Page 45

TEKST: ERIK POULSEN. FOTO: MIKKEL JEZEQUEL

Du er træt og udkørt. Det har været en lang dag, og du har haft snuden dybt i sporet af problemer, der skal løses. Det snurrer i din hjerne. Her gør en tur i naturen underværker. "De fleste har oplevet den ro og afstand til tingene, man kan opnå af en frisk gåtur i naturen. Pulsen falder, man bliver ligesom lettere og bedre tilpas. Det vrimler med undersøgelser, der viser, at ophold i naturen er gavnlige for os. Metoder med naturterapi vinder også frem. Men det interessante er, om vi kan trække en del af naturens gavnlige virkning med hjem blot ved at have naturbilleder på væggen? Og det er der faktisk en del undersøgelser, der tyder på", siger journalist Kamilla Husted Bendtsen. Hun er kommunikations- og kundeansvarlig hos Alopex Media i Staby, der står bag naturbilledertildinbolig.dk. Målet med webshoppen er at sælge naturbilleder, der blandt andet kan give stressede hjerner et pusterum. Kamilla Husted Bendtsen henviser til en undersøgelse lavet på Sveriges Lantbruksuniversitet. Her blev en række testpersoner udsat for massivt stress, idet de først skulle tage en matematikeksamen og bagefter til jobsamtale. Den ene del af testpersonerne opholdt sig i et neutralt indrettet rum; den anden del i et rum med naturmotiver på væggene og let fuglekvidder i baggrunden. Den sidste gruppe kom sig markant hurtigere end den første oven på stresspåvirkningen, når man målte på hjertefrekvens og kortisol-niveau, som er et stresshormon.

HJERNEN KAN LIDE DET VELKENDTE "Der er også lavet undersøgelser i hospitalsmiljøer omkring kunstens påvirkning af opholdet. Og her har man mange eksempler på, at stressniveau hos personalet forberedes, og patienterne oplevede mindre smerte, fik bedre blodtryk og kom sig hurtigere, når der var rolige naturfotografier på væggene, sammenlignet med resultater med andre former for kunst. Jeg tror ikke, man på den måde kan sammenligne de her undersøgelser fra hospitaler og stresstests med private hjem, men jeg synes, det er tankevækkende, og det får da en til at tænke over betydningen af det, man omgiver sig med”, siger Kamilla Husted Bendtsen. Hun understreger, at det er helt individuelt, hvad mennesker synes er smukt og dejligt at se på. Og at det sikkert er godt for hjernen, hvis man ser på noget, man godt kan lide, uanset hvilken form for kunst det er. "Men måske er der alligevel noget om det med, at naturbilleder skaber ro. Det er også forsket i, hvorfor naturbillederne synes at give så gode resultater på stress og velbefindende. Og her peger alting på, at vores ur-hjerne helt automatisk slapper af, når den ser noget, den kan genkende, og som den føler sig tryg ved. Et dejligt landskab uden farer er let at genkende, og det er et sted, vi i vores urinstinkt føler os trygge. Billeder af dyr, som potentielt er farlige for os, har faktisk den modsatte virkning", forklarer Kamilla Husted Bendtsen.

VÆGT PÅ DET SIMPLE OG KLASSISKE Naturfotograf Mikkel Jezequel udgør den anden halvdel af den nye webshop. Det er udelukkende hans billeder, man kan købe her. "Min stil er meget klassisk og enkel. Alle fotografier er selvfølgelig en fortolkning af virkeligheden, men jeg forsøger at trække den stemning, der

MAGASINET VESTKYSTEN | NR. 03 | SEPTEMBER 2016

45

Magasinet Vestkysten  

Historier om livet langs vestkysten

Magasinet Vestkysten  

Historier om livet langs vestkysten