Page 1

14000

flight mission

ft

13000

MAF MAGAZINE 4/2017

ft

12000 ft

11000 ft C O M PA S S C R E AT I V E S T U D I O I N C

title:

2 0 1 - 3 2 2 8 s outh s e rv ic e rd

client:

b urli ngton, on L7N 3H 8

date:

www. comp as scre at iv e.c a

d e s i g n e r (s):

MAF LOGO W I T H TAG - C MYK Mis s io n Av iat io n Fello w s h ip Ju n e 2012 Jas o n Bo u w man

10000 ft

9000 ft

8000 ft

7000

Med kurs mod Madagaskar

ft

6000 ft

5000 ft

2

4000

En smuk ø med store udfordringer

ft

3000 ft

2000 ft

1000 ft

5

Vejen til Madagaskar går over Australien

6

Verdens største flygtningeby

10

Brev fra Sydsudan

12

Fly fra Surinam hjalp Caribien


HELT UD HVOR VEJENE ENDER

En smuk ø me udfordringer

Jeg har besøgt MAF på Madagaskar - denne kæmpestore ø, 14 gange så stor som Danmark og på størrelse med Spanien. Gennem flere måneder i regntiden er store områder helt afskåret fra omverdenen, og vejene er ufremkommelige. Både i salmebogen og Bibelen finder vi mange udsagn om Herrens omveje, genveje og udveje. For eksempel salmerne ”Befal du dine veje” og ”Vej har du alle steder”. I lignelsen om bryllupsfesten i Matthæusevangeliet står der: ”Gå derfor helt ud, hvor vejene ender, og indbyd, hvem som helst I finder, til brylluppet. Og disse tjenere gik ud på vejene og samlede alle, som de fandt, både onde og gode, og bryllupssalen blev fuld af gæster”. Under mit ophold i Madagaskar besøgte jeg landsbyen Manja, der ligger helt ude, hvor vejene ender. Takket være MAF’s tilstedeværelse og lokale evangelisters ildhu bliver befolkningen i denne isolerede region forsynet fra luften med bibler og kristen litteratur. Det er en af de opgaver, som Kenneth Vittrup Pedersen kommer til at udføre, når han næste år starter som MAF-pilot på jordens fjerdestørste ø. Jeg ønsker ham og familien alt godt og Guds velsignelse. Arne Puggaard formand for MAF Danmark

MADAGASKAR I TAL Befolkning: 24.400.000 Størrelse: 587.041 km² (14 gange større end DK) Religion: 52 % animister, 41 % kristne, 7 % muslimer Gennemsnitslevealder: 66 år Sprog: Fransk og malagassisk 2


ed store

50

FUEL Q TY

40 40 50 300 250 200 30 250 300 LBS 200 150 1 5 0 100 LBS 50 20 100 50 1 0 0 1 GAL 0 (STD DS 0 A Y)

Til februar tager Kenneth Vittrup Pedersen afsted mod Madagaskar. Vi har derfor set nærmere på verdens fjerdestørste ø, som MAF Danmarks første pilot har kurs imod. Af Astrid Reuss Rahbek

På vores breddegrader er Madagaskar måske mest kendt fra Dreamworks’ animationsfilm fra 2005 om en flok zoo-dyr, der utilsigtet ender i Madagaskar efter et skibsforlis. I filmen bliver den kæmpestore ø udfor Afrikas østkyst præsenteret som et eksotisk paradis med hvide sandstrande, tæt jungle, massevis af lemurer og baobabtræer. Her i efteråret har Madagaskar dog nået overskrifterne i Danmark med et helt andet og mere alvorligt fokus. Pestudbrud er forholdsvis almindelige i egne af øen, men et stort udbrud nåede i år helt ind til de større byområder. Den aggressive byldepest har dræbt mindst 75 mennesker. På sin vis forener disse to indtryk af Madagaskar meget godt, hvilket kontrastfuldt land MAF-pilot Kenneth Vittrup Pedersen bliver udsendt til. En uendelig flot ø, som rummer store sundheds- og fattigdomsudfordringer. Foto: LuAnn Cadd

Ikke afgrøder nok Madagaskar regnes for et af de fattigste lande i verden med svimlende 92 procent af befolkningen, der lever under den internationale fattigdomsgrænse. Altså har langt størstedelen af de 24 millioner ind3

byggere kun to dollars at leve for om dagen. Dertil kan lægges, at op imod halvdelen af alle børn på øen er kronisk underernærede. En af de helt store grunde til Madagaskars udfordringer er en eksploderende befolkningsvækst (her taler vi 2,5 procent om året) og et underudviklet og ineffektivt landbrug. 80 procent af arbejdsstyrken på øen er beskæftiget i landbruget, men langt de fleste er ikke uddannede og mangler viden og ressourcer til at producere afgrøder nok. Bare at brødføde ens egen familie kan være en udfordring. Desuden er landbruget meget afhængigt af, at regntiden sætter ind på bestemte tidspunkter og med regn i rigelige mængder, men de sidste årtiers klimaforandringer har ændret vejret, og derfor er høstudbyttet blevet mindre.

Langt til lægen Danmarks udfordringer med mangel på praktiserende læger i yderområder blegner en smule, når man ser på, hvordan det er for en madagasker at komme til lægen. I afsidesliggende egne af øen er det helt normalt at skulle gå ti kilometer eller mere for at komme til en sundhedsklinik. Nogle gange ligger den nærmeste klinik hundrede kilometer væk. Når man skal rejse så langt, efterlade familiemedlemmer, bruge tid, som skulle være brugt på at skaffe brød på bordet og risikere overfald på turen, så er det slet ikke sikkert, at man kommer afsted for at få behandling. Desuden er der ingen garanti for, at den klinik man kommer til, har den nødvendige medicin eller sundhedspersonale overhovedet.

Dage eller timer Den tidligere franske koloni har egentlig et stort potentiale for udvikling inden for skov- og minedrift og også inden for turisme - for landet er faktisk næsten lige så smukt, som det paradis Dreamworks præsenterer. Og med relativ politisk stabilitet de senere år kunne man


sagtens forestille sig en opblomstring af disse industrier. En stor barriere er dog den manglende infrastruktur. De enorme afstande på øen og det dårligt udbyggede vejnet, som ikke bliver vedligeholdt, gør transport over land meget besværligt. Madagaskar er 14 gange større end Danmark, men kun forbundet gennem 5.613 kilometer asfalteret veje. Til sammenligning har Danmark over 70.000 kilometer vej. Derfor vælger mange organisationer at rejse med MAF, når de skal rundt på øen. For at komme fra hovedstaden Antananarivo og til provinsbyerne kan man nemt komme til at bruge dage på bumlede veje. Med MAF er det i stedet et spørgsmål om timer.

MAF I MADAGASKAR MAF begyndte sine første flyvninger i Madagaskar i 1988 efter ønske fra den lutherske kirke på øen, som gerne ville benytte MAF til at bringe lægehjælp rundt på øen. Basen råder i øjeblikket over tre fly – en 12 personers Cessna 208 og to mindre Cessna 182. Basen har lige nu 26 medarbejdere, 21 madagaskere og 5 medarbejdere udsendt fra MAF’s medlemslande. Kenneth Vittrup Pedersen bliver basens tredje pilot. MAF flyver til omkring 90 landingsbaner fordelt på hele øen. MAF Madagaskar flyver regelmæssigt for omkring 90 forskellige organisationer, kirker og hospitaler. I 2017 har blandt andet UNICEF, Medair, Mercy Ships og Wycliffe brugt MAF. Ud over flybasen driver MAF faktisk også et bilværksted, hvor missionærer og organisationer kan få repareret og vedligeholdt deres biler. Mekanikerne flyver også af og til ud til andre steder på øen for at reparere for eksempel hospitalers biler og for at oplære lokale bilmekanikere.

Foto: Mercy Ships

Foto: LuAnn Cadd

Fra 2014 til 2016, hvor hospitalsskibet fra Mercy Ships lå til ved Madagaskar, samarbejdede skibet med MAF, som fløj patienter til og fra hospitalsskibet. MAF fløj også såkaldte screeningsteams ind i landet, hvor Miriam Plomp fra Mercy Ships blandt andet mødte lille Haingo, som skulle opereres for sin ganespalte.

Hver måned flyver MAF et hold læger ud til forskellige landsbyer på øen, hvor lægerne i løbet af en uge kan tilse op imod 800 patienter. De lokale madagaskere har fået besked over radioen om, at et lægehold er på vej og kommer fra et stort opland. Kvinden her blev opereret for en tumor, som hun havde haft i over et år.

10

5 0

UP

VERTICAL SPEED

15 20

Foto: Jocelyn Plett

Madagaskiske præster flyver med MAF for at sprede evangeliet til egne af øen, der er ufremkommelige med bil. Her er præsten Sedara Rakotoaritsifa i Ambovombe i det sydlige Madagaskar for at undervise lokale kirkeledere.

MAF flyver fast vacciner rundt på øen. Her deles vacciner ud i byen Marolambo. I regntiden vil det tage op til fire dage at komme fra hovedstaden til Marolambo, og vacciner kan nemt blive ødelagt af varme og lys på den lange rejse. Derfor benyttes MAF til at få vaccinerne sikkert frem.

DOWN

100 FEET R MINUTE

Foto: Patrick Keller

4


Familien Vittrup Pedersen er i gang med de sidste forberedelser, inden de i februar udsendes til MAF i Madagaskar.

Vejen til Madagaskar går over Australien Lige nu er familien Vittrup Pedersen i Australien, hvor både Kenneth og Charlotte og børnene på hver deres måde øver sig på at være udsendt. Det kan virke luksuriøst at skulle på fem ugers ophold i Australien, inden man skal udsendes til Madagaskar. Kenneth Vittrup Pedersen er i november og december nemlig på kursus på MAF’s træningsbase i Mareeba i det nordlige Australien. Men efter at have været i gang i to uger bliver det mere og mere tydeligt for Kenneth og Charlotte, hvor meget træning der egentlig er nødvendigt for at blive en flyvefærdig MAF-pilot.

Flyve under ekstreme forhold Blandt andet er der helt nye procedurer at lære for at opdage og udbedre fejl, når man flyver. – Det normale er jo, at man er to piloter om at flyve et fly, så man konstant kan hjælpe og tjekke hinanden, så man laver de rigtige vurderinger under flyvningen. I et MAF-fly er jeg alene og har selv ansvaret for, at mine passagerer kommer sikkert frem, forklarer Kenneth. Kenneth er også begyndt at træne flyvning under ekstreme forhold.

Som at lande og lette på grusbaner og græsbaner, navigere over bjergrygge og lære hvad man skal gøre ved motorstop. – Det er jo begrænset, hvor mange bjerge jeg har haft mulighed for at flyve over i Danmark, smiler Kenneth og fortsætter: – Det er derfor virkelig relevant træning til de forhold, jeg kommer til at flyve under i Madagaskar. Alt det, jeg lærer her, får jeg brug for.

En forsmag på at savne Mens Kenneth er i lufthavnen det meste af dagen til teori og træning, øver Charlotte og børnene sig også på den tilværelse, der venter dem i Madagaskar. På at savne dem derhjemme og på at trives i hinandens selskab. Børnene får en fornemmelse af, hvordan det er at savne bedsteforældre og venner hjemmefra, og vi lærer, hvordan vi forholder os til det, fortæller Charlotte. William og Zander på syv og fire år bruger også tid på at lære mere engelsk for at være bedre rustet til at starte i den internationale skole i Madagaskar. Men Charlotte, drengene og Sophia på to år bruger egentlig også en masse tid på bare at være sammen med hinanden og gå på opdagelse i området. 5

– Vi er sammen hele tiden, og børnene finder ud af, at de kan være hinandens bedste venner. De finder på alt muligt sammen og får meget sjov ud af nærmest ingenting. Vi får skabt et rigtig godt bånd, som vi får brug for, når vi først er i det fremmede Madagaskar, siger Charlotte. Hverdagen bliver travl igen for familien, når de i slutningen af december vender hjem til Danmark for en kort stund. De skal pakke alle deres ting sammen, flytte ud af huset ved Støvring i Nordjylland og sige farvel til venner og familie. Desuden venter der endnu et forberedende kursus – denne gang på MAF’s hovedkontor i Ashford i England, hvor Kenneth og Charlotte skal undervises i, hvordan man tilpasser sig og lever i en fremmed kultur. I midten af februar går turen endelig til Madagaskars hovedstad Antananarivo, hvorfra Kenneth skal arbejde som MAF-pilot.

FØLG MED Du kan følge familiens forberedelser, rejse og tanker om at være udsendte for MAF Danmark på deres blog charlotteogkenneth.dk.


Verdens største flygtningeby

Bidi Bidi

UGANDA

Husene i Bidi Bidi ligner til forveksling en almindelig sydsudanesisk by. Hver familie får lov til at bygge deres eget hus på deres eget jordlod. 6


I august krydsede flygtning nummer en million grænsen mellem Sydsudan og Uganda. Jill Vine fra MAF Uganda har besøgt flygtningelejren Bidi Bidi i det nordlige Uganda, som på bare et år er blevet verdens største. Oversat og bearbejdet af Astrid Reuss Rahbek Fotos af Clare Wise de Wet og Jill Vine

Når man flyver ind over Bidi Bidi, kan man virkelig fornemme lejrens størrelse. Flygtningelejren strækker sig over flere hundrede kvadratkilometer i et landskab, der for et år siden blot var et stort øde område tæt ved grænsen mellem Uganda og Sydsudan. I dag huser Bidi Bidi omkring 280.000 sydsudanesere, der er flygtet fra uroligheder og hungersnød i landet. MAF Uganda har siden Sydsudans uafhængighed i 2011 haft mange opgaver relateret til den evigt forandrende situation i landet. At en million sydsudanesiske flygtninge nu befinder sig i Uganda, betyder et helt nyt fokus for MAFbasens flyvninger. MAF Uganda har iværksat såkaldte shuttleflyvninger til området, hvor flere organisationer er med på en flyvning. Fem gange om ugen flyver MAF shuttleflyvninger til Bidi Bidi og de mange andre flygtningelejre i det nordlige Uganda. Lige nu flyver MAF Uganda omkring 475 samarbejdsorganisationer ind og ud af området.

En jordlod til hver Udover selvfølgelig det store antal flygtninge er der også en anden grund til, at Bidi Bidi er så stor, at det tager flere timer at køre fra den ene ende til den anden.

Flygtningefamilierne er nemlig ikke stuvet sammen på lidt plads i små telte, som man kender det fra lejre i andre lande. Hver familie får ved ankomsten til Bidi Bidi tildelt et stykke land på omkring 30 gange 30 meter, en presenning og nogle pæle. Herefter kan sydsudaneserne bygge deres eget hus med mudder 7


Nye flygtninge står i kø for at blive registreret i Bidi Bidi. I gennemsnit ankommer 2.800 flygtninge til Uganda – om dagen.

og strå på samme måde, som de ville gøre i deres hjemland. Jordloden er deres til at dyrke afgrøder til dem selv og til at sælge – også uden for flygtningelejren. Lejren er organiseret i forskellige zoner, hvor sydsudaneserne bliver placeret alt efter, hvilken landsdel de kommer fra, og efter hvem de kulturelt ligner. På den måde kommer Bidi Bidi til at være en næsten tro kopi af en sydsudanesisk by – husene ligner det, sydsudaneserne kender hjemmefra, og de føler, at de ligner deres naboer.

Robert Moki er ved at færdiggøre grundskolen i Bidi Bidi.

Desuden har organisationer givet lønnet arbejde til over tusind flygtninge, hvor de er beskæftiget med at plante træer og anlægge veje i flygtningelejren.

Håbet om en fremtid Men Bidi Bidi ligner desværre også en almindelig sydsudanesisk by ved, at indbyggerne i flygtningelejren alle har oplevet den ukontrollerede vold, der hersker i Sydsudan. 18-årige Robert Moki flygtede fra grænsebyen Kyatwo, fordi mennesker blev myrdet. Uden mening og uden motiv. Han har i lang tid ikke haft mulighed for at gå i skole i Sydsudan på grund af de høje skoleafgifter. I Bidi Bidi kan han endelig færdiggøre sin skole. Warchild, en af MAF’s partnerorganisationer, driver en skole i flygtningelejren, som hjælper elever med at indhente deres forsømte skolegang og støtter dem i overgang­en til en ugandisk skole. – Jeg vil gerne være læge, fortæller Robert, der får topkarakterer i den forberedende skole. Der er mange udfordringer forud for, at Robert kan komme så langt. Skolesystemet i Uganda har svært ved at absorbere alle de ekstra elever 8

fra Sydsudan. Klassestørrelserne er ofte på 200 elever, og undervisningen holdes udendørs på grund af pladsmangel. Mange flygtningebørn dropper ud igen, fordi der ikke er plads til dem. Men Robert holder fast i håbet om en fremtid.

I Bidi Bidi kan børn endelig komme i skole.

Sove trygt om natten En anden af MAF’s partnerorganisationer er Samaritan’s Purse, der hjælper med at skabe ordentlige sanitære forhold i lejren. Over halvdelen af alle de 280.000 flygtninge har deres eget toilet, og det har begrænset udbrud af kolera og dysenteri


væsentligt i lejren. En af de familier, som har fået adgang til rent drikkevand, og toilet er David Minjo og hans familie. Han og hans kone gik i syv døgn med deres fire børn for at komme væk fra deres hjemby Yei. – Jeg takker Gud for, at vi er i

live. I vores hjemby kunne soldater pludseligt bryde ind i huse og umotiveret begynde at dræbe mennesker omkring dem. Vi så mennesker blive slagtet som geder, fortæller David Minjo bedrøvet. Det er meget svært at forestille sig alle de grusomheder, flygtningene i Bidi Bidi har været ude for. Alligevel udtrykker de fleste indbyggere størstedelen af tiden taknemlighed for den hjælp, de har fået. – Jeg føler mig godt tilpas her. Fordi her kan jeg sove trygt om natten, siger David Minjo. Alle i Bidi Bidi har ar, som de har taget med ind i deres nye tilværel-

se som flygtninge. På sjælen og på kroppen. Men mange flygtninge her i Uganda har formået at skabe et hjem. For selv om det er en flygtningelejr, ligner det en smule det kendte fra hjemlandet Sydsudan. Man har sit eget hus og sin egen jord, og samtidig kan man begynde at turde håbe på en fremtid. Og måske føle sig lidt som et menneske igen.

t fee 100

ALTITUDE

FLYGTNINGE FRA SYDSUDAN Sydsudan har en kedelig tredjeplads, når det kommer til antal af indbyggere på flugt. Kun overgået af Afghanistan og Syrien. Det skønnes at omkring en million sydsudanesere er flygtet til Uganda, mens en million eller mere er flygtet til Sudan, Kenya, Etiopien, DR Congo og Den centralafrikanske republik. Samtidig vurderes det, at to millioner af Sydsudans 12 millioner indbyggere er internt fordrevne. David Minjo og hans familie er flygtet fra Yei i Sydsudan. 9

Kilde: FN’s Flygtningehøjkommissariat


14000 ft

Kære alle, i over to måneder, Vi har nu været i Sydsudan dag er nye og r hve og selv om indtrykkene be os en hverdag ska at ved mange, er vi så småt . i Juba, Sydsudans hovedstad man kun skidt, Når man går rundt i Juba ser væver sig ud ne skrald og usselhed. Køretøjer erlig vis, und for og ind imellem hinanden på ge. Mange man for alt e og der er heldigvis ikk statizin ben mod op r køe biler holder i lange lige bil ekstremt onerne for at få noget af den er ing syn for når nye statskontrollerede benzin, på. ge kommer. Det kan man vente læn Thorkild er udsendt af MAF Danmark til Sydsudan.

Et frodigt land (Thorkild) på min For et par uger siden var jeg ud af Juba. Vi flø j første reportagetur for MAF det egentlig er. Man forundret over, hvor øde lan v ble jeg og , idi Mar n bye e og en jordvej i ny og østpå til kun se en enkelt bebyggels og v sko r igove s evi tim i ve kan fly ræer kastede skygge og køl t og grønt. Tårnhøje mangot dig å fro ogs alt er k var Fol idi e. Mar dag I næ. d et par være væk fra byens grimhe hed. Det var bare lækkert at n er rundhåndet - det er ure nat for mt, dso e ikke så vol igere end i Juba. fattige der, men det virked gjorde, at der virkede fredel der n, ste tra kon nok var byen ikke. Det sig, at oprørsgrupvningen til området. Det hed fly lle sti ind MAF te måt er En uge eft ådet, og de bekriger hin, og at hæren også var i omr idi Mar t mod op sig de æge per bev med missiler, der potentiel om, at nogle måske gik rundt ter ryg å til s ogs lle var sti Der ind en. må and vningen an sker det af og til, at fly kunne nedskyde flyver. Såd rbud fra det sikrede områsfo ang udg får el emp eks for vi at og r, forskellige område de, hvor vi bor og arbejder. Tigger mere end stjæler man sørger for at passe på t gå omkring i Juba - blot god dog vi kan g rda hve Til ate ting. Mange får taget og lever i nød, gør de desper tne sul er k fol Når g. tin e sin man kan gøre noget. orcykler, og de er væk, før ting af forbipasserende mot sig forsigtigt uden for porten. Så vover man gå e ikk ten næs vi de tur ler hos den nærmeste I begyndelsen e UHT mælk eller hvide bol køb at for jen sve gru af en ud af, at folk tigger op for end gå længere, fordi man fin der man tør t lid er eft t Lid d. købman mere, end de stjæler. t ikke betyder, at vi er og ikke at være bange, hvilke nd af rygter om krig Vi har valgt at stole på Gud gru gt overmande os på fry e lad vil e ikk vi at skødesløse, men og overfald. Mange hilsner fra Sydsudan Charlotte og Thorkild

13000 ft

12000 ft

11000 ft

10000 ft

9000 ft

8000 ft

7000 ft

6000 ft

5000 ft

4000 ft

3000

an, ikationsmedarbejder i Sydsud t af MAF Danmark som kommun endte. uds af n bør for Thorkild Jørgensen er udsend le istian Academy – en sko Chr a Jub på er lær er sen mens Charlotte Jørgen

ft

2000 ft

1000

10

ft


Velkommen til udsendelsesgudstjeneste Alle er inviteret til udsendelsesgudstjeneste for Charlotte og Kenneth Vittrup Pedersen søndag den 14. januar 2018. Charlotte og Kenneth udsendes fra Bethania­kirken, Dag Hammarskjølds Gade 2, 9000 Aalborg.

Program for dagen: 10.30   Festgudstjeneste med temaet ”Håbet har vinger” 12.00   Frokost 12.45   Mulighed for at bringe en hilsen til Charlotte og Kenneth 14.00 Kaffe og afslutning

Kom og vær med til at sende MAF Danmarks første pilot godt afsted til Madagaskar!

Sæt allerede nu kryds i kalenderen den 21. april 2018, hvor MAF Danmark indkalder til årsmøde. Ud over generalforsamling deltager MAF’s internationale generalsekretær, Dave Fyock, som vil fortælle om sit eget engagement i MAF’s verdensomspændende arbejde. Årsmødet holdes i Bellinge Kirkes sognehus, Kirkelundvej 18A, 5250 Odense SV. Mere information følger i næste nummer af Flight Mission og på nyhedsmail.

CMYK COLOURS

Flysponsorer:

C: 100 M: 57 Y: 0 K: 40 C: 5 M: 100 Y: 71 K: 22 C: 0 M: 1 Y: 0 K: 51

Mogens Nørgård Tømrermester

B i r k e l s e

·

4 0 3 7 9 5 4 9

Flight Mission ISSN: 1901-5690 Udkommer 4 gange om året. Oplag: 5.000 stk. Mission Aviation Fellowship er en international, fælleskirkelig missionsorganisation, som hjælper lokale kirker, missionsselskaber og nødhjælpsorganisationer i 26 ulande med flytransport. C O M PA S S C R E AT I V E S T U D I O I N C

title:

201-3228 south service rd

client:

b u r li n g t o n , o n L 7 N 3 H 8

date:

www. c o mp as s c r e at i v e .c a

d e s i g n e r (s):

MAF LOGO 2012 - CMYK M i s s i o n Av i a t i o n F e l l o w s h i p Ju n e 2 0 1 2 Jas o n B o uw m a n

MAF Danmarks landskontor Søparken 2 DK-9440 Aabybro Tlf. 3042 9658 maf@maf.dk CVR Nr. 30026144

Hjemmeside: www.maf.dk

Landssekretær: Øjvind Thomasen Kontingent pr. år: Medlem, enkelt: 200 kr. Medlem, par: 300 kr. Netbank: Danske Bank Reg.nr. 1551 Konto nr. 9581162

50 11

Redaktion: Astrid Reuss Rahbek Niels Kr. Sørensen Arne Puggaard Dorthe Braüner Lind Layout: Jakob Roer Askholm

FUEL Q TY

300 25

40

40

50

Tryk: Trykkeriet Friheden Tlf. 9798 1641

MAF Danmark modtager støtte fra Kulturministeriets pulje til landsdækkende almennyttige organisationer.


Fly fra Surinam hjalp orkanramte Caribien MAF rykkede ekstraordinært ind på de caribiske øer, som orkanerne Irma og Maria hærgede i september. Af Astrid Reuss Rahbek Fotos: Rick Emenaker og John Woodberry

I begyndelsen af september ramte først den kraftige orkan Irma og dernæst den ligeså voldsomme Maria de caribiske øer. Stormene rev taget af langt størstedelen af husene og bebyggelserne på småøerne. Det vurderes, at omkring 130 mennesker døde i orkanerne. Selv om MAF ikke har baser på nogen af de pågældende øer, undersøgte MAF’s katastrofeberedskab alligevel, hvordan de kunne assistere de store nødhjælpsorganisationer med at få materialer og mandskab frem til de berørte områder. — Med baser over hele verden, sker katastrofer ofte lige i vores egen baghave. Hvis vi kan få tilladelse til at rykke ind i et land, vurderer vi altid, om vi har ressourcerne til at sætte ind, fortæller den internationale leder af MAF’s katastrofeberedskab, John Woodberry. Samaritan’s Purse, en amerikansk nødhjælpsorganisation, satte hurtigt

Betalingskort: www.maf.dk

Betalingskort

ind på de caribiske småøer efter den første orkan, Irma, og havde brug for et mindre fly til at assistere deres egne store fragtfly. MAF’s søsterorganisation i Surinam havde et fly, som de kunne undvære og sende til Caribien.

Første landing på Barbuda — Det lille Cessna 206 fly med plads til seks personer var perfekt til de første indledende overflyvninger og til at flyve undersøgende teams ind, mens Samaritan’s Purses egne fly kunne stå for de store mængder fragt, siger John Woodberry. Dermed blev MAF-flyet fra Suri– nam det første fly, der landede på øen Barbuda efter orkanen Irma, og pilot Jafeth Bruinink blev et af de første øjenvidner til de massive ødelæggelser. — Alt på øen var fuldstændig ødelagt, en stor del af husene havde bare fundamentet tilbage. Det lignede Aceh (halvø i Indonesien, red.) efter tsunamien i 2004, fortæller pilot Jafeth Bruinink fra MAF Surinam, efter han havde fløjet et mediehold fra Samaritan’s Purse og fra den amerikanske nyhedsmedie NBC News. Barbuda var en af de øer, som orkanen Irma hærgede mest, og op imod 80 procent af øens huse er ødelagte. Barbuda led dog ikke de store menneskelige tab, da langt størstedelen af øens 1600 beboere før orkanen blev evakueret til den nærliggende ø Antigua. MAF-flyet har siden fløjet nødhjælpspersonale og øernes beboere fra Antigua og til Barbuda og den anden hårdt ramte ø Dominica. Ud over flyet fra Surinam og dets besætning har MAF også været tilstede på øerne Saint Martin og Puerto Rico. Her hjalp de udstationerede MAF-medarbejdere med at få de lokale myndigheders kommunikationssystemer op at køre samt med logistik i forbindelse med uddeling af mad, presenninger til huse og byggematerialer.

Bankoverførsel: 1551-9581162

Bankoverførsel

C O M PA S S C R E AT I V E S T U D I O I N C

title:

201-3228 sout h service rd

client:

burlingt on, on L7N 3H8

date:

www.compasscreat ive.ca

d e s i g n e r (s):

MAF LO GO 2012 - CMYK Mi ssi o n Avi at i o n Fello wshi p June 2012

Jaso n Bo uwman

MobilePay: 30429658

Flight Mission 4, 2017  

Med kurs mod Madagaskar

Flight Mission 4, 2017  

Med kurs mod Madagaskar

Advertisement