Page 1

Lucht post

MAF

Luchtpost - winter 2011 - nr.128

Bijzondere ontmoeting met Afrikaanse Vrouw van Hoop

Hoge waardering voor nieuwe MAF website

naar Dadaab (Kenia)

MAF vliegt 484 hulpverleners


World Vision medewerker omarmt kind

Hulpverleners komen op de plaats van bestemming Dankzij Maf

Het zijn drukke tijden voor MAF Kenia. Sinds 30 juli 2011 staat de telefoon roodgloeiend, omdat tientallen hulporganisaties met MAF naar de drie vluchtelingenkampen in Dadaab willen vliegen. Er werd als snel besloten om op maandag en donderdag een MAF vliegtuig met tien zitplaatsen te reserveren voor een Nairobi-Dadaab lijndienst. Drie maanden lang zit het vliegtuig vol en iedere stoel vertegenwoordigt een andere hulporganisatie. Half oktober 2011 staat de teller op 484 hulpverleners die MAF naar Dadaab vloog. Daarbij is 167 uur gevlogen. Onder de regelmatige ‘vlieggasten’ bevinden zich ook medewerkers van World Vision Australië (WV).

2


World Vision team bij vliegtuig

Land: Kenia 580.367 km² (14x Nederland) Bevolking: 40 miljoen Beneden armoedegrens: 50% Start MAF vluchten: 1959

Distributie noodhulp

W

orld Vision is een belangrijke gesprekspartner van de Australische regering als noodhulp ter sprake komt. Waarbij het vervolgens regelmatig voorkomt dat een door de regering aangewezen Hoge Commissaris ter plaatse poolshoogte komt nemen. Tijdens deze bezoeken wordt ook gecontroleerd of het geld van de belastingbetaler daadwerkelijk voor noodhulp wordt gebruikt. World Vision heeft veel ervaring met noodhulp. Wereldwijd staan zelfs vier zogenoemde Global Response teams in de startblokken om zo snel als mogelijk hulp te organiseren in getroffen gebieden. Door die ervaring kan hulp soms al binnen 24 tot 72 uur daadwerkelijk worden gerealiseerd! De WV-teams die MAF invloog, hebben noodhulptassen uitgedeeld, die vluchtelingen voorzien van pannen, bestek, dekens en een tentzeil. Hiermee proberen de teams onderkomens te creëren voor de gezinnen. Andere organisaties delen voedsel uit of zorgen voor schoon drinkwater. De situatie in de Hoorn van Afrika dreigt zich sinds maart 2011 te ontwikkelen tot een ramp van de ‘buitencategorie’, omdat nu al dertien miljoen mensen getroffen zijn. Bij aanhoudende

pakketten

Dadaab vluchten 2011

Mensen Kilo’s

Uren Organisaties

Augustus

159

3.020

81

16

September 232

167

56

29

Oktober

1181

30

34

93

droogte, zal dit aantal volgens het WV Global Response team in Kenia, Somalië en Ethiopië zelfs kunnen oplopen tot vijftien miljoen! Er wordt door MAF van oudsher veel waarde gehecht aan een langdurige relatie met hulpverleningsorganisaties die van MAF’s diensten gebruik maken. World Vision is zo’n organisatie. Door regelmatig gebruik te maken van MAF’s shuttle diensten, kunnen WV-medewerkers zich ter plaatse een beeld vormen van de nood die gelenigd moet worden. Voor deze medewerkers is het zonneklaar: dankzij MAF’s vliegtuigen kunnen ze echt snel ter plaatse zijn. Daarbij gaat het om meer dan shuttlevluchten alleen, zoals één van de WV-medewerkers onder woorden bracht: “MAF brengt ons niet alleen op die plaatsen waar we echt moeten zijn, maar ondersteunt ons daarbij ook blijvend met gebed!”

“MAF brengt ons op plaatsen waar we echt moeten zijn en ondersteunt ons ook blijvend met gebed!” World Vision

Bekijk onze website www.maf.nl/honger

3


Ooggetuige verslag Dadaab hulpverlening MAF piloot Marco Koffeman

Donderdag 1 Sept 2011, Dadaab (Kenia). Vandaag vliegt Marco Koffeman de shuttle service vanuit Nairobi, via Garissa, naar Dadaab en Wajir. Het vliegtuig is op zowel de heen als de terugweg helemaal vol met hulpverleners die voor verschillende organisaties in de kampen werken. Als ze opstijgen vanaf Dadaab vliegen ze vrij laag over het kamp.

M

arco Koffeman: “Het lijkt zo keurig vanuit de lucht, allemaal tenten op een rijtje, verdeeld in kleinere blokken. Ik praat een tijdje met een vrouw die namens de LWF (Lutheran World Federation) polshoogte neemt in de door droogte en honger geteisterde

Vluchtelingengezin: Wie helpt ons?

4

Hoorn van Afrika. Ik heb diepe bewondering voor deze vrouw en al die hulpverleners die hier werken. Zij werkt al vierenhalf jaar in Dadaab en heeft het kamp in de afgelopen maanden zien groeien van 90.000 naar 450.000 mensen. In augustus kwamen er dagelijks 1.800 vluchte-


Marco Koffem

“Het is indrukwekkend zoals Kenia de 'vreemdeling' in hun midden toelaat.”

lingen bij en in september is het gedaald naar 1.000 mensen per dag. Ondanks die daling is het een groot probleem om al deze mensen in het kamp onder te brengen. Ze weet uit ervaring dat dit kamp voor de komende tien jaar het ‘thuis’ van deze gezinnen zal zijn voordat ze terugkeren naar Somalië. Als MAF piloot vind ik het een voorrecht om deze hulpverleners veilig en comfortabel naar de bewoonde wereld te vliegen, waar ze even kunnen bijtanken. Een Engelse passagier merkt op dat als ons buurland Somalië was geweest, het maar de vraag was of we net zo gastvrij hadden gereageerd als de Kenianen. Dadaab is op dit moment de derde grootste stad van Kenia! Het is daarom indrukwekkend zoals Kenia de "vreemdeling" in hun midden toelaat.“

an

“Ik ben maar kort in Dadaab geweest, maar het stof van de woestijn zit tot diep in mijn longen. Ik heb bewonde ring voor de mensen die maa nden of jarenlang werken in een gebied dat niet meer is als een woestijn.”

De Lutheraanse Wereldfederatie (LWF) LWF is door de UN gevraagd om het kamp in Dadaab te coördineren. LWF zorgt voor aanvoer van voedsel en vers drinkwater, als ook de beveiliging van deze kampen. Het werken in een vluchtelingenkamp is veeleisend en emotioneel zwaar door het dagelijkse leed waarmee medewerkers geconfronteerd worden. Hitzler(LWF): “Om onze medewerkers gemotiveerd te houden, moeten ze na een periode van acht tot twaalf weken even bijtanken in de bewoonde wereld. Voor het transport van en naar de kampen maken we dankbaar gebruik van MAF, omdat deze organisatie een betrouwbare vorm van luchtvervoer aanbiedt”.

Land: Kenia 580.367 km² (14x Nederland) Bevolking: 40 miljoen Beneden armoedegrens: 50% Start MAF vluchten: 1959

Lange rijen vluchtelingen

Bekijk onze website www.maf.nl/honger

5


Margaret bijzondere Afrikaanse Vrouw van Hoop

De achtdaagse reis zit er op. Wat een indrukken in één week. Acht vrouwen gingen 1-8 oktober 2011 op reis om andere vrouwen te ontmoeten en te bemoedigen. Om te leren wat MAF voor vrouwen, in dit geval in Afrika, betekent. Ze hebben gezien en ervaren hoe MAF een (lucht)brug slaat tussen gebieden die slecht bereikbaar zijn. Elly Overeem is één van de zakenvrouwen, die heel graag met eigen ogen wilde zien wat de impact van MAF is op projecten waar MAF hulpverleners en goederen brengt. Ze vertelt u graag over Margaret, die diepe indruk op haar maakte.

D

aar staat ze: betrouwbaar, onwankelbaar, vastberaden. Een vrouw met zelfvertrouwen. De kinderen kijken naar haar. Zij geeft een teken. De groep komt in beweging, stapje voor stapje. Het deint. Het zwelt aan. Het ritme krijgt de groep te pakken en dan ontstaat de stuwkracht. Een niet te stuiten move in de groep kinderen. Zij loopt voorop, geeft aanwijzingen, bijna onzichtbaar. Sterk geconcentreerd kijkt ze naar de koppies. Ze

“Ik kende alleen haar naam, maar sinds kort ook haar hart.” Elly Overeem

signaleert. De groep kinderen is haar klas. Met lege flessen, stokken en trommels vormen zij een Afrikaanse fanfare.

Waterbron

Nooit heeft een vrouw mij zo geïntrigeerd als deze lerares. Ik kende alleen haar naam, maar sinds kort ook haar hart. We ontmoetten elkaar bij de waterbron van de ALARM vakopleiding in Pader, Oeganda. Ik bleef wat achter bij de rondleiding aan de groep zakenvrouwen waar ik mee op reis was. Ze wachtte beleefd. Ik wilde nog iets noteren. Waarom het grote geschenk, de waterbron, zo belangrijk is voor deze gemeenschap. Dat dit een sociaal ontmoetingspunt is, waar het water van 17 meter diep uit de grond omhoog wordt gepompt. Waar de dieren drinken, het water zuiver is, koel en gezond.

Een moeilijke weg

Margaret wacht tot ik zover ben en vertelt mij dat zij het onbeleefd vindt om haar gasten

6


Margaret voor vrouwen groep alleen te laten. Ik voel respect en bedank haar voor de zorgvuldigheid en gastvrijheid. Dan vertelt ze, zonder enige aanleiding, haar verhaal. Het rolt en snikt er achter elkaar uit. Hoe ze hier getraumatiseerd terecht kwam. Haar leven aan diggelen na de bloedige burgeroorlog. Ze vertelt hoe ze tijdens haar vlucht als negenjarige een gewond kind op haar rug sjort en meeneemt. Ze sjouwt het kind mee en rent voor haar leven en dat van het kind. Helaas – na anderhalve dag blijkt het kind op haar rug dood te zijn. Ze ziet nog meer kinderen langs de weg. Ze vertelt hoe ze hier kwam, klaar om zichzelf van het leven te beroven. Maar dat ze door dit huis en de mensen is opgevangen en nu kinderen begeleidt die net als zij getraumatiseerd zijn.

Vrouw van Hoop

Ik ben diep geraakt en we bidden samen. MAF zorgt voor het vervoer van voedsel, materialen en docenten naar ALARM in Pader via de Northern Shuttle. Het vliegtuig dat ons

Wordt u ook Vrouw van Hoop? U kunt bidden, op reis gaan, een kralen­ ketting of armband kopen, gemaakt door vrouwen van het ALARM project. Via de e-brief Vrouwen van Hoop informeren wij u hoe de MAF Shuttle naar het noorden van Oeganda en Kenia hoop brengt aan kinderen volwassenen. Leef mee en geef! heeft gebracht heeft een ontmoeting mogelijk gemaakt tussen Margaret en mij. MAF is onze matchmaker. Alleen al voor haar en haar kids, voor de waterbron, voor de materialen die nodig zijn, voor de logistieke verbindingen is MAF onmisbaar. Voor deze vrouw is er hoop door MAF. Margaret is voor mij het voorbeeld van een Vrouw van Hoop. Zij weet Wie haar Bron is.

Elly Overeem @2ebedrijf Elly Overeem Bekijk onze website www.maf.nl/ vrouwenvanhoop

7


Volg MAF op www.maf.nl MAF website gelanceerd

Nieuwe huisstijl De website is opgemaakt in de nieuwe huisstijl die in 2012 in alle publicaties te zien zal zijn. Headlines Meer nieuws uit het veld. Onze piloten en monteurs, maar ook de artsen en zendelingen die met MAF vliegen vertellen wat de vliegtuigen voor mensen betekenen. Lees mee! Interactieve kaart Kijk op een Google Maps kaart waar MAF vliegtuigen actief zijn, waar Nederlandse MAF gezinnen wonen en welke projecten MAF Nederland met uw geld doet. Acties U kunt heel gemakkelijk zelf een actiepagina aanmaken en uw vriendenkring vragen uw MAF actie te sponsoren. Doet u mee? Projecten Het is onmogelijk u alles te vertellen over de honderden projecten van MAF. Jaarlijks wordt voor een aantal projecten campagne gevoerd. Vrouwen van Hoop is zo’n project en hiernaast ziet u de projectenpagina.

8

Uw eigen profiel Uw adres wijzigen, uw abonnement op een nieuwsbrief aanpassen, uw maandelijkse gift aan MAF aanpassen? Op de MAF site kunt u dit veilig doen! Online geven Veilig betalen via de MAF site met Ideal, via MAF machtiging of internet­bankieren. Webshop De webshop is uitbreid met nieuwe producten, ook uit Afrika. Bestel MAF boeken, kaarten of postzegels en we houden u op de hoogte van de status van uw bestelling. Twitter, Facebook, Hyves Volgt u MAF al op social media? Leef mee!


In september 2011 is de nieuwe MAF website gelanceerd. Het aantal bezoekers stijgt elke week. Een deel van de MAF achterban ontving in oktober een enquete en gaf de nieuwe website een hoge waardering. We geven u een kijkje in de homepage en projectenpagina. Hoe het werkt en hoe u kunt meeleven met MAF!

Achtergrond informatie Partnerorganisaties hebben MAF nodig om hun projecten te realiseren. U leest over de impact die organisaties maken in mensen.

Projectstand Een thermometer geeft aan: wat er nodig is en hoeveel er al gedoneerd is voor dit project.

Introductie Een korte beschrijving met foto of film van het project.

Projectlokatie U lees over een project in Gulu, maar waar ligt dat ook alweer? Bekijk het op de Google maps kaart.

Acties Sponsoracties van donateurs voor dit project. Ook uw actie kan hier staan!

Fotoalbum Een verzameling foto’s behorend bij het project.

Het laatste nieuws U kunt een bemoediging of reactie plaatsen op het blog van piloten, monteurs, artsen, hulpverleners en zendelingen. Deel het met anderen via social media als het bericht u aanspreekt.

RSS Het project dat u steunt op de voet volgen? Wanneer er een nieuw bericht over het project op de site is geplaatst ziet u dat via RSS meteen.

Projectenpagina www.maf.nl/vrouwenvanhoop Onder het kopje “lopende projecten” worden bijzondere en lange termijn projecten met films en projectverhalen in beeld gebracht. Regelmatig wordt er nieuwe informatie toegevoegd.

9


Bron van zegen ‘Het was weer een bijzondere ervaring dat mensen die al jaren slecht zien, na een operatie, de volgende dag weer kunnen zien. Dat is voor hen écht een wonder’. ‘Een maand met veel spoedgevallen, naast onze gewone vluchten: dokters, verpleegsters, bevoorrading, zendelingen ophalen en noem maar op’. ‘Het werk kan soms zwaar vallen in dit land. Zowel het klimaat, als de hele cultuur, is dor en dorstig. We werken tegen de stroom in en merken dat we niet zonder de hulp van onze God kunnen’ Zo maar enkele citaten uit nieuwsbrieven van onze uitgezonden gezinnen. Zinnen die me opvielen,

omdat ze weergeven wat het belang van MAF is. Onze staf wordt met veel nood en ongelijkheid geconfronteerd. Ze stellen hun vertrouwen op God en willen dienstbaar zijn, vanuit het geloof dat Jezus naar deze wereld gekomen is om mensen te redden, geestelijk en lichamelijk. Denken we aan hen? Bidden we voor hen? Geven we voor hen?

Adri van Geffen

Ik wens u mede namens bestuur en medewerkers gezegende Kerstdagen toe. Adri van Geffen Directeur MAF Nederland

Adri van Geffen

Meer vraag dan mogelijkheden Zuid Soedan

Zuid Soedan vluchten t/m augustus 2011

Totaal passagiers 5.111 2.315 noodhulp/ontwikkeling

177.261 kg noodhulp/ontwikkeling

1.655 kerk/evangelisatie

50.647 kg gezondheidszorg

N

u Zuid Soedan sinds 9 juli 2011 onafhankelijk is geworden, vliegt MAF Kenia bijna dagelijks met drie vliegtuigen naar Zuid Soedan. Het aantal aanvragen voor vluchten ligt vele malen hoger dan wat MAF aankan. Het zijn vooral vluchten naar het binnenland, omdat het daar veiliger

10

Totaal vracht 300.948 kg

is om te werken. MAF heeft voor Samaritan’s Purse quad bikes (motorfietsen met vier wielen) naar Yida gebracht, zodat hulpverleners afgelegen dorpen kunnen bereiken om de situatie met vluchtelingen en de noden in kaart te brengen. Zij werken samen met World Food Programme voor 20.000 vluchtelingen.


MAF NL activiteiten

MAF Businessclub Kent u bevlogen ondernemers? MAF Nederland richt een vriendenclub op voor ondernemers die betrokken (willen) zijn bij het werk van MAF. De oprichtingsvergadering vindt plaats in januari 2012 op vliegveld Teuge bij vliegschool MATC.

Wat betekent de MAF businessclub voor u als ondernemer? • U ontmoet andere betrokken en ondernemende mensen • U doet nieuwe geloofsinspiratie op • U realiseert samen met anderen mooie MAF projecten • U geeft invulling aan MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) • U kunt uw relaties laten kennismaken met luchtvaart.

Interesse?

Colofon

Vraag dan een folder met aanmeldformulier aan bij info@maf.nl, of neem contact op met Joost Bijl of Kees Tukker (0341-564488).

Stichting MAF Nederland Postbus 65 3840 AB Harderwijk Van Leeuwenhoekstraat 20-1 3846 CB Harderwijk Bank: 55.83.45.808 K.v.K. Harderwijk 41231129 Vermeld bij internetbankieren C1190 of 16 cijferig betalingskenmerk bij uw gift.

Neemt u de uitdaging aan om samen met MAF mensen en dorpen te bereiken met medische-, humanitaire- en ontwikkelingshulp en Gods liefde?

T. 0341 564488 F. 0341 560587 I. www.maf.nl E. info@maf.nl

Bedankt dat u meeleeft!

MAF Enquete 2011

In 2011 hebben uw gebeden, acties en giften weer veel betekend voor kwetsbare mensen in arme landen. Mogen we ook in 2012 weer op uw steun rekenen? De koelkastmagneet herinnert u er aan www.maf.nl regelmatig te bezoeken voor actueel nieuws, projectvoortgang en webshopaankopen. www.maf.nl

Blij verrast zijn we met de stapels reacties op de enquête bij de vorige Luchtpost. Ook op internet werden honderden enquêtes ingevuld. De reacties spreken hoge waardering uit voor MAF publicaties en geven ons nuttige aanwijzingen om nog verder te verbeteren. MAF is gezegend met een zeer betrokken achterban, bedankt! www.maf.nl/enquete

Bid en leef mee!

Nieuw in de webshop

Ontvang drie keer per week (RSS) of maandelijks (e-mail) de wereldwijde MAF gebedspunten. “In de nieuwe hangaar in Oeganda kunnen zeven vliegtuigen tegelijk in onderhoud zijn. Bid dat de verhuizing eind 2011 gerealiseerd wordt.” www.maf.nl/bidmee

Heeft u de MAF webshop al bezocht voor uw decembercadeaus? Veel bedrijven en donateurs plakken MAF postzegels op hun post. Plakt u mee? Ze zijn zelfklevend, 10 op een vel of 100 op een rol en u sponsort er brandstof mee. (Bestel ze vóór januari, daarna worden ze vier cent duurder). www.maf.nl/webshop MAF Kidspakket

Voor een adreswijziging stuur een mail naar: adres@maf.nl Voorzitter: Risco Balkenende Directeur: Adri van Geffen Redactie: Ruud Vos en Christine Zwanenburg-Bloem MAF Luchtpost verschijnt vier keer per jaar. Overname uit dit blad, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever, is niet toegestaan. Vormgeving: V1 - Visuele Communicatie, Ermelo Oplage: 42.000 ISSN 1385-8815

11


www.maf.nl

Hoop en hulp brengen aan een wereld in nood! MAF samen met duizenden hulpverleners

In 2010 hebben 500 hulpverleners en zendingswerkers gebruik gemaakt van de Marsabit Shuttle, de tweewekelijkse lijndienst naar het droge noorden van Kenia. Elke vlucht is een teken van naastenliefde voor de mensen die dagelijks leven in de woestijn, waar de rivieren al drie jaar droog staan.

“De vluchten van MAF en de aanwezigheid van zendelingen in afgelegen gebieden zijn een

Zendingswerkersfamilie Swanepoel leeft al dertig jaar in dit woestijngebied. Voor Wycliffe vertalen ze het Nieuwe Testament in de taal van de Rendille stam. Inmiddels is al 88% vertaald. Zonder het MAF vliegtuig zouden zij niet in dit gebied kunnen wonen en werken. Dat begrijpen de acht Nederlandse vrouwen die met Judith Collins naar Korr afreisden nu ook! Judith Collins is dankbaar wat MAF betekent voor haar en de christelijke

basisschool in Balaah. Hier volgen 250 jongens en meisjes christelijk onderwijs en krijgen dagelijks een maaltijd. Door de droogte kwamen er 500 extra kinderen naar de school voor voedselhulp. Daarom besloot MAF vijftien zakken maïs en bonen te kopen van het projectgeld dat de acht Nederlandse vrouwen hadden gedoneerd. De school bedankte MAF en de vrouwen op 6 oktober 2011 met zang, dans en lovende woorden.

Helpt u MAF uitvliegen naar dorre gebieden? € 2,38 € 50,00 € 150,00

1 km vliegen 50 liter brandstof 1 zendeling naar het werkgebied

Steun ons met uw gift op rek. 55.83.45.808 Vermeld bij uw gift - C1190 (of vermeld het 16-cijferig betalingskenmerk)

waar getuigenis van Gods liefde voor Zijn kinderen. Houdt u de Marsabit Shuttle in de lucht?” Elly Overeem

Luchtpost 128 nieuwe stijl  
Luchtpost 128 nieuwe stijl  

MAF Luchtpost 128 In een nieuw jasje!

Advertisement