Page 27

DEN 9. DECEMBER ER DET 65 ÅR SIDEN, AT FEM REDNINGSMÆND FRA HVIDE SANDE MISTEDE LIVET VED EN ULYKKE, SOM PRÆGEDE BYEN I ÅRTIER. Den ene storm afløste den anden på vestkysten i 1951. Den 9. december var ingen undtagelse. I Hvide Sande blæste det fuld storm med vindstød af orkanstyrke. Redningsmand Hans Lodberg Tarbensen gik vagt i nordlig retning - strækningen fra Hvide Sande til Lyngvig Fyr. Kollegaen Chr. Thomsen gik på strækningen syd for byen. Om eftermiddagen var der observeret et skib ud for Bjerregård. Det var den hollandske sandpumper ’Kinhem’, der var på vej fra Esbjerg til Thyborøn, og hen imod aften lå den cirka to kilometer sydvest for havnen i Hvide Sande. ’Kinhem’, som havde 18 mand om bord, sendte lyssignaler op i luften, og redningsmandskabet blev orienteret om situationen. Efter at flere lys var observeret, blev redningsmandskabet kaldt sammen, og det blev drøftet, om det kunne lade sig gøre at sejle ud, sådan som vejret var. Det blev besluttet, at hvis der blev skudt flere raketter af fra skibet, ville man sejle ud til det. Der kom en raket mere, og den blev set som en nødraket.

Redningsbåden blev derfor sat i vandet og gjort klar, og man ventede kun på de to mand, som var på vagt. Da Chr. Thomsen ankom, var de otte ud af ni mulige, og de besluttede at sejle. Da Hans Lodberg Tarbensen nåede frem, var redningsbåden på vej ud af havnen.

KINHEM VILLE HAVE SLÆBEBÅD Redningsbåden sejlede ud af havnen klokken 18, og det var mørkt. Der var kun sandpumperens lanterner at sejle efter, og redningsbåden blev ramt af den ene kæmpe sø efter den anden. En halv time tog det at nå ud til ’Kinhem’, og det var vanskeligt at komme så nær til den, at man kunne råbe til besætningen på skibet, som ikke havde en radio om bord. Bådfører Jens Sørensen kæmpede for at holde båden fri, så den ikke knustes mod skibssiden. Til redningsmandskabets forbløffelse nægtede hollænderne at tage mod hjælp. Deres anker holdt, og de følte sig sikre. De ville kun have bud til et

slæbebådsfirma, så de kunne blive bugseret ind til Esbjerg. Åge Iversen, der passede radioen på redningsbåden, kaldte Blåvand Radio og gav besked til slæbebådsfirmaet om den ønskede bugserbåd. Fra sin plads ved roret så Jens Sørensen på sit mandskab: ved siden af ham stod Kræ Pejsen, for han var den, der så bedst i mørket. På hans anden side stod Chr. Thomsen parat til at tage roret, hvis en sø skulle slå Jens Sørensen bevidstløs. I motorrummet sad Thyge Andersen sammen med Marius Jensen. Åge Iversen passede radioen, mens Karl Frandsen og Iver Enevoldsen passede deres opgaver på hver deres plads. Hjemturen begyndte cirka klokken 20, og bådslæbet – en stor lærredspose, som skulle sikre en mere stabil sejlads i det voldsomme vejr - blev kastet i havet lige efter. Uden for revlen syd for molen fik de en stor sø agter ind. Det gik godt, men så kom der endnu en meget stor sø, som gjorde, at slæbeposen flækkede, og båden blev skubbet så voldsomt frem, at den var umulig at styre. Båden kæntrede 500 favne fra land. Besætningen blev alle slynget ud i havet i ét nu.

TRE OVERLEVEDE Fra land havde mange mennesker fulgt sejladsen ind mod havnen, og det var et kæmpe chok, da de så båden få den ene store sø efter den anden for derefter at kæntre. De kunne se den ligge med bunden i vejret. Det var uhyggeligt, og alle var klar over, at det var mere end almindelig alvorligt. Da Chr. Thomsen svømmede hen mod den kæntrede båd, fik han fat i Åge Iversen, men en kæmpe sø rev ham ud af hans hænder. Det var sidste gang, han så ham i live. Da han kom op på båden og klamrede sig til kølen, fik han øje på Jens Sørensen, som var ved skibets TEKST: SVEND BOYE THOMSEN. FOTO: HENRIK VINTHER KROGH M.FL.

AUTORISERET KLOAKMESTER

Nu er butikken blevet...

Julepyntet Kom og se vores mange julegaveideer. Figurer, fade, drikkeglas, snapseglas og mange flotte smykker. Vi har også fine ting til kalenderen.

ALT I MURER- OG TØMRERARBEJDE UDFØRES AF SHS BYG – DIN LOKALE HÅNDVÆRKER...

kale – din lo rker æ håndv

VI OPFØRER SPÆNDENDE BYGGERIER I HØJ KVALITET – BÅDE TRADITIONELLE PARCELHUSE OG SUPER LAVENERGIHUSE

I cafeen kan I hygge Jer med en kop gratis kaffe. Åbningstider - butik & café: Onsdag – søndag kl. 11.30 – 16.30 Mandag – tirsdag kl. 11.30 – 16.30

INDIVIDUELLE LØSNINGER FOR NYBYGGERI, OMBYGNING OG RENOVERING...

KVALITET

– TIL EN FORNUFTIG PRIS BENNY 2486 2881 Gammelgårdvej 12 . 7650 Bøvlingbjerg T: 97 88 55 88 G AM M E L G AARD G L A S . D K

FINN 2486 2882

ØNSKES DER TOTALLØSNINGER, SAMARBEJDER VI KUN MED KVALITETSHÅNDVÆRKERE...

IB 2486 2884

GUDUMBRO 4 . GUDUM . 7620 LEMVIG TLF. 9786 3088 . FAX 9786 3388 MAIL@SHS-BYG.DK . WWW.SHS-BYG.DK

MAGASINET VESTKYSTEN | NR. 04 | NOVEMBER 2016

27

Magasinet Vestkysten 0416  

Historier om livet langs vestkysten

Magasinet Vestkysten 0416  

Historier om livet langs vestkysten