Page 1

Междучасие Училищен вестник на ОУ “Христо Смирненски” - град Раковски

Новини Баба Марта По стара българска традиция Баба Марта закичи с мартенички децата от нашето училище! Нетърпеливите домакини поздравиха скъпата гостенка с много стихотворения, песнички и пожелания за здраве и берекет! С мартенички бяха закичени първолаците от каките и батковците от третите класове. Нека от малки се учат и продължават да почитат българските традиции и обичаи!

Пролетен брой 2011 година Цена: 1 лев

В броя четете Новини от училище Пролетни празници Интервю с г-н Патазов Учител на броя На гости на …

Олимпиади и състезания И тази година нашите ученици се представиха много добре на олимпиадите и състезанията организирани от МОМН и РИО Пловдив. Ето и имената на най-добрите: 6 клас—Мария Петкова участие в областните кръгове на олимпиадите по математика и история и цивилизация; Таня Пищийска –участие в областен кръг на олимпиадата по БЕЛ 7 клас—Вяра Зайкова и Надежда Пънкина участвали в областния кръг на олимпиадата по химия и в областен кръг на националното състезание по математика за VІІ клас.

Момче и момиче на броя Детско творчество Забавни страници За най — малките

Важни дати 1 март Баба Марта

Конкурси     

Арт — ателие “Пролетен калейдоскоп” Грижата за гората — отговорност на всеки от нас” Конкурс за есе или презентация на тема “Екзарх Антим І — патриот, църковен деятел или държавник” Конкурс за детска рисунка на тема “Не на цигарите” Конкурс за детска рисунка на тема “Българските народни приказки— извор на мъдрост и доброта”

Регламент за участие, краен срок и всичко свързано с конкурсите може да прочетете в сайта на училището www.smirnenski.com

3 март Национален празник на България 8 март Ден на жената 22 март Първа пролет 1 април Ден на шегата 22 април Ден на Земята 24 април Великден


Пролетни празници Пролет Топли ветрове завяват, бързо пукат ледовете и далеч от нас се дяват студовете, снеговете.

Планини зазеленяват, поток шурти из морави, небеса се разведряват, зашумяват вси дъбрави.

Кукурякът си излиза изпод новата тревица

З март

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, разположено на 12 км от Истанбул е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга. За нас, българите, 3 март 1878 е едно ново начало, нова глава в книгата на историята ни. На този ден е поставено началото на една нова България, което начало е струвало живота на хиляди синове и дъщери на България, сред които жертвите от Априлското въстание и 15 хиляди доброволци, сражавали се в руско -турската освободителна война. Тези хора не дадоха живота си напразно. Сан Стефано постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили. На 3 март 1878 година е направена първата стъпка към утвърждаването на България за независима и свободна държава .

и кокичето показва чудно бяла си главица.

Птичетата ясно пеят покрай бистричките вади и тук-там си вече блеят агънцата по ливади.

Пролет! Всичко е засмяно! И деца отрано стават по полето разцъфтяно да си пеят и играят.

22 април—Ден на Земята Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. 40 години след отбелязването за първи път на Деня на Земята, Светът е изложен на по-голяма опасност, отколкото когато и да било. Ако промяната на климата е най-голямото предизвикателство на нашето време, съществува също и голяма възможност да се изгради здравословна, просперираща икономика на база чиста енергия, сега и за в бъдеще. Този ден дава възможност на всяка отделна личност, на корпорациите и правителствата да се обединят в създаването на глобална зелена икономика. Хора, организации и движения на този ден се обединяват от една обща цел - бъдещето на планетата Земя. Вниманието на обществеността е насочено към поведението на хората и начина, по който то влияе върху природата. Тази година училището ни ще отбележи Денят на Земята, като се включи с акцията „Оцвети се“ , в която ще бъдат засадени цветни лехи в училищният двор и ще бъде подредена изложба от живи цветя и рисунки.


Пролетни празници

8 март—Ден на жената Международният ден на жена-та се празнува всяка Благодаря ти, мамо, за твоя топъл скут, година на 8 март. за майчиното рамо, Това е ден за межза майчиния труд. дународно признание на икономиБлагодаря ти още ческите, политиза ясния ми ден, ческите и общестза грижите ти нощем, вени постижения когато бдиш над мен. на жените. ЗапочЗа нежната закрила, нал като политиза кроткия ти глас, ческо събитие, за всичко, майко мила, празникът постеблагодаря ти аз! пенно става част от културата на много Асен Босев страни. Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарното време на деня е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Великден е един от найсветлите празници в православния календар. Това е денят, в който християните празнуват възкресението на своя Господ Исус Христос. Божият Син, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица и за всеки ден има опредени традиции, които християните трябва да спазват. Това е и последната седмица от Великия пост, продължаващ осем седмици. Според православната църква докато трае поста не трябва да се ядат храни от животински произход и също така са забранени развлеченията.

Благодаря ти, мамо!

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911, през 1915 е първото публично честване. Днес празнуваме като Деня на майката, където децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

Великден

Като един от най-големите и важни за християните празници, Великден е свързан с множество обичаи и подготовка за празника. Всяка година Възкресението се пада на различна дата. Източната православна църква се съобразява с юлианския, а католическата с григорианския календар. Също така Великден не трябва да се празнува преди еврейската Пасха.

Някои от традициите са доста променени и позабравени в днешно време, но християните са запазили най-хубавото от празника. Това са традицията с боядисването на яйцата и приготвянето на специална трапеза. Някои народи имат и собствени обичаи. В повечето западноевропейски страни един от основните символи на празника е големият великденски заек.


Интервю с г-н Йовко Патазов — заместник директор 1. От колко години сте заместник директор на нашето училище? - От 20 години.От началото на декември 1991 г. 2. Какво отчитате като най-голямото си постижение до сега? Най-голямото постижение което съм постигнал е с учителите и с учениците в това училище. Приятно ми е да се срещам с тях, да разговаряме, да се съветваме. 3.Какво мислите за новата директорка на нашето училище г-жа Недева? - Г-жа Недева е от скоро директор, но и преди е работила тук за малко. Сега навлиза в работата считам, че ще се справи и мога да кажа, че вече успешно изпълнява своите задължения. 4. Какво мислите за спортните съоръжения в нашето училище? - Подобряването на условията за спортуване в нашето училище е една постоянна цел пред нас, като ръководство. Старали сме се да подсигурим всички необходими пособия и уреди за да може вие да спортувате. За втора година вече има-

ме и спортна площадка с изкуствена настилка която е едно скъпо съоръжение и се надявам то да бъде опазено от вас. 5. Как прекарахте Свети Валентин и с кого? - На Свети Валентин нямаше възможност как да празнувам. На следващият ден празнувах с приятели. 6. Какво обичате да правите в свободното си време? - В свободното си време обичам да чета или да гледам игрални и документални филми. 7. Коя е вашата любима книга и писател? - Не мога да кажа, че имам любима книга, но на времето ми направи впечатление ,, Името на розата " на Умберто Еко. 8. Какво мислите за поведението на учениците? За съжаление в тази посока— за подобряване на поведението и дисциплината на учениците може много да се желае, говори и пише. 9. С какво се е променило образованието от както сте в нашето училище? - Първите години когато постъпих учениците бяха около 800. Училището беше на две смени и постоянно беше шумно. Считам, че оттогава до сега образованието се развива в посока, която за съжаление не дава много добри резултати. 10. Кажете нещо, което не знаем за вас? - Че съм зодия Везни.

Учител на броя — г-жа Мария Говедарова /начален учител/ 1.Къде сте учили? В ОУ „Христо Смирненски”, СПТУ „Георги Раковски”, ТОХ Пловдив— специалност сладкар и хлебар. 2.С какво сте запомнили ученическите си години? Бяхме много игриви деца и много сплотени! Помня активният отдих и игрите. 3.Кой е бил любимият Ви предмет? Любимите ми предмети бяха Труд и техника и Математика. 4.Вашият любим учител в училище беше…? Госпожа (другарка) Белчева и Лачева.

5.Получавали ли сте двойка в училище? Да! Първа и единствена. По География, защото не можах да науча урока за полезните изкопаеми. И после толкова съжалявах, разбира се ! 6.Каква е разликата между учениците по Ваше време и сегашните? Бяхме много сплотени деца, също така и отговорни. Сега децата са прекалено емоционални и обгрижени, мисля че им липсват детските игри. 7.Кое е най-забавното преживяване от училищните Ви години? Как с моята приятелка паднахме в реката. Това никога няма да го забравя! Беше една от найзабавните ми случки. 8.Вашето послание към учениците е…? Да бъдат по-трудолюбиви и по-отговорни и да знаят, че ако не се потрудят сами, то няма да успеят.


На гости на ... г-н Иван Антонов—кмет на Община Раковски 1. Кой беше вашият любим предмет като ученик и защо? История. Винаги съм бил привлечен от историята дори и сега продължавам да чета исторически книги и да гледам исторически филми. 2 . Коя е най-голямата пакост, която сте извършили през вашите ученически години? Като всеки един ученик и аз съм правил пакости и хитрини, но винаги си учех уроците. 3. Имате ли любим спорт? Кой е той? Имам няколко, най-вече футбол, баскетбол , волейбол и автомобилни спортове. 4. Как виждате образователната система след време? Няма нищо по-полезно от образованието. Ролята на образователната система след време се надявам да продължава да поощрява творчеството и емоционалното израстване на учениците в дух на мирно съвместно съществуване, сигурност и гражданска отговорност, равнопоставеност и приемственост на културните ценности през поколенията. 5. Има ли спечелени проекти за саниране на училищата в Община Раковски? Да. Има за всички училища и детски градини на стойност 5 500 000 / пет милиона и петстотин хиляди лв/. Които ще се изпълнят до средата на 2012 г. 6. Какво правите, когато през свободно си време? За съжаление нямам много такова, но въпреки всичко, когато имам възможност обичам да го прекарвам със семейството си и да играя футбол. Интервюто взе за вас: Соня Власова

Визитка ИВАН МИЛКОВ АНТОНОВ Роден на 02.08.1978 г. в гр. Чирпан Женен, с две деца. ПОЛИТИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ Политическа партия ГЕРБ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ : Дипломиран магистър по право в ПУ "Паисий Хилендарски". ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ Постъпва на длъжност "Главен юристконсулт" на община Раковски на 01.12.2005 г. На местните избори през октомври 2007г. печели мандат за общински съветник от листата на ПП "ГЕРБ". Избран е за председател на Общинския съвет на Община Раковски. През февруари 2009г. се явява на частичния избор за кмет на община Раковски. На 05 март 2009 г. Иван Антонов полага клетва като Кмет на Община Раковски.


Момче и момиче на броя Момче

Момиче

Иван Петов

Елена Радева

                  

Дата на раждане — 20.08.1997 Цвят на косата — Светло кестенява Цвят на очите — Зелени Клас — 7а Имаш ли брат или сестра? - Да, сестра Зодия — Лъв Хоби — Обичам да прекарвам времето си с приятели. Любим филм — Хари Потър Любим автор — Дж.К.Роулинг Любим учител — Г-жа Кръстева Любимо число — 2 Любим ден от седмицата — Петък Любим сезон — Лято Любима храна — Пържени картофи Любим вид музика — Не обичам да слушам музика! Любима книга — “Хари Потър и даровете на смъртта” Твоят девиз — „Животът е твърде важно нещо, та да се гледа на него сериозно!“ Какъв искаш да станеш? - Не съм мислил по въпроса… Любимо животно —Куче Какво ще пожелаеш на читателите? Пожелавам на всички успешно завършване на учебната година!

   

Дата на раждане — 17.09.1997г. Цвят на косата — Кафяв Цвят на очите — Кафяв Клас — 7б клас Имаш ли брат или сестра? - Имам брат - Симон на 4г.

Зодия — Дева

Хоби — Да излизам навън с приятели и да слушам музика.

Любим филм — Step Up 3

Любим автор — Марк Твен

Любим учител — Всички учители.

Любимо число — 9

Любим ден от седмицата — Петък

Любим сезон — Лято

Любима храна — Пържени картофи

Любим вид музика — Поп-фолк

Любима книга— “Том Сойер” и “Принцът и просякът”

Твоят девиз —” Не е важно да бъдеш всичко за всеки, а да бъдеш нещо за някой...!

Какъв/а искаш да станеш? - Не съм мислила по този въпрос.  Любимо животно — Нямам  Какво ще пожелаеш на читателите? Пожелавам на читателите да вървят напред и да следват мечтите си.


Детско творчество Хаджи ученик

Автор: Ивелин Власов—7а клас Тъп е той, тъп е! Там на дъската! Потънал в пот, стои и се чуди. Ученик с дълбока в главата дупка, ученик в младост и хванат в клопка. На една страна захвърлил маркер, на друга грозна униформа. Очи тъмнеят, глава се люшка, учител проклина целий наш клас. Стои юнакът, а на дъската водородът се чуди с какво да се смеси. Класът се смее нейде встрани и потта още по-силно тече. Часът се свършва, а ученикът въздиша и си вика "Какво да напиша!?!", и ще му напишат двойката пак, на този тъй отчаян хлапак. Сяда намръщен тоз ученик и нейде се чува учителски вик: "Абе тъпако, пак се изложи” и под въпрос тройката сложи!" Свърши се часът вече и времето за изпит изтече. Двойката в бележника учителя слага и скоро от там няма май да избяга!

Ученически речник 1)Училище - самотен манастир 2) Ученик - затворник №213 3) Ученичка - момиче в черно 4) Класен ръководител а) враг №1 б) цербер пред вратите на Ада 5)При директора а) в стаята за разпит б) в бърлогата на звяра 6) Учител в чужбина – един идиот в Париж 7) Преди влизане в час – ах,а бяхме млади 8)Свободен час – сиромашка радост 9) Пред дъската – а) Опълченците на Шипка б) светът на мъките в) животът ми е в ръцете ти 10) Бележник – черно досие 11) Събота – небето се изяснява 12) Неделя – слънцето грее за всички 13) Ваканция – животът започва отново 14) Родителска среща – скърцане на зъби 15) Тетрадка – черно и червено 16) Двойка – ще се срещнем пак 17) Тройка – а) царска мъдрост б)възнаграждение за страха 18) Четворка – родени за живот 19) Петица – на прага на щастието 20) Шестица – а) ти сън ли си или те има... б) това беше просто шега 21) Учител разказва урок – кацнал бръмбар на трънка и захванал да дрънка 22) Учител по френски – любимец №13 23) Учител по физическо – таралеж в атака 24) Учител по история – старинна монета 25) Дежурен учител - звероукротител 26) Междучасие – а) Троянска война б) пускай, Ганьо, говедата 27) Учителят и класа – Али Баба и 40-те разбойника 28) Учебна стая – гнездото на осите 29) Строшен джам – ни чул, ни видял


Здравен справочник Правилното хранене е предпоставка за здравето и щастието на детето Какво да бъде детското дневно меню? Децата имат нужда от здравословна храна, която осигурява енергия на организма за растеж, игра, учене и всички негови активности. Балансирана дневна диета трябва да включва разнообразни продукти. Препоръчителният брой на храненията е около 4-5 пъти дневно с храни от следните групи:  Плодове и зеленчуци – източник на витамини, минерали и фибри;  Месни и млечни продукти – богати на протеини, калций и мастноразтворими витамини;  Зърнени продукти – осигуряват голяма част от необходимата на организма енергията и съдържат сложни въглехидрати, които снабдяват с енергия мозъка и мускулите. Също така те са основен източник на витамините от група В, които имат важна роля в обмяната на веществата. Здравето на учениците—специалистите съветват 

Кога едно дете може да започне да работи с компютър? - След 7 годишна възраст (тоест след като тръгне на училище). В детската градина не е желателно да учат компютри – нервната система на децата тогава още не е досатъчно зряла.

Как да е разположен компютърният екран? Така че светлината от прозореца да е отстрани, а да не пада нито в очите на детето, нито директно върху екрана, за да не блести. Горният край на екрана трябва да е на нивото на очите.

Кога едно дете може да има GSM? - След 10 - годишна възраст. Електромагнитните вълни, които GSM-а излъчва повлияват образуването на връзките между невроните в мозъка и затова се предпочита употребата на GSM да започне след като като вече е преминала значима част от мозъчното развитие.

Каква е правилната поза на ученика на училищната маса? - Всичко под прав ъгъл. Стъпалата на пода да са под прав ъгъл с подбедрицата, а тя да е под прав ъгъл в коляното в бедрото. Бедрото върху стола да е под прав ъгъл с тялото. Предмишниците лежащи върху масата да са под прав ъгъл с мишниците, които да са по тялото. Това се постига като ученика ползва стол с променлива височина, която се нагласява според ръста му. Има и бюра с навиващи се крака.

Храната? - Мастните клетки се размножават два пъти в живота – единият път е след раждането и вторият път е през пуберитета. Ако човек е с наднормено тегло в тези два момента от живота си, в него има много мастни клетки, които лесно се напълват и този човек винаги много лесно напълнява.

Физическата активност? - Съвременната кардиология препоръчва децата да имат физическа активност не по-малка от 60 минути дневно, не по-малко от 6 дни седмично. Активността трябва да е умерена по интензитет.

Седем причини да спортуваме 1.Мозъкът става по-здрав от големият бицепс – физическите упражнения поддържат ума бистър и в напреднала възраст могат да предпазят от болестта на Алцхаймер, както и от редица други умствени проблеми. 2.Лекарството на 21 век са физическите упражнения и спортът. Те водят до блестящо здраве без инжекции и хапчета , и странични ефекти. 3.Възрастта не е пречка! Никога не сте твърде възрастен или млад и никога не е твърде късно , за да започнете свой собствен план за упражнения.

4.Упражненията могат да увеличат продължителността на живота ви , ако сте с наднормено тегло. 5.Можете да развиете творческите си способности. 6.Модерни сте! Превръщате се в част от една нарастваща тенденция. Все по-голям брой хора от всички възрасти започват да спортуват. 7.Ще изглеждате чудесно!


Забавни страници Невероятно, но факт!  Хората могат да правят около 10 000 хиляди различни физиономии.  Всеки изяжда средно 500 банана през живота си.  Пчелите могат да бъдат зелени, сини или червени.  Земята се върти толкова бързо, че ако застанеш на екватора ще движиш с около 1600км/ч.

Вицове Седи си един на една пейка с много тъжна физиономия. Идва при него друг и му казва: - Защо си толкова тъжен? Какво е станало? - Седни, ще ти разкажа. Мъжът сяда. - Проблемът е, че пейката е прясно боядисана.

 Човек мига около 10 000 пъти на ден за да запази повърхността на окото влажна и чиста.  Всеки човек има около 200 мигли на всяко око.  Човек различава повече от 1500 тонове и звуци.  Имаме две уши, за да определим откъде идва звукът.  Ушите ни помагат и да пазим равновесие.  Носът затопля въздуха, който вдишваме и спира мръсотията с помощта на власинки и слуз.  Нервните клетки на върха на носа могат да различават 10 000 миризми.

Иконом докладва на лорда: - Милорд, Вашата съпруга избяга с шофьора Ви. - Виждате ли, Джон, бях прав, когато подозирах, че този шофьор има проблем със зрението.

 Всеки човек поема средно 30 тона храна и 50 000 литра течности през целия си живот.  Повърхността на езика ни е покрита с повече от 10 000 вкусови клетки.  Има 4 вида вкусови клетки, които се намират на определено място върху езика.

Учителката: Казваме: - Аз пеех, ти пееше. А какво ще кажеш, ако пееше Марийка? Иванчо: - Стига пя!

Двама мъже се разхождат през пролетта. - Какъв празник! - възкликва първият. - Всичко излиза от земята! - Стига, бе! - прекъсва го вторият. - Тъщата умря


Гатанки Тази сутрин е подранила, чудни мартеници е стъкмила, че още щом се пукне зората с тях да накичи децата, да са румени,засмени, но и със късмет дарени. Що е то? ЗАБАВНИ ВЪПРОСИ

/Баба Марта/ /Пеперуда/  

 

Човек, който раздава покани за балове – КАНИБАЛ. Човек, който пипа парите на леля си – ПАРАЛЕЛЕПИПЕД Човек, който се разхожда из гората и задава въпроси на дърветата –ПИТАГОР Дете, което не е родено в Гърция – НЕГЪРЧЕ Човек, който търси жаби - ДИРИЖАБЪЛ.

   

Човек, който мрази старите хора- ДЯДО МРАЗ Хора които си похапват раци – ПАПАРАЦИ Човек, който бута маси – МАСТИКА Кон, който бяга в такт – КОНТАКТ

Човек, който пази робите да не избягат - ГАРДЕРОБ

2. В едно море има купа сено. Как ще мине петелът да снесе?

3. На едно дърво имало десет гълъба, дошъл ловец и убил един. Колко гълъба са останали? Отговор: Нито един, живите са хвръкнали!

/Пролетта/

Чудна малка девойка из ливади летяла,чудни песни пяла,като се дома върнала,блага гозба сготвила. Що е то?

Един овчар искал да пренесе през една рекаагне, сено и вълк. Но реката била голяма и трябвало да ги носи едно по едно. Хубаво, ама ако пренесе най-напред вълка, докато се върне, агнето ще изяде сеното; ако пренесе сеното, вълкът ще изяде агнето. Пренесе ли най- напред вълка, а после агнето, докато се върне за сеното, вълкът ще изяде агнето. Как да ги пренесе, без да ги загуби?

Отговор: Петелът яйца не снася!

/Мама/ Вън върви една другарка - най-голямата цветарка. Дето стъпи, дето мине—по ливади,по градини пръска шарени цветя.Отгатнете коя е тя?

1.

Отговор: Най- напред ще пренесе агнето, след това ще пренесе вълка, па като се върне за сеното, ще вземе пак агнето назад и ще го остави там, ще занесе сеното при вълка и после ще се върне за агнето.

Тя е с нежни,топли ръце с бяло хубаво лице тя е много мила и много добра тя е найдобрата на света. Що е то?


За най — малките

Оцвети


Оцвети предметите, които имат по 9 точки в червено. Тези, които са с по-малко от 9—в зелено, а тези които са с повече от 9 в жълто.

Помогнете на този учен да открие имената на планетите в Слънчевата система. Оцветете Слънчевата система.

Броя за Вас подготвиха Репортери: Поли Петкова — 6 а клас Милка Стрехина— 6 а клас Мария Джитларска — 6 а клас Петър Белчев— 6 а клас Симона Власова— 6 а клас Памела Райкова— 6 б клас Пламен Петков— 6 б клас Таня Гроздева— 6 в клас Пламена Зенова— 6 в клас Главни редактори: Петя Манавска— 6 в клас Соня Власова— 6 б клас Ръководител: Мария Домовчийска Използвани са материали от: www.krokotak.com www.dechica.com www.manicheta.com ww.google.bg и др.

Логически задачи — във всеки ред има по една излишна картинка. Открийте ги!

Spring 2011  
Spring 2011  

Spring 2011

Advertisement