Page 1

WE’RE PRESENTING ERHVERVSAKADEMI SYDVEST

EASV.DK

Rejs ud i studietiden

Innovation på studiet

Vil du øge din markedsværdi og dermed dine karrieremuligheder, skal du rejse ud i verden i studietiden.

I uge 47 mødes 145 bachelorstuderende for at finde innovationsmuligheder for en virksomhed. Mange har før dem udviklet nyt i samarbejde med virksomheder.

side

BUSINESS ERHVERVSAKADEMI SYDVEST NO. 02 oktober 2013 Business online: www.easv.dk/easvbusiness

4

side

6

BUS:NESS CLASS VIDEREGÅENDE UDDANNELSER DER GØR DIG TIL NOGET SÆRLIGT Hvordan øger du din markedsværdi? Vi gør i dette nummer et stort nummer ud af, at lade studerende, kursister, undervisere og dem der allerede er i job, fortælle deres historie om, hvad der gør dem helt specielle.

FASHION DESIGN

DESIGNTEKNOLOG

EASV.DK SØNDERBORG

ING LINE

NEW BRAND

NYHED! TIL DIG, DER BÅDE ER TIL FASHION & BRANDING - NY LINJE


WE’RE CREATING

INS:DE

DE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

Tæt på... Vi stiller i dette nummer skarpt på, hvordan du som studerende kan øge din værdi på arbejdsmarkedet. Vi har derfor spurgt en række studerende, hvilken værdi det giver dem at tage en videregående uddannelse samt, hvad det det betyder at gøre en ekstra indsats. Vi starter med at gå tæt på Mads Reese, Mike Riess og Dinna Cherie for at få svar på, hvad de under studiet har gjort for at gøre sig mere attraktive over for virksomhederne.

mads reese, IT NØRDEN DER BLIVER GULD VÆRD

Jeg har allerede udviklet mig meget under studiet. Under studiet får vi opgaver, hvor vi løser reelle problemstillinger for en række virksomheder. Derudover plejes talentet med to studiejob.

Man skal have jord under neglene En uddannelse orienteret mod erhvervslivet, relevant erhvervserfaring og masser af gåpåmod. Det er ifølge det 20-årige it-talent , Mads Reese, den perfekte cocktail, hvis it-karrieren skal sparkes godt igang. Du skal ikke se problemer, men udfordringer. Sådan starter Mads Reese, når han skal pege på den vigtigste egenskab hos en god systemadministrator – ønskejobbet for Mads, når han er færdig med erhvervsakademiuddannelsen som Datamatiker på Erhvervsakademi SydVest om knap halvandet år. - Du skal selvfølgelig have den nødvendige it-viden, men du skal bestemt også være kreativ, når du arbejder med it. De fleste udfordringer kan løses på et utal af måder, og det dur ikke, hvis du bare sætter dig ned og siger nej, mener Mads, der drømmer om at komme til at arbejde for én af de store; TDC, LEGO eller Maersk. Lige nu koncentrerer Mads sig om studiet, ligesom han også har to studiejob; et i marketingafdelingen på Erhvervsakademi SydVest, hvor han hjælper med at vedligeholde hjemmesiden, og et i sin fars virksomhed, Reese Grafisk, hvor han blandt andet hjælper medarbejderne med at sætte mailsystemer op. Og netop den relevante erhvervserfaring er på Mads’ tjekliste, når han skal nævne ingredienserne til at blive en god systemadministrator. - Det er sundt at komme ud og opleve, at chefen altså vil se resultater af det, man laver, forklarer han.

Læring fra studiet bruges i praksis

De to studiejob giver Mads mulighed for at bruge de ting, som han lærer på studiet, i praksis. Og han holder sig ikke tilbage, når opgaverne skal løses: - Vi havde et fag, hvor vi lærte at sætte en server op. Den erfaring kunne jeg tage direkte med over i Reese Grafisk, hvor jeg løste et konkret problem. Det er fedt på den måde at kunne koble uddannelse med praksis, siger han. Udover at bruge erfaringerne fra studiet, påpeger Mads også, at det giver selvtillid, at en rigtig virksomhed kan bruge de evner, som man tilegner sig.

Mange muligheder På Erhvervsakademi SydVest kan du vælge mellem 10 EA-uddannelser og 5 bacheloruddannelser samt en række efteruddannelser. Herudover tilbydes en række internationale videregående uddannelser. Få kendskab til alle dine muligheder på:

easv.dk ERHVERVSAKADEMI SYDVEST i Esbjerg og Sønderborg.

OVER SIGT

Det er sundt at komme ud og opleve, at chefen altså vil se resultater af det, man laver

Samarbejde giver hår på brystet

mads reese DATAMATIKER & GULDDRENG

Før Mads startede på datamatikeruddannelsen på Erhvervsakademi SydVest, gik han på gymnasiet, hvor han fulgte alle de it-relaterede fag, han kunne. Han var dog til sidst træt af tung teori og manglende føling med virksomhedernes it-problemer. Derfor var springet til Erhvervsakademi SydVest oplagt for Mads, og han har ikke fortrudt. - Jeg har allerede udviklet mig meget under studiet. Vi får opgaver, hvor vi løser reelle problemstillinger for en række virksomheder. Kontakten med virksomhederne giver også en indsigt i, hvordan man skal kommunikere med folk, der ikke har samme it-forstand som en selv, forklarer Mads og fortsætter: - Vi lærer lynhurtigt at kalde en spade for en spade. Netop den tætte kobling mellem erhvervsliv og undervisning gør, at Mads allerede nu føler sig godt rustet til fremtidens arbejdsmarked. En fremtid, hvor han satser på, at der kommer til at stå systemadministrator på visitkortet.

Videregående uddannelser på fuldtid:

Byggeri - Byggetekniker - PBA Bygningskonstruktør

- PBA i design & Business - PBA i softwareudvikling - PBA i webudvikling

Teknik & stærkstrøm - Produktionsteknolog - Installatør

Finans - Finansøkonom

Laboratorieteknik - Laborant

IT & Design - Datamatiker - Designteknolog - Multimediedesigner

Offshore & energi - Driftsteknolog Offshore - PBA Teknisk Manager Offshore

Markedsføring og salg - Markedsføringsøkonom - PBA i international handel og markedsføring


mike riess, VÆRKSÆTTERDRØM TIL VIRKELIGHED

Iværksætterlivet kræver selvdisciplin fra morgen til aften” eller ”Forretningsidéen til U&I Marketing opstod på studieturen, hvor vi så mulighederne for at bruge vores kompetencer inden for marketing og research

” Måske bliver vi engang Danmarks største Iværksætterdrømmen blev til virkelighed for markedsføringsøkonomerne Mike og Niklas. I dag bruger de teorien fra uddannelsen i deres egen virksomhed.

- Idéen spirede på en studietur sidste år, hvor vi legede lidt med tanken om, at der måtte være nogle virksomheder i Sønderborg, som kunne bruge vores kompetencer inden for markedsføring og research. Da vi kom hjem, tog vi kontakt til forskellige iværksætterorganisationer, og der gik ikke lang tid før de første opgaver dukkede op, fortæller Mike Riess. Ligesom studiekammeraten og kompagnonen i den fælles virksomhed U&I Marketing, Niklas Normanni, har Mike Riess læst til Markedsføringsøkonom på Erhvervsakademi SydVest i Sønderborg.

Er vi gode nok?

Efter de første idéer på studieturen i 2012 tog iværksætterdrømmen hurtigt form, og analysebureauet U&I Marketing blev en reel virksomhed. Det gav et fyldt skema for de selvstændige sønderjyder, der stod med et ben i uddannelsessystemet og et andet i erhvervslivet. - Programmet var fyldt fra morgen til aften, og det krævede en stor portion selvdisciplin at få det hele til at løbe rundt. Men den største udfordring var frygten for ikke at være god nok, og derfor var det i starten svært at tage penge for de ydelser, som vi leverede. Men det har vi lært at gøre nu, siger Mike.

Den største udfordring var frygten for ikke at være god nok. Men det viste sig, at det var vi

mike riess MARKEDSFØRINGSØKONOM & IVÆRKSÆTTER

Stikprøve blandt tyske turister

I dag udfører U&I Marketing markedsføringsundersøgelser, tilfredsundersøgelser og statistikker om tendenser i lokalsamfundet. Det er ydelser, som eksempelvis Sønderborg kommune ser muligheder i. - Da Aarhus og Sønderborg konkurrerede om at blive Danmarks kulturhovedstad, var vi med til at lave noget af benarbejdet. Vi tog til Flensborg og lavede en stikprøve om, hvad tyske turister tænker om Sønderborg, og vi præsenterede vores resultater for kommunens ledelse samt borgmesteren, fortæller Mike. Siden opgaven for Sønderborg Kommune har U&I Marketing blandt andet også hjulpet Business College Syd med en markedsføringsundersøgelse af deres HHX-uddannelse.

Danmarks største analysebureau

I dag er Mike flyttet til Aarhus for at bygge videre på sin uddannelse fra Erhvervsakademi SydVest. Det forhindrer dog ikke analysebureauet i at blomstre videre. - Selvom Niklas er blevet boende i Sønderborg, fortsætter vi med U&I Marketing. Vi kan skaffe kunder i hver vores by og på den måde udvide netværket og ekspandere, og hvem ved, måske bliver vi engang Danmarks største analysebureau, siger Mike.

1. Det er ikke farligt! Du skal bare sætte dig ind i tingene, før du springer ud i det.

5 RÅD - af Mike Riess

2. SKAT er ikke din fjende! SKAT holder informationsmøder for iværksættere, hvor du får en masse guldkorn. 3. Tag penge for det du laver! I begyndelsen kan man let komme til at lave gratis arbejde, så husk at dine ydelser er pengene værd. 4. Teamwork er guld værd! Brug dit netværk, stol på andre mennesker og aktiver dem. 5. God karma er nødvendigt!

Travl laborant tester kompetencerne i Canada Et år i praktik som laborant på et canadisk universitet har givet Dinna Cherie Damm stærke sprogkundskaber og en mangfoldig kulturforståelse. Sammen med hendes faglige kvalifikationer, håber hun, at det giver et forspring i køen til fuldtidsjobbet, når hun til jul har færdiggjort sin uddannelse som laborant. Som den eneste skandinavier i laboratoriet får Dinna Cherie Damm rig mulighed for at teste både de franske og engelske gloser i dagligdagen på McGill University i Quebec, Canada. Her er hun i praktik i et år, og lige nu er hun i fuld gang med det afsluttende eksamensprojekt i uddannelsen som laborant, som hun tager på Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg. Et praktikophold i udlandet har altid været en del af karriereplanen for den 23-årige esbjergenser. - Jeg ville til udlandet og prøve mig selv af og tilegne mig flere kompetencer. Ikke kun fagligt men også personligt. Jeg har fået styrket min faglighed, men især menneskeligt har jeg udviklet mig meget – specielt i forhold til sprog og det at forstå andre kulturer, fortæller Dinna over Skype fra Canada. Tørret broccoli fylder kalenderen op Dinna har tidligere i studieforløbet været i praktik hos Arla og praktikperioden i Canada kredser også omkring arbejdet med fødevarer. Eksamensprojektet består i at afdække næringsindholdet i frysetørret broccoli. Det kan afgøre, om den sunde grøntsag har potentiale til at indgå i eksempelvis nødhjælpspakker.

- Kombinationen af at være laborant og arbejde med naturen er interessant. Der er så mange ting at gribe fat i, når man arbejder med produkter fra naturen. Udover mit eksamensprojekt har jeg også arbejdet med at bruge olier fra frugttræer i kosmetik, siger Dinna.

Jeg har fået styrket min faglighed, men især menneskeligt har jeg udviklet mig meget – specielt i forhold til sprog og det at forstå andre kulturer

Når eksamensprojektet er afsluttet til jul, håber Dinna at finde et arbejde i Esbjerg. Gerne et sted hvor både hendes sprogkundskaber og kulturforståelse kommer i spil. Først skal eksamensprojektet og praktikperioden dog afsluttes, så Dinna går et travlt efterår i møde.

dinna cherie damm ,

- Jeg må tage weekenderne i brug, hvis jeg skal nå hjem til jul. Det er mit mål, også selvom den seneste flybillet, jeg kiggede på, kostede 30.000 kroner, fortæller Dinna inden hun lukker computeren og tager tilbage til laboratoriet.

LABORANTTALENT STUDIEOPHOLD I CANADA

Jeg ville til udlandet og prøve mig selv af og tilegne mig flere kompetencer. Ikke kun fagligt, men også personligt

3:


WE’RE INTERNATIONAL Rejs ud og styrk din markedsværdi Danske studerende øger deres markedsværdi og karrieremuligheder betragtelig ved at rejse ud i studietiden. Henrik Uhd Christensen er i dag CEO i Viking LifeSaving Equipment og bl.a. uddannet som markedsføringsøkonom på EASV. Han anbefaler, at man starter karrieren i udlandet allerede i studietiden.

Verden er global

“Vi lever i en globaliseret verden, hvor en stigende andel af handlen sker på kryds og tværs af landegrænser, derfor giver det mening at rejse ud tidligt i karrieren og suge viden og erfaringer til sig. Samhandlen i verden er blevet langt mere global, og der bliver løbende nedbrudt nye barrier, som accelererer udviklingen yderligere. Forandringerne de seneste 20-30 år har været voldsomme, men alt tyder på en fortsat udvikling i samme retning måske endda med endnu større hastighed. Den multikulturelle forståelse, man får med sig ved at tage af sted, giver uvurderlige erfaringer og en helt anden referenceramme resten af livet”, siger Henrik Uhd Christensen, som i dag sidder som CEO i Viking LIfe-Saving Equipment med hovedsæde i Esbjerg. Henrik Uhd Christensen CEO , VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT A/S

Informationer i hobetal kan skaffes på afstand, men det er ofte med eksport som i sport - man skal være på banen for at forstå spillets facetter og dermed hvad der skal til for at vinde

henrik uhd christensen CEO, VIKING LIFE-SAVING EQUIPMENT A/S


INTERNAT:ONALE OPLEVELSER PÅ DE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

linnea bitsch, SYDNEY - BERLIN SØNDERBORG

Alder: 24 Bopæl: Sønderborg Studerer: PBA i Design og Business i Sønderborg Praktik: Berlin Udveksling: University of Technology

Det internationale udsyn

En uddannelse fra Erhvervsakademi SydVest åbner døren til verden. Både under og efter studiet. Under sin uddannelse i Design & Business har Linnea både været i praktik i Berlin og taget et semester som udvekslingsstuderende i Sydney. Hvad betyder det, at uddannelsen gør det muligt at rejse ud? Det betyder rigtig meget, at uddannelsen giver mulighed for at rejse ud i verden. Inden for design er det godt at komme ud, fordi design er så forskelligt over hele verden. Det fik jeg et indblik i, og det er godt at have med fremadrettet.

Hvad har du fået med dig i bagagen? I Sydney foregik undervisningen på en måde, der nok ligner vilkårene inden for tøjindustrien. Jeg var under et konstant pres med afleveringer hver måned, og jeg gik til flere fag samtidig. Så det krævede en del at komme i dybden med tingene og finde ud af, hvad der er vigtigt. Jeg var ikke den eneste, der sad oppe til kl. 3 om natten.

daniel jakobsen, MULTIMEDIEDESIGNER I AUSTRALIEN

Jeg er sikker på, at det bliver et plus på mit CV, når jeg skal søge job. Især hvis jeg vil finde arbejde i udlandet

Daniel Jacobsen

Udfordrende undervisningsformer, et internationalt netværk og et toptrimmet CV. Det har Daniel med i bagagen som udvekslingsstuderende i Brisbane - Jeg har altid haft lyst til at studere i udlandet og finde en international arbejdsplads, men jeg havde aldrig turdet tro på, at det ville ske. Derfor var det en kæmpe mulighed, da jeg fik tilbudt en studieplads på Griffith University i Australien. Selvom det betød, at jeg skulle undvære min familie og kæreste i flere måneder, var jeg slet ikke i tvivl om, at det var det, jeg ville, fortæller 23-årige Daniel Jacobsen.

Fra Esbjerg til Brisbane med kort varsel Daniel læser på Multimediedesigneruddannelsen på Erhvervsakademi SydVest, og det var på udvekslingsportalen, at han fandt opslaget til Griffith University i Brisbane i det sydøstlige Australien. - Studiestarten lå kun få måneder fremme i kalenderen. Derfor gik det pludselig meget stærkt med at få opsagt min lejlighed i Danmark, søge legater og planlægge opholdet i Brisbane, siger Daniel.

lasse jørgensen, DRØMMEJOB I AUSTRALIEN

Alder: 25 Bopæl: Melbourne, Australien Har studeret: Markedsføringsøkonom og PBA i International Sales & Marketing Arbejdsplads: Dell Software, Melbourne

Drømmejob i Australien

Efter sit studie fik Lasse Jørgensen sit drømmejob i Australien. Her er de vilde med hans danske arbejdsmoral, og Lasse nyder at opleve australiernes hverdag på helt tæt hold. Hvad er fedt ved at arbejde i udlandet? Det er helt fantastisk at få erfaringer fra at arbejde og opleve et andet land og kultur på samme tid. Hver dag er en oplevelse. Jeg bliver dagligt overrasket over nye ting. Det er i sig selv en kæmpe drivkraft ved at bo i udlandet. At arbejde i udlandet er mindst lige så meget en fed rejse, som det er et job. Hvordan fik du jobbet hos Dell? Min plan var at studere min Master i udlandet, men jeg nåede aldrig at ansøge.

Hvorfor EASV: På en uddannelsesmesse fik jeg et godt billede af uddannelsen og det, at man kunne komme til udlandet Karrieredrøm: Tekstildesigner, gerne i England. Og måske tage en Master inden for tekstil, vævning og strik. Vil især huske EASV for: For at give mig mulighed for at komme ud i verden som et springbræt til at finde ud af, hvad jeg ville inden for branchen, og hvad mit mål er. Var undervisningen meget anderledes? I Sydney bruger de nogle andre begreber i undervisningen, men da jeg lærte dem, kunne jeg se, at det var de samme principper, som vi bruger herhjemme. Det, at der er undervisere fra en anden skole, der kigger på min faglighed, har også været meget værd. Det gør, at jeg får en bredere vinkel på tingene og finder ud af, hvilke områder jeg gerne vil arbejde inden for, når jeg er færdig. På den måde har turen været en øjenåbner for mig, og jeg har fået afprøvet, hvad jeg vil, og hvad jeg ikke vil. Det er jeg ikke sikker på, at jeg ville have fundet ud af lige så hurtigt, hvis jeg var blevet hjemme. Var du godt nok klædt på? Ja, med de fag jeg havde haft, var jeg godt klædt på. Selv om jeg ikke er vant til at have så mange forskellige fag oven i hinanden i Danmark, så var underviserne dernede gode til at hjælpe mig med at vælge fag på det rigtige niveau. Det betød, at jeg både fik valgt basisfagene og nogle af de mere anderledes fag, universitetet kunne tilbyde. Hvad skal man overveje, inden man tager ud? Man skal føle efter, om man gerne vil det. Der er meget langt fra Sydney til Danmark, hvis man pludselig får hjemve. Men jeg synes, at man skal tage imod udfordringen og stole på sin mavefornemmelse. Bare man også gøre sig klart, hvad man vil med praktikken – også selv om man ikke helt ved, hvad der venter.

5 RÅD

1. Planlæg opholdet, inden du tager afsted - af Daniel 2. Søg legater – det giver pote Jakobsen 3. Lad dig ikke slå ud af sprogbarrieren 4. Vær altid opsøgende: Spørg om hjælp og udvid netværket 5. Husk at opleve landet og kulturen – ikke kun lektier og uddannelse Tyggegummiskygger og madfotos Erhvervsakademi SydVest har partnerskabsaftaler, der betød, at Daniel fik merit for de fag, han læste i Australien. I løbet af semesteret læste han både designfag på Griffith University og video- og redigeringsfag på Griffith Film School, Australiens største filmskole. - Det, der overraskede mig mest, var undervisningsformen, som var meget mere sanselig. Vi skulle for eksempel anrette og fotografere forskellige madvarer på gulvet eller scanne billeder af tyggegummi og derefter arbejde med skyggerne i Photoshop. Det var virkelig lærerigt, fortæller Daniel. Baner vejen for fremtiden Nu er Daniel tilbage i Danmark, men det australske eventyr er ikke gået i glemmebogen, for erfaringerne skal bruges i den fremtidige jobsøgning. - Det har været en uforglemmelig oplevelse, som både har styrket mit engelske og givet mig et enormt netværk i Australien og resten af verden. Jeg er sikker på, at det bliver et plus på mit CV, når jeg skal søge job. Især hvis jeg vil finde en arbejdsplads i udlandet, siger Daniel.

At arbejde i udlandet er mindst lige så meget en fed rejse, som det er et job

Derfor rejste jeg herned for at opleve landet. En blanding af held og kvalifikationer gjorde, at jeg fik jobbet hos Dell Software.

Hvad har du med dig fra Danmark? Jeg har både min faglige viden fra skolen og den danske arbejdsmoral, som er meget værdsat hernede. I Australien kan arbejdsmoralen være meget svingende. Der kan til tider være en ”don’t worry about it”-tilgang til arbejdet. Generelt er europæere og vores gode arbejdsmoral i høj kurs. Hvad har du med dig af erfaringer fra din uddannelse i Danmark? Jeg har fået et internationalt udsyn, fordi der er så mange studerende fra forskellige lande på skolen. Jeg vil råde nuværende elever til at udnytte, at de har muligheden for at lære andres baggrund og kultur at kende.

Verden er nemlig et fedt sted!


INNOVAT:ON I PRAKSIS ERHVERVSRETTET FORSKNING

12 innovative timer med fokus på grønne ideer På et bord i maskinhallen hos ABTEK International i Tønder står der blandt andet kattegrus, sulfo, citronskaller, brun sæbe, bagepulver og eddike. På et andet bord, i en stor trailer parkeret i gården, står der computere, slik, sodavand og kage. 16 kvikke hoveder fra Erhvervsakademi Sydvest er i gang med det hele. I 12 timer skal de forsøge at gøre det, som en virksomhed traditionelt bruger både to og tre år på. De skal udvikle - eller i det mindste give et godt bud på - hvordan man kan gøre rengøringsprocesser i industrien grønnere, end det sker i dag. Hvordan kan man spare på vandforbruget, energiforbruget, kemikalieforbruget, og kan det overhovedet lade sig gøre uden at det går ud over kvaliteten af rengøringsprocessen? - Det er fantastisk at se, hvordan de unge mennesker er gået til opgaven, siger Henning Nielsen, der er direktør for ABTEK International/Uffe Nielsens Maskinfabrik i Tønder. Virksomheden leverer udstyr og maskiner til industrivirksomheder og er hele tiden obs på at udvikle produkter, hvor en altfavnende grøn profil er tænkt ind. - De studerende havde rigtig mange gode indfaldsvinkler til opgavens løsning, og som dagen skred frem, kom der virkelig samling på tropperne. Hen på eftermiddagen, med få timer tilbage, kørte de i samlet flok ud af et enkelt spor, og mine samarbejdspartnere og jeg er meget tilfredse med de resultater, de er nået frem til. Undervejs er vi også blevet udfordret, og mange af de tanker og ideer, de studerende er kommet med, har sat gang i overvejelser, som vi nok ikke havde gjort os inden denne Inno 12-dag. Som afslutning på dagen fremlagde de studerende deres forslag indeholdende konstruktionstegninger, markedsanalyse, elementer til forretningsplan samt en handlingsplan for den videre proces. Det er bare fedt Det er anden gang, at Innovirk, i samarbejde med en virksomhed i Tønder-området og studerende fra erhvervsakademiet har afviklet Inno12, hvor de studerende befinder sig på virksomheden og i 12 timer alene beskæftiger sig med den opgave, der skal løses. De arbejder på tværs af studieretninger - og her var det handelsøkonomer, produktionsteknologer, driftsteknologer og innovation- og entreprenørskab - der var i gang. - Det har været en fantastisk dag, siger Henning Nielsen, og jeg kan kun anbefale virksomheder, der går og pusler med ideer, de måske ikke rigtig kan få hold på, et samarbejde med

FAKTA

At deltage i et projekt som dette er udfordrende. Vi får tænkt teorien om i praksis, og vi tager stilling til en ting, et problem, man aldrig har skænket en tanke før. Det er ret fedt

uddannelsesinstitutionerne i området. Det er et givende samarbejde, både for de studerende og os. Victor Thorup Kjærulff, produktionsteknolog, 21 år: - Det er godt det her. Det er kreativitet. Vi inspireres. Vi lærer at tænke innovativt, og vi får et indblik i, hvad erhvervslivet kan byde på. Når erhvervsliv og studerende kobles sammen, som det gør i en Inno 12, så bliver der tænkt nyt, og der bliver skabt noget. Jeg synes ikke, det er svært at arbejde på tværs af grupperne/uddannelserne - tværtimod, så lærer man rigtig meget af at skulle fortælle, forklare og dele ideerne med andre. - Når man er ude i en virksomhed, skal man formidle sit stof på en anden måde end på skolen. Teori skal omsættes i praksis, det skal være lidt mere jordnært. Det er en god erfaring, og det er en god ting at have med på CV’et. Anja H. Nielsen, produktionsteknolog, 22 år: - På et projekt som dette arbejder vi sammen med andre faggrupper, og det er en god øvelse, for man finder ud af, at vi har mange forskellige måder at tænke på. Det giver et godt modspil, og man lærer, at man skal kunne forklare, hvad man mener i et sprog, alle kan forstå. Det vigtigste er jo at få budskabet ud. Det er en udfordring. Vi arbejder i 12 timer uafbrudt. Det er lang tid, man udfordrer sig selv, og det er fint. Henrik Petersen, driftsteknolog, 32 år: - Det er helt fint det her. Man får brugt det, man har lært og får bygget bro mellem teori og praksis. At løse en opgave som denne betyder noget, føler jeg - det er den faglige stolthed og så vil det se godt ud på CV’et. Vi arbejder på tværs af grupperne, og det er meget sjovt og også udfordrende, fordi alle har hver deres vinkel, og vi skal få det hele, teori, praksis og økonomi til at hænge sammen. Jeg kan godt lide den grønne tankegang, og jeg vil gerne være innovativ. Her finder jeg ud af, om jeg også kan være innovativ, når jeg SKAL være det.

Inno12 er et innovationstilbud til små- og mellemstore virksomheder, hvor virksomheden i samarbejde med studerende og undervisere har fokus på at udvikle og afprøve ny viden. Projektet er udviklet i samarbejde med Innovirk, som er et 3-årigt projekt støttet af EU’s Socialfond og Vækstforum Syddanmark med et samlet budget på 32 millioner kroner, og det favner Tønder Kommune og kommunerne på Fyn. Virksomheden Abtek fik hjælp til innovationsog kompetenceudvikling.

6:

victor thorup kjærulff PRODUKTIONSTEKNOLOG


Vi arbejder meget på tværs af faggrænser for at få mange kompetencer i spil og dermed forbedre innovationspotentialet pernille kragh rühe UNDERVISER EASV

WE’RE DOING

Vi arbejder i feltet for at finde innovationspotentialer For EASV er forskning og undervisning rodfæstet i virkelighedens opgaver og udfordringer. På Erhvervsakademi Sydvest er der handling bag ordene, når vi taler om et tæt samarbejde med det private erhvervsliv. Siden foråret 2013 har en række studerende deltaget i Projekt-VIP, hvor viden og forretning smelter sammen. Projektet løber frem til 2015 og målet er, at 50 virksomheder, 90 undervisere og 240 studerende på tværs af Region Syddanmark skal bidrage til udviklingen af fremtidens velfærdsteknologier.

I stedet for at tale om det, så gør vi det

16 studerende på Erhvervsakademi Sydvest kan kalde sig selv VIP-studerende. Det betyder, at de udover den almindelige undervisning deltager i en række events og partnerskaber, der skal gøre dem

klogere på at bruge deres faglige viden i praksis. - Projekt-VIP kobler studerende, undervisere, organisationer og virksomheder sammen på tværs af Region Syddanmark. Målet er, at samspillet mellem forskellige kompetencer skal skabe nye produkter og forretningsområder inden for blandt andet sundheds,- social-, og ældreområdet. Det forklarer Karsten Skov, der er underviser på Erhvervsakademi SydVest og tilknyttet Projekt-VIP som en af 14 undervisere fra erhvervsakademiet. Både studerende og undervisere bruger tid udover den almindelige undervisning for at kunne deltage i projektet. De deltager i udviklingsseminarer og events, hvor de kobles sammen med både private virksomheder og offentlige organisationer. Flere af de studerende har også brugt projektet til at finde og samarbejde med virksomheder i forbindelse med praktikforløb og bacheloropgaver.

Studerende er guld værd

For én af de deltagende virksomheder i Projekt-VIP har mødet med de studerende fra Erhvervsakademi SydVest været værdifuldt. Telemedic Group arbejder med it-løsninger til sundhedssektoren og udvikler i øjeblikket et produkt, der skal gøre det muligt at fjernovervåge hjertepatienter. Visionen er, at løsnin-

gen skal forudsige hjertestop ved hjælp af intelligente computersystemer, der blandt andet er indarbejdet i patienternes tøj. - Dét, de studerende laver for os, kan vi ofte implementere direkte i vores produkt. Det gælder eksempelvis produktets brugergrænseflade, hvor vi har haft nogle dygtige datamatikere til at lave deres afgangsprojekt i samarbejde med os, forklarer Niels Paulin, der ejer Telemedic Group.

Flere fagligheder skal i spil

Udover datamatikere har Niels Paulin også en plan om, at han skal have hjælp af blandt andet designstuderende, markedsføringsøkonomer og sygeplejerstuderende fra UCSYD, der er tilknyttet VIP-projektet. - Én af visionerne med vores produkt er, at patienter på sygehuse skal have tøj på med indarbejdede elektroder. Tøjet skal sende information til overvågningssystemet, når eksempelvis hjerterytmer er forkerte. Der kan designstuderende bidrage med gode ideer til tøjets udseende og funktionalitet. Vi vil også gerne bruge markedsføringsøkonomer til at lave mindre markedsanalyser for at afdække produktets potentiale, forklarer Niels Paulin.

7:


WE’RE DESIGNING

KREAT:V SO F****** TALENTED

Hvordan udfordrer man kreativiteten? Kreativitet er en vigtig egenskab i mange typer af job, men hvordan bruger man og bygger videre på sine kreative talenter i praktisk? Kristian Wittrup - en tidligere studerende på Erhvervsakademi SydVest - fortæller om sin passion for hele tiden at blive klogere på sit faglige område. Læs også om Kristians konkrete tips til studerende, der brænder så meget for deres faglighed, at de bruger fritiden og studiejobbet til at bygge ovenpå den viden, de får på Erhvervsakademi SydVest. Du kan også få indblik i, hvordan utraditionel undervisning fremmer de studerendes kreativitet, når underviser Karsten Skov fortæller om en gruppe studerendes møde med engelske sportsvogne.

Kreativitet kræver livslang læring Kristian Wittrup er uddannet professionsbachelor i Web Development fra Erhvervsakademi SydVest i 2011 og arbejder nu som Webninja hos reklamebureauet Moove Advertising A/S i Esbjerg. Han holder kreativiteten skarp gennem kurser, efteruddannelse og lysten til at blive klogere. Selv om der står webninja ud for Kristians navn på Mooves hjemmeside, så kalder han sig selv for en it-blæksprutte. Et navn der virker ganske passende, når Kristian remser sine mange forskellige arbejdsopgaver op. - Jeg supporterer kunder, bygger hjemmesider og webshops. Jeg står for salgsmøder, projektstyring og laver budgetter. Og jeg arbejder både med kodningen og det grafiske arbejde for kunderne. Så ja, jeg er nok lidt en blæksprutte. En travl it-blæksprutte, smiler han. Fællesnævneren for alle arbejdsopgaverne er passionen for at være kreativ på kundernes vegne – en passion, der blandt andet har resulteret i en uddannelse som Multimediedesigner hos Erhvervsakademi SydVest samt en professionsbachelor i Web Development fra samme sted.

kristian nielsen , MULTIMEDIEDESIGNER OG WEBNINJA

Hvis du har et fagligt område, som du brænder for, så find eksperterne på området, og følg de blogs, eksperterne skriver. Der ligger en guldgrube af informationer, du kan suge til dig kristian vittrup

WEBUDVIKLER, MOOVE A/S

De studerende skal lidt op på mærkerne Efter et par år ude i erhvervslivet har Kristian selv stiftet bekendtskab med studerende, der er i praktik eller har studiearbejde. Og han har en lille bøn: - De studerende, jeg har mødt, må gerne være lidt mere sultne efter at lære mere både under studiet, og når de er ude i praktik eller på studiejob, siger han og giver et tip med på vejen: - Hvis du har et fagligt område, som du brænder for, så find eksperterne på området, og følg de blogs, eksperterne skriver. Der ligger en guldgrube af informationer, du kan suge til dig.

Hjemmearbejdet var et ekstra plus Under studierne på Erhvervsakademi SydVest brugte Kristian en stor del af fritiden på at gøre sig klogere på opbygning af hjemmesider. En indsats, der gav konkret gevinst, da det første job skulle landes.

BLÅ BOG

Kristian Wittrup 31 år bosat i Esbjerg Arbejde: Webninja hos Moove Advertising A/S Hvorfor EASV: Jeg vidste gennem venner, at skolen kunne tilbyde mig de uddannelsesretninger, som jeg brændte for. Jeg valgte EASV over Syddansk Universitet, da jeg synes, at studiet er mere konkret og ’hands on’ frem for tung teori. Og så vidste jeg, at de havde et bordfodboldspil, det er vigtigt i en verden proppet med it. Karrieredrøm: Leder af afdeling på webbureau eller underviser på et akademi indenfor it. Vil om 10 år huske EASV for: Gode studiekammerater i et godt miljø. Derudover gode og engagerede undervisere, der åbenlyst brændte for deres faglige område. Jeg vil også huske, at jeg altid har haft god kontakt med mine tidligere underviser og også har fået hjælp efter, jeg er stoppet på skolen med fx. videreuddannelse. Og så vil jeg selvfølgelig huske, at en kammerat og jeg vandt en bordfoldboldturnering og en flaske Bacardi Razz, som jeg ikke kunne udstå.

- Studiet har givet mig en generel viden, som er vigtig, men jeg har selv gjort mig til hjemmeside-specialist, og det var i sidste ende dét, der gav mig det første job, forklarer Kristian. Efter et års tid hos reklamebureauet Marginal i Vejle blev arbejdspladsen skiftet ud med reklamebureauet Moove i Esbjerg. Det har ikke fået Kristian til at hvile på laurbærerne. - Jeg har lige været på et Facebook-kursus, og jeg går også med en lille drøm om at læse en masteruddannelse på Syddansk Universitet på et tidspunkt. Efteruddannelsen holder mig generelt skarp, og det sikrer, at jeg hele tiden er opdateret på nye tendenser, forklarer han.

Virkelighedsnært design

””

De skal også kunne designe tøj, de ikke selv går med karsten skov

UNDERVISER EASV

Underviser i innovation på professionsbacheloruddannelsen Design & Business, Karsten Skov, har en klar holdning til, hvordan kreativiten fremmes hos de studerende. På Design & Business, der er målrettet mod mode- og livsstilsbranchen, handler det nemlig ikke kun om teori og lange artikler, men i høj grad også om at sende de studerende ud, hvor de ikke har været før.

For Karsten Skov er formålet med den virkelighedsnære undervisning først og fremest at lære de studerende at kombinere teori og praksis. Derudover vil han også gerne udfordre sine studerende ved at sørge for, at de ikke altid kun designer tøj, som de selv kan lide. - Vi skal udvikle studerende, der har et bredere perspektiv og kan være kreative på tværs af stil og funktioner, siger Karsten Skov.

- Vi skal vise de studerende, hvem det er, de skal designe tøj til. Derfor inviterede jeg i foråret en flok klassiske engelske sportsvogne forbi erhvervsakademiet.

8:

Efter en tur med benzinduft og vind i håret fik de studerende til opgave at udvikle idéer og koncepter til nye målrettede produkter til bilernes ejere , fortæller Karsten Skov.

FAKTA

Design & Business-uddannelsen er især målrettet jobfunktioner i modeog livsstilsbranche som indkøber, projektleder eller kreativ leder.


DELT:DS UDDANNELSER

STYRK dine kompetencer med en akademiyddannelse på deltid. Netop nu tilbyder vi en række videregående uddannelser på deltid. Du kan vælge at uddanne dig både dag og aften.

BOOST DINE LEDEREVNER LEDELSE I PRAKSIS

MÅLRETTET VIDERE- & EFTERUDDANNELSE Til dig, der er leder – eller på vej til at blive det Dette fagmodul sætter gang i din faglige og personlige lederudvikling. Få svar på, hvordan du leder forskellige medarbejdertyper, hvordan du styrker kommunikationen og sikrer motivation, og lær, hvordan du bruger konflikter som et konstruktivt ledelsesværktøj. Modulet er speciel designet til mogendagens ledere, og vi har gjort meget ud af at få praksis ind i faget, således at det tillærte kan anvendes i jobbet, fortæller undervider Claes Jensen. Vi har skabt faget med det formål at udvikle kompetente og værdiskabende ledere, og vi har fokus på at skabe målrettede redskaber til at finde den ledelsesstil, der passer netop til den enkelte deltager.

FAKTA

Uddannelsens formål: • Udvikle virksomhedens nye og kommende ledere og mellemledere til kompetente og værdiskabende ledere. Indhold: • På faget får du redskaberne til at finde den ledelsesstil, der passer dig og dine forskellige medarbejdere. - Hvilken ledelsesstil passer bedst? - Hvordan leder du forskellige medarbejdertyper? - Hvordan styrker du kommunikationen og sikrer motivationen? - Hvordan bruger du konflikter som et konstruktivt ledelsesværktøj? Faget sætter gang i din faglige og personlige lederudvikling og giver dig redskaberne til at styrke din personlige lederstil. Opstart: Fagmodulet udbydes løbende – næste start er 31. oktober 2013 Varighed: 8 dage á 8 lektioner svarende til 10-ECTS-point. Pointene kan anvendes til at give dig en hel videregående uddannelse, hvor et studieår svarer til 60 ECTS-point. ECTS-pointene kan indgå i videreuddannelser over hele Europa.

Fagmodul for morgendagens leder

• Proceshåndtering

• Den svære samtale

• Konflikthåndtering

• Ledelseskommunikation

• Situationsbestemt ledelse

• Bliv trænet i ledelsesværktøjer

• Få afklaret din personlige ledelsesstil

Fagmodulet har et indhold svarende til 10 ECTS-point. Disse point kan du anvende til at opbygge dit eget videreuddannelsesforløb. Vi rådgiver dig gerne om, hvordan du kan sammensætte dit helt eget videre- og efteruddannelsesforløb. Uddannelsen er tilrettelagt om dagen, hvorfor der kan søges Statens Voksenuddannellsesstøtte (SVU). Dvs. de dage, hvor de har orlov fra dit arbejde, kan du modtaget SVU-satsen svarende til ca. kr. 640,- pr. dag. Ring og forhør nærmere.

Vi rådgiver gerne om, hvordan du kan sammensætte dit eget videreuddannelsesforløb. SVU: Der kan søges SVU svarende til ca kr. 640,- om dagen. Tilmelding: Frist d. 12. oktober 2013 på easv.dk Kontakt: Hanne Johansen på hajo@easv.dk / 4177 5717

5:


Aha-oplevelse med personlig udvikling Personlig udvikling, en forbedret ledelsesstil og konflikthåndtering har for mellemlederen Henrik Bak Rasmussen været de mest positive oplevelser ved at deltage i ledelseruddannelsen på erhvervsakademiet. Hvilket fagmoduler i lederuddannelsen har du været på? Jeg har blandt andet deltaget i fagmodulerne Ledelse i praksis og Human Ressource. Hvad fik du ud af det, og hvordan har du brugt det i dit arbejde? Faget Ledelse i praksis har været en form for aha-oplevelse, der har været meget givende for min personlige udvikling. Det har helt sikkert gjort mig til en bedre leder. I faget kombinerer vi teori med den praksis, jeg oplever i min dagligdag. Jeg har lært, hvilken type leder jeg er, og hvorfor jeg reagerer, som jeg gør overfor andre mennesker. Jeg har både mine 11 medarbejdere og borgere, som jeg skal kommunikere med til daglig. Nu har jeg fået redskaber til at analysere situationer og

Vil klæde ledere på til forandring Udover en opkvalificering af ledelseskompetencer forventer HR-manageren Søren Steenstrup Vogelius, at medarbejderne kommer hjem med et større netværk, når tre medarbejdere fra virksomheden OJ Electronics tager på lederuddannelse dette efterår. Hvilket kursus har I valgt? Her i september begynder tre af vores medarbejdere på den 3 ½ år lange lederuddannelse. Hvad forventer I som virksomhed at få ud af det? Vi er i gang med at implementere en vækstorienteret strategi, der vil betyde en masse forandringer i vores virksomhed. Vi ved jo, at forandring kan skabe uro og usikkerhed i en virksomhed, og derfor har vi brug for ledere, der kan tackle forandringer og kommunikere med medarbejderne på den mest hensigtmæssige måde. Derudover er alle deltagerne på uddannelsen mellemledere fra forskellige lokale virksomheder. Det sikrer vores medarbejdere en god sparring fra andre, der er i de samme situationer som dem selv. Samtidig vil vores medarbejdere etablere et solidt lokalt netværk i løbet af de 3 ½ år, som uddannelsen varer.

En efteruddannelse man kan regne med...

andre menneskers reaktioner. Den forståelse gør det nemmere for mig at kommunikere med medarbejderne og borgerne. Nu kan jeg håndtere de forskellige interessekonflikter, der løbende er i spil. Hvad synes du generelt om mulighederne for at videreudvikle dine kompetencer hos Erhvervsakademi Sydvest? Jeg synes, at de tilbyder det, som jeg har brug for. Det er vigtigt for mig at blive klædt ordentligt på til at lede, og det bliver jeg tydeligvis af at udvikle mine personlige kompetencer. Til efteråret vil jeg derfor fortsætte med at udvikle mine lederevner med endnu et fagmodul i lederuddannelsen. - Henrik Bak Rasmussen, Distriktsleder Vandløb i Varde Kommune

henrik bak rasmussen, DISTRIKTSLEDER VANDLØB, VARDE KOMMUNE

Faget var en aha-oplevelse, der har været meget givende for min personlige udvikling. Det har helt sikkert gjort mig til en bedre leder

Hvad synes du generelt om mulighederne for at videreudvikle jeres medarbejderes kompetencer hos Erhvervsakademi SydVest? Deres nuværende tilbud passer fint til vores behov i forhold til opkvalificering af generelle ledelseskompetencer. Som virksomhed er det også rart at kunne sende sine med-

Som virksomhed er det også rart at kunne sende sine medarbejdere et signal om, at vi investerer i dem og deres opkvalificering

søren s. vogelius,

arbejdere et signal om, at vi investerer i dem og deres opkvalificering ved at videreuddanne dem. Det er vigtigt for os, at vores medarbejdere udvikler sig løbende og tilføjer nyt til deres CV.

HR-MANAGER OJ ELECTRONICS

- Søren Steenstrup Vogelius, HR-manager i virksomheden OJ Electronics

tore østergaard, HR-MANAGER LODAM ELECTRONICS

I Lodam Electronics har man store ambitioner for virksomhedens interne kultur. For HR-manageren Tore Østergaard kræver det en stabil lederuddannelse, der kan sikre virksomhedens nye ledere de grundlæggende kompetencer. Hvilken uddannelse har I valgt? Vi har valgt at sende fem af vores medarbejdere på den tre år lange Lederuddannelse. Hvad forventer I som virksomhed at få ud af det? Lige nu er vi Danmarks ottende bedste arbejdsplads ifølge Great Place to Work Institute, og vi har den organisationsmæssige målsætning, at vi vil være en af de tre bedste arbejdspladser i Danmark. Det kræver kompetente ledere at skabe og bevare en god virksomhedskultur, og den statsanerkendte lederuddannelse på Erhvervsakademi SydVest er grundlæggende for at skabe dygtige ledere. Her bliver vores ledere klædt på med praktiske og generelle ledelseskompetencer, som vi bygger videre på med vores eget lederudviklingsprogram.

Det kræver kompetente ledere at skabe og bevare en god virksomhedskultur

FAKTA

Hvorfor har I valgt at bruge Erhvervsakademi SydVest? Der er tre faktorer, som har været afgørende for, at vi har valgt den grundlæggende uddannelse fra erhvervsakademiet. Først og fremmest har akademiet professionelle undervisere, der kan deres kram – de har både praktisk erfaring og er pædagogisk uddannet. For det andet har jeg personligt engageret mig i samarbejdet med erhvervsakademiet for at opstarte forløbet og samle holdet sådan, at uddannelsen kan foregå her i lokalområdet. Det er nemlig essentielt, at de lokale virksomheder kan uddanne deres ledere uden, at de skal køre langt for det. Herudover er uddannelsens stabilitet med til at gøre den attraktiv og troværdig for os. Alle moduler vil nemlig blive gennemført, ligegyldigt hvor mange der følger dem. Det er med andre ord en uddannelse, som man kan regne med.

Danmarks bedste arbejdspladser: Great Place to Work® er en global konsulent- og rådgivningsvirksomhed, som hjælper arbejdspladser med at blive bedre. Hvert år nomineres en række virksomheder som Danmarks bedste arbejdsplads.

Det væsentligste kriterium for at opnå placering på listen er, hvorvidt arbejdspladsens egne medarbejdere siger, at det er en god arbejdsplads. Lodam blev kåret til Danmarks 8. bedste arbejdsplads målt af Great Place to Work® Institute og blev nomineret til Prisen for Livsbalance 2012. Næste nomering finder sted i november 2013.

3:


V:DERE

WE’RE LEADING

MED EN VIDEREGÅENDE UDDANNELSE

Efteruddannelse Mange tilfredse kunder vælger Erhvervsakademi SydVest, når der er behov for efteruddannelse. For 3. år i træk er vi udnævnt som det bedste erhvervsakademi i Danmark, når det gælder efteruddannelse. Det er vi meget stolte af. Her kan du læse mere om deltagernes vurdering af vores efteruddannelser og deres udbytte af undervisningen.

Ledelse i praksis hos Valtor For at blive bedre ledere besluttede Valtors ledergruppe at tage et akademiforløb i Ledelse i praksis. Et forløb, hvor undervisningen i høj grad blev relateret til netop deres virksomhed. Vi har spurgt Valtors adm. direktør Jørn Gråbæk om, hvad ledergruppen har fået ud af forløbet. Hvorfor startede i ledelsesforløbet? - I ledergruppen var vi blevet enige om, at vi alle ville kunne få meget ud af at arbejde med vores ledelsesstil. Jeg blev direktør i Valtor i 2011, og i vores seks mand store ledergruppe har vi meget forskellige erfaringer. Efter et lederkursus med ledere fra vores søsterfirma, fik vi øjnene op for, at vi nok kunne blive bedre til ledelse. Derfor tog jeg fat i Erhvervsakademi SydVest.

jørn gråbæk,

MANAGING DIRECTOR, VALTOR A/S

Det handler rigtig meget om at være bevidst om at lede. Gennem forløbet er vi blevet opmærksomme på vores forskellige ledelsesstile, og sammen har vi fået vendt den måde, som vi gerne vil drive virksomheden på fremover

FAKTA

Hvordan blev I undervist? En af de rigtig gode ting var gruppearbejdet, hvor vi fik stillet opgaver og gik ud i grupper af to-tre stykker for at diskutere og efterfølgende fremlægge for hinanden. Niels kom så med sine input, og det var selvfølgelig ikke altid, vi var helt enige, men det gav nogle gode diskussioner.

Havde I et klart formål med det? - Vores ønske var at tage fat i genkendelige situationer, og derfor tog undervisningen ofte udgangspunkt i aktuelle eksempler fra Valtor, hvor vi spurgte vores underviser, Niels Kirk Larsen, hvordan han mente, vi kunne tackle dem. Dét han underviste i, kunne vi som regel henføre til vores hverdag, og det var en stor fordel.

I var kun Valtor-folk på holdet - hvilke krav stiller det til underviseren? - Vi er jo en speciel lille niche herude, og en underviser har selvfølgelig ikke en chance for at kende vores produkter til bunds. Men Niels var god til at observere, hvordan vi arbejder og tage det med ind i undervisningen. Ved at bruge dagligdagsproblematikker fik vi undervisningen koblet til virkeligheden. Vi drøftede for eksempel skolelærerkonflikten, og hvad den kunne give af problemer. Den slags problematikker fik Niels flettet ind som objektive problemstillinger, ofte fulgt af en lille provokation for at få vores tanker vakt. Hvad er det største udbytte? - Det handler rigtig meget om at være bevidst om at lede. Gennem forløbet er vi blevet opmærksomme på vores forskellige ledelsesstile, og sammen har vi fået vendt den måde, som vi gerne vil drive virksomheden på fremover. Hvad med ledergruppen som helhed? - Det er jo stadig lidt nyt for os, og det er svært at sige, hvordan det i praksis kommer til udtryk hos lederne, når de leder i hverdagen. Men jeg synes, at jeg ser en fremgang, hvor vi helt sikkert er meget mere bevidste om vores ledelsesstil. Det skyldes i høj grad, at vi alle har fået noget med i rygsækken og er blevet lært op i det.

OVER SIGT

Mange muligheder Vil du forbedre din markedsværdi har vi mange tilbud til dig. Vi tilbyder efteruddannelser og fag på deltid både dag og aften, og inden for mange spændende emner. Få kendskab til alle dine muligheder på:

easv.dk ERHVERVSAKADEMI SYDVEST i Esbjerg og Sønderborg.

Kort om Ledelse i praksis: • Ledelse i praksis kvalificerer til professionelt at kunne varetage ledelsesmæssige funktioner og herigennem udvikle sin personlige lederadfærd. Du lærer om ledelse på et praktisk plan med baggrund i de gængse ledelsesteorier, og du vil få en bedre forståelse for din egen tilgang til ledelsesfunktionen. Indhold: Med udgangspunkt i praktisk anvendelse gennemgår vi; • Ledelsesteori • Personlig lederstil og -udvikling • Kommunikation • Lærings- og udviklingsprocesser • Konflikthåndtering Målgruppe: Der er ingen særlige krav til deltagernes forudsætninger, men Ledelse i praksis henvender sig til dig, som ønsker at: • Arbejde med drifts- og personaleansvar i fremtiden • Opnå større ledelsesfaglig indsigt • Få struktur på kompetencer • Få nye arbejdsfunktioner og/eller ledelsesværktøjer

Videregående uddannelser på deltid:

Akademiuddannelser - Ledelse - International transport og logistik - Kommunikation og formidling - Økonomi og ressourcestyring - International handel og markedsføring - Finansiel rådgivning

Uddannelser og fag for ledige - Nærmere herom på easv.dk

- Retail - Innovation, produkt og produktion - Informationsteknologi - Laboratorie- og bioteknologi Diplomuddannelser - International handel og markedsføring


BUSINESS

Vi matcher virksomhedernes behov johanne gregersen BESTYRELSESFORMAND, ERHVERVSAKADEMI SYDVEST

Efteruddannelse kåret som nr. 1 igen

- Det betyder meget for os at sikre muligheden for livslang læring ved at tilbyde målrettede efteruddannelser, der hænger tæt sammen med virkeligheden uden for undervisningslokalet. Jeg oplever, at det især er det store fokus på praksisnær uddannelse, der får mange til at vælge Erhvervsakademi SydVest. Når dagens virksomheder sender medarbejdere på skolebænken, er det jo for at sikre sig den sidste nye viden. Det kræver, at vi har stærkt samspil og er hurtige til at matche nye behov og de kompetencer, som virksomhederne efterspørger. At vi leverer varen, viser sig i at vores studerende nu for 3. år i træk har kåret Erhvervsakademi SydVests efteruddannelse som landets bedste. Det forpligter selvfølgelig, så vi skal levere varen igen og igen, fordi de studerende, der kommer her, har meget høje forventninger. Erhvervsakademi SydVest har Danmarks mest tilfredse studerende* • Hel- og deltidsuddannelser kåret som nr. 1!

• Efteruddannelse kåret som nr. 1 for 3. år i træk!

*Iflg. Ennovas årlige tilfredsundersøgelse af erhvervsakademierne

Kompetenceløft til private og offentlige virksomheder Varde Kommue - side 3 ERHVERVSAKADEMI SYDVEST NO. 02 oktober 2013 Business online: www.easv.dk/easvbusiness

Ledelses i praksis Valtor A/S - side 2

STYRK DINE KOMPETENCER Efteråret 2013 tilbyder vi:

DELTIDS

akademiuddannelser

EASV.DK

EFTERUDDANNELSE

EASV.DK

FAG:

OPSTART

Projektstyring i praksis Organisation & arbejdspsykologi Positiv psykolog i ledelse HR Arbejdsmiljøledelse Ledelse i praksis Det strategiske lederskab Logistik Forandringsledelse Ledelse skaber social kapital ........... se

21. okt 22. okt 23. okt 24. okt 31. okt 31. okt 4. nov 5. nov 20. nov 4. dec

DATOER okt & nov okt & nov okt okt, nov & dec nov nov & dec nov & dec nov & dec nov & dec dec

FORLØB

DAG DAG DAG DAG DAG DAG DAG DAG DAG DAG

alle fag på www.easv.dk

EA Business 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you