Page 6

19000 ft

18000 ft

17000 ft

16000 ft

Skolebørnene besøger efter tur forskellige ’stationer’, hvor de besvarer spørgsmål, får foretaget hjerte-karvurderinger, får taget blodprøver for blodmangel og malaria og bliver målt, vejet og ultralydsscannet.

15000 ft

simpelthen fantastisk,” siger Hannah og husker, hvordan den første flyvetur føltes. ”I år har vejret været så dårligt, at det har taget 10 dage at nå fra Mahanoro (to-dages rejse fra hovedstaden) til Marolambo via vejnettet. Det ville have spoleret ekspeditionen totalt, hvis vi havde planlagt at rejse via vejene. Vi kunne ikke have gennemført det i år uden MAF .”

Undervisning om hygiejne og om, hvordan man undgår at få bilharzia-parasitten.

Udvidede undersøgelser 2016-ekspeditionen udvidede forskningen til også at omfatte undersøgelser af, hvordan sygdommen påvirker befolkningens sundhed. Man brugte tre forskningsdage i hver landsby, hvorefter holdet pakkede alt udstyr sammen og drog til fods til den næste landsby langs floden, hvilket ofte indebar en hel dagsrejse med flodovergange via glatte gangbroer lavet af planker og pinde uden noget at holde i. Selvom det er den tørre årstid, havde det regnet i to uger lige inden deres ankomst, og det fortsatte det med på det meste af turen.

Hver af de tre forskningsdage bestod af den samme rutine. ”Undervisning i schistosomiasis og håndhygiejne gik forud for undersøgelserne,” fortæller Dr. Stephen Spencer. ”Dernæst opdelte vi skolen i flere ’stationer’, som de halvtreds børn i alderen 5-14 besøgte efter tur. Spørgeskemaer skulle belyse påvirkningen af schistosomiasis i børnenes hverdag, hvert barns højde og vægt blev målt, vi kørte tests for blodmangel og malaria, foretog hjerte-karvurderinger og tjekkede for leverskader ved hjælp af en lille transportabel ultralydsscanner.” ”Vi havde håbet på at kunne køre 25 børn igennem hver dag, men den første dag gik det meget hurtigere end planlagt. Vi manglede kun 19 børn den anden dag, hvilket betød ekstra tid til fækal- og urinanalyser!” ”Den tredje og sidste dag gav vi hvert barn i landsbyen en behandling mod schistosomiasis, som anbefalet af WHO.” Circa 9000 doser medicin blev fløjet ind af MAF. Det meste af det

Bekæmp sygdom! Send 150 kr.

MAF flyver med medicin og læger.

Send en SMS til 1414 med teksten MAF150 Få fradrag på gaver til MAF efter gældende regler MAF Danmark, Søparken 2, Aabybro. Tlf. 3042 9658.

6

indsamlede datamateriale skal analyseres, når holdet vender tilbage til England.

14000 ft

13000 ft

12000 ft

En pille mod schistosomiasis indtages.

Fremtiden Det langsigtede mål for Stephen og hans hold er at reducere niveauet af schistosomiasis i Marolambaregionen – ikke nogen nem opgave. Parasitten kan dræbes nemt og billigt i kroppen med en behandling af stoffet Prazinquantal, men det er bare lige så nemt at blive smittet igen. I Marolambo-regionen – hvor folks liv er uløseligt forbundet med den flod, der bærer parasitten – er udsættelse for smitten uundgåelig. Den anbefalede fremgangsmåde er at behandle hele befolkningen hvert halve år, indtil smitteniveauet er reduceret, samt at undervise i forebyggelse, herunder håndhygiejne og benyttelsen af latriner et stykke væk fra floden. Det er muligt at gøre en forskel med tiden, og Madex-holdet håber på at kunne fortsætte med at arbejde og samarbejde med Madagaskars sundhedsministerium henimod dette mål.

11000 ft

10000 ft

9000 ft

8000 ft

7000 ft

6000 ft

Flight Mission 3, 2016  

Forsoning

Advertisement