Page 3

ØHH, HVOR LIGGER BOVBJERG? SOM BARN I 1970’ERNE BLEV JEG VÆLDIG STOLT, DA MIN LANDSBY BORBJERG, LIDT ØST FOR HOLSTEBRO, PLUDSELIG DUKKEDE OP PÅ ET DANMARKSKORT I DEN HELLIGE, DANSKE TV-AVIS. Stoltheden over hjemstavnens uventede berømmelse blev dog hurtigt afløst af mit livs første, alvorlige kvababbelse over kjøwenhavneri og sjusk i medierne, da det gik op for mig, at nyhedsindslaget handlede om en naturgasledning fra Nordsøen, der skulle føres i land på vestkysten. Vel at mærke retteligt ved Bovbjerg – 50 kilometer længere mod vest; stavet med v i stedet for r. Den slags fejl sker selvfølgelig ikke på Folkebladet i Lemvig, som Fjaltring-drengen og Venstre-høvdingen Christen Berg grundlagde i 1874 og blandt andet derfor har fået en mindesten ved netop Bovbjerg. Men spørgsmålet er, om læserne af Folkebladet og de andre bergske dagblade på vores del af vestkysten i fremtiden kan være sikker på, at avisen laves af folk, der faktisk ved, hvor Bovbjerg ligger. De lokale dagblade og deres ugeaviser har i en lang årrække haft et tumultarisk liv, hvor overskuddet endte i udlandet hos først en norsk ketchup-koncern, så en fattig medie-mogul i London og senest en belgisk avis-familie. Alt tegnede dog lyst, da den danske koncern Jysk Fynske Medier i begyndelsen af året overtog ejerskabet og lovede både investeringer i vækst samt fokus på lokaljournalistik. Sådan kom det ikke til at gå. Slet ikke.

DET HELE LAVES I ESBJERG Tværtimod har den statsstøttede mediekoncern for nylig meldt ud, at der skal spares 140 mio. kr., heraf 90 mio. kr. på personalelønninger. Det betyder blandt andet, at de lokale dagblade og deres ugeaviser fra næste forår skal produceres ét og samme sted i Esbjerg. Stadigt skrevet lokalt, men redigeret, prioriteret, korrekturlæst og layoutet af mennesker, der også lige laver en sydfynsk ugeavis, Aarhus Stiftstidende og alle de mange andre printmedier, som Jysk Fynske udgiver. Ved samlebåndet på den såkaldte ’printcentral’ skal færre, redigerende medarbejdere på én gang sprøjte aviser ud til både Bov, Bonnet, Borbjerg, Bogense og Bovbjerg… Tilmed fyres en stribe pressefotografer, og de resterende skal styres centralt, så de i princippet kan tage billeder i både Thyborøn og Tønder den samme dag.

CHEFREDAKTØR SAGDE FARVEL Lokale pressemeddelelser er i nogle år blevet behandlet på et fælles bureau i Viborg, og Esbjerg er selvfølgelig ikke så langt væk som den bergske annonceproduktion, der for flere år siden rykkede til blandt andet de baltiske lande. Men det er alligevel forståeligt, at de lokale bladhuse er i chok over, at deres redaktionelle maskinrum på den måde lukkes ned. I Ringkøbing tog chefredaktøren konsekvensen og forlod sin stilling samme dag, som besparelserne blev meldt ud. Hun meddelte, at hun ikke længere var ’topmotiveret’, men kunne såmænd lige så godt have citeret det valgsprog, der i 1902 blev indhugget på Christen Bergs mindesten ved Bovbjerg: ’Gaa aldrig paa Accord med Uretten’.

TIL EFTERTANKE: FRA BOVBJERG TIL ESJBERG ER DER 135 KILOMETER - MERE END EN TREDJEDEL AF AFSTANDEN TIL KØBENHAVN

God fornøjelse med Magasinet vi kommer igen den 22 november

MAGASINET VESTKYSTEN | NR. 03 | SEPTEMBER 2016

3

Magasinet Vestkysten  

Historier om livet langs vestkysten

Magasinet Vestkysten  

Historier om livet langs vestkysten