Page 30

Guldmedaljemorgener styrker trivsel og læring Slut med morgengnavne børn og voksne. Det er nu du som forældre eller lærer sætter nyt niveau og sikrer den bedste start på dagen.

M

orgensure børn - smågnavne forældre - vi kom for sent op, der er ikke flere rene strømper i skuffen, og de der ligger er for små. Ingen plads på toilettet. Spis nu din morgenmad - kom så! Har du husket? Kom nu vi kommer for sent! IIHH altså! Du er ALTID... Vi kender alle til morgener som disse, og alt for ofte bliver de hverdag frem for undtagelsen. Morgenerne går i hårdknude, og vi vænner os til at være stressede og uempatiske over for hinanden. Det går ud over indlæringen og børnenes personlige udvikling. Når vi sender børn stressede i skole, så kan det påvirke dem langt ind i skoledagen. De føler sig ikke ok. De tager surheden - tristhe-

Stifter af Skoleglæde.nu Henrik Leth er fast skribent på Skoleklog, hvor han deler af sine erfaringer om motivation, trivsel og læring i skolen.

den - den manglende positive selvforståelse med ind i klasselokalet, og det påvirker både det ventende sociale samspil med de andre elever samt det overskud og mindset, eleven har i undervisningen. Mens jeg var lærer, var jeg meget optaget af, hvad de elever, der klarede sig godt i skolen, havde til fælles. Jeg var også interesseret i at finde en rød tråd - de fælles snitflader i de udfordringer de elever, der ikke havde det godt i skolen, havde til fælles. 1-5 metoden Det var naturligvis en svær opgave. Men med tiden lykkedes det mig. Jeg startede ofte med at tage en 1-5. 1-5 er en hyggelig morgenrunde, hvor alle elever får taletid, mens vi alle vågner lidt mere. Hver elev præsenterede et tal og knyttede et par ord til tallet. Jeg lærte blandt andet, at Jonathan tit var 4 eller 5 om onsdagen. Det var fordi det var byttedag, og han skulle til far og bo i den kommende uge eller til mor. Vi fandt fælles ud at, af det her var en svær dag for ham, og at Jonathan ofte havde let ved at komme i konflikt. Det vidste vi i klassen. Vi talte åbent om disse ting og dette betød, vi kunne drage omsorg for hinanden. Vi havde et højt niveau af tillid, og jeg kunne også som lærer fortælle og uddybe mit tal. Jeg havde en gang en 5’er, og det var fordi jeg var blevet rigtig gal om morgenen. Jeg var blevet gal på mine piger, der dengang gik i 3. og 7. klasse. Jeg var blevet gal, fordi jeg havde en rigtig dårlig morgen, hvor der manglede strømper i skuffen, og pigerne var langsomme, men mest fordi jeg selv var kommet for sent i seng og for sent op. Mest fordi vi ikke var så gode om morgenen til at gøre de rigtige ting, og fordi jeg kom til at vække dem på en sur måde.

En god morgen er vigtig for børns indlæring og udvikling, siger Henrik Leth . I artiklen fortæller han om sin egen families morgenritualer.

30

MAGASINET SKOLEKLOG

Når tilliden er på plads, er eleverne til at performe 1 til 5 er et fantastisk redskab til at vise eleverne, at det er både vigtigt og nødvendigt, at vi tør vise, hvem vi er. At vi alle har udfordringer, og at vi alle kan hjælpe hinanden på de svære dage.

Profile for info@skoleklog.dk

Magasinet Skoleklog oktober 2017  

Danmarks største digitale gratismagasin til skolerne.

Magasinet Skoleklog oktober 2017  

Danmarks største digitale gratismagasin til skolerne.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded