__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 42

EN SÆRLIG

Vinterbadegæst I VINTERHALVÅRET KAN MAN VÆRE HELDIG AT MØDE VANDSTÆREN LANGS SMÅ ÅER OG VANDLØB I NATUREN, OG DENS HELT SÆRLIGE ADFÆRD GØR DEN SJOV AT OBSERVERE. VANDSTÆREN BÅDE DANSER, BADER OG SVØMMER.

TEKST: KAMILLA HUSTED BENDTSEN . FOTO: MIKKEL JEZEQUEL, ALOPEX MEDIA

Henover efteråret er mange af vores sædvanlige fugle i skov og have trukket sydover til varmere himmelstrøg. Det bliver en smule tomt derude. Men så er det godt, der også er enkelte fugle, der trækker til Danmark i vinterhalvåret for at nyde godt af vores trods alt ret milde vintre. En af dem er vandstæren, der i sommerhalvåret yngler længere nord på i Skandinavien, England samt i Syd- og Mellemeuropa. Når det bliver koldt, søger vandstæren sydpå, og omkring starten af november kommer nogle af dem til Danmark, hvor de overvintrer indtil slutningen af marts. I den periode kan man møde fuglen langs åer og vandløb og måske være heldig at opleve vandstærens helt unikke adfærd.

der den sig ved og i vand, så jeg tror, det er derfor, den har fået sit navn", fortæller han. Udover størrelsen kan man kende vandstæren på sin brune farve, cirka samme nuance som en solsortehuns, og så har den et karakteristisk hvidt bryst og en kort hale, som den ofte har lige op i luften, så den har samme positur, som man kender fra gærdesmutten. DEN MYSTISKE VIPPE-DANS

Egentlig er navnet ’vandstær’ lidt misvisende. Vandstæren er nemlig slet ikke en stær. Den hører under spurvefuglene, men her har den sin helt egen familie. Det forklarer Lars Holm Hansen, der er formand for DOF Vestjylland og en stor beundrer af vandstæren, som han kalder en sej fugl.

Endelig er der en helt særlig ting, man ikke kommer udenom, når man taler om vandstæren, og hvordan man kan kende den. Den har nemlig en ganske særlig bevægelse, som kun dén laver: Den danser. Eller sådan ser det næsten ud. Det er ikke en vild dans med de store disko-bevægelser, det er nærmere på linje med Niels Hausgaards beskrivelse af det, han kalder ’hofteskade-dansen’. I små, rytmiske bevægelser fra knæene vipper den op og ned, når den står på stenene langs vandet, hvor den finder føde. Men hvorfor den udfører disse bevægelser, må vist stå hen i det uvisse.

"Vandstæren er på størrelse med en stær, og så ophol-

"Jeg ved det ikke. Jeg har aldrig læst eller hørt nogen

42

MAGASINET VESTKYSTEN | NR. 4 | NOVEMBER 2019

beskæftige sig videnskabeligt lige netop med dét spørgsmål, så jeg tror ikke, man rigtig ved hvorfor", siger Lars Holm Hansen, der kommer med et meget forsigtigt gæt på den specielle adfærd: "Der er flere fugle, for eksempel ugler eller falke, der har nogle sjove rytmiske bevægelser med hovedet. Det gør de for at afstandsbedømme og stille skarpt med blikket. Måske det er lidt i samme stil, når vandstæren vipper? Men jeg skal ikke kunne sige det". SVØMMER UDEN SVØMMEFØDDER Vandstæren har endnu en adfærd, som er helt unik, og i modsætning til vippe-dansen, som man ikke rigtig kender funktionen af, så er dette et gøremål med et helt klart formål. Vandstæren er meget ihærdig vinterbader. Den ikke bare bader, den dykker faktisk og svømmer under vandet, og det er der ingen andre spurvefugle, der gør. Det er nemlig under vandet, vandstæren finder sin mad. Den lever af smådyr; vårfluelarver, tanglopper, snegle, orm og andet den kan finde. Men der skal være særlige forhold til stede for, at vandstæren kan finde mad. Fuglen er som sagt en spurvefugl, og den er så at

Profile for Henrik Vinther Krogh

Magasinet VESTKYSTEN 04.19  

Historier om livet langs vestkysten

Magasinet VESTKYSTEN 04.19  

Historier om livet langs vestkysten

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded