Page 3

STEMMEKVÆG I SUMPEN ÅRETS STØRSTE OVERRASKELSE PÅ DEN POLITISKE SCENE ER UDEN TVIVL AMERIKANERNES VALG AF DONALD TRUMP SOM NY PRÆSIDENT.

Det bliver derfor interessant at se, om næste års valg til byråd og regionsråd – og måske også snart Folketinget – bliver påvirket af trumpismens succes. For har vi nogle understrømme i den vestjyske folkesjæl, som de nuværende politikere og medierne overser?

Hans stil er mildest talt ikke vestjysk, men evnen til at ramme folkesjælen og fange tendenser, der går under radaren i meningsmålingerne og medierne, er noget, som vi bør både tænke på og tale om.

Når vi debatterer for og imod vindmøller, er det sjældent manden fra fabriksgulvet hos Vestas, der blander sig. Og når EU udstikker fiskekvoter, så taler medierne stort set aldrig med de medarbejdere på fiskemelsfabrikken, som kun har et arbejde, hvis der skovles tobis eller brislinger op fra skibenes lastrum.

Når Trump snakker om at ”dræne sumpen i Washington”, så handler det jo om et opgør med et stivnet system af politikere og embedsmænd, der har mistet forbindelsen til den almindelige borger ude i landet.

Hvis de føler sig som stemmekvæg i en sump af ’rigtige meninger’, så kan en vestjysk Trump sagtens få medvind. Vælgere er aldrig dumme, og når de føler, at de bliver lyttet til, så reagerer de. Dét kan vi lære af The Donald.

De seneste valg og folkeafstemninger her i Danmark viser, at det også er et billede, som mange vælgere i Vestjylland kan se sig selv i. Nye og halvgamle partier som Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Nye Borgerlige forsøger derfor på hver sin måde at tale imod systemet. Eller sumpen, som Trump siger.

TIL EFTERTANKE: ER VORES MILJØPOLITIK I BOGSTAVELIGSTE FORSTAND VED AT FORSUMPE DEN VESTJYSKE NATUR? LÆS SIDE 14

GLÆDELIG JUL, GODT NYTÅR OG GOD FORNØJELSE MED MAGASINET. VI KOMMER IGEN OP TIL PÅSKE

MAGASINET VESTKYSTEN | NR. 04 | NOVEMBER 2016

3

Magasinet Vestkysten 0416  

Historier om livet langs vestkysten

Magasinet Vestkysten 0416  

Historier om livet langs vestkysten