вестник "Ботевци", брой 2

Page 1

БРОЙ 2, ЮНИ

2019 г.

В този брой: 24 май;

1

2 - ри юни—ден на Ботев

24 май е български официален празник, известен с името Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се отбелязва националният празник на просветата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, познати ни като Солунските братя. Първите преводи на свещените писания (Библията) братята записват именно на глаголица. Как се проведе 24-ти май в нашето училище, може да прочетете на стр.2.

2 – ри юни Ден на Ботев Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в Калофер в семейството на учителя, книжовник и обществен деец даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Христо Ботев е български национален герой, революционер, поет и публицист.

24-ти май в нашето училище

2

Ученическо творчество

3 4

Ние и новите технологии

5

От седмокласници за 6 седмокласници Забавна страничка

7

Спортна страничка

8

Интервю с Виктория 9 Каменчева ...

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат своята почит към делото на героя. На 31-ви май с вълнуващо тържество нашето училище отбеляза Деня на Ботев. Тъй като 31 май бе последният учебен ден за учениците от начален етап, на тържеството г-жа Алексиева директор на нашето училище, връчи грамоти и награди на всички ученици от четвърти клас, които завършват с отличие. Наградени бяха и всички ученици, които през учебната година са се изявили в областта на изкуството и спорта.


Честване на 24-ти май в нашето училище Страница 2

“Ботевци“, бр.2

Тази учебна година празненството по случай 24-ти май започна с рецитал и песни от нашите ученици. Всички ученици, постигнали добър успех на проведените олимпиади и състезания, бяха наградени от директора на училището ни - г-жа Кремена Алексиева. Учениците Натали Антонова от трети клас, Мариела Антонова от седми клас и Лияна Бориспасова, също от седми клас, получиха награда “Ученик на годината“. Празникът завърши с народни танци от ДТС “Китчица” и едно кръшно българско хоро. Преди това целият колектив на ОУ Христо Ботев изпрати дългогодишния учител г-жа Ана Гиева в заслужена пенсия. Директорът, г-жа Алексиева, награди г-жа Гиева за цялостната й работа и отдаденост към няколко поколения ученици от град Раковски.


страница 3

Ученическо творчество „Ботевци“, бр. 2

Нашите ученици Йоана Гендова и Росен Плачков бяха класирани на 1-во и 2-ро място в конкурса „Животът на един щъркел“


страница 4

Ученическо творчество „Ботевци“, бр. 2

Ако можеш да си някой друг за един ден, кого би бил и какво би направил ?

Бих искала за един ден да бъда ангелче, да надникна в отвъдното. Искам да видя какъв е този загадъчен, непознат и необикновен свят. Дали тези, които са там, стареят, или си остават едни и същи? Дали слънцето грее, има ли ден и нощ? Може би там няма болести, няма страдание и мъка. Там е много скъп за мен човек – моята сестричка. Толкова много искам да я намеря! Сигурна съм, че ще я позная – тя е необикновено, изключително красива. Знам, че и тя ще ме познае. Ще й разкажа за нашия свят, за това, че на всяка Коледа прибавяме поредния ангел у дома, мислейки за нея. Ще и кажа колко много я обичаме всички и усещаме невидимата й сила. Искам цял ден да играя с нея. Да й разкажа за приятелите си, да йсподеля мечтите си. Сигурна съм, че там тя е напълно здрава и не страда. Знам, че не мога да се върна заедно с нея тук, но аз винаги ще я нося в сърцето си! Анджелина Инджова

Бих ли искала да си разменя мястото с някого и защо? Аз не бих разменила мястото си с друг, но пък бих променила някои неща в себе си. Например бих искала да имам повече вяра в себе си, което би ми помогнало да се освободя от всичките си страхове. Често съм се страхувала от независещи от мен неща, макар да осъзнавам, че е напълно безсмислено. Бих искала да полетя на крилете на смелостта, да не се осланям на суетата, а да търся хармонията в мен. Да не страдам заради злобата , завистта и лошотията, а да обръщам внимание на радостните мигове в живота. Всеки ден е и едно ново начало, в което можем да преследваме мечтите си с надежда в душата и обич в сърцето, а не със страх!

Ренета Пеева


страница 5

Млади таланти „Ботевци“, бр. 2

Интервю с Виктория Каменчева Ще ви представим един от младите таланти на нашето училище. Виктория Каменчева е ученичка от III “а” клас. Тя взе участие в конкурса “Нова звезда”, организиран от телевизионното предаване “Шоуто на Слави“, като достигна до последните задачи, поставени от Слави. Ето каква разказа тя за своето приключение в конкурса. Кой и какво те накара да се запишеш за участие в кастинга? - Когато разбрах за предстоящия конкурс ''Нова звезда", изявих желание да се запиша. Моите родители ме подкрепиха и така се явих на кастинга и бях избрана да участвам. Освен от моите родители, получих голяма подкрепа от моята учителка - госпожа Богдана Петрова, която ми вдъхна кураж и ме подготви за кастинга, за което й благодаря искрено.

Как се почувства, когато Слави Трифанов ти каза, че би те взел на негов концерт с изпълнението на песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“? Почувствах се страхотно, сякаш пред мен се отвориха нови врати, получих шанс да покажа своя талант и пред други хора и да бъда оценена.

На този етап можеш ли да кажеш какви са плановете ти за бъдеще - мислиш Кой е твоят любим изпълнител, а ли за по-сериозна кариера в областта твоята любима песен? на пеенето? Моята любима песен е Break Free ,която Да, мисля да развия таланта си, но първо се изпълнява от моя любим изпълнител трябва да отработя умението си да се Ариана Гранде представям пред публика, защото все още изпитвам страх от евентуална грешка при Какво е чувството да пееш пред извест- представянето си. ни артисти като Слави и Кукубенд? Какво би пожелала на своите съученици и Чувството, което изпитах, беше невероят- приятели? но. Когато за първи път се появих пред -Бих им пожелала да бъдат все така честтях, бях страшно неуверена, но още ни, всеотдайни, търпеливи, справедливи първото ми изпълнение ми вдъхна увере- и усмихнати, да превърнат мечтите си в ност. Самата аз разбрах, че мога да посреалност, да подкрепят и останалите хотигна всичко, което си пожелая. ра, както подкрепят мен в тъжните и радостните моменти от моя живот.


страница 6

Проект „Еразъм+“

„ EUROMOSAICA“ е проект по ключова дейност 2, финансиращ междуучилищни партньорства. Той продължи две учебни години. Наши съученици и учители работиха по проекта с още седем училища от различни страни - Латвия, Румъния, Турция, Гърция и две от Италия.

„Ботевци“, бр. 2

лия и остров Иския, и Гърция и да се запознаят на място с културата, традициите и училищния живот на своите връстници. През май, 2019 г. нашето училище беше домакин на финалната среща на партньорите по проекта.

Ще ви представим преживяванията на част Част от учениците ни имаха възможността от нашите съученици. да представят страната ни в Италия – Сици-


страница 7

Проект „Еразъм+“ „Ботевци“, бр. 2

За първи път щях да пътувам със самолет. Вълнението беше огромно. Дестинацията ни беше малкото островче Иския в Италия. Бях много щастлив, защото бях стигнал дотук благодарение на своите знания. Когато пристигнах на острова, се запознах с останалите участици от проекта "Евромозайка". Те бяха от различни държави. Представиха ни своята култура подобаващо. Разнообразната архитектура пробуди впечатление у мен. Структурата и чистотата на уличките беше подобаваща. Местните бяха мили и готови да помогнат. Кухнята беше удивително вкусна, където и да ходехме. Прекарах си страхотно в училищната екскурзия до Италия, но вече беше време да се връщаме обратно в България. Изкарах си страхотно с новите ми приятели. Опознах много нови култури, които пробудиха желанието да пътувам повече. Изобщо не съжалявам за участието си в проекта "Евромозайка". Йосиф Гаджев През 2018 по проект „Еразъм +” аз и моите приятели- Никола и Йосиф спечелихме конкурс и имахме уникалната възможност да пътуваме със самолет и ферибот до малкото италианско островче Иския, за което съм много благодарна, защото изпитах радост и вълнение. Бяхме посрещнати от изключително любезни хора. Още на първия ден създадох много нови приятелства. Островът е изпълнен с много флора и целият хотел ухаеше на акация. За първи път опитах някои традиционни храни, които бяха много вкусни. Местните хора са изключително любезни и винаги са готови да помогнат

в нужда. Това пътуване ми помогна да обогатя моята представа за света около мен и да усъвършенствам уменията си по английски. С удоволствие бих посетила това вълшебно място отново.

Терез Земярска


страница 8

Проект „Еразъм+“ „Ботевци“, бр. 2

Настъпи дългоочакваният ден - да отпътуваме за Гърция. В понеделник след закуска всички групи тръгнахме към основното училище във Филотас. Учениците от училището ни посрещнаха с представиха тържество. Разгледахме ученическите им стаи, след това обядвахме храната, която беше приготвена специално за нас от родителите на някои ученици. Във вторник ни водиха в специално училище за млади таланти, където учениците ни представиха своите певчески и танцувални умения. Ходихме и в две винарии. Там ни показаха как се произвежда виното, какви видове има и как се произвежда. След това ни заведоха в гр. Флорина. Там имаше много интересни магазинчета и витрини. В сряда посетихме музей в Козани. Там ни показаха занаятите, дрехите и накитите на хората преди много, много години. След това отидохме на Метеора. Беше много красиво, издигнато нависоко, като горе имаше храм. За да си починем малко, отидохме в гр. Трикала, за да обядваме. В четвъртък посетихме нещо като резерват, в който видяхме вълци и мечки. Там беше много интересно, защото ни разказваха за техния живот: как и къде живеят, с какво се хранят и други интересни факти за животните. Отидохме в нашия хотел за един-два часа отдих и всички групи заедно отидохме на вечеря, след което танцувахме и се забавлявахме. През последния ден от престоя си посетихме гимназията във Филотас, където отново се забавлявахме с песни, танци и традиционна храна. Всичко това за нас не беше просто едно пътуване, то беше едно голямо приключение. Посетихме много и различни места, запознахме с много нови хора, които ще останат в сърцата ни като нови приятели. Благодарни сме за всеки момент от това пътешествие, както и за новите приятелства и усмихнати моменти. Сара, Симона, Мариана, Мария и Анджелина


страница 9

Ние и новите технологии „Ботевци“, бр. 2

В двадесет и първи век ежедневието на всички нас се върти около новите технологии - използваме ги както за работа, така и за забавление. Не трябва обаче да забравяме за безопасността си. Често пъти забавленията се оказват доста опасни. Много деца попадат в капана на опасни игри. За да не бъдете едни от тях, ние ще се постараем да ви представим някои от тези игри.

Ето и първата, от която трябва да се пазим всички ние. Тя е играта Син кит. Играта възниква в Русия през 2015 г. и за кратко време получава широка популярност сред децата.

Играта се състои от 50 предизвикателства, възлагани на играчите от администраторите, като последното е играещият да извърши самоубийство.

Има още много опасни игри като тази, затова ви съветваме да не се доверявате на непознати, а ако с вас се свърже непознат, съобщете на възрастен роднина. Интернет има и хубава страна. В неговия свят може да откриете много интересни и забавни игри. Има игри, които допринасят за развиване на ума, такава е играта Triviador Bulgaria.

Интернет е колкото опасен, толкова и полезен, само трябва да внимавате как го ползвате. Засега ви пожелаваме приятно и безопасно сърфиране, очаквайте скоро още полезна информация от нас.


От седмокласници за седмокласници... страница 10

„Ботевци“, бр. 2

Скъпи седмокласници, предстои ви да вземете първото си важно решение, от което до известна степен ще зависи вашето бъдеще. Ние ще се постараем да ви дадем няколко важни съвета, които ние самите ще спазим, когато взимаме своето решение. - Бъдете внимателни, когато подреждате желанията си. -Бъдете съсредоточени и не отклонявайте вниманието си по време на изпита. -Записвайте

в списъка си с желания само и единствено училища, в които искате вие, а не които искат съучениците ви. -Не

включвайте в списъка си с желания училища, в които не бихте искали да попаднете. -Не

забравяйте, че стресът и притеснението повлияват негативно на резултатите ви. -Не

се претоварвайте в дните преди НВО. -Не

забравяйте, че в което и училище да бъдете приети, ако полагате необходимите усилия, ще се справите с всички трудности.


Спортна страница страница 11

„Ботевци“, бр. 2

Млад огнеборец

Училищен спортен празник

През месец април се проведе общинският кръг на състезанието “Млад огнеборец‘‘. Отборът на нашето училище с ръководител г - н Петър Земярски, се класира на 1 - во място. Месец по - късно на областния кръг, отборът отново се справи блестящо и зае почетното 6 то място.

На 20 май се проведе училищният спортен празник. Учениците от начален курс се забавляваха в двора на училището, а тези от прогимназия - на стадиона на град Раковски. Имаше много наградени и щастливи ученици.

Поздравяваме отбора за постигнатите резултати.

Спортен празник в с. Стряма На 23 май в ОУ ‘‘Отец Паисий‘‘ с. Стряма се проведе спортен празник. Участниците от нашето училище се справиха достойно на всички дисциплини. Всички се забавляваха и играха с голямо желание.

На 16.03.2019 се проведе областният кръг по баскетбол, в град Пловдив. В него участваха Михаел Жеков, Александр ос Тоска, Мартин Лесов, Мартин Земярски, Йоан Лачев, Томас Кисов, Ивайло Кубански, Ивайло Орешков и Патрик Венков. Отборът на госпожа Терзийска се справи чудесно на областното състезание.


Светска хроника страница 12

„Ботевци“, бр. 2

В предходния брой ви представихме част от интервюто с г-н Павел Гуджеров, сега ще разберете някои любопитни факти от неговия ученически живот, както и как ще се развива нашата община в близкото бъдеще.

- Г-н Гуджеров, искаме първо да Ви благодарим, че въпреки ангажиментите, които имате всекидневно, отделихте от времето си за нас. Ще ни разкажете ли къде сте учили? - Основното си образование завърших във вашето училище – ОУ „Христо Ботев“, интересното е, че една част от учителите, които са учили мен, сега учат и вас. Средното си образование получих в професионална гимназия ,,Петър Парчевич” – гр. Раковски, където пък бяхме съученици с госпожа Бодушка. Висшето си образование завърших в стопанската академия в гр. Свищов, където защитих и своята докторска степен.

-Любопитно ни е имахте ли любим предмет в училище и кой беше той? - Както всички вас и аз си имах любим предмет, който и до днес може да се каже, че ми е любим. Този предмет е историята. Г-н Земярски беше учителят, който успя да ми вдъхне любов към предмета още от първите часове, в които ни въведе в света на историята. Той успяваше да ни я поднесе по много интересен начин, събираше ни в кръжоци и ни отделяше специално внимание. С него имахме общи интереси, заедно колекционирахме марки. Той е учителят, който остави най-голяма следа у мен. Благодарение на тази любов към историята и миналото на нашите деди, която имам не само аз, но и голяма част от колегите ми, сме планирали да направим алея на българските ханове и царе. Интересни предмети също ми бяха физиката и химията. Затруднения имах по математика, тъй като в периода 4-5 клас боледувах и изпуснах доста от материала. - Кой беше първият Ви учител?

- Първата ми учителка беше г-жа Ана Гиева, за която пазя много мили спомени. Тя беше тази, която за първи път ми подаде ръка и ме преведе през прага на вашето училище, тя е тази, която ме научи да обичам и ценя хората, както и да се старая да им помагам, за което й отправям специални благодарности. - Имате ли планове и идеи за бъдещето на града? Разкажете ни какво да очакваме ние младите в бъдеще. - Важно е да приключим пълното асфалтиране на уличната мрежа. Също така искаме да продължим развитието на парковите зони. И най-вече искаме да създадем повече условия за спорт на младите хора. Тази година ще пуснем в експлоатация 2 тенис корта, 1 баскетболно игрище и 1 стрийтболно игрище. Предстои да изградим футболно и волейболно игрище, а също и скейт площадка. Както вече ви споменах започваме да работим върху един интересен проект да направим алея на хановете и царете. Предвиждаме да направим и няколко търговски обекта и голям паркинг, а също и закрит плувен басейн. Целта ни е да направим града по-зелен и по-красив. Започваме много интересна инициатива – да взимаме семена и фиданки от най-старите дървета в страната и да ги засадим в Раковски. Едно от тези дървета е гранитският дъб, който е на повече от 1700 години. Надяваме се, че всички тези инициативи ще направят града ни много по-привлекателен за вас, младите.


Забавна страничка Страница 13

Ботевци

По време на учебния час учителката попитала: – Деца, кой знае какви пари имат американците? Петърчо, я ти кажи? – Американците имат долари, госпожо! – Правилно! А знаете ли, какви пари имат французите? Марийке, я ти кажи! – Французите имат франкове, госпожо! – Точно така! А знаете ли какви пари имаме ние? Иванчо, ти кажи! – Ние нямаме никакви пари, госпожо!

Учителката пита: - Тони, какъв цвят е разтворът, който получи? - Червен. - Правилно, седни. Шест! - А твоят? - Оранжев. - Четворка, седни. - А твоят с какъв цвят е? - Черен. - Двойка. Клас, залегни!!!

- Татко, можеш ли да се подписваш със затворени очи? - Да, защо? - Тогава се подпиши в бележника ми.


Забавна страничка Страница 14

Ботевци

Q: What did the octopus say to his girlfriend when he proposed? A: Can I have your hand, hand, hand, hand, hand, hand, hand, hand in marriage?

За реализирането на брой 2 активно и с желание се труди екипът на клуб „Млад журналист“, в състав: Авигея Дойкова, Теди Бодушка, Стела Пеева, Михаела Телбийска, Никол Мирчева, Деница Романова, Симона Пеева, Сара Ненкова, Десислава Демерджиева, Мария Друмчийска, Миленка Айлова, Ренета Пеева, Александър Чучулски, Йосиф Ружин, Мария-Магдалена Боргоджийска, Наталия Матейчина, Ренета Плачкова и Теодора Кеврева.