver oplyst af El Greco’s malerier i stor format. Et lille hyggeligt elektrisk tog kører hver time fra Pza. Zocodover, en 45 minutter lang tur rundt om byen. Her ser man rigtig byen udefra og floden Rio Tajo, som på 3 sider omslutter Toledo. Der er et stop undervejs hvor man kan stå af toget og se en fantastisk udsigt over byens silhuet og de karakteristiske rødbrune buede tagsten på hustagene. Husk at sætte dig i højre side, for her er der bedst mulighed for at tage gode fotos. Man skal naturligvis en sviptur til Madrid med toget. Det tager kun 25 minutter og koster ca. 100 kr. Vi besøgte bl.a. Palacio Real De Madrid og så vagtskiftet 76

magasinet momento januar/februar

med ryttere og soldater i flotte uniformer i hovedrollen. Selve paladset var også imponerende at se, især loftet i den lille kirke, strålede af guldudsmykning og så var der dækket overdådigt flot op i banketsalen, med plads til over 100 gæster, hvor statsoverhoveder med følge bliver budt til middag. Tæt herved ligger Mercado de San Miquel med et leben uden lige og friske fødevarer til salg. Her kan frokosten også indtages. Hvad med en burger med det berømte japanske Kobekød! Og så skal der ellers shoppes i stor stil i nogle af de mange tøjbutikker der er overalt, men et godt tip er Calle Preciados ved Puerta Del Sol. Husk også at købe krydderiet safran med hjem, det er dyrt men dejligt. Byen Avila, 2 timers kørsel nordøst for Toledo, er berømt for sin komplette bymur, fra det 1200 århundrede der går rundt om hele staden, i alt 2½ km. Det er en dejlig spadseretur at tage. I Palacio De Los Davila står der under en tilmuret åbning de berømte ord: ”Hvor en dør lukkes, åbner der sig en anden” skrevet af Pedro Dávila i 1541.


Hacienda Araucano Fransk vin fra Chile

“Hvis jeg var en vinplante, ville jeg ønske at blive plantet i Chile!” Således forklarer Francois Lurton, fra den berømte vinmager-familie Lurton i Bordeaux, sin beslutning om at starte Hacienda Araucano op i 1992. Haciendaen liger i Colchagua Valley, hvor dalens kølige nætter og tørre solrige dage næsten overflødiggør sprøjtning og yder optimale forhold for modning af druerne uden risiko for råd og andre sygdomme.

Gran Araucano 2008 Som Francois Lurton siger: Denne vin kan sagtens måle sig med mange Grand Cru Classé fra Bordeaux, som koster op til 4-5 gange så meget. Vi købte hele hans restlager for 2 år siden til en helt fantastisk pris. Havde vi betalt hans listepris, skulle den have kostet 265,- pr. flaske!

150,Pr. fl. 159,-

v/6 fl.

6 fl. 900,-

Francois Lurton

Syrah Reserva 2011

95,- Pinot Noir Reserva 2011

Pr. fl. 109,-

90 Point Robert Parker

Her er der tale om 100% Syrah druer, som vokser i Lolol Valley. Det er håndplukkede druer, som bliver lagt i små kasser og dobbelttjekkes, inden de bliver sendt videre til vingården. Gæringen sker i store tønder, hvor mosten omrøres regelmæssigt i 2-3 måneder. Herefter lagres Pr. fl. 109,vinen på 1 år gamle egetræstønder i 8 måneder. Vinen har karakter og eftersmag som en, der normalt koster over 200 kr. v/6 fl.

v/6 fl. 6 fl. 570,-

Desværre er dette ikke en vin, vi kan få nok af, så der er perioder, hvor vi har udsolgt og venter på den nye årgang. Den har vi heldigvis nu - det er årgang 2011! Smagen har en antydning af mynte og eucalyptus og blander sig med den aromatiske kompleksitet i vinen. Strukturen er smidig, fløjlsagtig og lang og er typisk for Pinot Noir dyrket i Chile.

HOLTEVINLAGER.dk

95,-

6 fl. 570,-


Advertorial

Fra IT til frisørbranchen...

78

magasinet momento januar/februar


Af Bettina Thyrring

”Jeg havde i mange år gået med drømmen om at blive selvstændig, og jeg havde lyst til at prøve kræfter med en helt ny branche,” fortæller Lars Jørgensen, 38. Efter 10 år som account manager i ITbranchen og med kunder som blandt andre de største banker og kommuner var han klar til, at der skulle ske noget nyt. ”Det startede helt tilfældigt, da jeg fik mulighed for at få agenturet på nogle af de mest populære frisørsakse ved navn Matsuzaki. Det gik fint med at besøge frisørforretningerne og sælge sakse. Jeg fandt dog hurtigt ud af, hvis man skal lære kunderne at kende, så er det ikke ved at besøge butikken en gang hvert andet år for at sælge sakse til frisøren og de mange elever. Der skulle andre varer til.”

Markedet blev grundigt undersøgt Lars besluttede at blive totalleverandør til frisørbranchen. Ingen nem opgave, når det kræver viden om alt fra shampoo, voks, stylingprodukter og møbler til elartikler. Alt skulle undersøges, og de bedste varer findes, så han var sikker på at kunne tilbyde de bedste produkter til den bedste pris. Messe efter messe blev besøgt, og møde efter møde blev afholdt. ”Jeg fandt ret hurtigt ud af, at der er mange om buddet, så det er med hele tiden at være opdateret, og som den ”jyde” jeg er, var det også vigtigt, at kunne stole på, at en aftale var en aftale, både med kunder og leverandører.”

Efter et godt stykke tid med megen research fandt Lars Jørgensen frem til en italiensk leverandør, som producer professionelle produkter, der kun sælges til frisørsaloner, som så sælger det videre til forbrugeren. ”Det er jo forbrugeren der skal have et fedt og godt produkt i hånden, når de styler deres hår derhjemme. Det er de færreste forbrugere, der kan sætte deres hår, som frisøren gør det, og hvis man ikke har de rigtige produkter, ser det sort ud. Det er vel det, I andre kalder en ”dårlig hårdag,” griner Lars, der selv sidder uden et hår på hovedet. Forbrugerens oplevelser i centrum I aftalen med den italienske leverandør fik Lars således fat i produkter som NOOK

OM HAIRDK.COM Hairdk.com blev grundlagt i 2009 med idéen om at udvikle, producere og levere topprodukter til frisørsaloner. I dag præsenterer firmaet et sortiment med NOOK, sakse fra Matsuzaki, italieske MAXIMA-hårprodukter, Ceriotti frisørinventar samt hårprodukter fra danske Pure and Simple. magasinetmomento.dk

79


Hairdk.com er målrettet til frisørsaloner, der ønsker at kunne bestille produkter, hurtigt og nemt.

Care, My Salon stylingprodukter og lækre hårfarver som Tutto. Da produkterne var på plads, kunne Lars gå videre med næste skridt og finde møbler, han kunne tilbyde frisørerne.

Webshoppen indeholder professionelle frisørprodukter fra nogle af de bedste producenter i verden. Se mere på www.hairdk.com

Lars Jørgensen 38 år og ejer af hairdk.com

NOOK produkterne: Sælges til professionelle frisører. Det er produkter, som er meget hudvenlige og fri for parabener, SLS og SLES. Samtidig er produkterne testet for nikkel, kobolt og krom og er fri for parfume. Hairdk.com leverer produkter i hele Danmark og har åbnet op for kunder både på Grønland og Færøerne. I dag importerer Hairdk.com produkter fra Italien, Korea, Tyskland og Danmark.

”Jeg indgik samarbejde med firmaet Ceriotti, det er en high end møbelproducent, som laver komplet indretning til frisørsaloner. Igen tog valget udgangspunkt i oplevelsen for forbrugeren. Kunderne sidder jo længe i stolen hos frisøren, og de skal sidde godt og have en god oplevelse.”

For Lars Jørgensen har beslutningen om at blive selvstændig i frisørbranchen givet ham masser af gode oplevelser. ”Det har været en udfordring, og der har været mange nye ting, jeg har skullet sætte mig ind i, men jeg tog en del med mig fra IT-branchen. Selvom mange ting er forskellige, er der også store ligheder. For eksempel er min erfaring med at forhandle priser kommet mig til gode, og det kommer jo kunder og slutbrugere til gode. Og det er det, det i sidste ende handler om,” slutter Lars Jørgensen.


Kreativ og professionel uddannelse inden for Makeup Artist m. special effects/teater & Stylist inden for mode, reklame og levende medier Tag en erhvervsuddannelse med afsluttende eksamensbevis og få mulighed for job inden for mode, styling, makeup og skønhed samt Tv, teater og film m.m. Der tilbydes også 10 ugers håropsætningskursus og prof. Makeup kursus med undervisning en aften om ugen samt CND negleteknikker uddannelsen.

Ring for yderligere information om uddannelser/kurser: 3316 1700

Kgs. Nytorv 21B, 1050 København, tlf. 3315 6070

www.styleandmakeup.dk

Model: Maria Schaub, Stylist: Natalja Dudok Van Heel. Fotograf: Thomas Cato.

Holdstart st gu januar og au


Er det en styrke at sige fra… Af Bettina Thyrring

Det der med at hjælpe andre, er ikke bare noget man kan. For tænk nu, hvis den hjælp, du kan tilbyde, ikke er den hjælp, der er brug for – er det så overhovedet en hjælp?

jeg godt, man må. Vi, voksne venner og bekendte, vil meget gerne hjælpe hinanden i vennekredsen, men kan der være tale om en misforstået hjælp?

Det med at have lyst til at hjælpe andre, er i sig selv en god egenskab, men det er bare ikke noget, man kan altid. Når jeg f.eks. spørger mine børn om hjælp til noget elektronik, så vil de gerne hjælpe. Det kan være min iPad eller iPhone, der driller, og så siger de: ”Du skal gøre sådan her”, og så er det gjort. Lærte jeg noget af det – næ!

“Har du husket at spørge, om den, du gerne vil hjælpe, vil hjælpes?”

Det kan også være en søster eller en bror, der skal have hjælp med lektierne. En ældre søskende siger: ”Du gør sådan her”. Regnestykket er så lavet, var det en hjælp? Eller kunne det tænkes, at man ville lære det selv, må man så sige fra? Det mener

Læserservice

Og hvis man får en bekræftelse, er det uendelig vigtigt, at man derefter spørger, hvordan personen mener, at du kan hjælpe. Man skal ikke overrumple med ens egne ideer, lige meget om det er velment. Det kan skade meget mere end det gavner. Jeg har selv lige oplevet at modtage uventet

hjælp, som jeg bestemt ikke havde bedt om. Jeg er klar over, at det var venligt ment i situationen. Men det eneste jeg oplevede var, at hele mit opbyggede puslespil, som jeg havde arbejdet på, blev væltet på få sekunder af unødvendig indblanding og misforstået hjælp! For hvis den hjælp, du kan tilbyde, ikke er den hjælp, der er brug for – er det så overhovedet en hjælp? Det er da værd at tænke over, hvis behov det er, vi forsøger at opfylde, når vi farer af sted og lige vil hjælpe andre mennesker med at få styr på deres liv, er det ikke? Så spørg hellere en ekstra gang, inden du farer frem for at hjælpe. Det er ikke altid, at dine hensigter er en hjælp og det er faktisk ok at sige fra – jeg ser det som en styrke.

Her finder du telefonnumre og webadresser på det du har læst om i det her magasin...

Art of styke and makeup Tlf. +45 3316 1700 www.styleandmakeup.dk

HBS ApS Exuviance Tlf.+45 3391 9148 www.exuviance.eu

Miele A/S Tlf.+45 4327 1100 www.miele.dk

Schüco International KG Tlf.+45 3634 22 16´ www.schueco.dk

Bernstorff Slot Tlf. +45 3963 1080 www.bernstorffslot.dk

Hetland Nordic Tlf.+45 3953 7858 www.hetlandnordic.com

Pharma Nord ApS Tlf.+45 7585 7400 www.pharmanord.dk

The Bike Collection Tlf.+45 3110 2244 Www.TheBikeCollection.dk

Best Travel Tlf.+45 70 20 98 99 www.besttravel.dk

Holte Vinlager Tlf. +45 8816 8300 www.holtevinlager.dk

Rokkedal Z.one Concept Tlf. +45 42 13 81 80 www.rokkedal-nfc.dk

Verisure Tlf.+45 8020 5050 www.verisure.dk

De 5 Gaarde A/S Tlf. + 45 4282 0999 www.de5gaarde.dk

House Of Hair & Wellness Tlf.+45 4499 4400 www.friZure.dk

Royal Unibrew Tlf.+45 5677 1500 www.royalunibrew.com

Wiotech Aps Tlf.+45 +45 9834 2600 www.wiotech.dk

DermaOXY Tlf.+45 76940877 www.dermaoxy.com

ICE Travel ApS Tlf. +45 3332 9995 www.ice-travel.dk

Rose Poultry A/S Tlf.+45 99 95 95 95 www.rosepoultry.dk

woman2woman Tlf. +45 4055 4108 www.woman2woman.dk

FDM travel Tlf.+45 4527 0707 www.fdm-travel.dk

82

magasinet momento januar/februar

Vi ses igen i marts


THE DERMATOLOGY FOUNDATION

Momento 39  
Momento 39  
Advertisement