Issuu on Google+

Nyhet

8

tirsdag 8. november 2011

Bare 4 av 10 trikker

■■For dårlig, innrømmer Oslotrikken Det går alltids en trikk. Men ikke når den skal. Andreas Slettholm

andreas.slettholm@aftenposten.no

Jernbanetorget. Nettopp den vanskelige fremkommeligheten for trikken er en av grunnene til at Frp ønsker å fjerne trikken fra gatene. – Transport på skinner midt i en by er ikke hensiktsmessig. Det vil graves i Oslo i lang tid, så derfor vil nok trikken slite også i fremtiden, sier Mazyar Keshvari (Frp), nestleder i samferdselskomiteen i bystyret. Han mener det er åpenbart at trikk både er dårligere og dyrere enn buss og bane. – Hvis vi kunne brukt pengene på miljøvennlige busser i stedet, ville vi fått bedre punktlighet og langt flere avganger, sier Keshvari.

– Her i Kvadraturen, for eksempel, er det veldig dårlig lyskryss for trikken. Akkurat når vi er klare til å kjøre fra holdeplassen, kan det skifte til rødt lys. Da kan vi bli stående i ett minutt og vente, sier Schneider. Trikkefører Mads Wam Schneider har akkurat gitt en av forklaringene på hvorfor trikken blir forsinket. Noe den blir fryktelig ofte for tiden. Målingene Ruter har foretatt, viser at bare 39 prosent av trikkene – Folk liker trikken Foreløpig er Frp alene om sine var i rute første halvår i år. – Det er ikke bra, og det er et synspunkter i bystyret. Også stort forbedringspotensial. Da Asperud i Oslotrikken memå man priner det er oritere trikk, mange arfå fjernet en «Hvis trikken går hvert gumenter del gatepar- femte minutt, betyr ikke for fortsatt ke r i n g o g trikkedrift biltrafikk i fem minutters forsinkelse i Oslo-gatene. enkelte gater, sier Sch- så mye» – Trikken Infosjef Cato Asperud i Oslotrikken h a r s t o r neider. passasjer39 prosent i rute kapasitet, er energieffektiv og «I rute» i Ruters målinger be- forurenser minimalt. I tillegg tyr maksimalt tre minutter for- viser vurderinger at en trikk sinkelse over Jernbanetorget får 7–12 prosent flere reisende i rushtiden. Mens både buss enn en buss på samme linje. og T-bane er mindre forsinket Folk foretrekker rett og slett enn tidligere år, er trikkens skinnegående transport, sier punktlighet i fritt fall. Asperud. – De tallene er for dårlige, ingen tvil om det, sier infosjef Håper på bedring Han mener det er flere brikCato Asperud i Oslotrikken. Han understreker at hyppige ker som er i ferd med å falle på avganger gjør at kundene ikke plass i puslespillet for å bedre alltid merker forsinkelsene. trikkens punktlighet. – Hvis trikken går hvert fem– Å prioritere trikk i trafikkte minutt, betyr ikke fem mi- lys er montert mange steder, vi nutters forsinkelse så mye, sier får bedre kontakt med TrafikAsperud. ketaten når det gjelder feilparMassive gravearbeider i Oslo kerte biler, og Bymiljøetaten og en streng vinter med mye har nå fått på plass et bedre snø kan forklare en del, mener system for bortkjøring av snø. trikkesjefen. Får vi styr på dette, vil punkt– I tillegg kan én feilparkert ligheten automatisk bli bedre, bil gi forsinkelser som forplan- sier Asperud. ter seg på trikkenettet helt til

Kommer trikken når den skal?

Sigrid Høgstrøm (19), Makrellbekken – Jeg tar trikken hver dag, og har ingen problemer med forsinkelser. Jeg bare ser på Trafikanten-appen min på telefonen.

Charlotte Skumberg (22), Bogstad – Det varierer veldig med årstiden. Jeg gruer meg til vinteren, for å si det sånn.

Geir Eidskrem (53), Majorstuen – I rushtiden er det mye folk og trangt, og trikken er stort sett forsinket. Oftere avganger i rushtiden kunne ha hjulpet.

Thomas Hotvedt (19), Nordstrand – Stort sett, men det hender jeg kommer for sent til forelesninger. Det er irriterende, og det overrasker meg ikke at 6 av 10 trikker er forsinket i rushtiden.


Nyhet

tirsdag 8. november 2011

9

var i rute ■■Frp vil erstatte trikk med buss

Trikk i rute

Punktlighet målt over Jernbanetorget i rushtiden første halvår 2006–2011 70 % 60 50 40

39 %

30 20 10 0

2006 2007 2008 2009 2010 2011 grafikk

Bri

Nå midt i sentrum Ka

rl J

oh

sto

an

sga

Rosenkrantzgt 9. Ved Oslo Nye Teater. Mellom Grand og Bristol.

Gr

l

O Ny slo Te e ate r

an

d

ate

te

ntz g kra

Byens private, moderne legevakt og spesialistsenter. Åpen for alle. Erfarne leger hjelper deg med en gang. Røntgen og laboratorium. Bedriftshelsetjeneste. Alt på ett sted!

en

71 prosent av T-bane-avgangene var i rute første halvår 2011. 52 prosent av bussene var i rute. 39 prosent av trikkene var i rute. Både T-bane og buss viser positiv utvikling de siste fem årene, mens trikkens punktlighet blir stadig dårligere. Tallene er målt over Jernbanetorget i rushtiden. Trikken skårer også dårligst når det gjelder hvor mange av de faktiske avgangene som ble kjørt. Tallene er 99,89 prosent for buss, 99,46 prosent for bane og 98,67 prosent for trikk. Dette er en forbedring for buss og bane, og en klar forverring for trikken.

sen

Ruters punktlighet

En liten «stresskjerm» forteller at 19-trikken er over tre minutter forsinket når den nærmer seg destinasjon Majorstuen. – Men så lenge vi kom inn i Bogstadveien før 11-eren, går det bra. Hvis vi kommer bak den, blir det barer klabb og babb, sier trikkefører Schneider.

25 å

i sentru r m

Ro

Kilde: SIS/Ruter

Mandag – fredag: 0800–2000. Lørdager: 0800–1500

Tlf. 22 00 81 60 www.osloakutten.no

LEASINGNYHET!

Lav forskuddsleie!

NV200 1,5dCi Comfort Plus Nøkkelferdig kampanjepris

Biler på lager

0,- I PÅKOST VED INNLEVERING*

Kun kr

161.860,-

for rask levering!

eks. mva

· 2m lastelengde · 4,3m3 varerom · 85 hk Kun kr 2.495,· Lavt forbruk pr mnd. eks. mva.

Mye trafikk i gatene er en av årsakene til 6 av 10 trikker var forsinket første halvår i år. Trikkefører Mads Wam Schneider mener mye kan gjøres alle Foto: Rolf Øhman for at trikken oftere kan komme når den skal.

Birger N. Haug AS OSLO: Haraldrudveien 9, vis-á-vis biltilsynet. T 23 24 41 00. LILLESTRØM: Depotgt. 12, vis-á-vis Obs! T 63 80 44 00.

2010

www.bnh.no BÆRUM: Olav Ingstads vei 14. T 67 15 40 00. FOLLO: Haugenveien 3. T 64 00 23 70..

Leasingperiode 5 år/120 000km, forskuddsleie 19 000,- eks. mva., 5,75% nom. Rente. * Forutsetter EU-godkjent bil, godkjent mønsterdybde i dekk, ikke glasskader, ikke kollisjonsskadet og alle servicer må være fulgt. Leasingprisen inkluderer met.lakk og komplette vinterhjul. Bildet kan avvike fra priseksempel.

TEbutikkene med det største utvalget! I VEST! På Majorstuen i Vibesgate 10 tlf: 22603200

240 forskjellige teer, tekanner & tekopper, lekre gaveinnpakninger, teutstyr, tekurs og julegaver! VELKOMMEN!

I ØST! På Grünerløkka Olaf Ryes Plass 3 tlf: 90882525


Bare 4 av 10 trikker var i rute