Page 1

Om fotboll, oavsett nivå eller underlag

#1 2014

Vår/sommar

Ny tidning

för dig s om sp elar fotboll i Korpe n Stockh olm

Från Korpen till Rio Möt tre domare som alla börjat på en grusplan.

Stockholm

Stocholm Snipers Laget där alla platsar. Pia Sundhage ger ledartips. Jesper Blomqvist summerar karriären. Korptaktik 3-2-1 eller 2-3-1? Dessutom: Vi testar fotbollar, förebygger skador och går på match.


Två glada timmar till Åland. Det är väl ingen match! Åk med laget och kompisarna till Åland! Varför inte avsluta säsongen med en rolig dagskryssning där god mat, nöjen och prisvärd shopping står i fokus. Eller stanna längre och kombinera med roliga aktiviteter, eller en träningsmatch – i mån av möjlighet hjälper vi er att ordna matchmotstånd! Båtresan från Grisslehamn i Roslagen till Åland tar bara två timmar och vi har bekväma anslutningsbussar till båten från flera orter – från Stockholm, Norrtälje och Uppsala dagligen. Läs mer om allt det roliga för ditt lag på www.eckerolinjen.se Turlista t.o.m. 12/6 och 18/8–6/1 (2015) Från Grisslehamn dagl. 10.00, 15.00. Tors–sön även 20.00. Från Eckerö dagl. 13.30, 18.30. Fre–mån även 8.30. 13/6–17/8 Från Grisslehamn dagl. 10.00, 15.00, 20.00. Från Eckerö dagl. 8.30, 13.30, 18.30. Lokala tider. Med reservation för ändringar.

Boka på www.eckerolinjen.se eller 0175-258 00


INNEHÅLL OCH LEDARE 

VÅRI SOMMAR 2014 09 SÄSONGEN ÄR IGÅNG

 Vi rivstartar med en färsk lagundersökning. Vi har bollat med vår Expertpanel, sett Media Markt vinna en tidig morgon i Tanto, testat fotbollar och kollat upp hur man bäst förebygger skador.

22 PROFFSET; PIA SUNDHAGE  En av Sveriges mest rosade ledargestalter  ger sin syn på lagsammanhållning.

24 L AGLEDAREN Fredrik Rosendahl  Möt AC GG:s lagledare – ledarskaps utvecklaren som verkar i bakgrunden.

26 LAGET STOCKHOLM SNIPERS  Hbt-laget Snipers har gjort lysande  Korpen-karriär. Historien om laget handlar lika mycket om öppenhet och tolerans som viljan att bara spela fotboll.

41 TAKTIK EN LEK MED SIFFROR  3-2-1 eller 2-3-1? Taktikskolan vänder  och vrider på sjumannauppställningen.

47 TRE DOMARE BERÄTTAR  Vilka är de och vad är det som driver  dem? Vi har träffat tre domare som alla brinner för Korpen.

56 PORTRÄTTET JESPER BLOMQVIST  Han var en gång en av Sveriges mest 

Fotboll, oavsett nivå eller underlag ”Alla är välkomna” säger Korpens slogan. I dag

känner jag att fotbollen i Korpen Stockholm lever upp till det. Under de senaste tio åren har vår korpfotboll genomgått en metamorfos. Antalet lag har ökat från 653 stycken 2004 till 1077 stycken 2013. Vi har startat ungdomsserier som blivit väldigt populära och bidragit till att medelåldern sänkts rejält. Korpfotboll spelas inte längre av äldre män som sparkar varandra på benen (som nidbilden säger) utan den lockar folk i alla åldrar, av olika kön och med skiftande bakgrund. Vi har arbetat hårt med att höja kvaliteten på olika sätt. Fler domarutbildningar, två stora cuper varje år och en stor satsning för att stävja ojuste spel och fult språk på plan, är några exempel. Trenden att allt fler väljer konstgräs håller i sig. I år är det för första gången fler matcher som spelas på konstgräs än på grus men många uppskattar fortfarande en jämn och fin grusplan och ett och annat skrapsår. Nästa steg i vårt utvecklingsarbete håller du i handen. Vårt eget magasin som ska ta tempen på fotbollen såväl på toppnivå som i Korpens lägsta serier. Oavsett nivå eller underlag, Korpen Stockholm och magasinet Grus är till för alla!

lovande fotbollsspelare. Idag varvar han ner i Korpen. Här berättar han om karriärens ups and downs.

64 LAGSIDORNA  Stort och smått från grusplaner och  konstgräsmattor i Stockholmsområdet.

26

Henrik Teljfors Fotbollsgeneral, Korpen Stockholm

PLUS OCH MINUS MED sÄsongen:

Vi fick mer vardagstider på konstgräs i år vilket lett till att vi äntligen kunnat lägga högsta serierna i Dam och Mix på konstgräs. Det var verkligen på tiden!

Idrottsförvaltningen var sen med att ge oss klara besked på vilka planer och tider vi fått. Det gjorde att lagen fick sina spelprogram senare än vad vi hade hoppats på.

3


 REDAKTION

Grusarbetare OSKAR EKMAN  Oskar är frilansskribent och författare. Som barn hade han en kort karriär i Arbetarnas IF i Husby. ”Jag var rädd för bollen, men drömde om den snygga röda klubboverallen jag aldrig fick köpa. Först nu börjar jag förstå sportens storhet. Barnen dribblar av mig med lätthet, men jag är villig att lära. Det trodde jag aldrig.”

Ansvarig utgivare Henrik Teljfors henrik.teljfors@korpenstockholm.se

chefredaktÖr Jon Edergren jon@magasinetgrus.se

redaktÖR Linda Kling linda@magasinetgrus.se

formgivNING OCH ART DIRECTION Lina Åberg/Spektra lina@spektradesign.se

EMMA SVENSSON

RedaktionsrÅd

 Emma Svensson är mångsysslande frilansfotograf och äventyrswannabe som till det här numret fotograferat Snipers och Pia Sundhage. Hon har ett förflutet som rockfotograf och startade som 20-åring bildbyrån Rockfoto, men fotograferar idag mest porträtt, mode och reklam. Du hittar hennes blogg på www.rockfotoemma.elle.se

Per Bengtsson, Jon Edergren, Carlis Fridlund, Mikael Hedquist, Sebastian Jonsson, Linda Kling, Henrik Teljfors, Lina Åberg.

CARLIS FRIDLUND  Frilansande skribent, fotograf och webbredaktör som älskar musik, film och fotboll. Sparkar boll i anrika korplaget Hoyzer Boyz och följer AIK i vått och torrt. Har länge skrivit om korpfotboll på Korpen Stockholms hemsida och har i detta nummer av Grus skrivit om årets korplag Pumorna och pratat klubbmärkesdesign med en grafisk formgivare.

4

Medarbetare i detta nummer Per Bengtsson, Tommy Darmark, Oskar Ekman, Carlis Fridlund, Viktor Gårdsäter, Mikael Hedquist, Peter Juman, Linda Kling, Martin Röshammar, Anna Simonsson, Emma Svensson, Henrik Teljfors.

Adress Magasinet Grus c/o Korpen Stockholm Elsa Brändströms gata 54 129 52 Hägersten Tel: 08-725 28 90 info@korpenstockholm.se

ANNONSER Tiger Communication Mats Folkeson, tel: 0704-888023 mats@publisher.nu Pär Bergström, tel: 0708-806137

TRYCK

Viktor GÅrdsÄter

Trydells

 Viktor Gårdsäter är fotograf. När han inte fotograferar hittar du honom med största sannolikhet på en fotbollsplan med sitt lag Borussia Basra. I årets seriepremiär fixade han en straff, som han brände, men fick lagkamraternas förlåtelse efter att ha stängt matchen med sitt 2-0-mål. Förra året släppte han barnboken ”När pappas farmor dog”.

Hemsida www.magasinetgrus.se www.korpenstockholm.se

PS

Hör gärna av dig till oss med synpunkter, beröm eller klagomål!


NATURENS EGEN SPORTDRYCK Anv채nds av OS-truppen


vi är pt. vi håller ihop. vi stöttar, blir stöttade. vi ger råd, får råd. vi hjälper varann in i branschen. som vi själva blev hjälpta en gång. vi är pt. är du? Hans Hellberg, Stockholm. Examinerad 2009.

anmäl dig idag

PT-SCHOOL.COM


O’Learys Liljeholmstorget SUNDAY BRUNCH Amerikansk buffé söndagar kl. 11-15 179 kr vuxen 89 kr barn upp till 12 år Biohörna med popcorn för barnen

ABONNERA 40 PLATSER ÖVRE PLAN För frukostmöte, lunchmöte, födelsedagsfest, kick off eller företagsfest

QUIZ TISDAG, TORSDAG LUNCH MÅN-FRE AW FREDAG

www.olearys.se/liljeholmstorget 08 644 69 01

d f ör Boka bor nerna! än dig och v


SÄSONGSTART 

En ny korpsäsong 12 morgonmatchen

14 bollplanket

16 lagfotot

18 fotbollsskolan

20 testpanelen

22 proffset

24 lagledaren

704

93 6 000 52%

Foto: Fredrik Hurtig

10 statistiken

Antal aktiva LAG med namn som: Buddha BK, Krokben Kickers, Hjärtat, FC Gött som körv och Smurfarna.

Antal Serier, allt från Oldboys Elit, Herr Söder, till Dam Norr och Mix Morgon.

Antal matcher kommer att spelas under utesäsongen. 64 domare hjälper till att hålla ordning.

antal procent som Korpen ­Stockholms utefotboll vuxit sedan säsongen 2009. 9


 SÄSONGSSTART

Korpen i siffror Ambitionerna är skyhöga i Korpen 2014, visar Grus undersökning. Över 80 procent av lagen satsar på att vinna serien. I övrigt pekar siffrorna på en stor mångfald och spridning, till exempel när det gäller laguppställningar och favoritfärger. 1-3 år 34%

År I KORPEN

Mer än 3 år 43%

4 serieSEGRARE 2013 (URVAL)

 Herr Söder Elit Salong Betong  Herr Norr Elit Stockholm Internationals  Dam söder div 1 Blackberries  Dam norr div 1 FC Gött som körv

matchställ färger:

(Procentuell storlek)

Per lag

Första säsongen 23%

mål med säsongen

82 Vinna serien ju!

hur känner ni varandra i laget? Barndomsvänner 45% Från studier 8% Vänner 20% Arbete 18%

Vara fulltaliga varje match.

2,14 Vinna EN match åtminstone ...

10

Publiksnitt per match

uppställning (7-manna)

2-3-1  55% 3-2-1  20% 2-2-2  10% 3-3  7% 3-1-2  5% 1-3-2  3%


ALLTID FASTA PRISER RÄKNAT PÅ KORTASTE VÄGEN

ALLTID FAST PRIS RÄKNAT PÅ KORTASTE VÄGEN Vart du än åker på våra 43 TaxiKurirorter i Sverige kan du använda appen. FÖLJ DIN BOKNING LIVE I DIN SMARTPHONE Gå ut till din TaxiKurirbil exakt när den kommer. GÅ FÖRE KÖN Vår app är späckad med förmåner som gör din taxiresa både billigare och bättre. Du går till exempel före i kön. KOD Grus Ange kod Grus under fliken taxikort i appen så åker du dessutom med upp till 10% rabatt på alla dina taxiresor.

Använd någon av QR-koderna ovanför för att komma direkt till din app-butik, eller gå in på www.taxiappen.se


Tantolundens BP 2 maj 2014, 07:15

Vad Korpens morgonserie för herrar Södermalm, div 3. Lag H&M FC mot Media Markt Heron City. Resultat 1-6. Väder Noll grader och vacker morgonsol. Lätt frost på skuggsidan av planen, vilket gör 12

konstgräset halt. Publik Nej. Läget i lagen Media Markts lagkapten vann skytteligan inomhus, vilket stärker moralen utomhus. H&M har respekt för motståndarna, som man mött flera gånger tidigare. Går för oavgjort idag.

Båda trupperna har fått förstärkningar genom nyanställda kamrater och känner sig inte helt samspelta inför säsongen. Stämning Nyvaken, men positiv. Kort Inga. Matchen är stundtals fysisk, men schysst.

Matchens…

H&M:s Jan Järvheden i vitt försöker stoppa Media Markts striker Thomas Gräns.

… minut 29:e. Media Markt gör två snabba mål, 1-2 och 1-3, vilket stänger matchen. H&M kommer aldrig riktigt tillbaka efter kallduschen, trots att målvakten Mats Wallander motat flera hårda skott på nära håll


Avspark 

Referat: Per Bengtsson Foto: Tommy Darmark

och haft marginalerna på sin sida. … lirare Thomas Gräns (#15) i Media Markt, gör två mål och klackar elegant fram till ytterligare ett. Är nära att göra hattrick, men en målsugen lagkamrat väljer att skjuta själv istäl-

let för att passa i slutminuten. H&M:s back kallar honom för ”Fisherman’s Friend” eftersom Thomas ligger och ”fiskar” i anfallszon istället för att jobba hem. En framgångsrik taktik. … uppoffring I 19:e minuten täcker

H&M:s lagkapten Roland Eriksson (#6) ett stenhårt vristskott med låret. Det svider i kylan. ”Tur att den inte tog några centimeter till höger” säger han. … chansning John Malmlund (#2) i H&M utmanar

domarens bedömningsmatris under hela matchen. Tuff i närkamperna på mittplan. Träffar både smalben och hälsenor så att motståndarna faller. Trots högljudda protester blir det värsta straffet frispark. 

Tvåmålsskytten Thomas Gräns alias Fishermans friend blev matchens lirare.

13


 SÄSONGSSTART

Bollplanket I varje nummer svarar tre gästexperter på frågor från korpspelare i Stockholm. Skicka dina frågor till bollplanket@magasinetgrus.se

Richard Henriksson

Eric Thorsson

LinnEa Helfrich

Fotbollsexpert på Sveriges Radio. Spelar innebandy i Korpen.

Journalist och författare till ”Skäggboken”. Spelar i Partizan Sthlm.

Legitimerad psykolog med idrottsinriktning.

Fair Play Fetish

Ansiktsbehåring

Mental träning på plan

 Vilket är det mest extrema fall av fair play du någonsin sett inom den internationella fotbollen?

 Skägg på planen, funkar det?

 Vad betyder den mentala inställningen för prestationen?

 – Paolo Di Canio, som tidigare sågs som en buse bland annat efter att ha knuffat en domare, fick till och med en utmärkelse av FIFA då han plockat ner ett inlägg med händerna och stoppat spelet helt fri med målvakten eftersom läget skapats av att en motståndare skadat sig. Svårslaget. Den tyske landslagsmannen Miroslav Klose dömde själv bort ett handsmål han gjorde för Lazio mot Napoli förra säsongen. Det var också stiligt gjort.  Har det funnits ett aktivt engagemang för fair play i de klubbar du spelat i?  – Jag har faktiskt aldrig varit med om att man på seniornivå ens diskuterat sådana saker. Snarare i så fall att vi inte skulle tjäna på att vara ”snälla pojkar” i för många situationer. Tankeväckande fråga, jag tror tyvärr att den utbredda inställningen är att alla andra ju fuskar lite, så om vi inte gör det så blir vi förfördelade.  14

 – Skägg är ett utmärkt hjälpmedel för det kämpande korplaget. Generellt kan man väl säga att skägget blir mer och mer framträdande ju längre bak i banan man kommer. Ett mäktigt skägg hjälper till när man vill verka hotfull och imponera på andra (män) – det finns det till och med forskning som stödjer. Mäktiga backskägg som Olof Mellberg har banat vägen för oss efter­följare – själv ingår jag i en stabil trebackslinje som kanske är Korpens skäggigaste.  Vilka skäggtrender gäller på övriga positioner?  – För de lite mer offensivt lagda spelarna rekommenderar jag brassen Socrates som med sitt revolutionärt glesa skägg signalerar just den artistiska och rebelliska attityd som han hade på plan. Och för en klinisk striker skulle tangorabatt passa jävligt bra, även utan givna förebilder. Slutspelsskägg däremot är något som hockeyfolket håller på med – fotbollsspelare satsar på skägg redan från säsongsstart. 

 – Massor! Frågan är vad vi menar med mental inställning. För mig handlar det om att kunna hantera tankar och känslor på ett effektivt sätt, så att vi kan göra det som fungerar på planen.  Hur jobbar man praktiskt då?  – Många tror att mental träning handlar om att försöka ”ta bort” negativa tankar/känslor och ersätta dem med positiva. Men faktum är att vi har ganska liten kontroll över vad som dyker upp inom oss. I stället kan vi jobba med något vi har större möjlighet att påverka – våra yttre beteenden. Fundera över följande; vad är det jag gör när vi spelar bra jämfört med när vi spelar mindre bra? Det kan handla om att söka fria ytor och ta fler hemåtlöpningar snarare än hänget med huvudet när man blir av med boll. Träningen består sedan i att fortsätta göra detta, även när det inte kommer naturligt. Genom att skifta fokus från känslor till något vi har mer kontroll över (det vi gör på planen) så presterar vi också bättre. 


DRÖMMAR OM GULD. 79:– TAG 2 FÖR

199:–

ORD. PRIS 69:–/ST

INTERSPORT SEGER STRUMPA BLIR M ED

LE

FÖ ER LL

R DIG SO

M

L ER EL

N LUB I TERSP IC OR

T

ORD. PRIS 699:–

R

Prisvärd målvaktshandske för match och träning. Innerhand i latex för bra grepp.

M

499:– CLUBPRIS

Ä

Fotbollsstrumpa med INTERSPORT-logo.

PRO TOUCH MÅLVAKTSHANDSKE FORCE 500

TEAM Du vet väl att du kan köpa matchställ, bollar, mm till ditt lag hos oss?

119:–

ADIDAS PREDATOR LITE Lätt och flexibelt benskydd med goda skydd egenskaper. EVA vadderade vid smalbenen för skön passform.

399:– ORD. PRIS 499:–

Kontakta Fredrik Larsson 0766-36 37 55 för mer information.

ADIDAS F10 TRX FG / AG

ADIDAS 11 QUESTRA TRX TF

Prisvärd och snabb fotbollssko med ovandel i syntet. Låg vikt. Design med djärva färger. Passar spel på gräs/konstgräs. Herrstorlekar.

Fotbollssko med anatomisk design. Ovandel i slitstarkt syntetläder. Passar för spel på grus. Herrstorlekar.

ADIDAS COPA MUNDIAL Populär fotbollssko i läder. Slitstark yttersula anpassad för hårda underlag. Passar spelare på alla nivåer.

799:– ORD. PRIS 1 399:–

Sortimentet kan variera mellan butikerna.

Bromma • Drottninggatan • Farsta • Fältöversten • Handen - Port 73 • Huddinge Kista • Kungens Kurva • Liljeholmen • Nacka Forum • Sickla Köpkvarter Skrapan • Skärholmen • Stinsen • Vällingby • Värmdö-Mölnvik • www.intersport.se


 LAGFOTOT

Spelmotorer med tysk teknik Din Bil Stockholm rullar mot seger men är tröga i starten. Din Bil Stockholm hette tidigare (Audi AIK) i 6 år. Grundades: 2007. Serie: Herr Söder 8B. 16

Placering 2013: 5. Firar segrarna på: Jobbet med fika. Ungefärlig medelålder: 28 år. Styrka: Många som vill vara med.

Svaghet: Dåliga säsongsinledningar. Slogan: Vinna är inte allt utan det enda. Drömvärvning: Roberto Beffa (säljare på VW).


TRUPPEN 2014 Melek Cagatay, Caroline Hammarström, Hamza Sheikhnur,

Mikael Fredriksson, Per Sävström, Helena Larsson, Josef Karim,

Rickard Jerneröd, Douglas Larsson, Erik Hedman. Liggande: Christian Torres. 17


 fotbollsskolan

Så förebygger du skador Motionsfotboll och skador går hand i hand. Ändå är antalet skadeanmälningar inom ­Korpen förhållandevis få. Text: Peter Juman  Foto: Anna Simonsson

A

v totalt 21 000 medlemmar 2013 skadades endast 30 personer så allvarligt att det blev en försäkringsfråga. Av dessa var olika former av ledbandsskador i knäna vanligast, liksom avslitna hälsenor. Går det då att undvika att bli skadad? Nej. Kan man göra något för att minska risken? Absolut. På Liljeholmens Idrottsklinik arbetar man med motionärer och proffs som både vill förebygga och rehabilitera olika åkommor. – Om man vill undvika att bli skadad är det viktigaste generellt att man tränar regelbundet, att man har ett långsiktigt mål och

5

bra övningar för att förebygga de vanligaste skadorna inom fotbollen.

18

succesivt ökar belastning på muskler och leder. Skynda långsamt, säger en av klinikens medarbetare Henrik Nyhus som även är naprapat för AIK:s A-lag i fotboll. Henrik följer dagligen olika skador genom sitt jobb för AIK. Han har behandlat många fotbollsspelare och berättar att just knäproblem har uppmärksammats av Svenska Fotbollsförbundet som tillsammans med bl.a Folksam har gett ut gratisappen ”Knäkontroll”. Den går att ladda ner på alla smartphones. – Det finns många tips på bra övningar där. Appen riktar sig framförallt mot en yngre målgrupp men den har fått ett varmt

mottagande och det som finns där fungerar bra, säger Henrik. Mottagligheten för skador har en viss genetisk faktor men strategi betyder lika mycket när det gäller att förebygga problem, menar han. – Hur man springer, hoppar, landar eller rör sig spelar roll för sannolikheten att dra på sig skador. Om man vet att man har ett speciellt problem eller en gammal skavank ska man söka proffshjälp, eftersom gamla skador ofta ger upphov till nya. Övningarna här intill kan hjälpa till att förebygga de vanligaste fotbollsskadorna. Dosen bör vara 20x2 repetitioner, något färre om du väljer att göra dem som uppvärmning innan match. 

Liggande sträckövning bak­sida lår Ligg på rygg med sträckta ben och fatta ena benet under knävecket med båda händerna. Sträck på det ben du håller i händerna till du känner att det stramar i baksida lår. Det andra benet hålls vilande på marken/golvet. Viktigt att behålla huvudet i marken. Upprepa tio gånger på vardera ben. – Här tränar du upp rörligheten i baksida lår samtidigt som du jobbar med musklerna.

1


Höftlyft Fokus på baksida lår och ljumskar. Flytta benen förhållandevis långt fram och sätt hälarna i golvet för att få bättre kontakt med baksida lår. För att få ett statiskt arbete i ljumskarna kan du ha en boll mellan knäna och pressa in samtidig som du utför ett höftlyft.

A)

2

a) Snett utfall. Placera båda fötterna bredvid varandra med axelbrett mellanrum. Gå sedan snett framåt.Tänk på att ha rak rygg, sätt gärna armarna i midjan för att hålla balansen. – Den här övningen stärker muskulaturen i både de muskler som fäster över knäskålen och de som fäster under. Det gör knäet mer stabilt vilket i sin tur reducerar risken för ledbandsskador.

Luta kroppen framåt och stöd på det främre benet som är något böjt. Det bakre benet ska löpa diagonalt med överkroppen. Sträck båda armarna framåt, ungefär som om du skulle dyka. – Syftet med ”Dykaren” är främst att påverka rörligheten i baksidan av låret. Det är alltid bra att ha en rörlig muskel för att undvika onödiga sträckningar. Samtidigt är det en bra balansövning för knäet och fotleden.

3

C)

Utfall

4

Dykaren

B)

B) Utfall framåt. Stå rak i ryggen och med fötterna axelbrett isär. Ta ett steg framåt så att det bakre knäet landar i linje med den främre foten. Det bakre knäet

ska nätt och jämt nudda marken. Skjut sedan tillbaka det främre benet. Utfall bakåt fungerar på samma sätt, fast då bakåt. – Basal övning som är mycket bra för att stärka muskulaturen runt knäet. C) Utfall åt sidan. Börja med att stå med fötterna axelbrett bredvid varandra. Flytta sedan ut benet någon halvmeter åt sidan. Belasta det böjda benet och sträck på det vilande benet. – Här får lårmuskulaturen intensiv men nyttig träning för att kunna stå emot påfrestningar, som till exempel en vändning under en fotbollsmatch.

Excentriska tåhävningar Stå med bägge fötterna bredvid varandra med axelbrett mellanrum. Höj sedan båda fötterna så att du står på tå. I det här läget ska man känna hur musklerna i vaden arbetar. Sänk den ena foten ner på hälen samtidigt som den andra foten hänger fritt i luften. – Genom att träna vadmusklerna ”excentriskt”, stärker man muskulataren kring hälsenan. Bra övning för att undvika olika sorters skador på hälsenan. Man kan göra detta exempelvis när man borstar tänderna två gånger om dagen.

5

19


 TESTPANELEN

Sömlös bollvinnare En stabil matchboll behöver inte ruinera laget. Grus testpanel har hittat bra modeller i både lyx- och budgetklass. Det visade sig också att en snygg boll kan få spelarna att kämpa hårdare på planen. Text: Testpanelen. Foto: Jon Edergren.

1. SOC TR100

3. SOC TR500

5. Select Numero 10

Pris: 99 kr Tillverkarens info: Handsydd fotboll med formbeständig latexblåsa och yttermaterial med skön känsla. Fairtrade-certifierad.

Pris: 199 kr Tillverkarens info: Handsydd boll med butylblåsa och slitstarkt yttermaterial i syntetläder. Prisvärd Fairtrade-certifierad.

Pris: 259-399 kr Tillverkarens info: Mycket populär tränings- och matchboll för lägre serier. Passar alla underlag. Handsydd. 2 års garanti.

 Utseende Påminner om en inomhusboll.  Tillslag Tung, men svarar bra. En kommunikativ boll som är lätt att sikta med och kommer dit man vill.  Känsla Bra för den här typen av boll. Den känns billig, men duger absolut som matchboll i Korpen.  Studs Bra, lätt att läsa och förutse vid exempelvis utsparkar.

 Utseende 90-talsdesign! Lite fyrkantig – påminner om en turistbuss.  Tillslag Bra touch. Kommer dit man vill.  Känsla Skön tack vare den lätt knottriga ytan. Lätt att ha kontroll över. Klart bäst i sin prisklass!  Studs Bra. Passar perfekt på konstgräs.  Övrigt Plus för Fair trade.

 Utseende Klassiskt, som övriga av samma märke. Ser dyr ut – vilket peppar spelarna att vilja göra bra ifrån sig.  Tillslag En lätt boll. Sticker i luften utan att man tar i.  Känsla Bra att dribbla med på grund av lättheten. Lite svår att ta emot, slinker gärna iväg.  Studs Perfekt – på konstgräs!

2. Select Cosmos Extra Everflex

4. Select Brillant Super

6. Brazuca Top Replique

Pris: 280-399 kr Tillverkarens info: Extremt slitstark, tillverkad i specialgummi för att klara hårt väder, gyttja, grus och snö. Handsydd. 2 års garanti.

Pris: 749-900 kr Tillverkarens info: Matchboll av högsta kvalitet. Handsydd i exklusiva material för maximal kontroll och stabilitet. Underlagret av bomull, polyester och ultratunn japansk mikrofiber ger unik mjukhet i tillslaget. Danska landslagets k Klassis favorit. 2 års garanti.

Pris: 300 kr Tillverkarens info: Sömlös yta för enastående flygförmåga och tillslag. Bollen har godkänts i FIFA:s rigorösa test. Hög kvalitet och utomordentlig slitstyrka.

 Utseende Syns bra, både på sommaren och vintern.  Tillslag Något klumpig och stum mot foten. Ingen boll för finlir. Passar i Korpen, gärna på grusplan.  Känsla Liten och hård, som en spelkula. När man nickar är det som att slå huvudet i ett betongblock, tyckte någon i panelen.  Studs Oberäknelig. Svår att ta ner när det kommer långskott, eftersom den sticker iväg vid nedslaget.

20

 Utseende Klassiskt för en riktig fotboll! Härliga rutor!  Tillslag Neutralt till mjukt. Bollen ser tung ut, men den flyger lätt.  Känsla Grym! Lätt att ta in, ligger bra mot foten. Något hal i målvaktshandsken.  Studs Trygg och förutsägbar.

 Utseende Blank och plastig yta. Påminner om en badboll. Man blir glad av att se den! Tänker på sommar och semester.  Tillslag Helt okej, men det märks att det inte är en ”riktig” boll.  Känsla Lite plojig – passar nog bäst på stranden. Skön att skjuta med, men vobblar i luften.  Studs Dålig. Låter ihålig, som en badboll, när den slår i marken.


2. Select Cosmos Extra Everflex

4. Select Brillant Super

1. Soc TR100 (Fairtrade)

3. Soc TR500 (Fairtrade)

6. Brazuca Top Replique Favorit!

7. Brazuca Official Match Ball

5. Select Numero 10

Pris: 1300 kr Tillverkarens info: Utsida, underlager och blåsa i förstklassiga material. Sömlös yta för en mer förutsägbar bana, bättre tillslag och minskat vattenupptag. Högsta FIFA-ranking.  Utseende Förskräckligt enligt vissa. Basketboll-style enligt andra. Kanske lite för skojig.  Tillslag Ett metalliskt ljud – som från en golfklubba eller ett baseballträ – vid ren träff. Tjong! Sjukt skönt.  Känsla Fantastisk! Bollen dämpas mot kroppen och stannar därför på foten. Får spelarna att kämpa bättre – eftersom alla vill ha tag i den! Klasskillnad jämfört med alla andra.  Studs Väl avvägd.

7. Brazuca Official Match Ball

SÅ gick testet till Bollarna speltestades en och en, utomhus på konstgräs i ca 15 minuter långa five-a-side-matcher. Lagen bestod av spelare från korplagen Mardrömselvan, FK Ulven och Medis All Stars. Spelarna fick ingen information om bollarnas pris eller kvalitet i förväg.

21


 PROFFSET

”Alla kan coacha” I Korpen behövs ingen stark ledare som pekar med hela handen, säger Pia Sundhage, förbundskapten för svenska damlandslaget. Text: Linda Kling. Foto: Emma Svensson.

Vad betyder lagsammanhållning för resultatet, anser du? – Man kan ha en jättebra sammanhållning utan att prestera ett skit. Att däremot prestera bra utan sammanhållning, det är svårare. Kanske inte så länge man har medvind, men blir det grus i maskineriet så är det mycket lättare att vända och börja prestera bra igen om lagsammanhållningen är bra. Hur definierar du lagsammanhållning? – Det är när alla i laget känner att de får vara med och att de har något att bidra med. Att varje person respekteras för vem man är och att man har en tydlig roll i laget. Behövs det en lagledare/tränare i varje lag? – Inte på korpennivå. Men det kan ju vara bra att sätta upp några gemensamma ramar om vart man vill nå och vilken spelstil man ska ha. Jag spelade själv lite inomhusfotboll efter min karriär och vi tog ett gemensamt ledaransvar. Vi lät det vara en til�låtande och trevlig miljö. Vad är viktigt att tänka på när man coachar varandra i ett lag? – Det är samma som för en ensam coach. Att vara närvarande och ge individuell bekräftelse och feedback. Alla är olika och behöver motivation och inspiration på olika sätt. Du har en teori om feedback som du praktiserar, berätta! – Ja, det var en klok käring som jag träffade i USA som sa till mig 22

att det krävs positiv kritik på minst tio punkter för att väga upp negativ kritik på en. Det tror jag på, fast jag har reducerat det från tio till sju punkter. Jag har träffat många tuffa spelare som sagt ”jag vill ha rak kommunikation, jag tål negativ kritik”. Det kanske du gör, men du kommer inte att utvecklas som spelare om du inte får sju

förbundskapten. Jag har lärt mig att delegera och själv göra det jag är bra på. Vad är det? – Att kommunicera med spelarna under match och träning. Jag är bäst när jag är nära plan och kan känna situationen. Hur hanterar du och laget motgångar?

”Det krävs positiv kritik på minst tio punkter för att väga upp negativ kritik på en.” gånger så mycket positiv kritik. Du har nått stora framgångar som tränare och anlitas flitigt som föreläsare i ledarskapsfrågor. Är du en naturbegåvning eller har du fått arbeta hårt för att nå dit du är idag? – Haha, jag vet inte riktigt. Jag har alltid tyckt att det har varit roligt. Och visst har jag fått tid och möjlighet att utveckla mitt ledarskap. Framförallt så har jag tagit mig tid att reflektera kring det. Det tror jag är viktigt. Hur tänker du när du bygger ett lag? – Jag vill inspirera till kreativitet och för det krävs det olikheter bland spelarna, både vad gäller spelstil och personlighet. Vad säger du till spelarna innan match? – Inte ett skit. Snacket precis innan match sköter assisterande

– Även om man är jävligt nere direkt efter en förlust så är det viktigt att ha ett positivt kroppsspråk. När USA förlorade mot Norge i öppningsmatchen i OS 2008 sa jag direkt åt tjejerna: ”Alla tittar på oss nu, vad vill ni att de ska se? Ut med er på plan och jogga ner, sträck på er och visa att vi är här för att ta guld!” (USA tog senare hem OS-guldet, reds anm.) När du tar ut ett lag inför match innebär det alltid att du måste ge vissa nobben. Tycker du att det är jobbigt och kan du ge något tips till Korpenledaren i samma situation? – Jag tycker inte att det är tufft, det är mitt jobb. Och har jag gjort mitt jobb bra så blir ingen spelare förvånad. Som lagledare har man makten att välja väg mot målet. Men i Korpen är kanske målet bra stämning snarare än vinst. 


PIA SUNDHAGE Ålder 52 år, snart. yrke Coach för landslaget. Tjänar Sämre än vad du tror! Passion Countrymusik. 23


 LAGLEDAREN Tema klassfoto

Fredrik Rosendahl, Ålder: 32 år. Bor: I Bromma. GÖr: Arbetar med ledarskaps- och kommunikationsutveckling på Dale Carnegie. Familj: Gift, två barn och ett tredje på väg.

Serieplaceringar AGCC 2008–2013, 11-manna elit 1 2 3 4 5 6 7 8

1 2 3 4 5 6 7 8

2008

2009

2010

2011

2012

2013


”Folk signar alltid för en säsong till” Fredrik Rosendahl i AC GG väljer glädje framför regler. För Grus berättar han om sin ledarstil – och avslöjar sanningen om det skamfyllda lagnamnet. Text: Oskar Ekman. Foto: Viktor Gårdsäter.

Beskriv ditt lag i tre ord. – ”Slit och byt”. Det är vårt motto. Vi är inte kända för skönspel, allt handlar om vilja. Du är lagledare – och jobbar som ledarskapsutvecklare? – Ja, men i laget är jag inte den stora strategen som laborerar med spelsystem. Jag är Bengan Johansson, den trevliga killen som håller sig i bakgrunden och plockar ut det bästa ur varje individ. Kan du utveckla det? – När det är kallt ute eller när spelare i laget får barn är jag bra på att skapa vilja, glädje och engagemang. Jag får folk som funderar på att sluta att signa för en säsong till. Nyligen lyckades jag hämta upp en kille till en tidig lördagsmatch – direkt från hans ”bortamatch”, trots att det ösregnade och att han skulle få stå i mål och frysa. Varför Korpen? – Jag är 32 år och snart trebarnsfarsa. Jobbet och vardagen... Men när jag tar på mig matchkläderna är jag 12 år igen och väntar på att bli upptäckt. Stockholms bästa plan? – Västberga. Där har vi bra facit. Vilken position har du? – Jag är kvar på samma plats som under mina lovande år som vänsterytter i BP. Men de snab-

bare, yngre spelarna börjar trycka på och jag har nog påbörjat resan från anfall neråt backlinjen. Varifrån kommer lagnamnet AC GG? – Det är lite känsligt. Laget grundades 1995 och hette från början AC Gary Glitter. På den tiden var han bara en skönt galen glamrockare. Med tiden blev han mer känd för andra saker, motståndarna blev stötta och vi fick använda en förkortning... Men vi kan fortfarande ropa ”Kom igen nu, Gary” till varandra på plan, vilket skapar viss förvirring hos motståndarna. ”AC” kommer från Milan. Givetvis har vi svart-röda tröjor. Vad handlade senaste bråket om? – En spelare i laget som inte fick frispark blev rasande och när han fick bollen igen skulle han sparka ut den från plan. Istället lyckades han med en hård långboll hemåt friställa en motståndare, som enkelt gjorde mål och avgjorde matchen. Han var inte populär efter det. Välj ett proffs att värva till ditt lag. – Tony Flygare. Han var också bättre i unga år och har en passande tung period bakom sig. Han kan dra sköna Zlatanhistorier och ta min plats i anfallet.

Hur grova svordomar tolererar du på plan? – Det är upp till domaren. Men när jag märker att en spelare lägger energi på fel saker, då kliver jag in. Målet för den här säsongen? – Förrförra året vann vi högsta serien, 11-manna elit. Förra året drabbades vi av skador och annat som gjorde att vi inte alls levererade. Det var skandal – mer än så vill jag inte säga. I år tar vi det därifrån. Kanske blir det 7-manna igen. Hur hanterar du bakfulla spelare? – Jag garvar och säger grattis. Det finns de som levererar bättre då, som släpper spänningarna och tål mer smärta. Så hur ser lagfesterna ut? – Tidigare har vi alltid haft avslutning på Grodan. Numera är vi ett mångkulturellt lag med flera muslimska stjärnspelare, som inte har möjlighet att träffas på krogen. Därför börjar vi på mitt kontor där vi bland annat röstar fram ”Årets Garyit”. Efteråt går de som vill vidare. Vill du ändra på något i Korpen-upplägget?  – Bara det vanliga, att få matchscheman tidigare så att alla kan planera sin vardag bättre.  25


26


Snipers siktar högt Stockholm Snipers är hbt-klubben som satsar på både öppenhet och sportslig framgång. Här har många spelare återerövrat kärleken till fotbollen efter trista erfarenheter i tonåren. – Utan Korpen hade vi aldrig kunnat bli en så stor klubb, säger grundaren Niklas Ek. Text: Oskar Ekman. Foto: Emma Svensson.

27


E

tt tillslag, kom igen! Ropet från tränaren Ulf blandar sig med ljuden från stenhårda passningar och ekar ut mellan bostadshusen som omger Essinge IP. Några eftersläntrare kastar ifrån sig väskorna i högen utanför avbytarbåset och ansluter sig till uppvärmningen. Klockan har passerat 19 och onsdagkvällen är mörk och blåsig, kylan letar sig snabbt in under jackan. Lagledaren och grundaren Niklas Ek står kvar ombytt vid sidlinjen med armarna i kors, men verkar inte frysa. Han ser ut över planen samtidigt som han berättar sitt lags historia. Stockholm Snipers bildades 2003 som ett hockeylag av kompisen Magnus Nordin, som inspirerats av amerikansk gayhockey. Några år senare ville Magnus utöka klubben med en fotbollssektion och övertalade Niklas att bli lagledare. – Trots att jag inte hade någon bakgrund som spelare, säger Niklas och ler. Jag kommer från bowlingvärlden. Niklas drog ihop några kompisar och fick med sig ett par spelare från hockey28

laget till en första träning på Stora Mossens IP år 2006. Sedan gick det snabbt. Många som flyttade in till Stockholm från landsorten hörde talas om laget som framför allt riktade sig till homo-, bi- och transpersoner. Snipers blev då vägen in ett socialt sammanhang i huvudstaden – och samtidigt ett sätt att återerövra kärleken till fotbollen, som inte sällan blivit kantstött under tonårstiden i den lokala fotbollsklubben. – Men Snipers har överhuvudtaget en väldigt fin och öppen stämning i laget, fortsätter Niklas, därför har även en hel del straighta spelare sökt sig till oss. Åren i Korpen har gett Snipers möjlighet att bygga ett lag med bredd. I år har man tagit klivet upp i division sex, men så sent som i fjol hade man lag i Korpens 9-manna och år 2012 i 7-manna. – Det är en fantastisk organisation som verkligen når ut till gräsrötterna. Utan Korpen hade vi aldrig kunnat växa som vi har gjort.

Snipers, med lagledaren Niklas Ek i svart pannband har öppenhet som sitt signum. Klubben riktar sig främst till homo- bioch transpersoner, men har även lockat till sig en del straighta spelare.


”Det är lite kluvet med hbt-profilen. Vi är stolta över vårt lag, på samma gång som vi bara vill spela fotboll som alla andra.” Niklas Ek, Stockholm Snipers

Niklas joggar ut på planen och ansluter sig till skottövningen. En dryg timme senare hålls en kort avslutningssamling. Tränaren Ulf Gustavsson kastar ett öga i sin pärm och drar förutsättningarna för söndagens träningsmatch i Åkeshov. Namnen på de uttagna spelarna kommer att läggas ut på facebook inom kort, bekräftar han. Grus fotograf Emma Svensson påpekar att hon kommer att vara på plats för att ta spelarporträtt. Muntra kommentarer levereras blixtsnabbt från olika håll. – Ååååhh, då ska jag ha bästa maken på! – Det har du väl alltid... Spelarna skingras medan Niklas och

Ulf hjälps åt att räkna in bollarna. – Det var en bra träning, säger Ulf innan han försvinner mot parkeringen. Ganska positiva tongångar. Jag är mycket för teknik och passningsspel, vi måste vara trygga i grunden. Eftersom vi gått upp en division kommer allt bli tuffare. Vi måste utveckla spelarna individuellt för att få ihop ett bra lag.

I år har Snipers herrlag tagit steget upp i Stockholms fotbollsförbunds division 6, men så sent som i fjol spelade de i Korpen.

Niklas Ek slänger nätkassen med bollar över axeln. – Visst, det är lite kluvet med hbtprofilen, säger han. Vi är stolta över vårt lag, på samma gång som vi bara vill spela fotboll som alla andra. Men det händer så 29


30


31


mycket just nu. Ta det här med Showan från ”Fotobollsupportrar mot homofobi” som blev misshandlad i Malmö. Och hela debatten i samband med Sotji-OS... Det känns bra att vara en del i kampen mot intolerans. Snipers har varit relativt förskonade från homofobi från motståndare, förklarar Niklas. Med ett uppenbart undantag, det som skedde under Stockholmscupen i

Men ganska snart blev närkamperna fulare och kommentarerna råare. I andra halvlek började matchen spåra ur. – Jag såg hur vissa på Sörskogens avbytarbänk var väldigt hotfulla och nästan verkade vara på väg in på plan, säger Thor. Jag hade mina duster med en kille i spelet och klev in och markerade, trots att jag är ganska tunn. Då märkte jag att en annan kille på mittfältet blev sur.

”Efter matchen fick jag höra vad många andra varit med om, att vi kallats för slampor och slynor.” Thor Asmundsson, Stockholm Snipers

oktober 2012 och som i Snipers går under begreppet ”Sörskogen-incidenten”. – Folk kanske förväntar sig att något sådant skulle ske när vi möter ett ”invandrarlag från förorten”. Men det här var ett helsvenskt lag – och där det visade sig finnas kopplingar till högerextrema grupper.

STOCKHOLM SNIPERS IF (HERR) Grundades: 2006 Serie: STHLM div 6B. Placering förra året: 2:a i STHLM div 7b och uppflyttning. Styrka: Bra lagsammanhållning. Svaghet: Lite för beroende av en anfallsstjärna. Valspråk: ”Mångfald är verklighet i Stockholm Snipers – inte bara ord”. Firar segrarna på: Wonk Stockholm. Medelålder: 30 år. Drömvärvning: Zlatan.

32

Från början var det inget konstigt med den matchen, förklarar Thor Asmundsson på telefon dagen efter. Han är genomförkyld och missade därför gårdagens träning. – Vi hade hört oss för lite om motståndarna som man brukar göra inför match, och någon kände någon, som kände någon, som visste att de var tuffa och fysiska. Men det var inget mer än så. Det var en mitt i veckan-match och Thor hade som vanligt varit på jobbet på kundtjänsten. Tillsammans med chefen, som också spelar i Snipers, åt han en snabb middag innan de tog sig ut till Huddinge och bortamatchen mot Sörskogens IF. – Vi värmde upp och de värmde upp. Jag var kapten och hälsade på deras kapten, det blev avspark och de första fem-sex minuterna var allt som vanligt. Sedan började jag märka att de spelade tufft, vilket inte gör mig något, det var fortfarande på rätt sida gränsen.

Ilskan höll tydligen i sig för efter en incident hamnade Thor och killen i en diskussion. – Då fick jag höra att jag ”suger kuk för 50 spänn” och jag ”gillar att ta den i röven”. Jag kan inte säga att jag blev jättearg då, jag kände mest att han var fantasilös, ”kan du inte bättre än så”, ungefär. Men efter matchen fick jag höra vad många andra varit med om, att vi kallats för slampor och slynor och att vi var aids-smittade. Då insåg jag hur vidrigt alltihop var. Matchen uppmärksammades i media och Sörskogens IF dömdes av Stockholms Fotbollsförbund till 5 000 kronor i böter. Styrelsen för Sörskogens IF reagerade också och krävde att de egna a-lagsspelarna skulle be om ursäkt och gå en etikutbildning. Men spelarna vägrade – vilket slutade med att hela laget stängdes av. Thor Asmundsson började i Snipers 2009 och har spelat fotboll i hela sitt liv. Fram till 20-årsåldern hemma i Enköping. Själv har han inte lidit speciellt mycket av den hårda jargongen i omklädningsrummen. – Det flög mycket saker hit och dit, men alla drabbades på ett eller annat sätt. Var det inte ”bögjävel” så var det ”arabjävel”. Det finns ändå en episod från den sista


På plan är vi som vilka spelare som helst. Men det är klart, vi kan nog tycka att det är extra kul att spöa ett macholag, säger Jim Olsson

33


34


”Jag ville inte hamna i ett gäng med bara 40-åringar där alla har barn och pratar om det varje träning. Nu fick jag spela med folk som är som jag, men där många jobbar med helt andra saker. Ett riktigt flatlag.” Moa Svan, Snipers damlag

35


”Alla är med och gör varandra bättre”, säger Moa Svan i Snipers damlag.

36


”Det kanske finns fyra öppet homo­ sexuella i stan. Och ja, visst är det sorgligt. Det gör att jag inte har något intresse av att flytta hem igen.” Andreas Johansson, Stockholm Snipers

tiden i hemmaklubben som sticker ut. – Jag minns att det var en försäsongsträning och någon av spelarna saknades eftersom han firade ettårsdag med sin flickvän. När tränaren fick höra det ställde han sig mitt i omklädningsrummet, pekade i tur och ordning på alla spelare och frågade vilka som hade tjej. Själv satt jag sist i raden och funderade på vad jag skulle svara, jag hade ju en pojkvän sedan en vecka tillbaka. Som tur är kunde jag ju bara svara ”nej”, för jag hade ju inte flickvän... Det var ingen jättegrej, men det visar på en typisk norm. Vi var 30 stycken där inne och han utgick från att alla var hetero. Snipers-forwarden Andreas Johansson kommer från Lidköping i Västergötland och valde till skillnad från Thor att sluta med fotbollen i tonåren mycket på grund av attityden i laget. – Det skämtades ständigt om homosexuella och det haglade glåpord i omklädningsrummen. Jag spelade med, men innerst inne mådde jag dåligt och tänkte att jag aldrig skulle kunna berätta sanningen för någon. Jag tänkte att ”det är bättre att jag slutar, för då slipper jag i alla fall höra vad folk egentligen tycker om bögar”. Det tog många år innan jag kom ut. Han minns sitt första möte med Snipers efter flytten till Stockholm. – Jag umgicks inte med så många bögar på den tiden och till och med jag hade en massa förutfattade meningar om homosexuella och sport. Jag tänkte att Snipers skulle vara ett gäng fjollor som ville lira på skoj... Han skrattar.

– Det har jag fått äta upp. A-laget är väldigt bra och många är grymt sportintresserade. Samtidigt var det som att välkomnas in i en familj, vi träffas mycket privat och festar ihop. I Snipers har jag träffat några av mina bästa vänner. Tänk om man hittat någon av dem när man spelade som ung – vad det hade hjälpt mig! Inte ens i dag är ett lag som Snipers tänkbart hemma i Lidköping, menar Andreas. – Absolut inte. Det kanske finns fyra öppet homosexuella i stan. Och ja, visst är det sorgligt. Det gör att jag inte har något intresse av att flytta hem igen. Det har gått en vecka sedan träningen på Essinge IP och två dagar sedan Snipers träningsmatch mot Sparta i Åkeshov. Det blev förlust med 3-1 och för Andreas del ytterligare ett dystert resultat: en kommande operation. – Det hände efter tio minuter. Jag var inblandad i en nickduell, motståndaren ramlade och sparkade till med bakbenet av ren reflex – vilket krossade min näsa. Det kom väldigt mycket blod så det blev att åka till akuten. Troligen blir operationen i morgon. Andreas skrattar igen. – Man kanske inte ska spela fotboll i division sex... Stå upp-komikern och programledaren Moa Svan har varit anfallare i Stockholm Snipers damlag sedan hösten 2009. – Då var laget på topp och jag fick vara med om att vinna Inomhuskorpen 2010. Vi hade spelare som aldrig spelat förut och sådana som tidigare satsat på elit – men 37


I Snipers får stå-upp-komikern och programledaren Moa Svan spela med folk som är som hon. ”Ett riktigt flatlag”, säger hon.

38


”Damfotbollen borde vara stolt över att den är så flatvänlig, det är ju en miljö som har skapats genom aktivt arbete av modiga människor.” Moa Svan, Stockholm Snipers

alla var med och gjorde varandra bättre. Vid den tiden hade hon inte själv spelat fotboll sedan tonåren, men hörde talas om Snipers via en kompis. – Jag ville inte hamna i ett gäng med bara 40-åringar där alla har barn och pratar om det varje träning. Nu fick jag spela med folk som är som jag, men där många jobbar med helt andra saker. Ett riktigt flatlag. Själv är Moa Svan uppvuxen i Kungsbacka och började fotbollskarriären i Lerkil IF:s killag som 8-åring, tills någon tyckte att hon borde spela med tjejer och därför fick flytta över till Särö IK. – Senare var jag aldrig riktigt med på snacket om killar i omklädningsrummet, men samtidigt upplevde jag fotbollen redan då som en väldigt vänlig miljö. Jag tyckte det var kul att hänga med lagkamraterna, som var tjejer som jag aldrig hade mött annars, coola tjejer som festade och inte var som jag – en bokläsande kulturnörd. Ett av hennes första – och fortfarande starkaste – Snipers-minnen är från en turnering i Göteborg. – Vi var två lag anmälda för vi var så himla många. Vi åkte ner och spelade en hel dag på Heden, det var den första soliga dagen i maj och alla spelade bra. På kvällen skulle vi ha förfest och alla andra satt med ansikten som stoppljus, för jag var den enda som hade haft solkräm på mig. ”Varför sa du ingenting!?”, undrade folk. Moa Svan skrattar. – Hade jag sagt något hade jag känt

mig som den töntiga morsan i laget, fortsätter hon. Men det blev i alla fall en väldigt mysig kväll. Vi bodde på vandrarhem allihop och jag hamnade i samma rum som en av veteranerna, så jag kunde fråga ut henne om lagskvallret, vem som legat med vem och så... Moa delar inte kluvenheten som flera av killarna i Snipers vittnat om, det att både känna stolthet över att representera ett gaylag – men samtidigt bara vilja vara en fotbollsspelare som alla andra. – Jag tror att det kan vara en viss skillnad mellan herrar och damer i det avseendet. Det är ingen grej för oss att vara lesbiska och spela fotboll, för mig är det två saker jag gillar att uppmärksammas för. Tittar man på landslaget så kom ju både Nilla Fischer och Caroline Seger ut förra året. Damfotbollen borde vara stolt över att den är så flatvänlig, det är ju en miljö som har skapats genom aktivt arbete av modiga människor. Hon fortsätter: – Dessutom har nästan alla damlag i Korpen massor av öppna spelare och många lag är mer eller mindre öppet flatlag. Det är tråkigt att uteslutande ha killar som domare, tillägger Moa Svan, men någon intolerans inom Korpen har hon överhuvudtaget inte stött på. – Däremot har vi i alla år fått spela på riktigt kassa grusplaner, trots att vi spelat i division ett. Det är först i år som vi får konstgräs. Det har inte känts som om damlagen varit så högt värderade. 

STOCKHOLM SNIPERS IF (DAM) Grundades: 2006 Serie: Dam Söder Elit. Placering förra året: 6:a i Dam Söder Division 1. Styrka: Den grymma sammanhållningen. Valspråk: ”Snipers, det är vi med stor laganda, vi älskar varandra och alla andra!”. Firar segrarna på: Hotellhänget Stockholm. Medelålder: 30 år. Drömvärvning: ”Karro och vår målvakt­Emilia som började i höstas var riktiga drömvärvningar. Sen hoppas vi så klart att Nilla Fischer och ­Caroline Seger ansluter så snart de avslutar sina respektive proffs­ karriärer”.

39


NY HE T

avståndsmätare

Bosch GLM 30

Avståndsmätare för dig som vill ha något enkelt! GLM 30 mäter upp till 30 meter med en noggrannhet på ±2 mm. Avståndsmätaren har bara en knapp, vilket gör den mycket enkel att handha! Utrustad med AutoSum-funktion som adderar mätresultaten.

KA M PA NJ

kedjesåg

Makita UC3520A XP

l En knapp för allt - intuitiv och enkel mätning l AutoSum-funktion som adderar mätresultat l Skyddad mot damm, stänk och stötar VO FA R

IT

863:# AD17045

Borrskruvdragare

Bosch GSR 18 V-LI Compact

Inkl. moms

KA M PA NJ

Bosch GSR 18 V-LI Compact Professional är en kompakt borrskruvdragare på 18V med Compact-batteri som klarar upp till 170 skruvar (6 x 60 mm) i mjukt trä på en enda batteriladdning 13 mm chuck. Snabba resultat tack vare kraftig motor. Låg vikt (1,6 kg) med Compact-batteri för komfortabelt arbete som inte tröttar ut. Medföljande tillbehör l 2 st. 1,5 Ah-litiumjonbatterier l Laddare # JT17046 Inkl. moms l L-BOXX

Nätdriven elkedjesåg 230V/1800 W med en svärdlängd på 35 cm. Utrustad med automatisk oljesmörjning och snabb kedjebroms. Medföljande tillbehör l Kedja l Kedjeskydd l Svärd

1.295:# HI14515

Besök oss i monter 930 på Maskinexpo 22-24 maj

1.995:-

FLEX PE 14-3 125 FLEX PE 14-3 125 Set är en polermaskin på 1400W med steglös brytare. Den har en skivdiameter på 160mm, stödrondelldiameter på 150mm och varvtal upp till 3700 varv/ min. Med sitt breda varvtalsområde är den perfekt för att arbeta med stödrondell från Ø 80 mm till max Ø 160 mm.

KA M PA NJ

VR-microprecessorelektronik: konstant varvtal, mjukstart med steglös strömbrytare, återstartspärr vid strömavbrott, överbelastningsskydd, förval av varvtal och temperaturövervakning. Medföljande tillbehör l Sidohandtag l Stödrondell Ø 125 mm l Polersvamp PS-B 160 l Polersvamp PS-W 160 l Mikrofiberpolerduk MW-C l SpecialPolish P 05/03 250 ml l NanoPolish & Wax P 02/06 250 ml l Mjuk väska

KA M PA NJ

hörselskydd

Peltor Radio Detta är ett mycket prisvärt hörselskydd av hög kvalitet från Peltor med inbyggd radio. Förutom inbyggd radio så är denna hörselkåpa försedd med 3,5mm-uttag så att du kan ansluta en extern mediaspelare, iPod eller liknande. Kabel för detta ingår vid köp. Driftstid på cirka 140 timmar per batteriuppsättning.

4.744:# HA13243-2

Inkl. moms

IT

VO FA R

Polermaskin

Inkl. moms

På www.proffsmagasinet.se köper du ver ktyg, laser& mätinstrument av kända mär ken till br a pr iser

Vanadisvägen 2 | 113 46 sToCkHolm | Tel. 08-34 47 00 | Fax 08-34 47 02

675:# KH15920

Inkl. moms


TAKTIK 

En lek med siffror? 4-4-2 eller 4-3-3? Eller kanske 4-2-3-1? Debatten om det bästa spelsystemet pågår ständigt i fotbollsvärlden och kan tyckas vara mest siffror på papper. Men fyrorna, treorna, tvåorna och ettorna säger en hel del om hur ett lag vill uppträda med och utan boll och vilka spelartyper man önskar sig på planen. I Korpfotbollens sjumannauniversum finns en liknande diskussion med olika skolor – här presenterar vi tre tongivande taktiktänk och låter lika många fotbollsprofiler försvara och förklara dem. 3-2-1, 2-3-1 och 2-2-2. 41


 TAKTIK 3-2-1

Jesper Hussfeldt, sportjournalist på TV4 och Fotbollskanalen, om sitt 3-2-1.

”I modern fotboll ska en spelare lösa sin kant.”

[3-2-1] Försvar är bästa anfall. Så kan denna pyramid­

uppställning, med backarna i basen, sammanfattas. I försvarsläge formeras en tät trebackslinje bakom en tajt mittfältsduo. Här parkeras bussen med en SUV framför. När bollen erövras fungerar anfallaren som targetplayer och måltjuv i ett medan ytterbackarna stormar fram längs kanterna som brasilianska Laterais, för eget avslut eller inspel. Segervapen: Överlappningen. Elvamannacoach som skulle ställa upp så här: José Mourinho. Tänkbar sjua: Cech, Lahm/Silva/Alaba, Alonso/Modric´, Drogba.

 Moderna ytterbackar som på egen hand tar hand om sina kanter är nyckeln till att 3-2-1-uppställningens svårforcerade pyramid vid bollvinst ställs på sin spets och blir en bred kontringsvåg med snabb bollförflyttning centralt. Mittbacken stannar och mittfältarna fördelar ansvaret. Den ena blir defensiv speluppbyggare (regista) och den andra får en avancerande offensiv roll (trequartista). 42

Hur spelar du sjumannafotboll? – Mitt lag spelar 3-2-1 men uppträder som 3-1-2 anfall. Hur fungerar det i praktiken? – I modern fotboll ska en spelare kunna lösa sin kant. Chanser skapas centralt och där behövs mycket bemanning. När laget ställer om krävs fler spelare i djupled och då måste de offensiva spelarna vara rörliga och skifta positioner. Vilka spelartyper skulle du helst vilja ha på respektive position? – Thomas Ravelli var på allvar bollrädd och han var ju rätt bra i VM, så jag väljer en bollrädd keeper. Vänsterbacken ska vara kort, smal och ha oproportionerligt långa ben. Jag har en förkärlek för ytterbackar som har svårt att hålla balansen av kraften som krävs för att slå inlägg. Mittback: Inte så noga, bara han har ett skägg som skrämmer. Mittfältare nr 1 ska vara stationär, röra sig så lite som möjligt. Ett tips kan vara att markera domaren. Mittfältare nr 2 ska sänka två pack Dextrosol före uppvärmningen och halsa tre fyra RedBull. Han ska springa så mycket att han möter sig själv på väg in i straffområdet. Forward ska alltid ha nr 10. Lever sitt liv på krogen. Äkta diva. Tar åt sig äran för allt bra som händer laget. 


TAKTIK 2-3--1 

Kalle Karslsson, sportjournalist och poddare på Aftonbladet, kör 2-3-1.

”Ska man vinna matcher i Korpen är det försvarsspel som gäller.” Hur spelar du sjumannafotboll? – Det beror på vilka spelare jag har att tillgå. Men helt förutsättningslöst skulle jag välja 2-3-1. Det är enklast att lära sig i försvarsspelet; det blir ganska givet vem som ska sätta press beroende på var bollen är på planen. Hur fungerar det i praktiken? – Ska man vinna matcher i Korpen är disciplinerat försvarsspel helt avgörande. Så jag skulle utgå från ett lågt försvar för att inte släppa till enkla kontringsmål och satsa på snabba omställningar. I den bästa av världar skulle jag ha ett lag med futsal-spelare och då skulle vi kunna satsa på possession, spela efter backen och hitta vägar fram genom kombinationsspel. Vilka spelartyper skulle du helst vilja ha på respektive position? Av de två backarna ska en vara duktig i positionsspelet och styra laget bakifrån. Den andra får gärna vara duktig passningsspelare så vi får bra uppspel. På mittfältet en spelintelligent spelare med bra passningar och på kanterna två löpstarka spelare. På topp gärna en targetspelare som är bra felvänd och vass avslutare. Snabbhet är övervärderat när man ändå inte kan sätta bollar bakom backlinjen. 

[2-3-1] Har man fotbollsfilosofin att flest passningar

och mest bollinnehav är vägen till vinst är 2-3-1 systemet med stort S. Det skapar ett numerärt övertag på mitten och nog med spelare för att sätta upp ett triangeldrama värdigt en Nou Camp-publik. Ska bollinnehavet inte bara bli ett passningspel för gallerierna krävs mittfältare med mod och förmåga att rättvänt komma till avslut. Segervapen: Väggspelet. Elvamannacoach som skulle ställa upp så här: Pep Guardiola. Tänkbar sjua: Casillas, Pepe/Ramos, Xavi/Iniesta/Fabregas, Messi.

 För maximalt övertag på mitten kan toppforwarden agera ”falsk nia” och kliva ner i banan. Sker det samtidigt som en eller ett par mittfältare löper i motsatt riktning finns chansen till tappade markeringar och öppnade luckor i motståndarlaget. Vid kraftigt bollinnehav kan en av de två försvararna smyga upp i banan och skapa läge för en längre höjdboll som variation till tique-tacet. 43


 TAKTIK 2-2-2

Henrik Teljfors, fotbollsgeneral på Korpen Stockholm, om sitt 2-2-2.

”Svårläst för motståndarna.”

[2-2-2] Stark centrallinje. Zonförsvar med överflyttning.

Tydlig rollfördelning mellan anfall, mittfält och försvar. Det är grundpelarna i detta rätlinjiga system som koncentrerar krafterna där det är lättast att göra mål och i stället släpper kanterna där skottvinklarna och därmed möjligheterna att måla är mindre. I detta system lämnas aldrig någon ensam, såväl forwards som mittfält och backar har en utpekad bästa kompis redo att täcka upp, ge understöd och ta djup. Segervapen: Långbollen. Elvamannacoach som skulle ställa upp så här: Lars Lagerbäck. Tänkbar sjua: Neuer, Terry/Cahill, Gerrard/Touré, Suarez/Sturridge.

 Två anfallare gör att ett längre uppspel lättare når fram och kan resultera i kombinationsspel och avslut. Den ena anfallaren möter med fördel för mottagning eller skarv, den andra går på djupet. De två mittfältarna får tydliga uppdrag som andravågsvinnare och även om de både behöver operera från straffområde till straffområde kan den ena få en lite mer uppsamlande balansroll som stöd för de två backarna. 44

Hur spelar du sjumannafotboll? – 2-2-2. Det kräver mycket av spelarna för att fungera, men kan vara väldigt vägvinnande och svårläst för motståndarna. Hur fungerar det i praktiken? – Spelsystemet ger en större individuell frihet för spelarna samtidigt som det kräver att de har koll på var medspelarna befinner sig på planen för att det inte ska uppstå stora glapp i laget. Det gäller inte minst ”kompisen” i samma lagdel. I grunden kan systemet beskrivas som ett 4-4-2 men utan ytterbackar och yttermittfältare. Dubbla forwards skapar möjligheter till längre uppspel med snabba kombinationer men åker laget på en kontring kan inte bägge anfallarna stanna kvar i anfallsposition. På samma sätt måste mittfältarna turas om att dra sig ut mot kanten för att undvika öppen gata i mitten. Kantspelet är överlag nedprioriterat. Vilka spelartyper skulle du helst vilja ha på respektive position? – Stor spelintelligens är ett måste, framförallt på mittfältet som lätt blir sårbart eftersom de flesta lag i Korpen spelar 2-3-1. Men har man kloka spelare där som vet hur de ska röra sig och är duktiga på att täcka ytor åt varandra så kan 2-2-2 vara ett alternativ till de mer traditionella spelsystemen i sjumannafotboll. 


HAR NI PROVAT OSS? dryck till hela familjen! SM GROUP AB 08-27 67 10 - www.smgroup.se NYHET

NYHET

Exotic Soda

Strawberry Cream

THE SIMPSONS

THE SIMPSONS

Melon läsk THE SIMPSONS

Hallonsoda

Original

HELLO KITTY

VIMTO

FAMOUS LIKE A ROCK STAR

STRONGER THAN A BULL

BIGGER BITE THAN A MONSTER

Original SPIDER ENERGY

Widow Maker SPIDER ENERGY

SAFT LLER

INNEHÅ


VISSELBLÅSARE 

Visselblåsare Vad driver en människa att vecka efter vecka, år efter år, ställa sig på en fotbollsplan utan läktare och döma matcher mellan spelare som har fotbollen som hobby? Vad får de ut av det mer än svordomar rakt upp i ansiktet från dåliga förlorare? Grus har träffat de tre domarna Leif Blom, Natalie Jannerstad och Jonas Eriksson och pratat om kärleken till Korpen och fotbollen, hur de hamnade där och vart den tagit dem. Text: Linda Kling. Foto: Viktor Gårdsäter. 47


Tema klassfoto

Leif Blom Ålder 62 år. Familj Fru, 31-årig son, 26-årig dotter. Bor Kungsholmen. YRKE Pensionerad fritids­ledare och resurspedagog. Övrigt Nybliven suppleant i Korpen Stockholms styrelse. 48


VISSELBLÅSARE 

Veteran med mjuka nypor Leif Blom är en av Korpen Stockholms mest välkända profiler. Under 22 år har han dömt mer än 3000 korpfotbollsmatcher. – Det är den sociala biten som

driver mig, säger han. Han är domaren som alltid har med sig ett par extra benskydd till matcherna. Så att även den stackare som glömt sina hemma ska kunna var med. Det är det som är tanken med Korpen: att alla ska få delta och ha kul, menar Leif Blom. Och däri ligger domarens stora utmaning. – I Korpen möts spelare på olika nivåer och regelmedvetenheten är varierande. Att ändå få till ett samspel och en gruppdynamik är domarens ansvar, säger Leif. För egen del har han haft stor nytta av sitt yrke som fritidsledare och resurspedagog till barn och ungdomar i behov av särskilt stöd. – Att få alla att dra åt samma håll utan att kränka någon individ har varit en stor del av min vardag. Egentligen är det inte så stor skillnad mellan det jag gjort i klassrummet och det jag gör på planen, säger Leif som gick i pension i somras och nu dömer mer än någonsin. Domarkarriären började inom ungdomsfotbollen. Som tränare åt sonens fotbollslag såg Leif många unga domare som hade det tufft på grund av pressen från vuxna åskådare. – De vågade inte lita på sitt förnuft. Jag kände att det skulle vara bra för alla om det fanns fler vuxna domare med mer pondus, så jag gick en domarkurs, säger Leif. Han berättar om en av de första matcherna han dömde. Det var flickor i 8-årsåldern och i ena laget spelade den ordinarie mål-

vakten ute som omväxling. När hon fick bollen i motståndarnas straffområde plockade hon upp den i famnen. Leif sprang fram och viskade åt henne att lägga ner bollen och fortsätta spela. – Hon glömde bort sig i stundens hetta. Sånt händer!

– Att tro att man kan göra som man vill på plan, eller komma för sent till matcher, eller vad det nu kan vara för att det ”bara är Korpen” – det tycker jag är oseriöst. Såväl domare som spelare måste ha respekt för att alla andra lägger ner både tid och pengar på det här.

”Såväl domare som spelare måste ha respekt för att alla andra lägger ner både tid och pengar på det här.” Leif Blom, domare i Korpen

Det var ingen förälder eller tränare som protesterade mot det Leif gjorde. Men han är inte så säker på att de hållit tyst om en 14-årig domare gjort samma sak. Riktigt så snäll är han inte när han dömer Korpen, men han håller fortfarande det sunda förnuftet minst lika högt som regelboken. Leif beskriver sig som en social domare som i första hand tar ett snack med spelarna, men inte är rädd att dela ut ett kort. Kommunikation är ledordet, det är viktigt att förklara sina domslut, menar han. – Det brukar uppskattas och jag tycker att de flesta lag och spelare i Korpen uppför sig väl. Det är klart att det finns de som är hetsigare än andra, men jag har koll på dem. De enda spelare Leif har svårt för, är de som har inställningen att Korpen inte är på allvar.

Ändå är han beredd att skoja till det ibland. – Vissa saker tycker jag man kan bjuda på i Korpen, säger Leif och berättar om en svensexa som började under en match. Den blivande brudgummen var en av Korpens meste fair playspelare och hade aldrig fått en utvisning. För svensexans skull gick Leif och motståndarlaget med på att försöka få honom utvisad. Men det gick inte. – Till slut, under en avblåsning i slutminuterna, såg jag till att gå nära honom och precis när jag passerat vände jag mig om och skrek: ”Vad sa du? Såna där ord accepteras inte!” Killen hade ju inte sagt något, men när jag visade kortet gick han ändå av plan utan några större protester. Vid sidlinjen mötte skrattande lagkamrater upp honom och båda lagen spelade klart matchen fulltaliga.  49


 VISSELBLÅSARE

Hon ärvde domarpipan Natalie Jannerstad är Korpen Stockholms enda kvinnliga domare. – De flesta förväntar sig en äldre man och blir positivt överraskade när jag kommer, säger hon. – Grus är grus, det dammar och

svider i ögonen. Ibland är det svårt att se bollen och om den är över linjen. Vilken linje, förresten? Det är inte säkert att det finns någon, haha. Förutsättningarna för korpfotboll i huvudstaden är inte alltid de bästa. Men det är det som är charmen, menar domaren Natalie Jannerstad. – I Korpen kan allt hända. Jag tror aldrig att jag dömt en match som slutat 0-0, däremot är 6-6 inte ovanligt. Natalie är Korpen Stockholms enda kvinnliga domare. Fotbollsintresset har hon med sig hemifrån och hon började själv spela när hon var sex år. När hon var 13 bestämde hon sig för att satsa på en fotbollskarriär och kontaktade elitlaget Hammarby. Efter en provträning fick hon en plats som högerytter i laget. Men det gick inte så bra som hon hade önskat. – Det var mycket löpträning och jag tyckte att det var trist och jobbigt, berättar Natalie, som först många år senare skulle få en förklaring till varför hon kände så. Hon lämnade Hammarby och fotbollen. Några år senare anmälde Natalies pappa sig till en domarkurs och fick efter lite tjat med sig sin dotter. Eftersom hon har höga ambitioner med allt hon tar sig för så ville Natalie direkt börja döma 11-manna. Medan pappan gick till Korpen, inledde Natalie sin domarkarriär inom Stockholms Fotbollsförbunds ungdomsserier. 50

Hon blev snabbt etablerad och dömde tre till fyra matcher varje helg. 2009 blev hon utnämnd till Sanktans bästa damdomare. Då kom bakslaget. Natalie torskade på ett löptest och fick i samma veva veta att hon har ansträngningsastma. 11-manna var för tufft för hennes hälsa. – Det var ett tråkigt besked, jag hade fastnat för domarskapet och ville inte ge upp det. 2010 gick hon över till Korpen och 7-manna och blev kollega med sin far. – Det är väldigt roligt, det har blivit vår pappa-dotter-grej. Idag dömer Natalie både mix och damer. – Herrar skulle jag aldrig utsätta mig för att döma. Vuxna män kan bete sig riktigt grisigt på plan.

hem. Det brukar dessutom avta ju längre säsongen lider. Jag dömer samma serie varje vecka och efter ett tag lär man känna varandra. I slutet av säsongen är man som en stor familj. Natalie trivs med att vara ensam kvinnlig domare i Korpen Stockholm, men tycker att det är konstigt att inte fler tjejer söker sig hit. Kanske lever många kvinnliga domare kvar i en felaktig tanke om att Korpen bara är för trötta män i 50-årsåldern, spekulerar hon. – Vissa tjejer kanske tror att de utvecklas mer om de dömer ungdomsfotboll. Men det är helt fel. Själv anser Natalie att standarden inom Korpen har förbättrats mycket de senaste 3–4 åren. Lagen är bättre och tempot högre. – Och alla dessa mål man får uppleva. Jag har fått se så många

”Jag får ta en del verbal skit. Men det kan jag stå ut med.” Natalie Jannerstad, domare i Korpen

De sitter på sina kontorsjobb på dagarna och är hur prydliga som helst, men så fort de kommer ut på en grusplan blir de som tonåringar igen, säger Natalie. I mixlagen tonar killarna ner sin grabbighet, tycker hon och tillägger att det är lättare att kontrollera åtta killar än 14. Men även i mix- och damserierna kan det vara tuffa tag. – Jag får ta en del verbal skit. Men det kan jag stå ut med, det är ingenting jag tar med mig

lyckoträffar som fått både mig och alla spelare att bara gapa, säger hon. Natalie tror att hon som ung, kvinnlig domare testas mer av spelarna än andra domare. Hon beskriver den första säsongen i Korpen som svår och inte alltid så rolig. Men självförtroendet har växt och hon känner en ömsesidig respekt för spelarna. Och en stor glädje varje gång hon går ut på planen. 


Natalie Jannerstad Ålder 23 år. Familj Sambo, hund och katt. Bor Fruängen. Yrke Säljare. BÄsta korpenminne För något år sedan dömde jag en serie med ett damlag som var riktigt dåliga. De förlorade varje match, men var ändå alltid glada. I slutet av säsongen lyckades de göra sitt första – och enda – mål. Då blev det fest! Oj, vilken glädje. 51


Jonas Eriksson Ålder 40 år. Familj Ja. Bor Sigtuna. ”Strategiskt nära Arlanda.” Antal resdagar per År 140. domarkarriÄr Korpen 1988, distriktsdomare 1989, förbundsdomare 1994, elitdomare 2000 och Fifadomare 2002. 52


VISSELBLÅSARE 

Från Korpen till eliten Han har dömt både EM och Champions League. I sommar får Jonas Eriksson ensam representera Sverige i fotbolls-VM i Brasilien. Men allt startade i Korpen.

J

onas Eriksson är Sveriges hetaste fotbollsdomare just nu. De internationella uppdragen avlöser varandra och snart kröner han karriären med VM i Brasilien. Tillsammans med de assisterande domarna Mathias Klasénius och Daniel Wärnmark, kommer Jonas Eriksson att få försvara de svenska färgerna under sommarens fotbollsfest. – Det är en dröm som går i uppfyllelse. Naturligtvis hade jag gärna delat upplevelsen med ett svenskt landslag, men nu hoppas jag att vi kan hamna i fokus istället. Det kanske kan få fler att vilja bli domare, säger Jonas Eriksson. Som många andra domare började Jonas Eriksson som spelare. I barndomen drömde han om att bli spelarproffs. Men det var ingen realistisk dröm, enligt honom själv. Han var inte värdelös på plan, men han hade ett humör som förstörde för både honom själv och andra. Trots att han ofta hamnade i bråk med domaren – eller kanske på grund av det – fick han som 14-åring erbjudande om att döma en korpmatch mellan två gubblag hemma i Luleå. – Det var jättesvårt. Spelarna var äldre än min pappa och riktigt tuffa mot mig. Men jag kände igen mig själv i dem och det tror jag var bra. Jag förstod hur de

skulle hanteras. Och gubbarna märkte att jag tog uppdraget seriöst, så jag fick fortsätta. Det var där, på korpplanen i Luleå, som Jonas Eriksson insåg att han hade fallenhet för att döma. När han som 18-åring flyttade till Stockholm för att göra lumpen slutade han spela själv och satsade helhjärtat på att bli en bra domare. På den vägen är det. Idag är han 40 år och har

självklart att några kommer att vara felaktiga. Speciellt om det filmas mycket, då är det svårt att döma. En bra spelare har respekt för det. Han har även sin civila karriär att tacka sin domarframgång för, menar han. Jonas arbetade i många år som chef på ett företag som säljer tv-rättigheter. Där fick han möjlighet att utveckla sitt

”En domare tar i snitt 400 beslut under en match. Det är självklart att några kommer att vara felaktiga. Speciellt om det filmas mycket, då är det svårt att döma. En bra spelare har respekt för det.” Jonas Eriksson, FIFA-domare

över 200 allsvenska matcher i ryggen, liksom en mängd internationella uppdrag, både landskamper och cupspel. – Jag tror att det är min förmåga att bemöta människor som har tagit mig så här långt. Jag är bra på att få folk att lita på mig och göra som jag vill fast de inte håller med mig, säger han och tillägger: – En domare tar i snitt 400 beslut under en match. Det är

ledarskap, resa och lära känna många olika kulturer. Men sedan 2011 är han domare på heltid och han ångrar inte att han lämnade sitt vanliga jobb. – Det har gett mig tid att träna mer, vilket verkligen behövs i min ålder och på den här nivån. Idag väger han 10 kilo mindre än för tre år sedan och har ökat både sin muskelmassa och sin uthållighet. 53


 VISSELBLÅSARE

– Hade inte det hänt hade jag inte blivit uttagen till VM. Det stora mästerskapet tar upp stor del av hans tid just nu. Under våren har de uttagna domarna omkring 50 kursdagar där de detaljstuderar de deltagande lagen och diskuterar alla tänkbara situationer i oändlighet. Allt för att de ska bli så samspelta som möjligt. – Det är otroligt viktigt att alla domare går in i VM med samma attityd och mentalitet, säger Jonas. Hittills har hans karriär

varit rak och befriad från djupa svackor. Men motgångar har han naturligtvis stött på. Allt från felbeslut och sågningar i media till arga, hotande fans. – Som domare är ditt mål att ingen ska komma ihåg dig efter en match, då har du gjort ett bra jobb. Men ibland blir det mycket snack efteråt och det kan vara tufft, även om jag aldrig följer medierapporteringarna. Senaste det hände var i Champions League-matchen mellan

Manchester City och Barcelona. City förlorade med 2-0 och efteråt skyllde tränaren Manuel Pellegrini förlusten på Jonas Eriksson. I matchen blev Demichelis utvisad för en tackling på Messi. Tacklingen ledde också till en omdiskuterad straff som Messi sköt i mål. På presskonferensen efteråt sa Pellegrini bland annat: ”Det var ingen bra idé att sätta en domare

kritik oavsett vad som händer. Det är som i politik, det är alltid någon som blir missnöjd. Jonas menar att han har lagt den incidenten bakom sig. Nu siktar han framåt – mot VM. Vad som händer sedan vet han inte. Proffsdomare pensioneras vid 45 års ålder. Du har fem år kvar, kommer vi att få se dig i Korpen igen?

”Som domare är ditt mål att ingen ska komma ihåg dig efter en match, då har du gjort ett bra jobb.” Jonas Eriksson, FIFA-domare

från Sverige att döma en sån här match. Det spelas viktigare fotboll i Europa än i Sverige.” Uttalandet gav honom två matchers avstängning. – Det är så det fungerar. Inför vissa matcher vet man att det blir

– Haha, jag önskar att jag helhjärtat kunde svara ja på den frågan för artikelns skull, men ärligt talat så tror jag inte det. Den dagen jag lägger proffspipan på hyllan så slutar jag nog helt och hållet. 

Fakta om domare i Korpen tjä V na ad rm an

7-manna 84 st 100st 9-manna 19-78 år 11-manna Antal domare i Korpen Stockholm.

400-800 kr/kväll (två-fyra matcher)

Snitt på antal matcher/säsong /domare.

600-900 kr/kväll (två-tre matcher)

Åldersspann (snittålder ca 50 år)

500 kr/kväll (en match)

54

?

VILL DU DÖMA? Korpen är alltid intresserade av nya domare, men det viktiga är att de är duktiga och engagerade. Kravet på nya domare är att de måste ha genomgått årets utbildning i Stockholms Fotbollförbund (eller annat förbund) och gärna dömt där några år.


player’s choice

MATCHPAKET FRÅN SELECT Vi erbjuder ditt lag matchkläder i set om tröja, byxa och fotbollstrumpa till

299.- /set Ord. pris 525.-/set

www.selectsport.se

Läs mer om konfektionen, färgerna och storlekar på: www.selectsport.se


Jesper söker nya kickar Han har spelat fotboll för IFK Göteborg, AC Milan och Manchester United. Han har gjort 30 landskamper och har vunnit Champions League. Han har lirat korpfotboll för Umeå United. Men Jesper Blomqvist är säker, han hade kunnat bli ännu bättre. Text: Martin Röshammar. Foto: Viktor Gårdsäter.


J

esper Blomqvist får bollen på vänsterkanten, en bit nedanför mittlinjen, passar snabbt in i mitten, till Stefan Rehn. Jesper fortsätter springa och passningen kommer perfekt, skär igenom Manchester Uniteds försvar. Killen från Tavelsjö i Umeå kommun, som alltid med tröjärmarna långt nerdragna, har sprungit sig fri och skjuter perfekt, till höger om målvakten Gary Walsh som inte hunnit särskilt långt ut från sitt mål. Det har gått 11 minuter på Nya Ullevi och IFK Göteborg leder med 1-0 mot Manchester United med spelare som Eric Cantona, Mark Hughes och Paul Ince, i den femte omgången av gruppspelet i Champions League. I gruppen där Barcelona och Galatasaray också ingår. Det var då, den 23 november VM-året 1994. Jesper Blomqvist var 20 år och framtiden såg ljus ut. Åren har gått, Jesper Blomqvist har nyss fyllt 40 och fotbollskarriären är över. Han bor med sin familj på Lidingö och den här morgonen har han redan hunnit med en hockey-bockeymatch, en korpmatch som hans lag vann med 9-8. Matchen började 07.15. Han är klädd i en ljusblå skjorta med

en vinröd pullover över. Blåjeans och sneakers. Han berättar att fotbollen var väldigt viktig, det viktigaste, för honom, redan när han var sju-åtta år Samtidigt poängterar Jesper att han egentligen inte hade några förhoppningar om en karriär som fotbollsspelare. De tankarna kom nog inte förrän han flyttade söderut, till IFK Göteborg, arton år gammal. – Inte ens då hade jag någon stenhård tro. Jag pluggade på universitetet och tänkte inte så långt framåt. Men visst hade jag drömmar. I en uppsats på gymnasiet skrev jag om att spela derbymatcher i Milano. Men jag tog det inte som något självklart. Jag tyckte aldrig, knappt i Göteborg heller, att jag hade någon jättetalang. Det fanns alltid någon som hade mer talang än jag. 58

Efter pappaledighet försöker han hitta det där som får honom att känna samma passion som fotbollen. Han är inte riktigt där ännu, men han tror mycket på sina föreläsningar om mål och värderingar som han gör tillsammans med brorsan Joakim. Han är också entusiastisk över

”Det blev stort kaos när de upptäckte mig. Det var komiskt: ’Fan, det är ju den där Blomqvist’.” sportswik.com, den plattform, den app, som några kompisar utvecklat, där man kan rapportera från matcher, oavsett nivå, med sin telefon. Med jämna mellanrum har Jesper Blomqvist spelat med korplaget Umeå United. Det var en chock de första gångerna när det var 11-mannamatcher på grus. Själv var han i vad han kallar för usel form. – Den omställningen var speciell. Jag fick inte bollen på foten varje gång, om man säger så. Varken med- eller motspelare förstod vad jag gjorde. Det tog ett tag att anpassa sig. På ett sätt var det en nästan lika stor omställning när jag kom från England till Djurgården. Att få spela och träna med Manchester United, de grejerna de gör på träning, de existerar ingen annanstans. Då blir man bortskämd med den nivån. Man får en annan verklighetsuppfattning. Efter det var det ett steg neråt hela tiden, på något sätt. Hösten 2009 hoppade

Jesper Blomqvist in i Umeå United, då för att rädda laget kvar i 7-mannaserien, Herr Söder Elit. De mötte serieledarna i sista matchen. – Det blev stort kaos när de upptäckte mig. Det var komiskt: ”Fan, det är ju den där Blomqvist”. Vi vann och jag

Jesper Blomqvist Född den femte februari 1974. Spelade fotboll i Tavelsjö AIK, Umeå FC, IFK Göteborg, Milan, Parma, Manchester United, Everton, Charlton, Djurgården, Enköpings SK, Enköpings IS (en match) och Hammarby. Gjorde 30 a-lands­ kamper och spelade två matcher i VM 1994. Har lirat korpfotboll med Umeå United. Bor på Lidingö med sin familj. Arbetar nu med föreläsningar, fotbollsresor och är engagerad i det digitala sportmagasinet Sportwik.


59


tror att de var lite chockade. Det blev inte jättemånga matcher med Umeå United, men jag var med lite då och då. Man får passa sig lite i Korpen, det kan finnas spelare som inte riktigt hinner med när man gör en fint och så blir det kaos. Eller så är det någon som bara vill vara lite elak. Men det finns plats för alla och så ska det vara. Nu har jag blivit biten av hockeybockey, det är också i Korpens regi. Det är en träningsform som är den absolut bästa. Man tar i för fullt utan att man tänker på det och så träffar man kompisar och snackar lite skit. Det är perfekt. För Jesper som fotbollsspelare var utveckling det viktigaste. Han satte upp nya mål för sig själv hela tiden, han stannade aldrig upp för att njuta, var aldrig nöjd. Allt handlade om att bli så bra som möjligt, om att vara bäst. Men han understryker att för honom var kraven på ständig utveckling inte pressande, det var hela meningen med all satsning. 60

Förbundskaptenen Tommy Svensson tog ut Jesper Blomqvist i VM-truppen 1994 trots att denne bara spelat 11 allsvenska matcher. Han startade i premiären mot Kamerun och hoppade in i gruppspelsmatchen mot Brasilien. Det blev SM-guld för IFK Göteborg fyra år i rad 1993-96. Det första året blev det bara sex matcher och ett mål för Jesper Blomqvist, men efter det var Jesper en viktig kugge och han konstaterar att han var som bäst när han spelade i Blåvitt. Efter guldet 1996 och ännu ett gruppspel i Champions League med bland annat ett mål mot AC Milan borta, flyttade han till just den rödsvarta klubben i Milano. – Inte önskar jag att jag hade varit mer kaxig. Men när jag kom utomlands tog det två-tre år innan jag riktigt insåg hur det fungerade. Jag förstod att, om jag skulle bli riktigt framgångsrik, måste jag lära mig att ta mer plats. Jag hade det i mig att en målgivande passning är bättre än att göra mål. Det tycker jag någon-

Under karriären fann han mening i att ständigt utvecklas som spelare. Idag försöker Jesper Blomqvist hitta samma passion.


stans fortfarande. Spelar jag i Korpen är det roligare att passa till någon som gör mål. Men utomlands handlar det om att göra mål om man vill bli riktigt stor. Den första tiden i AC Milan, var det ”totalt fel allting”. Jesper Blomqvist beskriver det som en kulturkrock på alla fronter. Som när han kom till klubbens träningsanläggning Milanello för första gången. Han hade köpt en klocka, en Rolexkopia i Hongkong, ett damur dessutom. – Jag hade ingen aning, kunde inte bry mig mindre. Men det var någon som såg det där och började peka: ”Vad fan har

laget trippeln, ligan, FA-cupen och Champions League. Jesper Blomqvist var med i startelvan i finalen mot Bayern München den 26 maj 1999. – Jag brukade aldrig vara nervös, men det kändes att det inte var en vanlig match. Jag hade problem att sova natten före. Sedan kommer jag ihåg att jag sprang omkring på planen och jublade och medaljen lossnade. Jag fick leta en stund efter den. Men annars kommer jag inte ihåg mycket från den kvällen. Jag har sett matchen en gång efteråt och det var knappt jag kände igen spelsekvenserna.

”Går jag på en allsvensk match i dag, det är så mycket negativt på läktarna. Jag klarar inte riktigt av det. Fotboll är glädje för mig.” du på dig?”. Det är ett jättekardinalfel som man absolut inte får göra. Jag tyckte att fotbollen skulle tala för sig, det man presterar. Men sen insåg jag att självklart hade det hjälpt att ha en Rolexklocka. Jag borde spelat deras spel för att slippa börja nere i botten, jag borde haft en cool bil. Det är ett lagspel och du måste ha stöttning av dina lagkamrater. Jesper Blomqvist pratar mycket om vikten av samarbete, lagkänsla och glädjen och passionen som fotboll handlar om för honom. Men kärleksrelationen med fotbollen har inte alltid varit enkel och självklar. Jag undrar om han tycker att han, som spelare, nådde så långt som han kunde ha gjort. – Absolut inte. Det är frustrerande. Särskilt för mig som drevs av utveckling. Jag är helt övertygad om att jag kunde ha blivit mycket bättre och nått mycket mer framgångar. Det säger jag utan att vara kaxig på något sätt. Det blev bara en säsong i AC Milan för Jesper Blomqvist. Därefter Parma, innan han flyttade till England och Manchester United. Den första säsongen i United vann

Till slut var skadeproblemen för stora. Det blev två säsonger till i Manchester United och efter det bara ett tjugotal matcher i Everton, Charlton och Djurgården innan han till slut gav upp. – Det fanns så mycket mer att ta av, det är ju bistert. Varje morgon i fyra år vaknade jag och kände efter – hur känns knäet? Var det svullet eller inte? Det var en mental plåga. Beslutet att lägga av var inte jobbigt, då var det skönt. Det kändes som en befrielse att inte behöva kämpa mer. Att han skulle bli tränare efter spelarkarriären var inte självklart och så här några år senare, har han insett att tränarrollen inte var rätt för honom. Jesper Blomqvist lade ner mycket tid, men inställningen var inte den samma som när han själv spelade, ”det var inte 110 procents dedikation”, som han själv uttrycker det när han pratar om åren i Enköpings SK och Hammarby IF. – Efter Hammarby har jag verkligen tappat sugen. Då gick det över gränsen. Glädjen med fotboll försvann helt. Det var allt runt omkring, med fansen och allt strul och bråk. Det blev för lite av vad fotboll egentligen ska handla om, passio61


nen. Det ska vara roligt och man ska inte hata motståndarna, man ska ha respekt för varandra. Går jag på en allsvensk match i dag, det är så mycket negativt på läktarna. Jag klarar inte riktigt av det. Fotboll är glädje för mig. Det blev en säsong som assisterande tränare i Hammarby, med några extra hektiska månader på hösten 2010, efter att tränaren Michael Borgqvist lämnat sitt jobb efter supporterhot. Fotbollsglädjen känner han i dag när han lirar själv på hobbynivå och när han hälsar på på Fotbollens dag på Lidingö. – Då känner jag verkligen passionen. Det är flera tusen barn som bara älskar fotboll och tycker allt är skithärligt.

I slutet av maj åker Jesper Blomqvist till Asien för ett antal matcher med Manchester Uniteds veteranlag. Truppen ser rätt vass ut. Spelare som Paul Scholes, Louis Saha, Dwight Yorke, Denis Irwin, Andy Cole och Ronny Johnsen ska med. – Ah, vi skulle nästan kunna gå in i allsvenskan och göra bra resultat med det laget. Så nu ska jag försöka komma i form, annars får jag inte spela. När det är match, då kliver ingen undan. Då är det som förr. Det som är fascinerande är hur bra stämningen är, spelarna i Manchester United kunde vara svåra att komma inpå livet. Men när man åker iväg nu har alla fått landa, är mycket tryggare personer. Det är så mycket trevligare nu! 

UMEÅ UNITED Grundades: 2001 (lades ner 2012). Serie: Herr Söder Elit. Placering 2012: 2. Röd tråd: Kärnan i laget kom från Umeå. Med åren mer uppblandat med folk från Dalarna och Skåne. Styrka: Starkt mittfält. Svaghet: Sällan fast målvakt. Firade säsongen på: Kvarnen och O´Learys. Medel­ålder: ca 35. Drömvärvning: Hugo Lloris.

Fler profiler i korpfotbollen

Anders Moneybrother Wendin

Tina nordlund

MÅnS ZelmerlÖW

Allas vår pengabroder har gjort sig känd som en tuff spelare i Korpen med förkärlek för glidtacklingar.

Landslagsstjärna som tagit EM-silver. Gjorde några legendariska inhopp i BK Dalkullorna under 2000-talet.

Artisten som lett Allsång på Skansen spelar även i korplaget Nollfyrasex (riktnumret till Lund).

HÅKAN HELLSTRÖM

Maia Hirasawa

Malin Swedberg, Hasse Eskilsson

Yttermittfältare i BK Blå under några år på 2000-talet där även artisten Theodor Jensen spelade.

Hennes musik är lekfull och egensinnig. Kanske även hennes färdigheter som mittfältare i Korpen?

De är gifta, är båda f.d. landslags­ spelare och har spelat tillsammans­ i korp-mixlaget Kappas Kompisar.

62


PRISEXEMPEL: * POWERBANDS FRÅN 139 KR -FRI FRAKT * RINGAR TRÄ 699 kr -ABS 399 kr * DOOR GYM EXTREME 395 kr * STEPBRÄDA 499 kr * HEAVY GRIPS 100-350 LBS 199 kr * HANDTAG ARMBÖJ 99 kr * PILATESBOLLAR 55-85CM, 149-249 kr * BATTLE CHAIN 55,4 KG: 1990 kr * LACROSSEBOLL 49 kr * YOGA STRAPS 49 kr * KROMHANTLAR 1-25 KG 39 KR/KG * VIKTVÄSTAR 10-30 KG 890-1190 kr

BUTIK PÅ SVEAVÄGEN 107 I STOCKHOLM ÖVER 15000 NÖJDA KUNDER MÅ-TO: 11-18.30 FREDAG: 11-17 LÖ: 11-16 TEL: 08-854520 WWW.HEFITNESS.SE

#HEFITNESS FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK & INSTAGRAM

kettlebells 4-40 kg

- 15 min 3 ggr/ vecka ger fantastiska resultat! Kör: Swings, snatch, clean & Press & turkish get-up. förslag på vikt till tjejer: 8-12 kg förslag på vikt till killar: 16-24 kg 4KG:99KR, 8KG:169KR, 10KG:224KR, 12KG:344KR 14KG:396KR, 16KG:444KR, 18KG:499KR, 20KG:578KR 24KG:684KR, 32KG:895KR

* 3 SERIER: sVARTA I JÄRN * COMPETITION * KLÄDDA

18 graders lutning 18 km/h Mp3-koppling Pulsmätning 3 hk & 109 kg

he-1880 löpband REA: 7450 kr (14900 KR) FRAKT & MONTERING 995 KR* INOM STORSTOCKHOLM GÅR ATT FÅ PÅ AVBETALNING VIA KLARNA

MEDICINBOLLAR 1-10 KG MEDICINBOLLAR MED GREPP 3-10 KG SLAMBALLS 4,5-23 KG

palm protector s,m & l: 99 kr

sänkta priser på över 100 produkter! SLACKLINE * 15 m * 4 ton * 595 kr

sandsäckar 20 lbs: 345 kr 40 lbs: 395 kr 60 lbs: 445 kr 80 lbs: 495 kr halva priset!

VI FIRAR ATT ATT VI NU FUNNITS I 3 ÅR MED OSLAGBARA PRISER PÅ MEDICINBOLLAR, SLAMBALLS, HEMMAGYM OCH EN MÄNGD ANDRA PRODUKTER. VI HAR ALLTID SAMMA LÅGA PRIS I BUTIK SOM PÅ HEMSIDAN. DESSA PRODUKTER HAR FRI FRAKT: POWERBANDS, VÄGGFAST CHINSRÄCKE, TRÄNINGSHANDSKAR, PULSKLOCKOR, FINGER LOOPS & SPEEDHOPPREP. BJÖRN, CHARLAN & FREDRIK SÖDERSTRÖM


Lagsidor av spelarna har lagnamnet intatuerat. Där snackar vi lagkänsla! Årets korplag 2014: Pumorna!”

Pumorna blev Årets korplag Korpen Stockholms tävling är avgjord och stolta segrare är tioårsjubilerande fotbolls- och innebandyklubben Pumorna, som officiellt kan titulera sig Årets korplag 2014.

K

orpfotbollens upptaktsträff på Enzo’s vid Tele2 Arena blev en välbesökt tillställning. Det fanns inte mer än ströplatser kvar då det var dags för TV4:s fotbollskommentator Jesper Hussfelt och Sportbladetskribenterna Robert Laul och Kalle Karlsson att avslöja vilken av de inskickade lagpresentationerna

64

som färgat mest och bäst. Juryns motivering löd: ”Ett lag blir inte årets korplag genom att vinna sin serie eller genom att ha seriens bästa målskytt. Det handlar snarare om att vara goda ambassadörer för Korpen. Sportmanship, glädje, seriositet, men med glimten i ögat. Vinnarna prickar in alla dessa värden och kan dessutom stoltsera med att en

Tjoget jublande tjejer äntrade scenen och bjöd efter den obligatoriska segerintervjun publiken på en mänsklig pyramid. Lagkaptenen Catharina ”Catha” Sjögren var såklart belåten. – Det känns fantastiskt! Jag är alltid otroligt stolt och glad att vara en Puma, men självklart känns det extra bra en kväll som denna. Att bli Årets korplag slår allt vi tidigare har vunnit! Den största anledningen till att det till slut blir vi tror jag är vårt engagemang. Vi är ett skönt gäng med mycket energi. Självklart ska det här firas, dels ikväll, men framför allt i sommar då vi reser till Tjeckien för att spela fotbollsturneringen Prague’s Barrel. Pumorna vill ha revansch för den snöpliga förlusten på straffar i fjolårets final! Dessutom får vi se Pumorna på Korpen National Cup, dit de fick en fribiljett för att ha haft flest representanter med klubbtröjor på upptaktsträffen. Text & foto: Carlis Fridlund

Vad vann pumorna mer Än _Äran? Gratis anmälningsavgift till nästa säsong samt ett presentkort från Korpens sponsor Team Sportia.


Nominerade till Sveriges snyggaste klubbmÄrke. Finalisterna i Korpens tävling “Snyggaste klubbmärket” är tydliga identitetsmarkörer. 120 lag antog utmaningen som Korpen anordnade i vintras. 15 av dem gick vidare till final där juryn tillslut utnämnde Hoyzer Boyz till vinnare.

Designa ert klubbmärke Ett lags identitet ska speglas i dess klubbmärke. Vad ska man då tänka på om korplaget behöver ett klubbemblem? Grus frågade grafiska formgivaren Joakim Skyttberg, som jobbat med att strama upp Vasalunds IF:s klubbmärke, om råd. tt lyckat klubbmärke ska förmedla en känsla av identitet, vinnarkultur, stolt historik och stordåd. – Det ska inge respekt, vara älskat av de egna och fruktat av motståndarna, säger Joakim Skyttberg. I fotbollsvärlden är klubbmärkena generellt väldigt influerade av vapensköldar och heraldik. En sköld är indelad i olika fält med färger och symboler som speglar klubbens historik eller platsen där den skapades. Det är vanligt att man har med föremål, djur och mytologiska väsen som knyter an till tid, rum, kultur och tradition. Syftet med grafisk design är att

E

särskilja, profilera och identifiera och då är det viktigare att vara kreativ än att ha en massa stolt historia och tradition, menar Joakim Skyttberg. – Kan man inte titta på det förgångna får man titta på nuet. Alla lag har väl någon sorts ­berättelse kring sitt bildande. ­ Jag tycker att man ska söka i närområdet där klubben startade eller i lagets namn för att hitta färger och symboler, säger han. – Försök att hålla det stilrent. Ett plottrigt klubbmärke med alldeles för många symboler, färger och attribut blir jobbigt att titta på. Det ska vara tydligt, se bra ut på

avstånd och rent tekniskt fungera i tryck och gärna även i svartvitt. Det finns inget som säger att ett klubbmärke behöver leva upp till det den lovar och ibland är det bättre att sikta högt och hamna i träden än att braka rakt ner i gruset innan man ens har lyft. Det skadar inte med lite hybris!

NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN:: Var inte rädd för att låta dig inspireras och låna former och symboler från klubbemblem eller logotyper du tycker är snygga. Lämpligen ska lagnamnet representeras i klubbmärket, i sin helhet eller förkortat. Sammanställ vad du vill få med: Former, färg, text, symboler, osv. Prova dig fram, t.ex. genom ­att positionera innehållet med en sköld som bakgrund. Ta bort allt överflödigt. 65


Lagsidor

SpelarkrÖnika

Sila svordomarna! ila snacket. Så kallas Korpen Stockholms nolltolerans mot svordomar, könsord och hot. Rött kort direkt, förutom när du svär ”till dig själv”, då kommer du undan med gult. Jag gillar det. Tycker det visar på en framsynt medvetenhet om att ord och handlingar hör ihop likt Schwarz och Thern på ett innermittfält. Grovt, vårdslöst språk leder till grovt, vårdslöst spel. Som många laguppställningar är reglerna dock allra bäst på pappret, inte riktigt lika korpsvarta och vita när de ska tillämpas på gruset eller gräset.

S

Främst för att språket ständigt utvecklas.

Även det fula. Korpen anno 1750 hade i sin regelbok (skriven med gåspenna) haft nolltolerans mot utrop som ”Min Gud!” och ”Vår herres plåga!”. Av de haranger från varmare trakter som därefter dominerat svärordboken leder vissa (helvete, jävlar, fan) ännu till tre minuters sidsteppning medan andra (helskotta, jädrar, fasiken) nog inte gör det. Och när det gäller ord under bältet (men över benskydden) ger en del förstås illröda kort (kuk, fitta, knulla) medan synonymer som ansågs obscena på Gunnar Nordahls tid (pitt, kussimurra, pippa) idag nog mest ger en lätt rodnad på kinderna. Svordomar kan dessutom fylla en förståelig fysisk funktion. Svärordförrådet sitter till skillnad från övriga språket på högra ”känslo­ sidan” av hjärnan och rycker ryggmärgsmässigt in vid smärta och andra kristillstånd. 66

Alstrar adrenalin som bidrar till bedövning. Alla som dragit lilltån i bordsbenet vet att ett ”helvetes jävla skit” hjälper. (I en studie vid Keele University i England kunde den som svor ha handen i isvatten ca 40 sek längre).

”Alla som dragit lilltån i bordsbenet vet att ett ’helvetes jävla skit’ hjälper.” Så därför kan de runda orden inte hanteras alltför fyrkantigt. Nolltoleransen mår bra av ett liiiitet inslag av bedömning av ordval och sammanhang, på samma sätt som om en hands är ofrivillig och en offsideposition påverkar spelet. Domarnas spelförståelse behöver kombineras med ordförståelse. Då kan en och annan svordom silas, så att inte en försvarare som sätter grusdobbarna på hälsenan bara får en tillsägelse medan anfallaren med hälsenan som utan att tänka, bara känna, skriker ”aj som fan” blir utvisad. Annars är ”Sila snacket” som sagt en utmärkt uppmaning. Och här är tre tips för hur du parerar en reflexreaktion och silar medan du snackar (med förklaring till domaren): HELVE…..tica (typsnitt) FITT…..ja (söderförort) JÄV…ssituation (juridisk term) Eller så kör du den amerikanska censurvarianten och gormar: PIIIIIIIIIP!

Mikael Hedquist, #20 mittfältare i Mardrömselvan


V Ä EN RVA KOM

Mat för 90PIS! till er var kr

Extra krafter i lunchlådan? Värva en ny medlem – få varsin matkupong

Känner du någon som jobbar i det privata arbetslivet men inte är med i Unionen? Hjälp oss att värva din kompis till Unionen så bjuder vi er på varsin värdekupong à 90 kronor som gäller i det flesta mataffärer. De tre första månaderna är dessutom gratis för den nya medlemmen. Gäller till 30/6 2014. Läs mer på:

www.unionen.se/kompis Erbjudandet gäller när du värvar en ny yrkesverksam medlem (inte student- eller pensionärsmedlem).

67


detta är promotion från O´learys

What´s on! Quiz på tisdagar Varje tisdag på O’Learys Liljeholmstorget kl. 18.30. Fina priser att vinna!

Fina priser i baren med Buffé för bargäster på övre plan kl. 16–19.

Vi delar ut 300 kr i presentkort till vinnande lag samt att vi har individuella vinster minst 2 gånger varje kväll! Varje vecka samlar vi ihop poängen och avslutar alltid säsongen med fina finalpriser till 1:a, 2:a och 3:e plats! Samla ihop gamla kompisgänget, eller varför inte utmana dina kollegor? Häng i baren och ta något att dricka, eller boka ett bord och välj från vår breda och vällagade meny.

99 kr för Buffé inkl. ett glas vin/öl 69 kr för alkoholfritt alternativ.

Ingen föranmälan krävs och eventet är gratis. Vid frågor maila Anna på: anna@risingstarcomedy.se

Liljeholmstorget, bäst After Work i Stockholm! Varva ner efter arbetsdagen med After Work! Vi är den självklara mötesplatsen på Liljeholmstorget för att möta upp kollegorna, vännerna eller kunderna. Alltid en trevlig eftermiddag där du kan, slappna av och njuta i en härlig atmosfär med skön musik.

Lunch! Serveras kl. 11–14 måndag­– fredag. Välj mellan ­fyra härliga lunchrätter samt vegetariskt alternativ.

Vi tar bara bordsbokningar på övre plan under fredagar efter kl. 19.00.

Sunday Brunch Vi serverar en stor amerikansk brunchbuffé varje söndag kl 11–15. Pris 179 kr. Biohörna med tecknad film och popcorn för barnen. Pris 89 kr för barn upp till 12 år.

Vi serverar dessutom vår lunch à la carte fram till kl 16. I lunchen ingår stor salladsbuffé, soppa, bröd, måltidsdryck och kaffe.

Pris: 95 kr. Häfte med 10 st lunchkuponger 850 kr.

Välkommen till din Sportbar O´Learys på Liljeholmstorget – Din självklara mötes­plats! Du når oss på 08-644 69 01

68


Oavsett drömbil, anfallsstjärnans resa börjar med ett körkort. En lila Diablo? Eller en blå Fiat 500? Vilka bilar ditt lags stjärnor än suktar efter, är den enklaste vägen till körkortet en bra utbildning. Vi på Eriksdals Trafikskola har lärt ut konsten att köra bil sedan 1983 och vi vågar säga att vi är riktigt bra på det. Men vi gillar inte bara att lära ut

bilkörning. Vi brinner också för fotboll och ger alla bolltrollare i Korpen Stockholm ett gratis bokpaket (värde 530 kr) om du kör för minst 4.000 kr. Erbjudandet är giltigt hela 2014. Hör av dig till oss så berättar vi mer och lägger upp en plan för utbildningen. Välkommen!

Eriksdals Trafikskola Vetegatan 7. T-Skanstull. Tel 08-644 22 10. Öppettider vardagar 08.00 –18.00, fredagar 08.00–16.00. Kontoret är öppet 12.00 –14.00. www.eriksdalstrafikskola.se


jag är pt. jag utmanar, blir utmanad. alltid i lag, alltid vi. vi ger, vi får. energi, feedback, skratt. vi sätter mål, vi håller dom. jag är pt. vill du bli? Josefin Lillhage. Tre VM-guld, tio EM-guld och 37 individuella SM-guld i simning. Examinerad 2010.

anmäl dig idag

PT-SCHOOL.COM

Grus 1401  
Grus 1401  

Ett magasin från Korpen Stockholm om fotboll – oavsett nivå eller underlag.

Advertisement