Page 28

Juleferie:

Kærligt nærvær eller stress? Af Henrik Leth, stifter af Skoleglæde.dk

Julen er en skøn tid. Men den presser os. Og netop derfor kan det være hensigtsmæssigt at få talt med sig selv om, hvad ønsker jeg mig egentlig af denne jul. Her er mine erfaringer og konkrete bud på, hvordan det kan lykkes at skabe det nærvær, vi alle drømmer om.

J

ulen er for mange den tid på året, hvor familierne samles, hvor vi forkæler os selv og hinanden, og hvor vi genfinder overskud og arbejdslyst. Men mange ser og oplever også visse udfordringer i den skønne tid, da vi ofte har alt alt for travlt med alt, det vi bør og skal og vil. Så travlt, at det vi faktisk ønsker os - nemlig tid til kærligt ro, nærvær og ekstra god tid bliver udskiftet med stress og jag og alt andet end ro og hygge. Hvad er vigtigst? En god ide er inden det hele går alt for stærkt - at beslutte sig for hvad der i virkeligheden er vigtigst. Vigtigst for dig og vigtigst for de vigtigste mennesker omkring dig. For mig personligt banker hjertet altid stærkt for at huske mine børn og naturligvis kone i denne hektiske tid, der ikke begrænser sig til selve julen.

Med fire børn er det en daglig udfordring at nå dem alle. Det kræver tanke, bevidsthed, planlægning og handling. Men hvordan bliver det til andet end blot ord og en fin intention? 10 års erfaringer med coaching - værsgo: Siden 2007 har jeg coachet forældre og har haft succes med at hjælpe dem til at blive bedre forældre, skabe glade familier og dermed gøre dem til gladere voksne. Når vi har den rigtige balance i familien og alle er glade, så bliver det en selvforstærkende proces, der betyder at vi har nemmere ved at bevare tilstanden. De fleste forældre kender det, at når et eller flere af vores børn, konsekvent skaber problemer, så tærer det på hele familiens resurser, og her - i disse resursefattige perioder, bliver vi markant dårligere til at foretage og vælge nye veje og løsninger på givne udfordringer. Konflikten bider sig fast. Børn har ikke problemer - de er i problemer En psykolog sagde en gang noget banebrydende på et kursus jeg deltog i. Han sagde. Børn har ikke problemer - de ER i problemer.” Pointen var at skære ud i pap for tilhørerne, at det er miljøet omkring barnet, der skal justeres, hvis vi ønsker en anden adfærd hos barnet. Den gjorde ondt. For var det virkelig mig som forældre, der havde hele ansvaret? Svaret var ja. Og netop miljøet og relationerne i familien påvirkes, når vi voksne har for meget fart på. Når kravene vokser os over hovedet. Julen er en skøn tid. Men den presser os, så hvordan kan jeg nu her i november og december sætte ind på familiekontoen, så vi får en dejlige jul, vi alle og ikke mindst vores børn fortjener. Vejen til en glædelig jul med fokus på børnene Når vi ønsker at styrke relationen til de andre og naturligvis til vores allerkæreste i vores familie, så har vi nogle forskellige muligheder. Fra hjemmesiden Kærlighedssprog præsenteres disse 5 veje ind til at udvikle omsorg og kærlighed for vores kæreste: Anerkendende ord. Tid til hinanden. Gaver. Tjenester. Fysisk berøring. Læg mærke til - at det hele handler om at give, hvilket passer perfekt til julen. Vores fokus er dog nok ofte, at vi mest er optaget af at købe ting, der skal ligge under juletræet, men vi kan så meget mere i det daglige. Det er de små ting i hverdagen der tæller Min erfaring er, at et varieret brug af disse veje til at vise kærlighed sikrer den bedste følelse for både afsender og modtager og har den største effekt.

28

MAGASINET SKOLEKLOG

Profile for info@skoleklog.dk

Magasinet Skoleklog 08/2017  

Danmarks største digitale gratismagasin til skoler og SFO´er i hele landet.

Magasinet Skoleklog 08/2017  

Danmarks største digitale gratismagasin til skoler og SFO´er i hele landet.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded