Page 1

1.verdenskrigs vigtigste personer

Opgave 7, Samtidshistorie B Lav en kort karakteristik over de vigtigste personer, som var med i 1. verdenskrig

International Business College

Melanie Mandrup Jacobsen, Martin Lindskov & Maria Holmer Diedrichsen


Franz Ferdinand blev født 18. juli 1863 i Graz. Han var ærkehertug og den østrigungarske tronfølger, efter Franz Joseph, som var Franz Ferdinands onkel. Franz Ferdinand blev gift d. 1. juli 1900 med grevinde Sophie, senere hertuginde von Hohenburg, men fordi hun ikke var af kongeligt blod, blev ægteskabet kun tilladt hvis hun ikke fik kongelig status og deres børn ville derfor ikke få krav på tronen. 1 D. 28. juni 1914 blev Franz Ferdinand og hans hustru Sophie dræbt ved et attentat i Bosniens hovedstad Sarajevo. Dette blev et attentat med forfærdelige konsekvenser, da det satte en kædereaktion i gang, som resulterede i udbruddet af første verdenskrig.2

Franz Ferdinand og hans familie. ”http://da.wikipedia.org/wiki/Fr anz_Ferdinand”

Gavrilo var en bosnisk-serbisk nationalist, som var medlem af organisationen ”Den Sorte Hånd”. Gavrilo var ham som myrdede den østrigske tronfølger Franz Ferdinand, og hans kone hertuginde Sophie. Dette skete d. 28. april 1914 i Sarajevo. Dette menes at være starten på 1. Verdenskrig, hvor Østrig startede med at angribe Serbien efter mordet. På grund af sin unge alder blev han ikke idømt dødsstraf, men i stedet for måtte han bøde 20 år i fængsel. Det var meget hårdt i fængslet, og krigen gjorde det ikke lige frem bedre. Gavrilo fik tuberkulose (en dødelig infektionssygdom), og døde af sygdommen d. 28.april 1918.

Vladimir Lenin, var Sovjetunionens statsleder fra 6. november 1917 til 21. januar 1924. Lenin stod i spidsen for en meget yderligtgående del af socialdemokratiet i Rusland. Lenin ses som en stor del af den marxistiske teori, som derefter også kaldes Leninisme. Lenin stod i spidsen for de sovjetiske tropper og er derfor en væsentlig del af 1. Verdenskrig og han spillede en vigtig rolle i både forhandlinger og krigssituationer under denne krig. 1 2

Hjemmesiden: ” http://da.wikipedia.org/wiki/Franz_Ferdinand” Bogen:” Verden efter 1914 – i dansk perspektiv – Carl Johan Bryld, s. 34.


Friedrich Wilhelm Albert Victor blev født som prins af Preussen, d. 27. januar 1859 Potsdam. Han var søn af Frederik 3. og den engelske dronning Victorias datter Viktoria, og sønnesøn af Wilhelm 1. Han giftede sig i 1881 med Auguste Victoria som var datter af den forviste hertug Christian August af Augustenborg. Wilhelm var kejser i det tyske kejserrige fra 1888 til sammenbruddet efter 1. Verdenskrig i 1918. I de første år som kejser var han i konstant magtkamp med rigskansler Otto von Bismarck, hvilket førte til Bismarcks afgang i 1890. Som hærens øverstbefalende greb han flere gange ind uden om regering og parlament. Han støttede opbygningen af en tysk krigsflåde, herunder bygningen af Kielerkanalen (der oprindelig hed Kaiser-Wilhelm-Kanal), marineskolen Mørvig i Flensborg og flådebyen Wilhelmshafen ved Nordsøkysten. Efter revolutionen i november 1918 abdicerede Wilhelm 2. og flyttede til Holland, hvor han levede til sin død i 1941.

Herbert Henry Asquith var britisk liberal premierminister fra 1908-1916. Hans vigtigste beslutning som premierminister var at indføre offentlige pensioner og andre sociale ydelser. Offentligheden kendte ham kun som H.H. Asquith. Politikerne og forfatteren Roy Jenkins skrev i sin biografi om Asquith, at ”der har været få store nationale skikkelser, hvis fornavne var mindre kendte i offentligheden” han blev kaldt Lord Oxford efter at han blev afledt i 1925.

Helmuth von Moltke, var tysk officer. Han deltog i den fransk-tyske krig i 1870-71. Han blev generalmajor i 1899. Moltke var øverstkommanderende i begyndelsen af 1. verdenskrig, men udviste stor ubeslutsomhed og måtte træde tilbage i september 1914, da han blev gjort ansvarlig for den mislykkede offensiv i Frankrig. Derudover er han også beskyldt for at have beordret et for tidligt tilbagetog fra Marneslaget.


Karl den første af Østrig (1887-1922) var søn af ærkehertug Otto af Østrig og Maria Josepha af Sachsen. I 1914 blev Karl 1. udnævnt til tronfølge efter attentatet på Franz Ferdinand (se Gavrilo Princip) og fik tronen midt under 1. verdenskrig. Karl forsøgte ihærdigt at opnå fred med Frankrig og Storbritannien, dog uden held. Efter der blev erklæret våbenstilstand i 1918 i Østrig-Ungarn forsvandt Karl 1. til Schweiz, og forsøgte to gange herefter at overtage magten i Ungarn, hvilket dog også mislykkedes. Nikolaj d. 2, blev født d.18. maj 1868. Han blev Ruslands sidste zar fra 1894 til 1917. Han var søn af zar Alexander 3. og zarina Maria Feodorovna. Nikolaj 2. blev gift med den tyskfødte prinsesse Alexandra. Sammen fik de 5 børn, 4 piger og 1 dreng. Rusland gik ind i første verdenskrig, og Nikolaj sendte soldater i kamp, mens landet var på sultegrænsen. I 1917 udbrød den russiske revolution med bolsjevikken Lenin i spidsen, og tsaren blev tvunget til at abdicere. I 1918 blev han og hele tsarfamilien sendt til Jekaterinburg, Nikolaj d. 2, Ruslands sidste zar, malet af Earnest Lipgart.

hvor saren blev myrdet sammen med Tsarvich Alexei. Der har hersket usikkerhed om, resten af familien blev myrdet i kælderen i Jekaterinburg, da der senere er blevet rapporteret at folk gentagne gange har mødt en kvinde,

der lignende tsarinaen og hendes piger rundt i andre dele af Rusland flere år efter, at familien siges være blevet skudt. Thomas Woodrow Wilson blev født d.28.december 1856. Han var USA’s 28. præsident fra 1913 til 1921. Thomas Woodrow Wilson førte USA ind i 1. Verdenskrig. Han fik stor indflydelse på freden efter krigen, da han under krigen formulerede 14 punkter, som skulle opfyldes i fredsbetingelserne. Under kampen, for at overtale Senatet til at acceptere de internationale forpligtelser, blev han i 1919 ramt af en alvorlig blodprop, som gjorde ham uforsonlig over for sine modstandere indtil hans død i 1924.


Franz Josephs d. 1 tilhørte Habsburg-dynastiet og var kejser af Østrig, apostolisk konge af Ungarn og konge af Bøhmen fra 1848-1916. Han havde en regeringstid på 68 år som er den tredje længste i europæisk historie.

Georges Benjamin Clemenceau (1841-1929) fik under 1. verdenskrig sin storhedstid inden for fransk politik. Før havde han næsten kun været i oppositionen til regeringen. I 1917 fik han derimod endeligt premierminister, faktisk for anden gang, men denne gang med nærmest diktatorisk magt. Han var en væsentlig årsag til, at der ikke blev fred, da han ville fortsætte til sejren var på fransk grund. Efter krigen spillede han en stor personlighed med hovedmål at gøre Tyskland skyldige for 1. verdenskrig og dermed modtage erstatning til Frankrig.

David Lloyd George blev født d. 17. januar 1863. Han var premierminister i Storbritannien i 1916 til 1922 dvs. under sidste halvdel af første verdenskrig. Han var den sidste liberale premierminister samt den eneste premierminister, der talte et andet sprog end engelsk. Under 1. Verdenskrig var hans kompromisløse stræben efter sejr medvirkende til at holde den britiske krigsmaskine på sporet, og han var en smidig forsvarer af britiske interesser på fredskonferencen i Versailles i 1919. I 1921 fik han en fredsordning i stand med de irske nationalister, der udskilte de seks nordlige grevskaber fra en irsk republik med selvstyre.

Vigtigste Personer i 1.verdenskrig  

samtidshistorie opgave

Vigtigste Personer i 1.verdenskrig  

samtidshistorie opgave