Page 25

i

Vestjyllands.net

Bredbåndsforeningen VestjyllandS.net er et folkeejet bredbåndsnet i Vestjylland, drevet af frivillige. Foreningen leverer internet - trådløst via antenner - til husstande, virksomheder og institutioner i Vestjylland. VestjyllandS.net er inspireret af de trådløse, folkeejede bredbåndsnet på Djursland. Foreningen har hovedsæde i Ringkøbing, og Lasse Sejr er formand og initiativtager. Er man interesseret i at komme på det trådløse net, kontakter man formanden, som kommer ud og vurderer om forholdene er til det.

Løsningen kræver, at mindst 10–20 husstande går sammen, og at to medlemmer melder sig som frivillige kontaktpersoner. Hver husstand betaler 1.200 kroner ved projektets start: 600 kroner er oprettelsesgebyr, og de andre 600 kroner udgør tre måneders forudbetalt forbrug (tre måneder af 200 kroner). Startpenge dækker udgifter til sendemaster og udstyr. Foreningen holder desuden Computer-Bøvl-Aftener, hvor man kan komme og få hjælp til de ting, der måtte drille på computeren. Du kan læse mere på www.VestjyllandS.net

Så kom Skyline

Jesper og Conny Andersens eneste håndgribelige alternativ til Skyline var mobilt bredbånd i form af et lille usb-stik, der sættes i computeren.

En frivillig forening Så blev der travlhed i det lille sogn. VestjyllandS.net er en forening, der bygger på frivilliges indsats, og man skal være minimum mellem 10 og 20 husstande i et område, der efterspørger løsningen. Heraf to frivillige, der melder sig som faste kontaktpersoner. I Gørding var 13 husstande med fra projektets start, og alle mødtes nu jævnligt i Gørding Forsamlingshus for at få det hele organiseret.

tANGSØ WeLLNeSSCeNteR Oase af velvære

. Spa og massagebassin

. Hamambænk

. Koldvandskar og tønder

. Hyggehjørne med magasiner

. Vand, kaffe & the

Kvindeforkælelse*

695,-

* Ansigt- og delcotémassage Ansigtsmaske, 20 min. kropsmassage Kropspeeling MAD & feSt

. Dampbad - sauna

Husk gavekort til Jul

”Det første, der blev efterspurgt fra VestjyllandS.net, var en bakke til hovedsenderen her i Gørding,” fortæller Jesper Andersen. Egnen er ikke just bakket, men en landmand stillede sin silo til rådighed for senderen i stedet, og det løftede projektet fra jorden. Så godt som hver tirsdag aften vinteren over mødtes sognets netsøgende beboere i forsamlingshuset og hjalp hinanden videre. ”Hver især stod for det, man kunne bidrage med. Nogen skaffede kabler, og andre stod for andet udstyr. Derefter planlagde vi turen rundt til de forskellige og satte modtagerne op”, forklarer Jesper Andersen. Det trådløse net fungerer ved at blive sendt fra sender til sender. Hver tilsluttet husstand får monteret en modtager på en mast på taget. ”Vi var en flok, som satte hovedsenderen på plads på siloen. Vores sender modtager sit signal fra en sender i Vedersø, og sender den det videre ud til alle husstandene i Gørding, som er koblet på. Så lidt efter lidt fik vi monteret modtagere rundt omkring, og så havde alle net. Det vil sige alle - undtagen os”, fortæller Jesper Andersen og griner lidt.

SUNDHeDSCeNteR

Så kom VestjyllandS.net

”Men der var rigtig dårlig forbindelse. Vi kunne faktisk kun bruge nettet, hvis vi stod med computeren oppe på loftet. Så kunne den lige hente en mail”, forklarer Conny Andersen. Familien er ikke de eneste i Gørding, der er ramt af Skyline-konkursen, og det endte med at frivillige indkaldte til net-møde i forsamlingshuset. En af de lokale Gørding-boere havde arbejdet hos Skyline, og man ville gerne bruge hans erfaring og viden til at undersøge, om man kunne købe internet i Vemb og så sende det trådløst rundt i Gørding via sendere svarende til Skylines. ”Det arbejdede vi en del i at undersøge. Men så så vi VestjyllandS.net i medierne og kunne se, de gjorde noget af det samme. Så dem kontaktede vi straks og indkaldte til et nyt møde. Lasse Sejr (formand for foreningen VestjyllandS.net, red.) kom og undersøgte mulighederne og sagde, det godt kunne lade sig gøre. Så vi besluttede, at det ville vi gerne prøve”, forklarer Jesper Andersen.

HYtteR

I 2007 vandt el-og televirksomheden Elro Erhverv en teleauktion og startede Skyline, der leverede rent trådløst netværk. ”Det oplever vi som en hel revolution”, siger Jesper Andersen. Via en sender på taget modtager familien nu et internetsignal fra Thorsminde. Og det fungerer bare. ”Det kører rigtig godt. Jeg ved ikke, hvilken hastighed vi havde, for vi tænkte aldrig over det. Det fungerede bare upåklageligt og uden bøvl”. Det var omkring 2010, Skyline for alvor etablerede sig i Gørding og omegn, og familien Andersen når at glæde sig over at være på nettet i godt to år, indtil meddelelsen om firmaets konkurs ramte i foråret 2012. ”Det havde vi slet ikke set komme, for vi syntes, det kørte så godt. Så vores første reaktion var selvfølgelig et højt ’Åhh nej’, men herefter troede vi egentlig på, selskabet ville blive overtaget af nogle andre”, fortæller Jesper og Conny Andersen. Men ingen ville overtage Skyline, og firmaets 40.000 kunder stod uden internet den 1. juni 2012. En katastrofe for mange erhvervsdrivende, ikke mindst landbrugene hvis daglige drift er dybt afhængig af en hurtig netforbindelse.

Solvangen 15 . Bækmarksbro . 9788 1299 . tangsocentret.dk Magasinet Lemvig.nu | 06.13

25

Magasinet Lemvig 0613  

Historier om livet på Lemvigegnen

Magasinet Lemvig 0613  

Historier om livet på Lemvigegnen